Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Τζανάκης: Θα δούμε και 30.000 κρούσματα - Έχουμε και Omicron και Delta

Τζανάκης: Θα δούμε και 30.000 κρούσματα - Έχουμε και Omicron και Delta
Να δούμε τι νοσηλείες και διασωληνώσεις θα δώσουν αυτά τα κρούσματα είπε ο κ.Τζανάκης
Σχετικά Άρθρα

Την θέση πως δεν αποκλείεται από την ερχόμενη εβδομάδα να φτάσουμε ακόμα και στα 30.000 κρούσματα την ημέρα διατύπωσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο πανεπιστήμιο Κρήτης, Ν. Τζανάκης, ο οποίος υποστήριξε πως έχουμε κρούσματα και Omicron και Delta.
«Είναι ηλίου φαεινότερο ότι θα είχαμε πολλά κρούσματα.
Βεβαίως αιφνιδιαστήκαμε, είχαμε πει για 18.000 κρούσματα γύρω στα Φώτα, αλλά ήρθαν μία εβδομάδα νωρίτερα.
Τότε αυτή η πρόβλεψη είχε αιφνιδιάσει, αλλά αποδείχτηκε συντηρητική.
Μπορεί να έχουμε παρόμοιες τιμές και τις επόμενες ημέρες.
Σε αυτή την πανδημία ένας μέρος των κρουσμάτων συνεχίζουν να είναι Delta, τα υπόλοιπα είναι Omicron και θα δούμε τι διασωληνώσεις και νοσηλείες θα δώσουν» είπε μιλώντας στο Mega ο κ.Τζανάκης, ο οποίος υποστήριξε πως «δεν θα ήταν έκπληξη από την Δευτέρα να δούμε υψηλούς πενταψήφιους αριθμούς, οι οποίοι μπορούν να φτάσουν μέχρι και 30.000».
Όπως είπε, από τα 21.657 κρούσματα τουλάχιστον τα 5.000 με 6.000 σχετίζονται με τη μετάλλαξη Delta και πλέον με την επικράτηση της Omicron όλα μοιάζουν σαν να έχουμε παράλληλα δύο πανδημίες.

Μέτρα

«Τα μέτρα θα πρέπει να εφαρμοστούν από αύριο, Πέμπτη», τόνισε ο κ.Τζανάκης, αναφέροντας πως τα υψηλά κρούσματα θα αποτρέψουν τους πολίτες από το να βγουν και να συνωστιστούν για το ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς.
Ο κ.Τζανάκης εκτίμησε ότι η κορύφωση της πανδημίας αναμένεται στα τέλη Ιανουαρίου, ενώ εξέφρασε την ανησυχία του για την άνοδο του δείκτη θετικότητας.
«Αν εφαρμόσουμε τα μέτρα και εφαρμόσουμε σωστά το ζήτημα που έχει να κάνει με την ατομική μας ευθύνη, τότε νομίζω ότι τα μέτρα μπορούν να είναι αποτελεσματικά», είπε ο κ.Τζανάκης.

Τα σχολεία θα κλείσουν

Όσον αφορά το τι θα γίνει με τα σχολεία ο κ.Τζανάκης θεωρεί πως θα κλείσουν λόγω των κρουσμάτων.
«Αυτή η λοίμωξη είναι αερογενής και φαίνεται ότι μεταδίδεται τρομακτικά.
Τα σχολεία θα κλείσουν λόγω των κρουσμάτων.
Προτιμότερο να παρατείνουμε μία εβδομάδα το άνοιγμά τους προκειμένου να μην έχουμε αναστάτωση.
Πολλά τμήματα προβλέπω ότι θα κλείσουν εκ των πραγμάτων» είπε ο καθηγητής.

Τι να κάνουν εμβολιασμένοι και μη

Επιπλέον, εξήγησε πως αν κάποιος είναι εμβολιασμένος και ήρθε σε επαφή με κρούσμα δεν μπαίνει σε καραντίνα, αλλά οφείλει να είναι προσεκτικός, ιδιαίτερα στις επαφές του με ευάλωτα άτομα.
Εάν όμως εμφανίσει συμπτώματα θα πρέπει να αποφεύγει τις επαφές και να μην πάει στη δουλειά του, προκειμένου να μη μεταδώσει τον ιό.
Εάν από την άλλη είναι ανεμβολίαστος και έρθει σε επαφή με κρούσμα θα πρέπει να μείνει σε καραντίνα.
Ο κ. Τζανάκης είπε πως όλα δείχνουν ότι η μεταδοτικότητα της Omicron διαρκεί λίγες ημέρες και αυτό οδήγησε σε μεταβολές στο χρονικό όριο που μπορεί να μείνει σε καραντίνα, μόλις πέντε ημέρες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης