Τελευταία Νέα
Τουρισμός & Αερομεταφορές

Μέρες του 2020 θυμίζουν οι διεθνείς αναταράξεις λόγω Omicron σε τουρισμό, αερομεταφορές

Μέρες του 2020 θυμίζουν οι διεθνείς αναταράξεις λόγω Omicron σε τουρισμό, αερομεταφορές
«Ο αγώνας επιβίωσης δεν έχει τελειώσει, παρά τη μικρή «ανάσα» των γιορτών», λένε επιχειρηματίες του τουρισμού
Σχετικά Άρθρα

Η υπερμεταδοτική Omicron «δείχνει τα δόντια της» στην Ευρώπη που καταγράφει ρεκόρ μολύνσεων από τον covid-19 και ακολουθούν σοβαρές επιπτώσεις στον τουρισμό, τις μετακινήσεις, τον πολιτισμό, τη διασκέδαση και την ψυχαγωγία.
«Ο αγώνας επιβίωσης δεν έχει τελειώσει, παρά τη μικρή οικονομική «ανάσα» των Χριστουγέννων,» εκτιμούν επιχειρηματίες από τον κλάδο του τουρισμού, «όσο οι κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης μπαίνουν σε πιο αυστηρά «καλούπια» και όσο η διεθνής επιστημονική κοινότητα δεν έχει καταλήξει ακόμη σε ασφαλή συμπεράσματα για τις συνέπειες της νέας μετάλλαξης».
Αν και οι περισσότεροι παρακολουθούν με κομμένη την ανάσα τη δίνη της Omicron, δηλώνουν ψύχραιμοι και ευελπιστούν τα μέτρα και οι εξελίξεις να έχουν το μικρότερο δυνατό – και αναπόφευκτο - οικονομικό αντίκτυπο. Παράλληλα, θεωρούν αναγκαία τη συνέχιση της στήριξης των επιχειρήσεων «μετά τις 10 Ιανουαρίου 2022, όταν οι κρατήσεις θα καταποντίζονται».

Αγχωτικές οι διακοπές, λόγω Omicron

Η εξάπλωση της παραλλαγής Omicron «έριξε στα βράχια» το όνειρο των χριστουγεννιάτικων διακοπών πολλών εν δυνάμει ταξιδιωτών ανά τον κόσμο, είτε επειδή ακυρώθηκαν πτήσεις, είτε επειδή άλλαξαν τα σχέδιά τους λόγω κορωνοϊού.
«Τα ταξίδια αυτή την εποχή δεν είναι προτεραιότητα.
Με μέτρα, ταλαιπωρία και το ενδεχόμενο να κολλήσει κάποιος covid στο εξωτερικό, οι διακοπές αντί για ξεκούραση και διασκέδαση, μοιάζουν περισσότερο με αγχωτική κατάσταση που επιβαρύνει το πορτοφόλι όσων επιχειρούν να βρεθούν εκτός συνόρων, με αλλεπάλληλες διενέργειες τεστ ακόμη και για εμβολιασμένους.
Επιπλέον, το να είναι κάποιος μακριά από το σπίτι του εάν δεν είναι απαραίτητο, εγκυμονεί τον κίνδυνο να χρειαστεί να ξοδέψει χρήματα ακόμα και για διαμονή ή νοσηλεία», σημειώνει στέλεχος ταξιδιωτικού γραφείου.
Πηγές της αγοράς τονίζουν ότι επικρατεί μεγάλη σύγχυση με τους ταξιδιωτικούς κανονισμούς που ισχύουν ανά χώρα.
Επισημαίνουν μάλιστα ότι η Omicron κατατρέχει την τουριστική βιομηχανία και επηρεάζει σοβαρά την ψυχολογία της.
«Είναι τόσο ευαίσθητη στους κραδασμούς» λένε, «που ένα απλό «συνάχι» μπορεί να της στοιχίσει».
Ακτίδα αισιοδοξίας βλέπουν τις τελευταίες ώρες «από επιστήμονες που θεωρούν ότι η νέα παραλλαγή δεν είναι τόσο επικίνδυνη και ότι η νόσηση είναι πιο ήπια».
Σημειώνουν δε, ότι αυτή τη στιγμή, «παρά το χάος που είδαμε να επικρατεί σε ορισμένα αεροδρόμια του εξωτερικού, η κατάσταση δεν προκαλεί πανικό.
Όμως, βλέπουμε τα «μαύρα σύννεφα» να απλώνονται ραγδαία, καθώς όλες οι μεγάλες πόλεις ματαίωσαν προγραμματισμένες πρωτοχρονιάτικες εκδηλώσεις και οι κυβερνήσεις επανεξετάζουν και επιβάλλουν αυστηρότερα μέτρα για να ανακόψουν την πορεία της Omicron».

Πληρότητα πάνω από 90% σε ορεινές περιοχές

Στο μεταξύ, η νέα συνθήκη οδήγησε σε αύξηση του εσωτερικού τουρισμού κατά το πρώτο εορταστικό τριήμερο των Χριστουγέννων, τάση η οποία αναμένεται να συνεχιστεί last minute και τις επόμενες ημέρες σύμφωνα με ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων «εφόσον δεν υπάρξει κάποια δραματική εξέλιξη», αν και τονίζουν ότι «μοιραία καταγράφηκαν και ακυρώσεις».
Μέχρι και την αργία των Φώτων, οι προορισμοί εκτιμούν ότι θα συνεχίσουν να έχουν κινητικότητα σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη «νεκρή» χρονική περίοδο, ενώ για την ώρα υπάρχουν διαθέσιμα δωμάτια ακόμα και για την Πρωτοχρονιά κυρίως σε λιγότερο δημοφιλείς περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας.
Από την άλλη πλευρά, σε αρκετά χαμηλά για την εποχή επίπεδα παραμένουν οι κρατήσεις στα αστικά κέντρα όπου έχουν καταγραφεί και ακυρώσεις από το εξωτερικό, σε αντίθεση με παραδοσιακούς χειμερινούς προορισμούς της επαρχίας που ξεπέρασαν κατά περίπτωση το 90% σε πληρότητα.
Ξενοδόχοι τονίζουν ότι «ότι δεκαπέντε μέρες μόνο δεν αρκούν για να καλύψουν μια ολόκληρη χειμερινή περίοδο που προμηνύεται ιδιαίτερα δύσκολη για τις επιχειρήσεις συνεχούς λειτουργίας, εξαιτίας της διπλής κρίσης που δημιουργούν η πανδημία και το αυξημένο ενεργειακό κόστος».
Σύμφωνα με τους ίδιους, η κατάσταση παραμένει ρευστή, ενώ τέσσερις είναι οι παράγοντες που μέχρι και τις 10 Ιανουαρίου αναμένεται να διαμορφώσουν την τουριστική κίνηση:

  • Ο αριθμός των κρουσμάτων
  • Τα περιοριστικά μέτρα
  • Οι ακυρώσεις
  • Οι κρατήσεις τις τελευταίας στιγμής


Κατακόρυφη πτώση στα οργανωμένα ταξίδια

Χωρίς προκαταβολές και με ευελιξία ακύρωσης κινήθηκε η πλειοψηφία των ταξιδιωτών που επέλεξαν να περάσουν τις γιορτές, έξω από το σπίτι.
Οι Έλληνες στην πλειονότητά τους δεν ταξίδεψαν στο εξωτερικό, αφενός επειδή ανέβαλαν εκδρομές που είχαν προγραμματίσει σε παραδοσιακούς χριστουγεννιάτικους προορισμούς όπως το Λονδίνο και η Βιέννη και αφετέρου, επειδή αποφάσισαν να μετακινηθούν μεμονωμένα εντός συνόρων ελαχιστοποιώντας το ρίσκο, με τη «βουτιά» που καταγράφεται στην κινητικότητα οργανωμένων ταξιδιωτικών πακέτων να αγγίζει ήδη το -80%.
Η χθεσινή Δευτέρα ήταν η επιβεβαίωση πως οι κραδασμοί «από αέρος» συνεχίζονται, αφού σημειώθηκαν νέες χιλιάδες ακυρώσεις πτήσεων σε όλο τον κόσμο, ακολουθώντας την τάση που καταγράφηκε την παραμονή και το Σαββατοκύριακο των Χριστουγέννων (ξεπέρασαν τις 8.000).
Η αρχή της τελευταίας εβδομάδας του Δεκεμβρίου που δεν μπήκε με το δεξί παρ΄ όλο που διανύουμε εορταστική περίοδο, «άρχισε να θυμίζει μέρες του 2020 με απρόβλεπτες εξελίξεις» επισημαίνει άνθρωπος της αγοράς.

Τι φοβάται η τουριστική βιομηχανία

Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι το μεσημέρι της 27ης Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τον ιστότοπο παρακολούθησης δεδομένων FlightAware, ο συνολικός αριθμός των δρομολογίων που είχαν ακυρωθεί εντός και εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών ήταν πάνω από 2.000, ενώ περίπου 5.000 ήταν οι καθυστερήσεις πτήσεων που σημειώθηκαν.
Την ίδια ώρα, είχαν ήδη ματαιωθεί 782 πτήσεις για σήμερα, 28 Δεκεμβρίου και 150 για αύριο, 29 Δεκεμβρίου 2021.
Περισσότερο επηρεάστηκαν κινεζικές και αεροπορικές εταιρείες, σε αρκετές περιπτώσεις επειδή μέλη πληρωμάτων τέθηκαν σε καραντίνα λόγω έκθεσής τους στον κορωνοϊό.
Άλλες ακυρώσεις συνέβησαν λόγω κλεισίματος συνόρων, μέτρων αλλά και καιρικών συνθηκών, με την Ευρώπη να καταγράφει πάντως την ίδια στιγμή συγκριτικά τις μικρότερες απώλειες.
Μέτρα που δυσκολεύουν τα ταξίδια και τις μετακινήσεις, η επιδημιολογική εικόνα και οι προβλέψεις των επιστημόνων ότι «έρχονται χειρότερες μέρες» οδηγούν σε επανεκτίμηση της κατάστασης και στην παραδοχή ότι η Omicron μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα και να επηρεάσει το κλίμα αισιοδοξίας για το 2022.
Αν και επισήμως δεν γίνεται λόγος για κύμα ακυρώσεων, η τουριστική βιομηχανία παρακολουθεί τις διεθνείς εξελίξεις με μεγάλο προβληματισμό.
Παρά το αρχικό μούδιασμα, «η ταχύτατη διάδοση του νέου κορωνοϊού καταβροχθίζει τις προσδοκίες μας για γρήγορη επιστροφή στην ομαλότητα» σημειώνει παράγοντας που εκτιμά ότι θα χρειαστεί χρόνος έως ότου επανέλθει η κανονικότητα - με το επόμενο δίμηνο να είναι το πιο κρίσιμο.
«Περιμένουμε να «ξεπαγώσει» η ροή των κρατήσεων για το καλοκαίρι, μόλις βελτιωθούν οι συνθήκες και ευελπιστούν να τεθεί σύντομα σε πλήρη έλεγχο η νέα μετάλλαξη.
Προς το παρόν τηρούμε στάση αναμονής και ευχόμαστε να ξεμπερδέψουμε μια ώρα αρχύτερα», τονίζουν επιχειρηματίες του τουριστικού κλάδου.

Νένα Ουζουνίδου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης