Τελευταία Νέα
Πολιτική

Οδυνηρό mea culpa της κυβέρνησης για ακρίβεια και ενεργειακή κρίση – Η βίαιη πράσινη μετάβαση και οι καίριες διπλωματικές ήττες

Οδυνηρό mea culpa της κυβέρνησης για ακρίβεια και ενεργειακή κρίση – Η βίαιη πράσινη μετάβαση και οι καίριες διπλωματικές ήττες
Tο Υπουργείο Ενέργειας έχει καταρτήσει πλάνο για να προσφέρει κάθε μήνα για όλο το 2022 εκπτώσεις και επιδοτήσεις σε νοικοκυριά για να αντιμετωπιστούν οι φουσκωμένοι λογαριασμοί.
Σχετικά Άρθρα

Η δήλωση του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη για το ενδεχόμενο μείωσης του ΦΠΑ σε προϊόντα που έχουν επηρεαστεί ιδιαίτερα από το πληθωριστικό κύμα που μαστίζει την ελληνική οικονομία, είναι μία παραδοχή λάθους από την κυβέρνηση η οποία υποστήριζε από τον Σεπτέμβριο του 2021 ότι οι πληθωριστικές τάσεις θα είναι παροδικές.

Παραδοχή λάθους και υποτίμηση της κατάστασης από τα Υπουργεία Ενέργειας και Ανάπτυξης


Το αντίθετο φαίνεται, τόσο από το ευρωπαϊκό δείκτη του πληθωρισμού όσο και από ελληνικό δείκτη του Νοεμβρίου που είναι στο 4,8%.
Αύριο θα γίνει γνωστός και ο δείκτης πληθωρισμού του Δεκεμβρίου ο οποίος αναμένεται εξίσου μεγάλος.
Η κυβέρνηση -και για να είμαστε δίκαιοι πολλές ευρωπαϊκές χώρες αλλά και η ίδια η ΕΚΤ - υποτίμησε τις πληθωριστικές τάσεις και δεν πήρε καίρια μέτρα.
Το ίδιο και στο θέμα της ενεργειακής κρίσης.
Μάλιστα, σύμφωνα με αρμόδιες κυβερνητικές πηγές, το Υπουργείο Ενέργειας έχει καταρτήσει πλάνο για να προσφέρει κάθε μήνα για όλο το 2022 εκπτώσεις και επιδοτήσεις σε νοικοκυριά για να αντιμετωπιστούν οι φουσκωμένοι λογαριασμοί.
Αυτό, όμως, σημαίνει ξεκάθαρα ότι η κυβέρνηση παραδέχεται ότι η ενεργειακή κρίση θα συνεχιστεί μέσα στο 2022, όταν η αρχική πρόβλεψή της ήταν ότι θα διαρκέσει για 1-2 μήνες.
Και το χειρότερο το οποίο επισημαίνουν και οι διεθνείς εκθέσεις: Η μονιμοποίηση της ενεργειακής κρίσης του 2022, θα κάνει μόνιμες και τις αυξήσεις στις τιμές των προϊόντων.

Η εμμονή για πρόωρη απολιγνιτοποίηση κοστίζει τώρα στο ελληνικό νοικοκυριό και την ελληνική επιχείρηση

Το κυριότερο είναι ότι και η συνολική ενεργειακή πολιτική της κυβέρνησης έχει αποτύχει.
Η επιλογή της κυβέρνησης για βίαιη πράσινη μετάβαση ήταν άκαιρη και σχεδόν εγκληματική η εμμονή της κυβέρνησης να προχωρήσει σε πρόωρη απολιγνιτοποίηση όταν συνειδητοποίησε κιόλας μέσα στο 2021 ότι όλες οι υπόλοιπες μορφές ενέργειας θα ήταν ιδιαίτερα δαπανηρές.
Στο όνομα της πράσινης μετάβασης – που ορθώς πρέπει να γίνει αλλά όχι βίαια, αλλά σταδιακά, μελετημένα και σίγουρα όχι όταν υπάρχει παγκόσμια ενεργειακή κρίση – τα ελληνικά νοικοκυριά και οι ελληνικές επιχειρήσεις βρέθηκαν να πληρώνουν υπέρογκους λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου.
Το κόστος παραγωγής αυξήθηκε σχεδόν παντού και αυτό κατευθείαν κατευθύνθηκε στις τιμές των προϊόντων.
Αφού επλήγησαν οι επιχειρήσεις από το lockdown και αναγκάστηκαν είτε να δανειοδοτηθούν είτε να επιδοτηθούν από το κράτος, τώρα βλέπουν άλλο ένα μεγάλο έξοδο να αυξάνεται, αυτό του ενεργειακού κόστους παραγωγής.

Ευρωπαικές χώρες με φθηνότερο εισαγόμενο ρεύμα αργούν την απολιγνιτοποίησή τους


Την ίδια ώρα, άλλες ευρωπαϊκές χώρες που προωθούν την πράσινη μετάβαση έχουν θέσει ως χρονικό ορίζοντα παύσης του λιγνίτη πολύ αργότερα από το 2025 (που κλείνει η τελευταία λιγνιτική μονάδα) που αποφάσισε η κυβέρνηση Μητσοτάκη.
Συγκεκριμένα η Γερμανία, η Πολωνία, η Τσεχία, η Βουλγαρία κ.α θα προχωρήσουν στην πλήρη απολιγνιτοποίηση την περίοδο 2038-204 και μιλάμε για χώρες που ήδη έχουν μικρότερο κόστος αγοράς ενέργειας, πληρώνουν λιγότερο από εμάς την μεγαβατώρα.
Η χώρα, με την γραμμή που δίνει η κυβέρνηση, θα εξαρτάται ενεργειακά από εισαγόμενο φυσικό αέριο και εισαγωγή ηλεκτρικής ενέργειας πάνω από 70% μέχρι το 2030. Αυτό σημαίνει ξεκάθαρα ότι θα είμαστε ευάλωτοι σε διεθνείς αυξήσεις και κερδοσκοπικά παιχνίδια για πολύ καιρό ακόμα.

Διπλωματική ήττα για τον Eastmed και τα αμφιλεγόμενα εναπομείναντα προτζεκτ


Από την άλλη, η διπλωματία μας στα θέματα ενέργεια έπεσε στα βράχια.
Η κυβέρνηση που επένδυσε ενεργειακά στον αγωγό Eastmed είδε να τραβιέται το χαλί κάτω από τα πόδια της. Και από ποιον; Από τον αμερικάνο πρόεδρο Biden, στον οποίο η ελληνική διπλωματία είχε βέβαιο ότι θα στηρίξει τα ελληνικά συμφέροντα στην περιοχή.
Ότι δεν έκανε, ο φιλότουρκος Trump το έκανε ο φιλέλληνας Biden…
Η χώρα εναποθέτει τις ελπίδες της σε δύο αμφιλεγόμενα προτζεκτ.
Το πρώτο είναι η μεταφορά ενέργειας από την Αίγυπτο μέσω καλωδίου είτε μέσω πλοίων, ασχέτως αν η χώρα δεν διαθέτει ακόμα μεγάλους σταθμούς αποθήκευσης.
Και χωρίς να υπολογίζουμε τις ασταθείς διαθέσεις της Αιγύπτου απέναντι στην Τουρκία…
Το δεύτερο είναι η διασύνδεση των συστημάτων ηλεκτρική ενέργειας, μέσω καλωδίου επίσης, του Ισραήλ, της Κύπρου με την Ελλάδα.
Και τα δύο πρότζεκτ θα πάρουν καιρό για να προχωρήσουν και η Ελλάδα θα παραμείνει ευάλωτη, όπως και συνολικά η Ευρώπη, στην ενεργειακή αυτονομία της.

Παραδοχή Δένδια που δείχνει ότι θα είμαστε ευάλωτοι για χρόνια ενεργειακά


Παράλληλα, εάν λάβουμε υπόψιν, τις δηλώσεις του έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια που έκανε τον Απρίλιο του 2021 στο Ριάντ μετά την υπογραφή της Συμφωνίας με το Ηνωμένο Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας για την διάθεση μιας ελληνικής πυροβολαρχίας Patriot, που έλεγε ότι η Ελλάδα δεν σκοπεύει να γίνει παραγωγός χώρα πετρελαίου και φυσικού αερίου άρα δεν θα αξιοποιήσει τους υδρογονάνθρακες της, τότε θα είμαστε ιδιαίτερα ευάλωτοι και ενεργειακά αλλά και οικονομικά.

Μαξιμιλιανός
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης