Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πολιτική κρίση στη Μ. Βρετανία - Johnson: Ήμουν στο πάρτι στη Downing Street, ζητώ συγνώμη - Παραίτηση ζητά η αντιπολίτευση

Πολιτική κρίση στη Μ. Βρετανία - Johnson: Ήμουν στο πάρτι στη Downing Street, ζητώ συγνώμη - Παραίτηση ζητά η αντιπολίτευση
Εξηγήσεις για το πάρτι κατά τη διάρκεια του lockdown του 2020 καλείται να δώσει ο Boris Johnson
Σχετικά Άρθρα

(upd) Στην παραδοχή ότι ήταν στο πάρτι που έγινε στη Downing Street τον Μάιο του 2020, την περίοδο του πρώτου lockdown, προχώρησε από το βήμα της Βουλής των Κοινοτήτων ο πρωθυπουργός Boris Johnson, ο οποίος ζήτησε συγνώμη από τους Βρετανούς, υπογραμμίζοντας ότι κατανοεί την οργή που έχει προκαλέσει αυτή η ενέργεια του.
«Θέλω να ζητήσω συγγνώμη.
Υπάρχουν πράγματα που δεν κάναμε σωστά και πρέπει να αναλάβω την ευθύνη
Γνωρίζω ότι αισθάνονται οργή με μένα για την κυβέρνηση της οποίας ηγούμαι όταν νομίζουν ότι στην ίδια την Downing Street οι κανόνες δεν τηρούνται από τους ανθρώπους που φτιάχνουν τους κανόνες» υποστήριξε ο Johnson.
«Πήγα στον κήπο λίγο μετά τις 18.00 την 20ή Μαΐου 2020 για να ευχαριστήσω τις ομάδες του προσωπικού πριν επιστρέψω στο γραφείο μου 25 λεπτά μετά για να συνεχίσω να εργάζομαι» τόνισε ο Johnson, αναφέροντας πως ως εκ των υστέρων σκέφτηκε πως θα έπρεπε να πει σε όλους να επιστρέψουν στα γραφεία τους.
Ο Johnson είπε πως δεν μπορεί να προκαταλάβει τα αποτελέσματα της εσωτερικής έρευνας που ήδη διενεργείται για το περιστατικό αυτό, ενώ παραδέχθηκε πως η εκδοχή του για τα γεγονότα, πιθανότατα δεν θα γίνει αποδεκτή από μεγάλο μέρος των Βρετανών.
Κατόπιν αυτής της παραδοχής ο Βρετανός πρωθυπουργός βρίσκεται για ακόμα μια φορά σε δυσχερή πολιτική θέση
καθώς η αντιπολίτευση αλλά και βουλευτές του Συντηρητικού κόμματος ζητούν την παραίτηση του από το πρωθυπουργικό αξίωμα.
Υπενθυμίζεται πως βάσει του νόμου, οι Βρετανοί πολίτες δεν μπορούσαν την περίοδο εκείνη να φύγουν από το σπίτι τους χωρίς μια συγκεκριμένη δικαιολογία που αφορούσε την πρόσβαση στην εργασία, τη μετάβαση σε φαρμακείο ή σε σούπερ μάρκετ ή την ολιγόωρη άσκηση, ενώ απαγορεύονταν ρητώς οι συγκεντρώσεις άνω των δύο ατόμων σε δημόσιους χώρους, εκτός και αν ήταν όλοι μέλη του ίδιου νοικοκυριού ή συγκεντρώνονταν για απολύτως απαραίτητους εργασιακούς λόγους.
Προφανώς οι απαγορεύσεις αυτές στο πάρτι της Downing Street δεν τηρήθηκαν, ενώ και η επιχειρηματολογία περί συγκέντρωσης σε εργασιακό χώρο ατόμων που ούτως ή άλλως εργάζονταν μαζί καθημερινά, δεν πείθουν ιδιαίτερα.

Starmer (Εργατικοί): Παραιτήσου

Από την πλευρά του ο ηγέτης των Εργατικών, Keir Starmer κάλεσε τον Boris Johnson μετά την τοποθέτηση του να παραιτηθεί.
Αφού τον κατηγόρησε ότι για μήνες εξαπατούσε την κοινή γνώμη και το Κοινοβούλιο, ο Starmer τον προέτρεψε να κάνει το αξιοπρεπές και να υποβάλλει την παραίτηση του από το πρωθυπουργικό αξίωμα, υπενθυμίζοντας την παραίτηση τοιυ πρώην υπουργού Υγείας, Matt Hancock όταν παραβίασε τους κανόνες.
«Γιατί πιστεύει ότι οι κανόνες δεν ισχύουν για αυτόν;» διερωτήθηκε ο Starmer με τον Johnson να επισημαίνει πως πρέπει πρώτα να ολοκληρωθεί η εν εξελίξει έρευνα.

Εργατικοί: Δεν μπορεί να μείνει στη θέση του


Η αντιπρόεδρος των Εργατικών, Angela Rayner υποστήριξε πως εάν διαπιστωθεί ότι ο πρωθυπουργός είπε ψέματα για το πάρτι, δεν μπορεί να παραμείνει στη θέση του.
Συγκεκριμένα, η Rayner ζητά από τον Boris Johnson να απαντήσει εάν ήταν παρών ή όχι σε αυτό το πάρτι, το οποίο διεξήχθη κατά τη διάρκεια του lockdown.
«Ο υπουργικός κώδικας είναι ξεκάθαρος.
Εάν παραπλάνησε το Κοινοβούλιο, πρέπει να φύγει» είπε η Rayner, τονίζοντας πως ο Boris Johnson έχει αποδείξει ότι δεν είναι κατάλληλος να κυβερνήσει ενώ παράλληλα εξαπέλυσε τα πυρά της κατά των Συντηρητικών βουλευτών που εξακολουθούν να τον στηρίζουν.
«Πολλοί άνθρωποι που έχασαν αγαπημένα τους πρόσωπα εκείνη την περίοδο και δεν μπόρεσαν να τους δουν είναι συντετριμμένοι από αυτή την είδηση ότι η Downing Street έκανε πάρτι ενώ τα αγαπημένα τους πρόσωπα πέθαιναν μόνα τους» υποστήριξε η Rayner, υποστηρίζοντας πως δεν μπορεί ο Βρετανός πρωθυπουργός να παραβιάζει το νόμο, να λέει ψέματα στους Βρετανούς και να μη λογοδοτεί για αυτό.

Φιλελεύθεροι: Να παραιτηθεί

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο ηγέτης των Φιλελεύθερων Δημοκρατών Ed Davey, ο οποίος κάλεσε τον Johnson να παραιτηθεί.
«Ο Boris Johnson δεν είναι σε θέση να ηγηθεί της χώρας σε αυτήν την κρίση δημόσιας υγείας.
Πιστεύω ότι στην πραγματικότητα είναι μια απειλή για την υγεία του έθνους» είπε ο Davey, υπογραμμίζοντας πως ο Johnson είπε ξεκάθαρα ψέματα, όταν σε δηλώσεις του πριν τα Χριστούγεννα υποστήριξε πως δεν είχε καμία ιδέα για πάρτι την περίοδο των lockdown.
«Είπε ξεκάθαρα ψέματα, παραβίασε τον Υπουργικό Κώδικα, παραβίασε το νόμο, παραπλάνησε το Κοινοβούλιο.
Οποιοσδήποτε πρωθυπουργός στο παρελθόν, θα παραιτούταν και μόνο για ένα από αυτά τα αδικήματα.
Εάν του έχει μείνει ίχνος ευπρέπειας, πρέπει να παραιτηθεί σήμερα» υποστήριξε ο Davey.

Αντιδράσεις και στο εσωτερικό των Τόρις

Σύμφωνα με το BBC, έντονες αντιδράσεις υπάρχουν και στο εσωτερικό των Τόρις.
Αν και υπάρχουν φωνές βουλευτών που υποστηρίζουν πως «πρέπει να τον ξεφορτωθούμε» και πως «ακόμα έχουμε τον έλεγχο της κατάστασης», αυτή η γραμμή δεν αντιπροσωπεύει τους Συντηρητικούς, καθώς πολλοί τονίζουν πως πρέπει να ακούσουν τι έχει να πει ο Johnson, ότι η κυβέρνηση εξακολουθεί να έχει μια τεράστια πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο και πως πολλές κυβερνήσεις περνούν δύσκολες στιγμές.
Σε κάθε περίπτωση όλοι αναγνωρίζουν πως η τελευταία και συνεχιζόμενη ροή αποκαλύψεων έχει θέσει και πάλι στο προσκήνιο το ζήτημα της πολιτικής επιβίωσης του πρωθυπουργού Boris Johnson.
Και η Daily Mail το θέτει ξεκάθαρα στο σημερινό πρωτοσέλιδο της: «Τελείωσε το πάρτι για τον πρωθυπουργό;».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης