Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Gazprom: Αύξησε με… το σταγονόμετρο τις εξαγωγές φυσικού αερίου το 2021 στις χώρες εκτός πρώην ΕΣΣΔ - Τι δείχνουν τα στοιχεία

Gazprom: Αύξησε με… το σταγονόμετρο  τις εξαγωγές φυσικού αερίου το 2021 στις χώρες εκτός πρώην ΕΣΣΔ - Τι δείχνουν τα στοιχεία

Περιόρισε τις παραδόσεις προς την ΕΕ στο σύνολό της εν μέσω της χειρότερης ενεργειακής κρίσης της ηπείρου εδώ και δεκαετίες

Σχετικά Άρθρα

H Gazprom αύξησε τις εξαγωγές της προς τους κύριους πελάτες της, την Ευρώπη, την Τουρκία και την Κίνα πέρυσι, ωστόσο οι ροές παρέμειναν κάτω από τα επίπεδα της προ κορωνοϊού περιόδου, καθώς ο παραγωγός περιόρισε τις παραδόσεις προς την ΕΕ στο σύνολό της μεσούσης  της χειρότερης ενεργειακής κρίσης της ηπείρου εδώ και δεκαετίες, όπως επισημαίνει δημοσίευμα του Bloomberg στις 2 Δεκεμβρίου 2021.

Τι λένε τα στοιχεία

Η Gazprom παρέδωσε 185,1 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα στους κύριους πελάτες της στο εξωτερικό, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, της Κίνας και της Ευρώπης, εξαιρουμένων των χωρών της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος Alexey Miller σε δήλωσή του την Κυριακή.
Αυτό είναι 3,2% πάνω από τα επίπεδα του 2020, αλλά χαμηλότερο από το 2018 και το 2019, που ήταν περίπου 200 δισ. κυβικά μέτρα.
Οι παραδόσεις προς την Ευρώπη και την Τουρκία ήταν περίπου 177 δισ. κυβικά μέτρα πέρυσι, σύμφωνα με υπολογισμούς του Bloomberg News και της BCS Global Markets που βασίζονται στα στοιχεία της Gazprom.
Το νούμερο αυτό υπολείπεται των προβλέψεων της Gazprom για εξαγωγές προς την Ευρώπη και την Τουρκία ύψους έως και 183 δισ. κυβικών μέτρων.
Πρόκειται για μια πρόβλεψη στην οποία η εταιρεία επέμενε από την άνοιξη και την οποία διατήρησε ως τα τέλη Οκτωβρίου, ακόμη και όταν η Ευρώπη ζητούσε περισσότερες προμήθειες.

Η εκτόξευση των τιμών

Οι εξαγωγές της Gazprom έχουν βρεθεί διεθνώς στο στόχαστρο, καθώς οι περιορισμένες προμήθειες στην Ευρώπη εκτόξευσαν τις τιμές σε επίπεδα ρεκόρ
Με τον χειμώνα να έχει μπει και τα αποθέματα της περιοχής να είναι επικίνδυνα χαμηλά, η ρωσική εταιρεία στέλνει μόνο τόσο φυσικό αέριο στους πελάτες της ΕΕ όσο υποχρεούται βάσει των μακροπρόθεσμων συμβολαίων, και εδώ και μήνες δεν έχει προσφέρει φορτία spot.

Τα spot

Δεν είναι σαφές γιατί η Gazprom ήταν απρόθυμη να προσφέρει spot φορτία στην Ευρώπη.
Ενώ η εταιρεία έχει επισημάνει την πτώση της ζήτησης ως αποτέλεσμα της εκτίναξης των περιφερειακών τιμών, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι λένε ότι ο Ρώσος παραγωγός τα παρακρατεί σκόπιμα για να επιταχύνει τις εγκρίσεις για τον επίμαχο αγωγό Nord Stream 2.
Η Gazprom παρουσιάζει αναλυτικά τα στοιχεία των εξαγωγών ανά χώρα, γεγονός που καθιστά δύσκολη την εκτίμηση των ροών του 2021 προς τις επιμέρους αγορές.

Οι παραδόσεις στην Κίνα

Ωστόσο, ο Miller δήλωσε ότι η μεγαλύτερη αύξηση των παραδόσεων αφορά τους τρεις κορυφαίους Ευρωπαίους πελάτες της, τη Γερμανία, την Τουρκία και την Ιταλία.
Οι ροές προς την Κίνα υπερέβησαν τις συμβατικές υποχρεώσεις της Gazprom καθ' όλη τη διάρκεια του 2021, σύμφωνα με τον Μίλερ.
Gazprom: Αύξησε τις εξαγωγές αερίου το 2021- Δεν έφτασε τα επίπεδα προ πανδημίας
Αύξηση της παραγωγής

Η παραγωγή φυσικού αερίου της Gazprom για το 2021 έφτασε τα 514,8 δισ. κυβικά μέτρα, το υψηλότερο επίπεδο από το 2008.
Η ημερήσια παραγωγή του Δεκεμβρίου ήταν κατά μέσο όρο 1,523 δισ. κυβικά μέτρα, η υψηλότερη από το 2013 για τον συγκεκριμένο μήνα.
Με τις ρωσικές εξαγωγές από αγωγούς προς τις περισσότερες χώρες της ΕΕ να έχουν περιοριστεί τον Δεκέμβριο, το μεγαλύτερο μέρος του επιπλέον φυσικού αερίου παρέμεινε στο εσωτερικό της χώρας, καθώς τις τελευταίες ημέρες του έτους επικράτησαν ασυνήθιστα χαμηλές θερμοκρασίες.

Απόσυρση των αποθεμάτων

Καθώς οι θερμοκρασίες έπεφταν, οι παραδόσεις σε εγχώριους πελάτες στα τέλη Δεκεμβρίου αυξήθηκαν κατακόρυφα σε 1,656 δισ. κυβικά μέτρα ημερησίως δήλωσε η Gazprom, υψηλότερα από τα μέσα ημερήσια επίπεδα παραγωγής της για τον Δεκέμβριο.
Για την κάλυψη της ζήτησης, η εταιρεία δήλωσε ότι οι αποσύρσεις των αποθεμάτων από τις τοπικές υπόγειες αποθήκες έφτασαν σε υψηλό πενταετίας.
Η Ρωσία έχει την πολυτέλεια να αντλεί ποσότητες ρεκόρ από τα αποθέματά της, καθώς η Gazprom γέμισε τις εγχώριες αποθήκες με ιστορικά υψηλές ποσότητες φυσικού αερίου 72,6 δισ. κυβικών μέτρων μέχρι τον Νοέμβριο.
gas πινακας
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης