Τελευταία Νέα
Πολιτική

Μητσοτάκης: Έκτακτη στήριξη νοικοκυριών με 400 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο για τις αυξήσεις στην ενέργεια - Αναλυτικά τα μέτρα

Μητσοτάκης: Έκτακτη στήριξη νοικοκυριών με 400 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο για τις αυξήσεις στην ενέργεια - Αναλυτικά τα μέτρα
Απαντάμε στις προκλήσεις του σήμερα, χτίζοντας ταυτόχρονα ένα αισιόδοξο αύριο για όλους είπε ο πρωθυπουργός
Σχετικά Άρθρα

Τη στήριξη των νοικοκυριών με άλλα 400 εκατομμύρια ευρώ για τον Ιανουάριο έτσι ώστε να αντιμετωπιστούν οι εκρηκτικές αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας ανακοίνωσε σε τηλεοπτικό του μήνυμα ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης.
Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε επίσης πρόγραμμα αντικατάστασης παλαιών ηλεκτρικών συσκευών οι οποίες και στη συνέχεια θα ανακυκλώνονται με απώτερο στόχο τα ελληνικά σπίτια να λειτουργούν με σύγχρονο και πιο οικονομικό ηλεκτρικό εξοπλισμό.
Τα μέτρα εξειδίκευσε λίγο μετά το μήνυμα του πρωθυπουργού, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ενέργειας με τον υπουργό Κ.Σκρέκα να ανακοινώνει μεταξύ άλλων μέση μηνιαία ενίσχυση 42 ευρώ στους λογαριασμούς ρεύματος για όλα τα νοικοκυριά ανεξαρτήτως εισοδήματος και τετραγωνικών μέτρων της κύριας κατοικίας καθώς και επιδότηση 20 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα σε 540.000 οικιακούς καταναλωτές φυσικού αερίου, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια.

Ολόκληρο το μήνυμα του πρωθυπουργού

«Για έναν ακόμη μήνα η κυβέρνηση θα στηρίξει νοικοκυριά, αγρότες, αλλά τώρα και τις επιχειρήσεις μας απέναντι στην παγκόσμια αναταραχή στις τιμές ενέργειας.
Μόνο τον μήνα Ιανουάριο, θα διαθέσει ακόμη 400.000.000 ευρώ, καλύπτοντας σημαντικό μέρος των αυξήσεων στους λογαριασμούς ρεύματος.
Και θα παρακολουθεί διαρκώς το φαινόμενο μέχρι την αποκλιμάκωσή του.
Αναλυτικές ανακοινώσεις θα κάνει ανά κατηγορία σε λίγο, ο υπουργός Ενέργειας.
Τόσο για την κρατική επιχορήγηση όσο και για τις εκπτώσεις της ΔΕΗ και τις χρεώσεις στο φυσικό αέριο από την ΔΕΠΑ.
Πρόκειται για ένα γενναίο, αλλά ταυτόχρονα ρεαλιστικό σχέδιο ενισχύσεων.
Που βοηθά το παρόν, αλλά δεν θέτει σε κίνδυνο το μέλλον.
Το βάρος δίνεται, προφανώς, στην ανακούφιση των νοικοκυριών μας.
Συνδράμουμε, όμως, και τις επιχειρήσεις ώστε να παραμείνουν σε τροχιά ανάπτυξης, διατηρώντας τις πολύτιμες θέσεις εργασίας.
Και, κυρίως, για να μην αυξηθεί το κόστος παραγωγής και αυτό να μετακυληθεί, με τη σειρά του, στις τιμές των προϊόντων.
Το πρόγραμμα αυτό σύντομα θα πλαισιωθεί και από ένα άλλο, που αφορά συνολικά την εξοικονόμηση ενέργειας.
Με βάση αυτό, θα επιδοτείται η αντικατάσταση των παλαιών ηλεκτρικών συσκευών οι οποίες και στη συνέχεια θα ανακυκλώνονται.
Στόχος μας, όλα τα ελληνικά σπίτια να λειτουργούν με σύγχρονο και πιο οικονομικό ηλεκτρικό εξοπλισμό.
Συνεχίζουμε, λοιπόν, ν’ απαντάμε στις προκλήσεις του σήμερα, χτίζοντας ταυτόχρονα ένα αισιόδοξο αύριο για όλους.
Με μέτρα αποτελεσματικά, αλλά και λογικά.
Στον ίδιο δρόμο θα βαδίσουμε και στη νέα χρονιά.
Με αυτοπεποίθηση, τόλμη και δύναμη.
Γιατί μπορεί τα δύσκολα να είναι γύρω μας.
Αλλά τα καλύτερα είναι μπροστά μας».

Σκρέκας: Μέση μηνιαία ενίσχυση 42 ευρώ στους λογαριασμούς ρεύματος για όλους

Μέση μηνιαία ενίσχυση 42 ευρώ στους λογαριασμούς ρεύματος για όλα τα νοικοκυριά ανεξαρτήτως εισοδήματος και τετραγωνικών μέτρων της κύριας κατοικίας ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας για τον μήνα Ιανουάριο, ο οποίος εξειδίκευσε τα μέτρα που προανήγγειλε λίγο νωρίτερα ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης.
Όσον αφορά το φυσικό αέριο, ο κ. Σκρέκας προανήγγειλε επιδότηση 20 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα σε 540.000 οικιακούς καταναλωτές, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια, ενώ ειδικά για τους πελάτες της ΔΕΠΑ, ανακοίνωσε ότι η εταιρεία χορηγεί επιπλέον έκπτωση 20 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα και θα ζητηθεί ανάλογη στήριξη και για τους υπόλοιπους παρόχους.

Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν

Συγκεκριμένα, ο κ.Σκρέκας ανακοίνωσε όσον αφορά το ηλεκτρικό ρεύμα, ότι θα επιδοτηθούν όλες οι παροχές κύριας κατοικίας, όπως αυτές δηλώνονται στο E1 (περίπου 4,2 εκατ. παροχές) ανεξαρτήτως εισοδήματος ή εμβαδού κατοικίας.
Η συνολική αξία της επιδότησης θα ανέλθει συνολικά στα 157 εκατ. ευρώ.
Όπως είπε, η επιδότηση θα είναι κλιμακωτή:
• για τις πρώτες 150 KWh κατανάλωσης ανά μήνα επιδοτείται το 80% της αύξησης με 160 €/MWh (ήτοι 24 ευρώ)
• για την μηνιαία κατανάλωση από 151-300kWh επιδοτείται το 60% της αύξησης με 120 €/MWh (δηλαδή 18 ευρώ).
Δηλαδή συνολικά για τις πρώτες 300 κιλοβατώρες η επιδότηση θα είναι στα 42 ευρώ τον μήνα από 49,5 ευρώ τον Δεκέμβριο του 2021, 39 ευρώ τον Νοέμβριο, 18 ευρώ τον Οκτώβριο και 9 ευρώ τον περασμένο Σεπτέμβριο.
Στα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) η επιδότηση θα ανέλθει στα 180 €/ MWh, άρα 54 ευρώ τον μήνα.
Η συνολική αξία της επιδότησης ανέρχεται στα 157 εκ ευρώ.

Επιδότηση τιμολογίων ρεύματος σε Εμπορικά Τιμολόγια

Όσον αφορά τα τιμολόγια ρεύματος σε εμπορικά τιμολόγια, ο υπουργός είπε ότι θα επιδοτηθούν οριζόντια όλοι οι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις (Χαμηλή, Μέση και Υψηλή Τάση) σε όλα τα μη οικιακά τιμολόγια, δηλαδή τα αγροτικά, εμπορικά, βιομηχανικά, επαγγελματικά κ.ά..
Η επιδότηση ορίζεται στα 65€/MWh.
Το σύνολο του μέτρου επιδότησης των επιχειρήσεων για τον Ιανουάριο εκτιμάται σε 133 εκατ. ευρώ.
Ειδικότερα, τα επαγγελματικά της Χαμηλής Τάσης θα επιδοτηθούν με 74.128.994 ευρώ, τα επαγγελματικά της Μέσης Τάσης (με λιγότερες από 13 GWh) με 41.562.529 ευρώ, τα Επαγγελματικά ΜΤ (με περισσότερες από 13 GWh) 8.226.919 ευρώ, τα βιομηχανικά Υψηλής Τάσης με 2.697.917 ευρώ, τα Αγροτικά Χαμηλής Τάσης 5.528.916 ευρώ και τα Αγροτικά Μέσης Τάσης με 611.672 ευρώ.
Από τον Φεβρουάριο και έπειτα, εξετάζεται, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού, η επιδότηση να είναι προσαρμοσμένη ανά επαγγελματικό κλάδο ανάλογα με την βαρύτητα του ενεργειακού κόστους στην λειτουργία της επιχείρησης.
Να σημειωθεί ότι από τον Νοέμβριο του 2021 έως τον Μάρτιο του 2022 ισχύει η αναστολή της πληρωμής των χρεώσεων ΥΚΩ (Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας) για τις επιχειρήσεις που είναι συνδεδεμένες στη Μέση Τάση.

Επιδοτήσεις τιμολογίων φυσικού αερίου σε νοικοκυριά

Όπως είπε ο κ.Σκρέκας, η επιδότηση θα ανέλθει σε 20 €/MWh για όλους τους παρόχους, για όλη τη μηνιαία κατανάλωση.
Αφορά 540.000 οικιακούς καταναλωτές ανεξαρτήτως εισοδήματος ή μεγέθους κατοικίας.
Επίσης, θα δοθεί και extra έκπτωση από τη ΔΕΠΑ Εμπορίας ύψους 20€/MWh για όλη τη μηνιαία κατανάλωση στους πελάτες της και θα ζητηθεί η ανάλογη συμβολή από τους υπόλοιπους παρόχους σε συνεργασία μαζί της.

Στηρίζουμε για 5ο μήνα τα νοικοκυριά

Ο κ. Σκρέκας υποστήριξε ότι συνεχίζεται για πέμπτο μήνα η στήριξη των νοικοκυριών απέναντι σε αυτήν την πρωτοφανή ενεργειακή κρίση.
Όπως σημείωσε, από τον περασμένο Σεπτέμβρη έχουν διατεθεί συνολικά περισσότερα από 1,3 δισ. ευρώ ενώ για τον Ιανουάριο τα μέτρα στήριξης επεκτείνονται στους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις που επίσης βάλλονται βάναυσα από τις εκρηκτικές αυξήσεις στην ενέργεια.
«Το σχήμα της οικονομικής στήριξης σε όλες ανεξαρτήτως τις επιχειρήσεις από τις πολύ μικρές και μικρομεσαίες μέχρι τις μεγαλύτερες, έλαβε την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού σε χρόνο ρεκόρ και για αυτό θέλω να ευχαριστήσω την Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρμόδια για τον ανταγωνισμό κ. Βεστάγκερ καθώς και τα στελέχη της επιτροπής που συνεργάστηκαν μαζί μας», επεσήμανε ο υπουργός, υποστηρίζοντας ότι η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα της ΕΕ που κατέθεσε πρόταση κρατικής ενίσχυσης των επιχειρήσεων το 2022 στην Διεύθυνση Ανταγωνισμού για την ενεργειακή κρίση και πήρε την έγκριση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης