Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: Nα προετοιμαστούμε για κλιμάκωση των εντάσεων με τη Ρωσία - Τι απαντά η Μόσχα

ΗΠΑ: Nα προετοιμαστούμε για κλιμάκωση των εντάσεων με τη Ρωσία - Τι απαντά η Μόσχα
Oι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα δεχθούν σφαίρες επιρροής ή περιορισμούς στα δικαιώματα των εθνών, αναφέρουν οι Αμερικανοί

Ο απεσταλμένος των ΗΠΑ στον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) δήλωσε σήμερα Πέμπτη 13 Iανουαρίου μετά τις συνομιλίες με τη Ρωσία στη Βιέννη ότι η Δύση πρέπει να προετοιμαστεί για το ενδεχόμενο να υπάρξει κλιμάκωση των εντάσεων με τη Μόσχα.
Ο Μichael Carpenter , μόνιμος αντιπρόσωπος των ΗΠΑ στην ομάδα των 57 χωρών, δήλωσε μέσω τηλεδιάσκεψης στους δημοσιογράφους ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα δεχθούν σφαίρες επιρροής ή περιορισμούς στα δικαιώματα των εθνών να επιλέγουν τις δικές τους συμμαχίες, αναφερόμενος στις απαιτήσεις της Ρωσίας να σταματήσει η συμμαχία του ΝΑΤΟ την επέκτασή της προς Ανατολάς. 

Τι αναφέρει η Ρωσία

Από τη μεριά της η Ρωσία ανέφερε πως οι συνομιλίες με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ στη Γενεύη και τις Βρυξέλλες απέτυχαν.
Ο εκπρόσωπος του προέδρου Vladimir Putin, Dmitry Peskov, δήλωσε ότι οι συνομιλίες αυτής της εβδομάδας ήταν «ανεπιτυχείς» παρά τα «θετικά στοιχεία» σε θέματα που η Μόσχα δεν θεωρούσε κεντρικά στις απαιτήσεις της.
«Αυτό είναι κακό», πρόσθεσε.
Στη συνέχεια, είπε ότι η Ρωσία θα είχε τη «βούληση» να συνεχίσει τις συνομιλίες εάν η Δύση ήταν πρόθυμη να διαπραγματευτεί αναστολή επέκτασης του ΝΑΤΟ.
Ο υφυπουργός Εξωτερικών και επικεφαλής διαπραγματευτής της Ρωσίας στις συνομιλίες με τις ΗΠΑ, Sergei Ryabkov, είπε ότι οι συζητήσεις έφτασαν σε «αδιέξοδο» επειδή οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους ήταν πρόθυμοι να εξετάσουν μόνο ζητήματα όπως ο έλεγχος των όπλων και η δύναμη ανάπτυξη, παρά τα κύρια αιτήματα του Κρεμλίνου.
«Δεν βλέπω κανένα λόγο να καθίσω [ξανά] τις επόμενες ημέρες στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», είπε στο τηλεοπτικό κανάλι RTVI. 
Η συνάντηση του ΟΑΣΕ με τη Μόσχα ήταν το τελευταίο στάδιο μιας τριμερούς διπλωματικής προσπάθειας για τη συνεργασία με το Κρεμλίνο και την αποφυγή της νέας στρατιωτικής επίθεσης κατά της Ουκρανίας από τη Ρωσία μετά την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014.
Η Ρωσία απαιτεί από το ΝΑΤΟ να δεσμευτεί πως θα σταματήσει την επέκταση της συμμαχίας προς τα ανατολικά, να δεσμευτεί να μην αποδεχτεί ποτέ την Ουκρανία και τη Γεωργία και να περιορίσει την ανάπτυξη στρατευμάτων σε χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ.
Ωστόσο, τα αιτήματα κρίνονται απαράδεκτα από τις δυτικές πρωτεύουσες.
Οι νέες κινήσεις ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα με την Ουκρανία την Τετάρτη ήταν «μέρος της πίεσης» που άσκησε η Μόσχα για να επιτύχει τους στόχους της, δήλωσε ο Josep Borrell, επικεφαλής διπλωμάτης της ΕΕ, σε άτυπη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στη Βρέστη της Γαλλίας. 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης