Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Μειώσεις ως 250 ευρώ μηνιαίως σε 600.000 χαμηλοσυνταξιούχους αναπηρίας χηρείας με την επίμαχη εγκύκλιο Τσακλόγλου

Μειώσεις ως 250 ευρώ μηνιαίως σε 600.000 χαμηλοσυνταξιούχους αναπηρίας χηρείας με την επίμαχη εγκύκλιο Τσακλόγλου
Σοβαρότερες επιπτώσεις από τις αρχικώς διαφαινόμενες, φαίνεται ότι έχει η ενεργοποίηση διάταξης του νόμου Κατρούγκαλου για μία εθνική σύνταξη και περικοπή στο 35% των συντάξεων χηρείας,
Σχετικά Άρθρα

Σοβαρότερες επιπτώσεις από τις αρχικώς διαφαινόμενες, φαίνεται ότι έχει η ενεργοποίηση διάταξης του νόμου Κατρούγκαλου για μία εθνική σύνταξη και περικοπή στο 35% των συντάξεων χηρείας, καθώς πάνω από 600.000 χαμηλοσυνταξιούχοι, ανάπηροι, χήρες- χήροι αναμένεται να χάσουν ως 250 ευρώ μηνιαίως, ιδιαίτερα άνθρωποι με σοβαρές αναπηρίες.
Το θέμα αποκάλυψε το Bankingnews την περασμένη Πέμπτη 30/12/21 και αφορούσε στην ενεργοποίηση διάταξης για την Εθνική Σύνταξη (μία ασχέτως αριθμού συντάξεων και την περικοπή της μετά από τρία χρόνια στη σύνταξη χηρείας στο 35% από το 70%). ΔΕΣ ΕΔΩ: https://www.bankingnews.gr/asfalistika-nea/articles/604630/mia-ethniki-syntaksi-asxetos-pollaplis-asfalisis-perikopi-stis-syntakseis-xireias-meta-tin-trietia-sto-35
Η εγκύκλιος (Χατζηδάκη – Τσακλόγλου), ορίζει ότι εφεξής όσοι λαμβάνουν περισσότερες από μία συντάξεις, θα παίρνουν μόνο μία εθνική σύνταξη. Πρόκειται για μια δυσμενέστατη εξέλιξη, που αφορά το σύνολο των διπλο – συνταξιούχων.
Μάλιστα, στην ίδια εγκύκλιο ορίζεται το «πλαφόν» των 384 ευρώ, που είναι η εθνική σύνταξη μετά από 20 έτη απασχόλησης, το οποίο θα μπορεί να υποχωρεί μέχρι τα 360 ευρώ, για όσους έχουν λιγότερες ημέρες ασφάλισης.
Επίσης, στην ίδια εγκύκλιο ορίζεται ότι το μέτρο αυτό επηρεάζει όλες τις συντάξεις τέτοιου τύπου, που χορηγήθηκαν από την έναρξη του «νόμου Κατρούγκαλου», δηλαδή από τις 13 Μαΐου 2016 και μετά. Άρα, αφορά δεκάδες χιλιάδες συντάξεις, που από τον επόμενο μήνα, είναι πιθανό να υποστούν σημαντικές περικοπές.
Επίσης, επηρεάζει όλες εκείνες τις συντάξεις που πρόκειται να εκδίδονται από εδώ και στο εξής (περίπου 80.000 ανά έτος).

Πανελλήνιος Σύνδεσμος Καρδιοπαθών

Όπως επισημαίνει ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Καρδιοπαθών η επίμαχη εγκύκλιο αφορά αποκλειστικώς συντάξεις αναπηρίας και χηρείας και τη συγκαταβολή τούτων.
Έχει άμεση και καταλυτική επίπτωση σε πολλές δεκάδες χιλιάδες συνταξιούχους, άνδρες και γυναίκες, χωρίς να είναι γνωστός ο ακριβής αριθμός αυτών.
Πρακτικά σημαίνει ότι το συνολικό ποσό των δύο χορηγούμενων εθνικών συντάξεων δεν μπορεί να υπερβαίνει το ανώτερο ποσό των 384 ευρώ και ότι το υπερβάλλον ποσό είτε παραμένει ως προσωπική διαφορά (κάτι το οποίο έχει ως αποτέλεσμα ο ενδιαφερόμενος στην πράξη, έστω και εάν αυτή θα βαίνει μειούμενη, να μη λάβει ποτέ καμία αύξηση) είτε ότι, στις νέες συντάξεις, το υπερβάλλον ποσό θα περικόπτεται εξ αρχής.
Οι μειώσεις σαφώς και θα υπερβαίνουν σε κάποιες περιπτώσεις ακόμη και τα 250 ευρώ μηνιαίως.
Με επιστολής τους προς την ηγεσία του υπουργείου οι καρδιοπαθείς ζητούν την αλλαγή της απόφασής η οποία είναι συλλογική και όχι προσωπική, έστω και την ύστατη στιγμή.

Αντώνης Βασιλόπουλος
antonpaper@yahoo.com

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης