Τελευταία Νέα
Διεθνή

Strategic Culture Foundation: Η Μόσχα θέλει να ξαναχαράξει τα σύνορα επιρροής μεταξύ Ρωσίας και Δύσης.

Strategic Culture Foundation: Η Μόσχα θέλει να ξαναχαράξει τα σύνορα επιρροής μεταξύ Ρωσίας και Δύσης.
Ιανουάριος 2022 -: Μια στιγμή που αλλάζει το παιχνίδι ανάμεσα στη Ρωσία, την Αμερική και τον κόσμο
Σχετικά Άρθρα
Ανεξάρτητα από το πόσο άσχημα φαίνονται τα πράγματα στις σχέσεις ΗΠΑ και Ρωσίας, περίπου κάθε έξι μήνες μερικοί γερουσιάστες με αμφισβητήσιμα κίνητρα έρχονται με ένα νέο πακέτο κυρώσεων ή άλλες απειλές κατά της Μόσχας για να κάνουν την κατάσταση λίγο χειρότερη αναφέρει σε ανάλυσή του το Strategic Culture Foundation.

Σύμφωνα με το Strategic Culture Foundation μετά από πολλά χρόνια από αυτό φαίνεται ότι υπάρχει πάντα περιθώριο οι σχέσεις να υποχωρούν σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα.
Ωστόσο, η Ουάσιγκτον μπορεί να έχει ξεμείνει από ιδέες και απειλές καθώς και οι δύο πλευρές του Ψυχρού Πολέμου 2.0 πρόκειται να συναντηθούν γύρω στις 10 Ιανουαρίου αμέσως μετά το επίσημο τέλος της περιόδου των διακοπών στη Ρωσία για την οικοδόμηση μιας σταθερής αμοιβαία εγκεκριμένης συμφωνίας, έτσι ώστε οι σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας να μπορέσουν επιτέλους να εκτεθούν ξανά στο φως της ημέρας.
Από ρωσικής σκοπιάς υπάρχει τελικά κάποιος λόγος για αισιοδοξία λόγω του γεγονότος ότι επέλεξαν μια λογική σκληροπυρηνική θέση και ωστόσο η Ουάσιγκτον, κατανοώντας την, έχει ακόμη συμφωνήσει να τη συζητήσει.
Αν και οι Αμερικανοί διπλωμάτες και πολιτικοί (όπως εκείνοι σε πολλές χώρες) είναι πολύ επιδέξιοι στο να κουνούν το κεφάλι τους για μερικές ώρες και μετά κάνουν ό,τι θέλουν για να δώσουν την ψευδαίσθηση ότι βγάζουν ένα κλαδί ελιάς, αυτή τη φορά η ρωσική θέση είναι τόσο ξεκάθαρη.
Τελικά, οι Ρώσοι θέλουν μια Πολυπολική Παγκόσμια Τάξη στην οποία είναι ένας από τους πόλους, για την Ουάσιγκτον αυτό ήταν ένα απολύτως απαράδεκτο όραμα που είναι ευθέως αντίθετο με το Monopolar/Pax Americana τους.
Η πραγματική αλήθεια βασίζεται σε αυτά τα δύο ανταγωνιστικά οράματα για τη Γεωπολιτική διάταξη του 21ου αιώνα.
Με βάση αυτή την επιθυμία να έχουμε έναν Πολυπολικό Κόσμο και να αποφύγουμε ένα σενάριο του Γ' Παγκοσμίου Πολέμου στη διαδικασία, αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι Ρώσοι έχουν διατυπώσει τώρα τη σκληρή τους στάση «όχι άλλη επέκταση του ΝΑΤΟ».
Σύμφωνα με αυτό το άρθρο του Russia Today, η συνολική ζήτηση από τη Μόσχα έχει ως εξής…
«Οι συνομιλίες, που πρόκειται να διεξαχθούν στις 10 Ιανουαρίου, θα επικεντρωθούν σε δύο δημόσια προσχέδια συνθηκών που περιλαμβάνουν κατάλογο υποσχέσεων που θέλει να λάβει η Ρωσία από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ.
Εκτός από τις δεσμεύσεις ότι το μπλοκ δεν θα επεκταθεί προς τα ανατολικά, οι προτάσεις περιλαμβάνουν επίσης το τέλος της δυτικής συνεργασίας με μετα-σοβιετικές χώρες, την απομάκρυνση των αμερικανικών πυρηνικών όπλων από την Ευρώπη και την απόσυρση των στρατευμάτων και των πυραύλων του ΝΑΤΟ μακριά από τα ρωσικά σύνορα».
Διαβάζοντας μεταξύ των γραμμών μπορούμε να δούμε ότι αυτό που πραγματικά ζητά η Μόσχα είναι να ξαναχαράξει τα σύνορα επιρροής μεταξύ Ρωσίας και Δύσης, η οποία στο πλαίσιο ενός Μονοπολικού Κόσμου ουσιαστικά απαιτεί την διάλυσή της.
Αυτό σημαίνει ότι εάν η Ουάσιγκτον συμφωνήσει τουλάχιστον στον «θάνατο» της επέκτασης του ΝΑΤΟ και σίγουρα εάν σταματήσει να υποστηρίζει καθεστώτα μαριονέτας στην πρώην σοβιετική επικράτεια, τότε ο Ιανουάριος του 2022 θα είναι ο επίσημος μήνας γέννησης ενός Πολυπολικού Κόσμου.
Ίσως βλέπετε σε αυτά τα λόγια μια αφελή αισιοδοξία που προέρχεται από έναν Αμερικανό βαθιά πίσω από τις ρωσικές γραμμές που θα ωφελούνταν από τις καλύτερες σχέσεις μεταξύ αυτών των μεγάλων εθνών.
Όταν ο Biden ανέλαβε την εξουσία κατά τη διάρκεια εκείνου του περίεργου εκλογικού κύκλου, οι περισσότεροι ειδικοί περίμεναν μια αναβίωση της παλιάς Αμερικής, που έβγαζε όπλα που φούντωναν από εξωτερικής πολιτικής.
Η σύντομη ανωμαλία που ήταν η τετραετής θητεία του Trump χωρίς νέους πολέμους σίγουρα θα τελείωνε.
Αλλά η περίοδος Biden είδε την ατημέλητη υποχώρηση από το Αφγανιστάν και τη στροφή από την καταπολέμηση του «Παγκοσμίου Πολέμου κατά της Τρομοκρατίας» στην αντιμετώπιση της Ρωσίας και της Κίνας – ουσιαστικά αυτό που ήθελε να συμβεί ο Trump κυρίως μείον το κομμάτι της «Ρωσίας».
Ο Παγκόσμιος Πόλεμος κατά της Τρομοκρατίας που καθόρισε πραγματικά την ουσία της περιόδου Pax Americana μόλις ξεκίνησε και εξαφανίστηκε και αυτό δεν είναι τυχαίο ή για να προσελκύσει τους Ρώσους σε μια ψευδή αίσθηση ασφάλειας.
Το να ξεμπλοκάρει ο Biden τον Nord Stream 2 για να πείσουν τους Ρώσους να μιλήσουν ήταν ένα σημάδι αδυναμίας που δεν είχε εμφανιστεί ποτέ πριν.
Το γεγονός ότι η αμερικανική πλευρά διάβασε τις απαιτήσεις της Ρωσίας για επέκταση και επιρροή του ΝΑΤΟ στην πρώην επικράτειά της και δεν γέλασε, αλλά συμφώνησε να το συζητήσει είναι τεράστιο.
Η Συρία και η Ουκρανία έπρεπε να δεσμεύσουν τη Ρωσία σε δύο νέα σενάρια «Βιετνάμ», με το πρώτο να αποδεικνύεται μια σχετικά φθηνή νίκη για τη Μόσχα, με τη Δαμασκό να δίνει τις σκληρές μάχες και το δεύτερο να μην έρχεται ποτέ πραγματικά στο έδαφος.
Τα διάφορα πακέτα κυρώσεων ήταν τόσο σταδιακά που έδωσαν στην πραγματικότητα στην καπιταλιστική (ή την κρατικοκαπιταλιστική) ρωσική οικονομία άφθονο χρόνο για να προσαρμοστεί και να ευδοκιμήσει κάτω από αυτά.
Τώρα φαίνεται ότι δεν μένει τίποτα άλλο παρά να απειλήσει (ξανά) ότι θα εκκινήσει τη Ρωσία από το SWIFT, αλλά ακόμη και αυτό είναι προφανώς πέρα από τα μέσα της Ουάσιγκτον του Biden.
Τα πράγματα έχουν γίνει πολύ διαφορετικά.
Όπως μπορείτε να δείτε, το «Ρωσικό Ζήτημα» είναι πολύ πιο δύσκολο όταν αφαιρείται η ανοησία ενός κομμουνιστικού συστήματος τύπου Khruschev, οι ΗΠΑ βρίσκονται σε παρακμή και η Ουάσιγκτον μπορεί να είναι πολύ πρόθυμη απλώς να «δώσει στους καταραμένους Ρώσους» τον έλεγχο του παραδοσιακού τους 1/7 της επιφάνειας του κόσμου και να τελειώσει με αυτό.
Οι Ρώσοι, παρά τα όσα θα σας πει το CNN, έχουν γίνει ιδεολογικά εσωτερικά εστιασμένοι και δεν έχουν την ίδια αποστολή του «διεθνισμού» με τον κομμουνισμό.
Η Μόσχα θα χαρεί να αποκαταστήσει ουσιαστικά τα σοβιετικά της σύνορα και να απωθήσει τα καλά του ΝΑΤΟ και τα πυρηνικά της Αμερικής από τη νέα φανταχτερή σφαίρα επιρροής τους.
Σε αυτό το σημείο και οι δύο πλευρές θα επωφεληθούν από την εκ νέου σχεδίαση του χάρτη, πράγμα που σημαίνει ότι είναι πολύ πιθανό, και τα πράγματα στον κόσμο μας που έχουν αλλάξει τόσο πολύ πρόσφατα θα περάσουν ξανά από μια διαδικασία αναδιάρθρωσης.
Ο Ιανουάριος του 2022 θα είναι ένας πολύ μεγάλος μήνας για τη Γεωπολιτική.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης