Τελευταία Νέα
Οικονομία

Σε άτυπο lockdown η εστίαση χωρίς μέτρα στήριξης από την κυβέρνηση

Σε άτυπο lockdown η εστίαση χωρίς μέτρα στήριξης από την κυβέρνηση
Οι μέρες του 2020 επιστρέφουν στον κλάδο της εστίασης εξαιτίας της μετάλλαξης Omicron
Σχετικά Άρθρα

Οι μέρες του 2020 επιστρέφουν στον κλάδο της εστίασης εξαιτίας της μετάλλαξης Omicron που έχει εκτινάξει τον ημερήσιο αριθμό κρουσμάτων άνω των 20.000, με την κυβέρνηση, για να μειώσει την αύξηση των κρουσμάτων θέτει περιορισμούς στη λειτουργία των καταστημάτων της εστίασης των μπαρ και στη νυχτερινή διασκέδαση.
Περίπου 80.000 επιχειρήσεις και 150.000 οικογένειες ζουν σε ριμέικ την πανδημία του 2020 χωρίς να αλλάζουν οι πρωταγωνιστές, το σκηνικό της παράστασης ενώ ο παραγωγός δηλαδή η κυβέρνηση κωφεύει στα αιτήματα της Εστίασης αφού δεν επιθυμεί να αναλάβει οικονομικές υποχρεώσεις.
Οι περιορισμοί στη λειτουργία των επιχειρήσεων, ο αποκλεισμός των ανεμβολίαστων από τα καταστήματα μεταφράζεται ως επιχειρηματικό ρίσκο για τους αρμόδιους της κυβέρνησης, αφού δεν θέλει να βάλει το …χέρι στην τσέπη.
Το τρικ της κυβέρνησης ή αποποίηση της ευθύνης …μεταφράζεται ότι δεν έχει επιβάλει lockdown.
Η μερική λειτουργία των καταστημάτων δεν απορρέει οικονομικές υποχρεώσεις έναντι των επιχειρήσεων .
Βέβαια οι μέχρι σήμερα αποστάσεις της κυβέρνησης από τη ζημιά που έχει υποστεί ο κλάδος δικαιολογείται εν μέρει με βάση την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 202 που καταγράφεται έλλειμμα 7.8 δις ευρώ έναντι στόχου για πρωτογενές έλλειμμα 8.973 εκατ. ευρώ.
Η μείωση του ελλείμματος προήλθε από την αύξηση του ΑΕΠ.
Πάντως στο παρασκήνιο το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει μέτρα αντιμετώπισης των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας, τα οποία κινούνται στην περιοχή των 2,9 δισ. ευρώ από 16,8 δισ. ευρώ φέτος.
Η πορεία της Omicron και τα υγειονομικά μέτρα είναι πολύ πιθανό να ενεργοποιήσει το «μαξιλάρι» των 39 με 40 δισ ευρώ.
Οι επιχειρηματίες κάνουν λόγο για ελεύθερη πτώση των εσόδων της εστίασης ενώ τα έξοδα παραμένουν στο …ύψος τους.
Το θέμα που τους καίει άμεσα είναι οι λογαριασμοί ρεύματος ενώ η εξόφλησή τους θεωρείται αδύνατη, λόγω μείωσης των εσόδων και των περιορισμών που επιβάλει η κυβέρνηση από τις αρχές Νοεμβρίου.
Το ενεργειακό κόστος πλέον είναι πολλαπλάσιο του ενοικίου και σίγουρα διπλάσιο από το νορμάλ κόστος των προηγουμένων ετών.
Ο τζίρος των καταστημάτων έπεσε αυτόματα 30% και από τότε η πτώση βαίνει διαρκώς αυξανόμενη.
Οι επιχειρηματίες λένε ότι ζητούν δανεικά, δεν ζητούν ελεημοσύνη.
Σημειώνουν ότι οι επιχειρήσεις υπολειτουργούν με κρατική εντολή για λόγους εθνικού συμφέροντος.
H Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων κρούει το κώδωνα του κινδύνου για τον κλάδο.
Σε επιστολή της προς τον πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκη και τους υπουργούς Οικονομικών κ. Χρ. Σταϊκούρα, Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Α. Γεωργιάδη και Εργασίας και Κοιν. Υποθέσεων κ. Κων/νο Χατζηδάκη, μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι οι νέοι περιορισμοί στην εστίαση χωρίς μέτρα στήριξης ισοδυναμούν με καταστροφή του κλάδου.
Η εστίαση αποτελεί για μια ακόμη φορά τον κλάδο εκείνο που πληρώνει δυσανάλογο τίμημα στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της πανδημικής κρίσης.
Οι νέοι περιορισμοί που ανακοινώθηκαν και θα ισχύσουν από τις αρχές του νέου έτους (ίσως και από αύριο, μετά τις σημερινές δηλώσεις στην ΕΡΤ του Υπουργού Υγείας), έρχονται να προστεθούν στους υφιστάμενους, θέτοντας πλέον τον κλάδο σε καθεστώς lockdown χωρίς υποστηρικτικά μέτρα.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης