Επιστράτευση ιδιωτών γιατρών 12/1 για να μείνει όρθιο το ΕΣΥ στην επέλαση της Omicron – Αυξάνονται οι εισαγωγές, αγωνία για σχολεία
(Συνεχές upd) Θέμα χρόνου είναι η βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας.
Σε αυτήν την εκτίμηση συγκλίνουν οι ειδικοί της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων μέσα από τις αναλύσεις τους.
Παρά το γεγονός ότι η χώρα μας βρίσκεται, το τελευταίο διάστημα, αντιμέτωπη με μια ραγδαία αύξηση μολύνσεων, καθώς δεν έχει μείνει ανεπηρέαστη από την επέλαση της μετάλλαξης Omicron, οι υγειονομικοί διατείνονται πως περί τα μέσα του τρέχοντος μήνα τα κρούσματα θα αρχίσουν μειώνονται σημαντικά.
Μετά τη διατύπωση της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας, Μίνας Γκάγκα, ότι η αποκλιμάκωση του υφιστάμενου πανδημικού κύματος αναμένεται σε δύο με τρεις εβδομάδες, και ο επίκουρος καθηγητής Ιολογίας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο της Αθήνας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης, κινήθηκε σε παρόμοιο μήκος κύματος όσον αφορά στην εκτίμησή του για την αποσυμπίεση στο σύστημα υγείας.
«Είμαστε στη φάση όπου, θα έλεγα, βλέπουμε μια επιπέδωση της καμπύλης, είναι νωρίς όμως να το πούμε με ασφάλεια», δήλωσε ειδικότερα στον ΣΚΑΙ ο επίκουρος καθηγητής Ιολογίας.
Όπως εξήγησε, «εάν λάβουμε υπόψιν μας τι συνέβη στο Λονδίνο, ένα μεγάλο αστικό κέντρο στο οποίο δεν ελήφθησαν μέτρα, η αποκλιμάκωση έχει ήδη ξεκινήσει και μάλιστα από τις νεαρές ηλικίες, οι οποίες είναι οι πιο κοινωνικά ενεργές».
«Δεν ξέρω με σιγουριά, για να πω ότι θα έχουμε αποκλιμάκωση, αλλά το πιο πιθανό σενάριο λέει ότι θα έχουμε αποκλιμάκωση του αριθμού των κρουσμάτων, τουλάχιστον θα ξεκινήσει από την Αττική, τις επόμενες δύο εβδομάδες» είπε συγκεκριμένα ο κ. Μαγιορκίνης.
Σε κάθε περίπτωση, ο καθηγητής διατύπωσε την εκτίμηση πως δεν θα δούμε περαιτέρω αύξηση κρουσμάτων το προσεχές διάστημα.
«Αυτό που θα πρέπει να προσέξουμε είναι ότι έχει ξεκινήσει ήδη μια διαδικασία μεταβίβασης στις πιο μεγάλες ηλικίες και αυτό είναι που θα πρέπει να προσέξουμε αυτές τις εβδομάδες», πρόσθεσε συμβουλεύοντας να «μην επιλέγουμε να επισκεφθούμε ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας τουλάχιστον για τις επόμενες δέκα ημέρες».
Το στέλεχος Omicron «είναι τελείως διαφορετικό από τα προηγούμενα», ανέφερε και επεσήμανε πως «αναμένουμε μια κυκλοφορία στις νεαρότερες κυκλοφορίες και τα παιδιά αλλά αυτό δεν θα πρέπει να μας ανησυχεί γιατί ξέρουμε πως πρόκειται για μια πιο ήπια νόσο».
Συγκεκριμένα εξήγησε πως το πιο πιθανό σενάριο είναι ότι ο «συγκεκριμένος ιός πολλαπλασιάζεται καλύτερα στο ανώτερο αναπνευστικό σύστημα σε σχέση με το κατώτερο και για αυτόν ακριβώς τον λόγο είναι πιο μεταδοτικός αφού πολλαπλασιάζεται «ψηλά» αλλά και πιο ήπιος καθώς ό,τι πολλαπλασιάζεται στο κατώτερο αναπνευστικό, δηλαδή πιο βαθιά, είναι πιο βαρύ».
Γκάγκα: Θα πάρουμε τις ζωές μας πίσω πολύ γρήγορα
Καθοριστική χαρακτήρισε την επόμενη βδομάδα η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, σε μια περίοδο έξαρσης του κορωνοϊού.
Ανέφερε ότι η αποκλιμάκωση θα φανεί σε δύο με τρεις εβδομάδες, ενώ όσον αφορά στο θέμα της επίταξης γιατρών τόνισε ότι εξετάζεται το μέτρο να εφαρμοστεί και στην Αθήνα.
Μιλώντας στο Mega, τόνισε ότι έχουμε «σαφώς λιγότερες νοσηλείες, αλλά σίγουρα έχουμε πίεση στο σύστημα υγείας και στην πληρότητα των κλινών – ευτυχώς απλών κλινών Covid».
Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας αναφέρθηκε και στο ενδεχόμενο να υπάρξει αύξηση των κρουσμάτων τις επόμενες ημέρες, λαμβάνοντας υπόψιν την ανάγκη διενέργειας τεστ από τους μαθητές ενόψει της επανέναρξης της σχολικής χρονιάς, ωστόσο δεν θέλησε να κάνει πρόβλεψη για τον αριθμό που μπορεί να φτάσουν τα κρούσματα.
«Μπορεί να ξεπεράσουμε τις 50.000» σημείωσε για τις μολύνσεις, υπογραμμίζοντας ότι και στην έναρξη της σχολικής χρονιάς υπήρχαν αυξημένα κρούσματα λόγω του ελέγχου των μαθητών, τα οποία ομαλοποιήθηκαν στην πορεία.
Η Μίνα Γκάγκα επανέλαβε ότι το «50%+1» για το κλείσιμο ενός τμήματος μετά τον εντοπισμό κρουσμάτων ήταν πρόταση της επιτροπής των ειδικών και όχι κυβερνητική απόφαση.
«Το 50%+1 είναι πιο εύκολο τώρα με τη μετάλλαξη Όμικρον και πλέον τα πρωτόκολλα ελέγχου είναι πιο αυστηρά. Είναι πιο εύκολο να κλείσουν τμήματα τώρα» συμπλήρωσε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας.
Για το πενθήμερο της καραντίνας η αναπληρώτρια υπουργός υπογράμμισε ότι η παραλλαγή Όμικρον «περνάει πολύ γρήγορα». «Δεν λέμε να γυρίσει κανείς με συμπτώματα ή κάποιος που δεν αισθάνεται καλά ή κάποιος που έχει θετικό τεστ. Κάποιος που θα το περάσει για δύο μέρες και μετά θα αισθάνεται καλά, μπορεί να γυρίσει με όλα τα προβλεπόμενα μέτρα, όπως η μάσκα υψηλής προστασίας» τόνισε η Μίνα Γκάγκα.
«Το pcr δεν μας βοηθάει να καταλάβουμε αν κάποιος μεταδίδει, είναι καλύτερο το rapid» συμπλήρωσε η κ. Γκάγκα.
Επίταξη γιατρών
Για το θέμα της επίταξης υγειονομικών η Μίνα Γκάγκα τόνισε πως το μέτρο θα ξεκινήσει από τη Θεσσαλονίκη, με την ιδιαιτερότητα ότι θα επιτρέπεται στους γιατρούς να έχουν παράλληλα και το ιατρείο τους.
«Στην Αθήνα μπαίνει και ο ιδιωτικός τομέας για τη νοσηλεία ασθενών Covid.
Εξετάζεται και το ενδεχόμενο επίταξης γιατρών και στην Αθήνα, ανάλογα με την πορεία της πανδημίας» σημείωσε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, προσθέτοντας ότι υπάρχει έλλειψη και παιδιάτρων, για να στελεχωθούν οι δομές εμβολιασμού των παιδιών.
«Νομίζω ότι πρέπει να κάνουμε υπομονή μια, δυο, τρεις εβδομάδες και θα δούμε τα κρούσματα να κατεβαίνουν και θα δούμε τα πράγματα να είναι καλύτερα.
Νομίζω θα πάρουμε τις ζωές μας πίσω πολύ γρήγορα» κατέληξε η Μίνα Γκάγκα.
Εισήγηση της Επιτροπής για επιστροφή ύστερα από πενθήμερη καραντίνα για εργαζόμενους στο Δημόσιο
Την επιστροφή στην εργασία μετά από πενθήμερη καραντίνα εισηγήθηκε η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για όλους τους εργαζόμενους στις νευραλγικές δομές του Ελληνικού Δημοσίου που νοσούν από κορωνοϊό.
Ειδικότερα, τα μέλη της Επιτροπής μετά από σχετικό ερώτημα που τους έχει υποβληθεί, εξέτασαν τα επιδημιολογικά δεδομένα (έξαρση κρουσμάτων κορωνοϊού, εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού, νοσηρότητα της μετάλλαξης Omicron) και εισηγούνται: οι εργαζόμενοι σε υπηρεσίες του Δημοσίου Τομέα που θεωρούνται καίριες για την λειτουργία του Κράτους, όπως Υγεία, Σώματα Ασφαλείας κ.α., μπορούν να επιστρέψουν στα καθήκοντα μετά την πενθήμερη καραντίνα λόγω νόσησης από Covid-19 και χωρίς να απαιτείται η προσκόμιση αρνητικού διαγνωστικού τεστ.
Η παραπάνω εισήγηση θα τεθεί υπόψη των συναρμόδιων υπουργείων (Υγείας, Εσωτερικών, Εργασίας) και η τελική απόφαση θα αποτυπωθεί σε κοινή υπουργική απόφαση που θα εκδοθεί άμεσα.
«Οχυρώνεται» με κλίνες Covid η Αττική, αποκλειστικά για περιστατικά κορωνοϊού το Σισμανόγλειο
Την προσθήκη 800 κλινών Covid στην Αττική προανήγγειλε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, προκειμένου να ενισχυθεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας που αντιμετωπίζει έντονη πίεση λόγω της επέλασης της Omicron.
Ο κ. Πλεύρης εξήγησε ότι στο σύστημα υγείας θα προστεθεί το 10%-15% των κλινών που δίνουν ιδιωτικές κλινικές, κάτι που αντιστοιχεί σε 300-400 επιπλέον κλίνες στο λεκανοπέδιο.
«Επιπλέον, το Σισμανόγλειο Νοσοκομείο θα γίνει μόνο για Covid περιστατικά, πλην των ειδικών κλινικών που έχει.
Και στα απλά περιστατικά θα μας βοηθήσει και το Στρατιωτικό Νοσοκομείο ΝΙΜΤΣ», ανέφερε, εξηγώντας πώς θα καλυφθεί η αύξηση.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι νοσηλείες Omicron έχουν προκαλέσει πίεση σε απλές κλίνες νοσηλείας και όχι σε ΜΕΘ, κυρίως στο λεκανοπέδιο.
Οι κλίνες θα ληφθούν οριζόντια από τις μεγάλες ιδιωτικές κλινικές.
Όσον αφορά τις μικρότερες, που δεν έχουν υποδομές για να στηρίξουν τέτοια περιστατικά, το υπουργείο βρίσκεται σε συνεννόηση για να ενισχύσουν το ΕΣΥ με το προσωπικό τους, με στόχο να καλυφθούν τα κενά που παρουσιάζονται.
Πάντως, ο κ. Πλεύρης διευκρίνισε ότι το πρόβλημα με το νοσηλευτικό προσωπικό που νοσεί λόγω Covid-19 αυτή τη στιγμή είναι διαχειρίσιμο.
Σε επιφυλακή για την ενδεχόμενη πίεση σε ΜΕΘ
Το υπουργείο Υγείας βρίσκεται σε επιφυλακή για την ενδεχόμενη πίεση που θα υπάρξει σε κλίνες ΜΕΘ, που είναι πιο δύσκολο να αντιμετωπιστεί.
Ενθαρρυντικά είναι τα στοιχεία ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ασθενής που να έχει διασωληνωθεί λόγω της Omicron.
«Όμως, από την άλλη πλευρά, από τις περίπου 650 εισαγωγές που έχουμε καθημερινά για κορωνοϊό, ένα 30%-40% αφορά και περιπτώσεις Delta, άρα από αυτές τις εισαγωγές πιθανολογούμε ότι θα έχουμε πίεση στις ΜΕΘ», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, την τελευταία εβδομάδα οι νέες εισαγωγές περιστατικών Covid σε όλη τη χώρα αυξήθηκαν κατά 34%, με το εντονότερο πρόβλημα να εμφανίζεται στην Αττική, που καταγράφονται περίπου οι μισές εισαγωγές. Τα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου έχουν αναλάβει το 40% των νοσηλειών ασθενών με Covid της χώρας.
Στους 21.263 οι νεκροί
Τα νέα 7/1 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 29.334, εκ των οποίων 87 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 1.451.354 (ημερήσια μεταβολή +2,1%), εκ των οποίων 50% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 447 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.610 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 78, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 21.263 θάνατοι.
Το 95.1% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 632 (58,1% άνδρες).
Η διάμεση ηλικία τους είναι 64 έτη.
To 79,6% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 538 (85,13%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 94 (14.87%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.808 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 612 (ημερήσια μεταβολή +3,2%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 511 ασθενείς.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 36 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).
Στις 12 Ιανουαρίου η επιστράτευση των ιδιωτών γιατρών σε Μακεδονία, Θράκη – Τι αναφέρει το ΦΕΚ
Την ερχόμενη Τετάρτη 12 Ιανουαρίου αρχίζει η επίταξη των υπηρεσιών των ιδιωτών γιατρών προκειμένου να συνδράμουν το ΕΣΥ στην αντιμετώπιση των αυξημένων αναγκών που προκαλεί η παράλλαξη Omicron.
Σύμφωνα με το ΦΕΚ, η διάρκεια της επιστράτευσης των ιδιωτών γιατρών θα είναι ενός μήνα.
Το ΦΕΚ
Το ΦΕΚ αναφέρει ότι:
«Επιτάσσουμε από ώρα 8:00 π.μ. της 12ης.1.2022 και για χρονικό διάστημα ενός (1) μηνός τις υπηρεσίες αφενός μη επιταχθέντων έως σήμερα ιατρών, που διατηρούν ενεργείς συμβάσεις με τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας και αφετέρου μη συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ ιδιωτών ιατρών, ειδικοτήτων Πνευμονολογίας, Παθολογίας, Αναισθησιολογίας και Γενικής Ιατρικής, οι οποίοι έχουν την επαγγελματική τους έδρα εντός των Περιφερειών Δυτικής Μακεδονίας, Κεντρικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κατά την ημερομηνία δημοσίευσης της παρούσας.
Η έκδοση των «Φύλλων Επίταξης» θα γίνει από τις οικείες αστυνομικές αρχές και η επίδοση αυτών από όργανά τους, καθώς και από υπαλλήλους του Δημοσίου και των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, σύμφωνα με το άρθρο 1 του ν. 4325/2015 (Α’ 47).
Οι ιατροί των ανωτέρω ειδικοτήτων επιτάσσονται, όπως εμφανισθούν την ογδόη (8η) πρωινή της επόμενης ημέρας της προς αυτούς επίδοσης του φύλλου επίταξης στον τόπο, που ορίζεται εντός του φύλλου, ήτοι σε νοσοκομείο ή θεραπευτήριο των Περιφερειών Δυτικής Μακεδονίας, Κεντρικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης προς άσκηση καθηκόντων βαθμί- δας αντίστοιχης προς αυτή του Επιμελητή Β’.
Ο καθένας από τους ανωτέρω ιατρούς, εντός του χρονικού διαστήματος της επίταξης των υπηρεσιών τους σύμφωνα με την παρ. 1, θα απασχοληθεί στο νοσοκομείο, στο οποίο καλείται να εμφανισθεί, δεκαπέντε (15) ημέρες, κατά τις οποίες υποχρεούται να τηρεί το ωράριο το καθηκοντολόγιο, καθώς και να συμμετέχει στο σύστημα εφημεριών του νοσοκομείου και της κλινικής στην οποία εντάσσεται από τον Διοικητή του νοσοκομείου ή τον νόμιμο αναπληρωτή του».
Κορωνοϊός - ECDC: Σε «βαθύ κόκκινο» η Ελλάδα, και σχεδόν oλόκληρη η Ευρώπη
Στο χάρτη του ECDC μεγάλο μέρος της Ευρώπης βυθίζεται στο «κόκκινο» στο σύνθετο δείκτη, ο οποίος περιλαμβάνει στοιχεία για κρούσματα κορωνοϊού, θετικότητα και ρυθμό τεστ.
Σε βαθύ «πράσινο» εμφανίζεται πάντως η χώρα μας σε ό,τι αφορά το δείκτη των τεστ που διενεργούνται, ενώ όλη η χώρα είναι στο πορτοκαλί σε αντίθεση με την περασμένη εβδομάδα που ήταν στο κίτρινο όσον αφορά στον δείκτη θετικότητας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του πανεπιστημίου Josh Hopkins οι θάνατοι λόγω κορωνοϊού παγκοσμίως έχουν ξεπεράσει τα 5,47 εκατ. και τα κρούσματα έχουν ξεπεράσει τα 300 εκατ.
Οι δόσεις του εμβολίου που έχουν χορηγηθεί ξεπερνούν τα 9,3 δισεκ.
Αγωνία όμως υπάρχει και για το άνοιγμα των σχολείων από την ερχόμενη Δευτέρα 10 Ιανουαρίου με τους ειδικούς να υποστηρίζουν πως τα παιδιά επιστρέφουν στο σχολείο, σε «ένα εξαιρετικά ασφαλές περιβάλλον, ασφαλέστερο από οποιοδήποτε άλλο αυτή την στιγμή», όπως τόνισε ο κ. Μαγιορκίνης.
Υπενθυμίζεται ότι η λειτουργία των σχολείων θα γίνει με:
- ένα επιπλέον self-test (συνολικά τρία) για την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας των σχολείων, 10 - 15 Ιανουαρίου, που θα διατίθεται δωρεάν από τα φαρμακεία για την πρόληψη της διασποράς από την αυξημένη κινητικότητα των προηγούμενων ημερών για όλους τους μαθητές και τους εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς
- διενέργεια των δύο δωρεάν εβδομαδιαίων self-test και από τους εμβολιασμένους μαθητές και εκπαιδευτικούς
- αυξημένους ελέγχους σε όλο το τμήμα σε περίπτωση κρούσματος στην τάξη και όχι μόνο στους μαθητές που κάθονται.
Ειδικότερα, για την περίπτωση κρούσματος στην αίθουσα, προβλέπονται για τις επόμενες πέντε ημέρες από τον εντοπισμό του:
- 2 rapid test και 3 self test δωρεάν για ανεμβολίαστους μαθητές
- 4 rapid test και 1 self test για ανεμβολίαστους εκπαιδευτικούς
- 3 τρία δωρεάν self test για εμβολιασμένους μαθητές και εκπαιδευτικούς.
Παράλληλα με το δυναμικό testing θα τηρηθούν και τα μέτρα που συνέβαλαν ώστε να μην υπάρξει δεύτερη μόλυνση στο 80% των περιπτώσεων που εντοπίστηκε κρούσμα σε τάξη, και περιλαμβάνουν την υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, τα διαφορετικά διαλείμματα για ομάδες μαθητών, την αναστολή διενέργειας εκδρομών κ.ο.κ.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών