Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Επιστράτευση ιδιωτών γιατρών 12/1 για να μείνει όρθιο το ΕΣΥ στην επέλαση της Omicron – Αυξάνονται οι εισαγωγές, αγωνία για σχολεία

Επιστράτευση ιδιωτών γιατρών 12/1 για να μείνει όρθιο το ΕΣΥ στην επέλαση της Omicron – Αυξάνονται οι εισαγωγές, αγωνία για σχολεία
Στις 19 με 22 Ιανουαρίου εκτιμούν οι επιστήμονες πως θα κορυφωθεί το κύμα της Omicron
Σχετικά Άρθρα

(upd7) Με τους επιστήμονες να εκτιμούν πως το κύμα της Omicron θα κορυφωθεί στις 19 με 22 Ιανουαρίου με κατά μέσο όρο περίπου 55.000 κρούσματα ημερησίως, κυβέρνηση και ειδικοί παρακολουθούν με ιδιαίτερη αγωνία την εξέλιξη της επιδημίας στην χώρα με την ανησυχία τους να εστιάζει αφενός στις αντοχές του ΕΣΥ και αφετέρου στις συνέπειες που θα έχει το άνοιγμα των σχολείων την ερχόμενη Δευτέρα 10 Ιανουαρίου.
Όλα περιστρέφονται γύρω από το εάν το σύστημα υγείας θα καταφέρει να σταθεί όρθιο και σε αυτό το τεράστιο κύμα του ιού, τη στιγμή που η πίεση ολοένα και αυξάνεται καθώς αυξάνονται οι εισαγωγές στα νοσοκομεία (1.351 εισαγωγές στα νοσοκομεία από τη Δευτέρα 3/1 έως την Τετάρτη 5/1), τη στιγμή που το ήδη εξαντλημένο προσωπικό βλέπει καθημερινά δεκάδες υγειονομικοί να τίθενται εκτός υπηρεσίας λόγω νόσησης.
Στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ αναφέρουν πως περισσότεροι από 2.500 υγειονομικοί βρίσκονται σε καραντίνα, γεγονός που καθιστά ακόμα πιο δύσκολη την μάχη απέναντι στην υπερμεταδοτική Omicron.
Υπό αυτά τα δεδομένα, η κυβέρνηση προχωρά στην επίταξη των υπηρεσιών ιδιωτών γιατρώνη αρχή θα γίνει από τις 12 Ιανουαρίου σε Μακεδονία και Θράκη – ενώ ο σχεδιασμός προβλέπει και τη συνδρομή ιδιωτικών κλινικών και στρατιωτικών νοσοκομείων έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί ο τεράστιος όγκος των περιστατικών που καταλήξουν στο σύστημα υγείας.
Την ίδια στιγμή αγωνία υπάρχει και για τις συνέπειες που θα έχει στον επιδημιολογικό χάρτη το άνοιγμα των σχολείων από την ερχόμενη Δευτέρα 10 Ιανουαρίου, εξέλιξη που αν μη τι άλλο θα συνδράμει στην αύξηση της κινητικότητας με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για τη δυναμική που μπορεί να αποκτήσει η πανδημία.
Είναι προφανές πως οι επόμενες δύο εβδομάδες είναι ένα κρίσιμο χρονικό διάστημα, καθώς έως τότε θα έχει φανεί η επίδραση της επαναλειτουργίας των σχολείων στον επιδημιολογικό χάρτη αλλά και θα έχει ξεκαθαρίσει το τι είδους πρόβλημα συνιστά η Omicron, αν δηλαδή προκαλεί ή όχι σοβαρή νόσηση και θανάτους ή εάν είναι κατά πολύ πιο ήπια από τη Delta και από τις προηγούμενες παραλλάξεις του ιού.
Σε αυτήν άλλωστε την περίοδο θα ξεκαθαρίσει και το εάν θα χρειαστεί να ληφθούν περαιτέρω περιοριστικά μέτρα ή εάν οδηγούμαστε στην ενδημική πλέον φάση του ιού.
3_131.JPG

Στις 12 Ιανουαρίου η επιστράτευση των ιδιωτών γιατρών σε Μακεδονία, Θράκη – Τι αναφέρει το ΦΕΚ

Την ερχόμενη Τετάρτη 12 Ιανουαρίου αρχίζει η επίταξη των υπηρεσιών των ιδιωτών γιατρών προκειμένου να συνδράμουν το ΕΣΥ στην αντιμετώπιση των αυξημένων αναγκών που προκαλεί η παράλλαξη Omicron.
Σύμφωνα με το ΦΕΚ, η διάρκεια της επιστράτευσης των ιδιωτών γιατρών θα είναι ενός μήνα.

Το ΦΕΚ

Το ΦΕΚ αναφέρει ότι:
«Επιτάσσουμε από ώρα 8:00 π.μ. της 12ης.1.2022 και για χρονικό διάστημα ενός (1) μηνός τις υπηρεσίες αφενός μη επιταχθέντων έως σήμερα ιατρών, που διατηρούν ενεργείς συμβάσεις με τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας και αφετέρου μη συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ ιδιωτών ιατρών, ειδικοτήτων Πνευμονολογίας, Παθολογίας, Αναισθησιολογίας και Γενικής Ιατρικής, οι οποίοι έχουν την επαγγελματική τους έδρα εντός των Περιφερειών Δυτικής Μακεδονίας, Κεντρικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κατά την ημερομηνία δημοσίευσης της παρούσας.
Η έκδοση των «Φύλλων Επίταξης» θα γίνει από τις οικείες αστυνομικές αρχές και η επίδοση αυτών από όργανά τους, καθώς και από υπαλλήλους του Δημοσίου και των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, σύμφωνα με το άρθρο 1 του ν. 4325/2015 (Α’ 47).
Οι ιατροί των ανωτέρω ειδικοτήτων επιτάσσονται, όπως εμφανισθούν την ογδόη (8η) πρωινή της επόμενης ημέρας της προς αυτούς επίδοσης του φύλλου επίταξης στον τόπο, που ορίζεται εντός του φύλλου, ήτοι σε νοσοκομείο ή θεραπευτήριο των Περιφερειών Δυτικής Μακεδονίας, Κεντρικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης προς άσκηση καθηκόντων βαθμί- δας αντίστοιχης προς αυτή του Επιμελητή Β’.
Ο καθένας από τους ανωτέρω ιατρούς, εντός του χρονικού διαστήματος της επίταξης των υπηρεσιών τους σύμφωνα με την παρ. 1, θα απασχοληθεί στο νοσοκομείο, στο οποίο καλείται να εμφανισθεί, δεκαπέντε (15) ημέρες, κατά τις οποίες υποχρεούται να τηρεί το ωράριο το καθηκοντολόγιο, καθώς και να συμμετέχει στο σύστημα εφημεριών του νοσοκομείου και της κλινικής στην οποία εντάσσεται από τον Διοικητή του νοσοκομείου ή τον νόμιμο αναπληρωτή του».

Πέτσας: Εξετάζουμε υποχρεωτικότητα εμβολιασμών στους άνω των 50 ετών

Τη θέση πως η κυβέρνηση εξετάζει την επέκταση της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών στους ανθρώπους ηλικίας άνω των 50 ετών διατύπωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, ο οποίος υποστήριξε πως σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν τις επόμενες ημέρες.
«Η απόφαση να μπουν ηλικιακά κριτήρια στην υποχρεωτικότητα του εμβολίου απέδωσε και ενδεχομένως αν χρειαστεί να χαμηλώσουν κι άλλο τα ηλικιακά όρια.
Αυτό θα γίνει μέσα στις επόμενες μέρες.
Όχι σε επαγγελματικές κατηγορίες, αλλά σε ηλικιακές» είπε μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο κ.Πέτσας, ο οποίος διευκρίνισε ότι το πρόστιμο των 100 ευρώ μηνιαίως για τους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών θα εφαρμοστεί κανονικά μετά την 16η Ιανουαρίου.

Δύσκολες οι επόμενες δύο εβδομάδες

Ο κ.Πέτσας ανέφερε ότι οι επόμενες δύο εβδομάδες θα είναι δύσκολες για τη λειτουργία υπηρεσιών αιχμής του Δημοσίου λόγω κρουσμάτων στους εργαζόμενους.
«Περιμένω διαταραχή στην παραγωγική διαδικασία και στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα τις επόμενες δύο εβδομάδες.
Το υπουργείο εκπονεί σχέδιο έκτακτης ανάγκης προκειμένου να δει ποια είναι τα ποσοστά που ενδεχομένως πρέπει να αναμορφώσει, ωστόσο αυτό θα φανεί από τη Δευτέρα και μετά που επιστρέφουν και από τις άδειες τους οι εργαζόμενοι.
Είμαστε ανοιχτοί να κάνουμε ό,τι χρειαστεί ώστε να μην υπάρχουν σημαντικές διαταραχές ή να τις περιορίσουμε στο μικρότερο δυνατό επίπεδο», επισήμανε ο κ.Πέτσας.

Πρασσάς: Φοβάμαι κατάρρευση του ΕΣΥ – Μπορεί να επανακάμψει η Delta

Τον φόβο του για την κατάρρευση του ΕΣΥ λόγω του μεγάλου κύματος νοσηλειών που αναμένεται να ακολουθήσει τον τεράστιο αριθμό κρουσμάτων που καταγράφονται στην Ελλάδα το τελευταίο διάστημα εξέφρασε ο διδάκτωρ Μοριακής Βιολογίας στο πανεπιστήμιο του Τορόντο, Γιάννης Πρασσάς, ο οποίος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να επανακάμψει η Delta.
Σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ ο κ.Πρασσάς είπε πως στο Οντάριο στον Καναδά όπου και εργάζεται, τα νοσοκομεία ξαφνικά γέμισαν λόγω της επικράτησης της Omicron και οδεύουν προς ρεκόρ νοσηλειών, ενώ τα περιστατικά διπλασιάστηκαν και στις ΜΕΘ, αν και παραμένουν σε απόλυτο αριθμό χαμηλά.
Όπως είπε, όσοι ασθενείς έχουν καταλήξει στις ΜΕΘ με πνευμονία είναι σχεδόν όλοι ανεμβολίαστοι ή ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες που δεν έχουν προλάβει να κάνουν την αναμνηστική δόση.

Σε τεντωμένο σκοινί η Ελλάδα

«Κάτι αντίστοιχο αναμένεται να συμβεί και στην Ελλάδα.
Το κύμα των μεγάλων μολύνσεων θα επακολουθηθεί από ένα μεγάλο κύμα νοσηλειών.
Η Ελλάδα βρίσκεται σε ένα τεντωμένο σκοινί.
Προφανώς οι νοσηλείες συνεχίζουν να έρχονται περισσότερο από τους ανεμβολίαστους, ωστόσο απαιτείται η προσοχή όλων μας», επισήμανε ο κ.Πρασσάς.

Πιθανή η επανάκαμψη της Delta

Μάλιστα, ο κ. Πρασσάς δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να επανακάμψει η μετάλλαξη Delta έναντι της Omicron.
«Δεν ξέρουμε αν θα καταφέρει παντού και σε ποιο χρονικό διάστημα να σβήσει τελείως η Delta από την Omicron, αν και είναι ένα πολύ πιθανό σενάριο.
Ωστόσο, δεν μπορεί να αποκλειστεί το σενάριο να επανακάμψει η Delta, γιατί υπάρχει ανοσολογικά μεγάλη απόσταση ανάμεσα στις δυο παραλλαγές και η ανοσία που χτίζουμε για το ένα μπορεί να μην είναι επαρκής να σβήσει την άλλη παραλλαγή», ανέφερε ο κ.Πρασσάς.

Νωρίτερα η κορύφωση

Παράλληλα, προέβλεψε ότι η κορύφωση των κρουσμάτων στην Ελλάδα θα έρθει νωρίτερα από το αναμενόμενο, ίσως και την επόμενη εβδομάδα, καθώς ο ιός εξελίσσεται με φρενήρεις ρυθμούς τονίζοντας ότι «με φοβίζει τυχόν κατάρρευση του συστήματος Υγείας».
«Δεν μπορούμε να λέμε ότι η παραλλαγή Omicron είναι ήπια, αλλά ηπιότερη από τη Delta» υπογράμμισε ο κ.Πρασσάς, ο οποίος προειδοποίησε ότι οι νοσηλείες μπορεί να πάρουν τη μορφή των νοσηλειών που είχαμε με τη Delta, σε περίπτωση που βρει οργανισμούς ανοσιακά αδύναμους.
Στο πλαίσιο αυτό, υπογράμμισε ότι όσοι έχουμε ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, είναι πάρα πολύ καλά προστατευμένοι έναντι της Omicron και αυτή είναι η κληρονομιά για την επόμενη μέρα.
«Όμως επειδή στην Ελλάδα έχουμε ακόμα δεξαμενές ανεμβολίαστων και μεγάλης ηλικίας, το διακύβευμα παραμένει σοβαρό» είπε ο κ.Πρασσάς.

Ρίσκο το άνοιγμα των σχολείων

Ερωτηθείς για το άνοιγμα των σχολείων, σχολίασε ότι είναι μια κίνηση με πολύ μεγάλο ρίσκο, καθώς ενδεχόμενη παράταση για διάστημα δύο εβδομάδων, θα έδιναν το χρόνο να περιοριστούν οι μεταδόσεις.
Τέλος, ο κ. Πρασσάς εξέφρασε την εκτίμηση ότι η Omicron είναι η τελευταία πράξη του επικίνδυνου κύκλου επισημαίνοντας ότι οι πανδημίες τελειώνουν όταν τα συστήματα υγείας σταματούν να απειλούνται με κατάρρευση.

Παγώνη: Δεν είναι αρκετή η 5νθημερη καραντίνα – Αύξηση κρουσμάτων τις επόμενες 10 ημέρες

Τη θέση πως δεν είναι αρκετή η 5νθήμερη καραντίνα για τους νοσούντες με covid εργαζόμενους διατύπωσε η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας Πειραιά, Ματίνα Παγώνη, η οποία εκτίμησε πως τις επόμενες 10 ημέρες αναμένεται σταδιακή αύξηση των κρουσμάτων.
Σε δηλώσεις της στο Mega και αφού έκανε λόγο για μια ιδιαίτερα δύσκολη εφημερία στο νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς», όπου έγιναν 50 εισαγωγές ασθενών με covid, κυρίως ανεμβολίαστοι, αναφέρθηκε και στην πενταήμερη καραντίνα, τονίζοντας πως όσοι νόσησαν με κορωνοϊό δεν μπορούν να γυρίσουν την έκτη ημέρα στην εργασία τους, καθώς ακόμα νιώθουν αδύναμοι.
«Κάθε οργανισμός είναι διαφορετικός και το πενθήμερο δεν αρκεί για κάθε οργανισμό.
Θεωρώ ότι δεν είναι δυνατόν άνθρωποι που νοσούν με covid να γυρίσουν στη δουλειά τους την 6η μέρα.
Και συμπτώματα να μην έχουν, λόγω της καταβολής που αισθάνονται δεν μπορούν να γυρίσουν και να δουλέψουν.
Η εμπειρία μας πάνω σε αυτό το θέμα είναι μεγάλη για να πούμε την άποψή μας.
Σαν νοσοκομειακοί γιατροί εκτιμούμε πως είναι αδύνατον να επιστρέψουν στις δουλειές τους.
Δεν μπορούν να πάρουν τα πόδια τους, πως θα πάνε να δουλέψουν;
Δεν μπορεί ένας καταπονημένος άνθρωπος να γυρίζει την έκτη μέρα στη δουλειά του» υποστήριξε η κα.Παγώνη, τονίζοντας πως για να επιστρέψει κάποιος στην εργασία χρειάζονται 10 ημέρες.

Αύξηση κρουσμάτων

Όπως είπε, τις επόμενες ημέρες αναμένεται αύξηση των κρουσμάτων.
«Από εδώ και πέρα και έως τις 20 Ιανουαρίου θα υπάρχει σταδιακή άνοδος.
Ελπίζουμε να πάνε σε 50.000 και 60.000 κρούσματα και όχι παραπάνω.
Καταλαβαίνετε τι πίεση θα έχει το σύστημα υγείας έτσι και τα κρούσματα φτάσουν σε μεγάλους αριθμούς…» υποστήριξε η κα.Παγώνη, η οποία σημείωσε ότι εκείνοι που θα αντιμετωπίσουν μεγάλο πρόβλημα με την Omicron είναι όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί, ενώ όσοι είναι τριπλά εμβολιασμένοι είναι πιθανό να νόσησαν με κορωνοϊό και να μην το έχουν καταλάβει.

Πώς θα ανοίξουν τα σχολεία

Αγωνία όμως υπάρχει και για το άνοιγμα των σχολείων από την ερχόμενη Δευτέρα 10 Ιανουαρίου με τους ειδικούς να υποστηρίζουν πως τα παιδιά επιστρέφουν στο σχολείο, σε «ένα εξαιρετικά ασφαλές περιβάλλον, ασφαλέστερο από οποιοδήποτε άλλο αυτή την στιγμή», όπως τόνισε ο κ. Μαγιορκίνης.

Υπενθυμίζεται ότι η λειτουργία των σχολείων θα γίνει με:

  • ένα επιπλέον self-test (συνολικά τρία) για την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας των σχολείων, 10 - 15 Ιανουαρίου, που θα διατίθεται δωρεάν από τα φαρμακεία για την πρόληψη της διασποράς από την αυξημένη κινητικότητα των προηγούμενων ημερών για όλους τους μαθητές και τους εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς
  • διενέργεια των δύο δωρεάν εβδομαδιαίων self-test και από τους εμβολιασμένους μαθητές και εκπαιδευτικούς
  • αυξημένους ελέγχους σε όλο το τμήμα σε περίπτωση κρούσματος στην τάξη και όχι μόνο στους μαθητές που κάθονται.

Ειδικότερα, για την περίπτωση κρούσματος στην αίθουσα, προβλέπονται για τις επόμενες πέντε ημέρες από τον εντοπισμό του:

  • 2 rapid test και 3 self test δωρεάν για ανεμβολίαστους μαθητές
  • 4 rapid test και 1 self test για ανεμβολίαστους εκπαιδευτικούς
  • 3 τρία δωρεάν self test για εμβολιασμένους μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Παράλληλα με το δυναμικό testing θα τηρηθούν και τα μέτρα που συνέβαλαν ώστε να μην υπάρξει δεύτερη μόλυνση στο 80% των περιπτώσεων που εντοπίστηκε κρούσμα σε τάξη, και περιλαμβάνουν την υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, τα διαφορετικά διαλείμματα για ομάδες μαθητών, την αναστολή διενέργειας εκδρομών κ.ο.κ.


Στους 21.185 οι νεκροί

Στους 21.185 ανέρχονται οι νεκροί στην Ελλάδα λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού.
Τα νέα 6/1 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 33.716, εκ των οποίων 76 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 1.422.020 (ημερήσια μεταβολή +2,4%), εκ των οποίων 50,1% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 358 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.409 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 70, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 21.185 θάνατοι.
krousmata1_3.jpg
Το 95,1% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 639 (58,4% άνδρες).
Η διάμεση ηλικία τους είναι 64 έτη.
krousmata3_0.jpg


To 80,3% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 542 (84,82%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 97 (15,18%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.795 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 593 (ημερήσια μεταβολή -7,49%).
krousmata2_4.jpg
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 486 ασθενείς.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 36 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

krousmata7.jpg

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης