(upd 8) Σαρώνει η παράλλαξη Omicron την Ελλάδα, με τους επιστήμονες να προειδοποιούν πως πιθανότατα σήμερα Τρίτη 11/1 θα καταγραφεί νέο ρεκόρ κρουσμάτων καθώς εκτιμάται πως θα ξεπεράσουν τα 50.000.
Την ίδια στιγμή, δραματική αύξηση υπάρχει και στον αριθμό των νοσηλειών καθώς μέσα σε μια εβδομάδα από 4.300 ασθενείς με covid που νοσηλεύονταν σε νοσοκομεία, έχουμε φτάσει πλέον στους περίπου 5.100.
Ωστόσο, το αισιόδοξο μήνυμα είναι ότι η Omicron δεν φαίνεται – τουλάχιστον προς στιγμή – να προκαλεί σοβαρές νοσηλείες (αναλογικά με τον αριθμό των κρουσμάτων που προκαλεί) με αποτέλεσμα να μην καταγράφεται επιβάρυνση στις ΜΕΘ, ενώ οι ειδικοί εκτιμούν ότι το κύμα της Omicron θα κορυφωθεί κάπου κοντά στις 20 με 25 Ιανουαρίου.
Πάντως και προκειμένου να σταθεί όρθιο το ΕΣΥ σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες, αύριο Τετάρτη 12/1 αναμένεται η επιστράτευση ιδιωτών γιατρών σε Μακεδονία και Θράκη, ενώ και στην Αττική τα δημόσια νοσοκομεία θα συνδράμει και ο ιδιωτικός τομές με 300 κλίνες.
Και ενώ η πίεση στα νοσοκομεία συνεχίζεται, το σενάριο να «χαλαρώσουν» κάποια από τα περιοριστικά μέτρα που έχουν τεθεί σε εστίαση και διασκέδαση αλλά και στα γήπεδα (π.χ. η επαναφορά της μουσικής στην εστίαση και στη διασκέδαση και η αύξηση του αριθμού των θεατών στα γήπεδα), μάλλον αναβάλλεται για αργότερα.
Για το θέμα αυτό θα συνεδριάσει αύριο Τετάρτη 12/1 η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, η οποία και θα αποφασίσει τι θα γίνει με τα περιοριστικά αυτά μέτρα, η ισχύς των οποίων εκπνέει στις 17 Ιανουαρίου.
Το πιθανότερο είναι να διατηρηθούν τα περιοριστικά αυτά μέτρα για τουλάχιστον μια εβδομάδα ακόμα, καθώς όπως είπε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Οικονόμου είναι πρόωρο να μιλάμε για χαλάρωση των μέτρων, αν και δεν απέκλεισε κάποιες σημειακές παρεμβάσεις.
Επιπλέον, αναφέρεται πως η κυβέρνηση δεν μελετά - τουλάχιστον σε αυτήν την φάση - την επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού στους άνω των 50 ετών, τη στιγμή που πλησιάζει η 16η Ιανουαρίου, όταν και θα αρχίσει η επιβολή του μηνιαίου προστίμου των 100 ευρώ σε όσους πολίτες άνω των 60 ετών δεν έχουν ακόμα εμβολιαστεί.
Πράσινο φως για 4η δόση στους ανοσοκατεσταλμένους
Εν τω μεταξύ, Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, που συνεδρίασε σήμερα, άναψε το πράσινο φως για τη διενέργεια στους ανοσοκατεσταλμένους της τέταρτης δόσης του εμβολίου για τον κορωνοϊό.
Η τέταρτη δόση στη συγκεκριμένη κατηγορία πολιτών θα μπορεί να γίνει 3-6 μήνες μετά την τρίτη.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το μέτρο θα ισχύσει άμεσα.
Σε δηλώσεις του νωρίτερα, ο γγ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, είχε εκφράσει την άποψη ότι δεν θα πάμε σε 4η δόση του εμβολίου στον γενικό πληθυσμό.
Άλλα 9.688 θετικά self test σε μαθητές και εκπαιδευτικούς εντοπίστηκαν κατά τη δεύτερη ημέρα της επαναλειτουργίας των σχολείων, τα οποία έρχονται να προστεθούν στα χθεσινά 16.000 θετικά self test.
«Είχαμε 15.000 θετικά self test και κοντά στα 10.000 σήμερα που σημαίνει ότι αυτός ο κόσμος θα κυκλοφορούσε στην κοινότητα και δεν θα γνώριζε ότι νοσεί», τόνισε μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο υπουργός Υγείας, Θ. Πλεύρης σημειώνοντας ότι χάρη στη λειτουργία των σχολείων γίνεται ο μεγαλύτερος δυνατός έλεγχος του πληθυσμού, καθώς από την Κυριακή έχουν γίνει 1,6 εκατομμύρια τεστ.
«Είναι ένα ακόμη επιχείρημα ότι αυτά τα παιδιά, αν δεν ήταν ανοιχτά τα σχολεία, δεν θα εντοπίζονταν» υποστήριξε ο κ.Πλεύρης.
Σημειώνεται πως αυτήν την εβδομάδα, εκπαιδευτικοί και μαθητές θα υποβληθούν και σε τρίτο τεστ μεθαύριο Πέμπτη 13/1.
Σε σχέση με το εάν τα κρούσματα που καταγράφονται με self test στα σχολεία συμπεριλαμβάνονται στην καταγραφή του ΕΟΔΥ, ο κ. Πλεύρης ανέφερε ότι θα πρέπει πρώτα να επιβεβαιωθούν με rapid test, εκτιμώντας ότι θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες.
Ερωτηθείς για το πώς εκτιμά ότι θα εξελιχθεί η κατάσταση στα σχολεία, ο κ. Πλεύρης ανέφερε ότι περιμένουμε αρρυθμίες όπως και σε όλη την κοινωνική ζωή λόγω της μεγάλης μεταδοτικότητας της Omicron, κάτι που θα αντιμετωπιστεί με τηλεκπαίδευση όπου χρειαστεί ή με αντικατάσταση.
Παράθυρο για χαλάρωση περιορισμών
Αναφορικά με την παράταση ή μη των περιοριστικών μέτρων ο κ.Πλεύρης είπε ότι κάποιοι περιορισμοί ελήφθησαν με γνώμονα ότι ήμασταν σε εορταστική περίοδο, αναφέροντας ότι η κυβέρνηση θα συζητήσει με την επιτροπή για το εάν χρειάζεται να παραταθούν, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο κατάργησης των περιορισμών όσον αφορά τη μουσική στην εστίαση και το ποσοστό πληρότητας στα γήπεδα.
Όσον αφορά τις νοσηλείες στα νοσοκομεία ο κ. Πλεύρης είπε ότι παραμένει ισορροπία μεταξύ Omicron και Delta παρά το γεγονός ότι η Omicron κυριαρχεί στην κοινότητα.
Ειδικότερα ανέφερε ότι οι το 50% των νοσηλειών είναι Delta και το άλλο 50% είναι Omicron.
Θα προχωρήσει το πρόστιμο των 100 ευρώ
Ερωτηθείς για την εφαρμογή των διοικητικών κυρώσεων στους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών που αρχίζει από την ερχόμενη Δευτέρα 17/1, ο κ.Πλεύρης είπε ότι το μέτρο θα προχωρήσει.
Ωστόσο επισήμανε ότι πρώτα θα πρέπει να δοθεί χρόνος ώστε να εξεταστούν οι αιτήσεις των πολιτών που ζητούν εξαίρεση από τον εμβολιασμό για λόγους υγείας, και να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα των εμβολιασμών κατ΄οίκον.
Τζανάκης: Προς ρεκόρ κρουσμάτων σήμερα 11/1 – Στα 800.000 οι μολύνσεις τον Ιανουάριο
Νέο νούμερο - ρεκόρ στα κρούσματα κορωνοϊού αναμένεται σήμερα Τρίτη 11/1 όπως υποστήριξε ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο πανεπιστήμιο της Κρήτης, Ν. Τζανάκης, εφόσον ενσωματωθούν και όσα από τα 15.000 θετικά self test επιβεβαιωθούν μετά το άνοιγμα των σχολείων.
Σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ ο κ.Τζανάκης είπε πως εάν γίνουν 600.000 τεστ και ο δείκτης θετικότητας προσεγγίσει το 9 τότε τα κρούσματα θα είναι κοντά στις 54.000 ενώ εάν ο δείκτης είναι πιο κοντά στο 8, οι νέες μολύνσεις μπορεί να είναι κάτω από 50.000.
Σχετικά με την κορύφωση του πανδημικού κύματος της Omicron, ο κ. Τζανάκης τόνισε ότι το μοντέλο τη ομάδας του εξακολουθεί να εκτιμά ότι θα κορυφωθεί μεταξύ 20 με 25 Ιανουαρίου, ωστόσο, σημείωσε ότι εάν αποδειχθεί ότι οι γιορτές δεν έχουν εκδηλώσει το πλήρες αποτύπωμά τους και τα σχολεία συμβάλουν στη διασπορά, τότε ενδεχομένως να καθυστερήσει.
«Τα πράγματα δεν είναι εύκολα» είπε ο κ.Τζανάκης σημειώνοντας ότι ο εβδομαδιαίος μέσος όρος κρουσμάτων τώρα βρίσκεται στις 35.000 και εάν αυτός ο ρυθμός συνεχιστεί «θα μιλάμε για συνολικά 700.000 με 800.000 μολύνσεις έως το τέλος Ιανουαρίου».
Επιπλέον, επικαλέστηκε αμερικανικά στοιχεία όπου δείχνουν κατακόρυφη άνοδο στις νοσηλείες με την Omicron, με αύξηση και των διασωληνώσεων και των νοσηλειών σε απλές μονάδες.
Ειδικά για την Ελλάδα ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή γίνονται κατά μέσο όρο 590 εισαγωγές στα νοσοκομεία και κάποια στιγμή αναμένεται να φτάσουν έως και 650.
Ο κ. Τζανάκης τάχθηκε υπέρ της επαναφοράς της μουσικής στην εστίαση, λέγοντας ότι η λίγο χαμηλή μουσική όταν τρως έξω θα βοηθήσει στην ψυχολογία των πολιτών ενώ δεν έχει αποδειχθεί ποτέ επί του πεδίου ότι όταν παίζει μουσική, όσοι μιλούν και επικοινωνούν εκτοξεύουν περισσότερα σταγονίδια.
Λουκίδης: Ήπια η Omicron - Ανεμβολίαστοι πάνω από το 90% των νοσηλευομένων
Τη θέση πως όλα δείχνουν πως η παράλλαξη Omicron είναι ήπια διατύπωσε ο καθηγητής Στέλιος Λουκίδης, ο οποίος επανέλαβε πως πάνω από το 90% των νοσηλευόμενων είναι ανεμβολίαστοι.
Σε δηλώσεις του στο Mega ο κ.Λουκίδης υποστήριξε πως παρά το γεγονός ότι τα κρούσματα παραμένουν σταθερά σε πενταψήφιους αριθμούς, η Omicron δεν αυξάνει τον αριθμό των νοσηλειών.
«Αυτοί που νοσηλεύονται αυτή τη στιγμή είναι πάνω από το 90% ανεμβολίαστοι.
Αν δείτε τα στατιστικά των ΜΕΘ από την αρχή του Σεπτεμβρίου θα δείτε ότι το ποσοστό ανεμβολίαστοι VS εμβολιασμένοι είναι 85% – 15%.
Αν αναλύσετε την ομάδα των ανθρώπων που είναι μέσα στις ΜΕΘ και είναι εμβολιασμένοι, θα δείτε ότι αυτό το ποσοστό είναι άνθρωποι που έχουν ειδικά νοσήματα που δεν έχουν την ίδια ευαισθησία στο εμβόλιο.
Σήμερα έχουμε 35.000 περιστατικά που αναφέρονται κάθε μέρα και οι νοσηλείες που κάνουμε είναι ανάλογες όταν είχαμε περίπου 3.000 κρούσματα την ημέρα» είπε ο κ.Λουκίδης, υποστηρίζοντας πως «η τριπλή δόση έχει αλλάξει τα δεδομένα στην Omicron»
«Όσοι την έχουν λάβει νοσούν ήπια και το κυριότερο, αποφεύγουν τη νοσηλεία» υποστήριξε ο κ.Λουκδίης, ο οποίος δήλωσε αισιόδοξος για την εξέλιξη της πανδημίας, υπογραμμίζοντας πως στις επόμενες δύο εβδομάδες αναμένεται η αποκλιμάκωση και η επάνοδος στην κανονικότητα.
Aύξηση νοσηλειών
Την ίδια ώρα τα εξιτήρια είναι εμφανώς λιγότερα καθώς κινούμαστε στα υψηλότερα επίπεδα εισαγωγών από την έναρξη της πανδημίας.
Αναλυτικότερα, στις 3/1 είχαμε 452 εισαγωγές, οι οποίες σε μόλις 24 ώρες, στις 4/1, έγιναν 641.
Ελαφρά μείωση καταγράφηκε στις 5/1 με 593 εισαγωγές οι οποίες εντούτοις ανήλθαν σε 612 στις 6/1.
Εκ νέου μείωση στις νοσηλείες με 522 ασθενείς είχαμε στις 7/1 με νέα άνοδο του αριθμού αυτού στις 8/1 όπου αυτοί υπολογίζονταν σε 632.
Στις 536 ανέρχονταν οι εισαγωγές στις 9/1.
Σχεδόν στους 5.100 υπολογίζονται οι ασθενείς που νοσηλεύονται με κορωνοιό, αυτό το διάστημα, στη χώρα.
Σημειώνεται πως μόλις μια βδομάδα νωρίτερα, ο συνολικός αριθμός των νοσηλευομένων υπολογιζόταν σε 4.300.
Την ίδια ώρα, τον ευρωπαικό μέσο όρο προσεγγίζει σταδιακά η χώρα μας όσον αφορά τους εμβολιασμούς καθώς 7.150.000 πολίτες έχουν εμβολιαστεί πλήρως.
Το ποσοστό αυτό υπολογίζεται σε 68,1% του γενικού πληθυσμού με τον αντίστοιχο μέσο όρο στην ΕΕ να είναι 69,7%.
Όσον αφορά την αναμνηστική δόση, για την οποία υπολογίζονται 5.800.000 δικαιούχοι, έχουν εμβολιαστεί ή κλείσει ραντεβού για να εμβολιαστούν, το 82,5% των πολιτών, οι οποίοι και μπορούν να εμβολιαστούν ενώ στους άνω των 60 ετών το ποσοστό φτάνει το 92,3%.
Τέλος, εξίσου υψηλά ποσοστά καταγράφονται και όσον αφορά τον εμβολιασμό παιδιών την ζήτηση να είναι πάρα πολύ μεγάλη.
Μέχρι στιγμής 37.000 παιδιά 5-11 ετών εμβολιάστηκαν ενώ έχουν κλειστεί άλλα 73.000 ραντεβού.
Επιπρόσθετες διαθέσιμες ημερομηνίες ραντεβού πρόκειται να ανοίξουν τις αμέσως επόμενες ημέρες, ειδικά στην Αττική όπου και η ζήτηση είναι εξαιρετικά υψηλή.
Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και ο ΓΓ Πρωτοβάθμιας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους παρουσίασαν όλα τα τελευταία δεδομένα για την πορεία των εμβολιασμών στην Ελλάδα.
Η Μαρία Θεοδωρίδου είπε στην τοποθέτησή της: «Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στο άνοιγμα των σχολείων.
Η πανδημία είχε καταστροφικές συνέπειες για την εκπαίδευση.
Τα παιδιά και οι γονείς ανταποκρίθηκαν πρόθυμα στον εμβολιασμό, η συμμετοχή είναι πολύ ικανοποιητική.
Σε άτομα κάτω των 18 ετών δεν υπάρχει σύσταση χορήγησης τρίτης δόσης.
Χορηγείται μόνο σε περιπτώσεις ανασοκαταστολής.
Ερωτήματα υπάρχουν για παιδιά που έχουν λοίμωξη χωρίς ή με λίγα συμπτώματα κι έχουν προγραμματίσει εμβολιασμούς.
Συστήνεται χορήγηση μιας δόσης μετά από τρεις μήνες.
Αν έχει γίνει πρώτη δόση και ακολουθήσει νόσηση, δεν χρειάζεται επιπλέον δόση.
Είχε επισημανθεί ο σπάνιος και υπαρκτός κίνδυνος της νόσου MISC, που εμφανίζεται δυο εβδομάδες μετά τη νόσο με τον SARS.
Δυο δόσεις εμβολίου της Pfizer προστατεύουν σε ποσοστό 91% από το σύνδρομο αυτό, σύμφωνα με μελέτη στις ΗΠΑ.
Άλλη μελέτη έδειξε αυξημένο διαβήτη σε άτομα κάτω των 18, τριάντα μέρες μετά τη νόσηση.
Για την τέταρτη δόση, η ειδική επιτροπή στο Ηνωμένο Βασίλειο κατέληξε στη δήλωση πως το πρόγραμμα με την τρίτη δόση προσφέρει πολύ καλή προστασία.
Επιπλέον, η εξάπλωση της Omicron είναι ταχεία και πιθανά νέα μέτρα δεν θα επηρεάσουν.
Η χορήγηση τέταρτης δόσης θα απασχολήσει στο μέλλον».
Πάνω από 18,1 εκατ. εμβολιασμοί
Ο Μάριος Θεμιστοκλέους από την πλευρά του, είπε: «Ξεπεράσαμε τα 18,1 εκατ. εμβολιασμούς.
Πάνω από 7,15 εκατ. ή 68,1% του γενικού πληθυσμού, έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό.
Για την αναμνηστική δόση, έχουν γίνει 3,97 εκατ. εμβολιασμοί στους δικαιούχους.
Όλοι οι πολίτες θα πρέπει να έχουν κάνει τρίτη δόση επτά μήνες μετά τη δεύτερη δόση και τρεις μήνες μετά την πρώτη, στο μονοδοσικό εμβόλιο.
Έχουν προθεσμία ως τις 31 Ιανουαρίου.
Για τα παιδιατρικά εμβόλια, έχουν εμβολιαστεί 37.000 παιδιά, υπάρχουν διαθέσιμα ραντεβού.
Την Παρασκευή δόθηκαν 40.000 περισσότερα ραντεβού.
Παράλληλα, έχουν κλειστεί περισσότερα από 150.000 ραντεβού πρώτης δόσης για τους άνω των 60.
Από σήμερα, όσοι έχουν εμβολιαστεί σε χώρα της ΕΕ, θα μπορούν να ανεβάσουν το πιστοποιητικό τους στην πλατφόρμα anagnorisi.emvolio.gov.gr.
Οι άνω των 60 που δεν έχουν εμβολιαστεί, έχουν προθεσμία ως τις 16 Ιανουαρίου και μετά θα ξεκινήσει η βεβαίωση προστίμων».
Για το Παίδων Πεντέλης, ο κ. Θεμιστοκλέους είπε: «Σήμερα λειτούργησε κανονικά, εκεί θα γίνουν δέκα εμβολιαστικές γραμμές, οι εμβολιασμοί θα ξεκινήσουν μάλλον από Δευτέρα».
Σε ερώτηση για την εμφάνιση της γρίπης, η κ. Θεοδωρίδου είπε: «Δεν έχουμε ενδείξεις για επιδημία γρίπης ως τώρα.
Υπάρχουν σποραδικά κρούσματα, έχουν αυξηθεί μεν, αλλά δεν φοβόμαστε.
Για τους συνδυασμούς με τον κορωνοϊό, τη flurona, αφορά σε μια περίπτωση, της εγκύου από το Ισραήλ.
Για τον συνδυασμό Delta και Omicron πάντα υπάρχει όταν κυκλοφορούν και οι δυο ιοί, αλλά δεν έχουμε ακόμα σημαντικές καταγραφές.
Πάντως θα υπάρξουν.
Αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχουν διασωληνωμένοι με Omicron, σύμφωνα με στοιχεία από τους γιατρούς στα νοσοκομεία.
Ας μη γινόμαστε Κασσάνδρες με την Omicron και την τέταρτη δόση, έχει ήπια κλινική προβολή.
Όσα ακούσαμε από την αρχή, επαληθεύονται τώρα».
Στους 21.479 οι νεκροί
Στους 21.479 ανέρχονται οι νεκροί στην Ελλάδα λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού.
Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 27.766, εκ των οποίων 85 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 1.535.382, εκ των οποίων 49.9% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 610 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.727 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Το τελευταίο 24ωρο έγιναν 130.443 τεστ, τα 16.059 μοριακά και τα 114.384 rapid.
Η θετικότητα εκτινάχθηκε στο 21,29% έναντι 8,07% χθες αλλά με 230 χιλιάδες ελέγχους.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 85, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 21.479 θάνατοι.
Το 95,1% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 654 (χθες 642).
Η διάμεση ηλικία τους είναι 64 έτη.
To 80,6% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 545 (83,33%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 109 (16,67%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.828 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 536 (ημερήσια μεταβολή -15,19%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 570 ασθενείς.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών