Τελευταία Νέα
Διεθνή

Προς απέλαση ο Djokovic - Ακυρώθηκε η βίζα του με απόφαση του δικαστηρίου, δεν θα αγωνιστεί στο Australian Open

Προς απέλαση ο Djokovic - Ακυρώθηκε η βίζα του με απόφαση του δικαστηρίου, δεν θα αγωνιστεί στο Australian Open
Το Ομοσπονδιακό Δικαστήριο στη Μελβούρνη αποφάσισε ομόφωνα να απορρίψει την έφεση του Djokovic κατά της αφαίρεσης της βίζας του και της απέλασης από την Αυστραλία
Σχετικά Άρθρα
Με απόφασή του το Ομοσπονδιακό Δικαστήριο της Αυστραλίας ακύρωσε την βίζα του Novac Djokovic, με το σκεπτικό ότι η απόφασή του να μην εμβολιαστεί ενέχει κίνδυνο για τη χώρα..
Ο σταρ του τένις Novak Djokovic έχασε την τελευταία του προσπάθεια να παραμείνει στην Αυστραλία να αγωνιστεί στο Australian Open και πρόκειται να απελαθεί.
Ο υπόθεση της άδειας εισόδου του Djokovic είχε τεθεί στην διακριτική εξουσία του Υπουργού Μετανάστευσης Alex Hawk, ο οποίος επανεξέτασε την χορήγηση άδειας εισόδου και προχώρησε σε ακύρωση της βίζας του, με το σκεπτικό ότι αποτελούσε απειλή για τη δημόσια τάξη, επειδή η παρουσία του θα ενθάρρυνε το αντιεμβολιαστικό αίσθημα εν μέσω της χειρότερης επιδημίας του ιού στην Αυστραλία.
Το τριμελές Ομοσπονδιακό Δικαστήριο στη Μελβούρνη αποφάσισε ομόφωνα να απορρίψει την έφεση του ανεμβολίαστου Djokovic κατά της κυβερνητικής απόφασης, που ακυρώνει τη βίζα του για δεύτερη φορά αυτόν τον μήνα για λόγους δημόσιας υγείας.
Ο ανώτατος δικαστής James Alshop είπε ότι η απόφαση του Ομοσπονδιακού Δικαστηρίου βασίζεται στο έννομο δικαίωμα και τη νομιμότητα της απόφασης του υπουργού στο πλαίσιο των τριών λόγων προσφυγής που κατέθεσε η ομάδα του Djokovic.

"Δεν είναι μέρος της λειτουργίας του δικαστηρίου να αποφασίζει για την ουσία ή τη σοφία της απόφασης", είπε ο Alshop.
Το πλήρες σκεπτικό της απόφασης θα δημοσιοποιηθεί τις επόμενες ημέρες, κατέληξε.
Δεν κατέστη ωστόσο, αμέσως σαφές πότε η κυβέρνηση θα επιδιώξει την απομάκρυνση του Djokovic, την απέλασή του από την Αυστραλία.

Υπεράσπιση: Τα επιχειρήματα της κυβέρνησης ήταν «άκυρα και παράλογα»

Κατά τη διάρκεια της δικαστικής ακρόασης της Κυριακής ενώπιον μιας ομάδας τριών δικαστών, η υπεράσπιση του Djokovic υποστήριξε ανεπιτυχώς ότι οι λόγοι που προέβαλε η κυβέρνηση ήταν "άκυροι και παράλογοι".
Η απόφαση έβαλε τέλος στις ελπίδες του 34χρονου να υπερασπιστεί τον τίτλο του στο Australian Open και να κερδίσει το ρεκόρ του 21ου Grand Slam, καθώς ο Σέρβος τενίστας δεν θα έχει το δικαίωμα συμμετοχής και θα απελαθεί από την χώρα.
Είχε προγραμματιστεί να παίξει τον πρώτο του αγώνα τη Δευτέρα.
Υπήρξε πολλή δημόσια οργή στην Αυστραλία για την προσπάθεια του Djokovic να εισέλθει στη χώρα ενώ δεν ήταν εμβολιασμένος.
Η κυβέρνηση έχει επανειλημμένα πει ότι κανείς δεν υπερβαίνει τους αυστηρούς κανόνες που ισχύουν για να αντιμετωπίσει την πανδημία.

Θρίλερ... τέλος!

Η ετυμηγορία φέρνει στο αποκορύφωμα ένα σετ διεργασιών 10 ημερών κατά τις οποίες ο κορυφαίος τενίστας του κόσμου συνελήφθη από τις μεταναστευτικές αρχές, αφέθηκε ελεύθερος και στη συνέχεια κρατήθηκε ξανά πριν από ένα παγκόσμιο τουρνουά που ξεκινά τη Δευτέρα.
Ο Σέρβος πρωταθλητής συνοδεύτηκε στο γραφείο του δικηγόρου του από στελέχη της υπηρεσίας μετανάστευσης για να παραστεί στην διαδικτυακή ακρόαση του δικαστηρίου το πρωί της Κυριακής, αφού πέρασε το βράδυ του Σαββάτου σε ξενοδοχείο κράτησης μεταναστών στη Μελβούρνη, στο ίδιο μέρος που μεταφέρθηκε μετά την πρώτη ανάκληση της βίζας μετά την άφιξή του στις 6 Ιανουαρίου.
Τότε, ο δικαστής ανέτρεψε την απόφαση, διαπιστώνοντας ότι οι συνοριοφύλακες είχαν αγνοήσει τη σωστή διαδικασία όταν έφτασε, δικαιώνοντας τον παίκτη, αλλά η κυβέρνηση παρενέβη την περασμένη Παρασκευή για να ανακαλέσει τη βίζα για άλλη μια φορά.
Ο Djokovic είχε λάβει βίζα για να εισέλθει στην Αυστραλία, με μια λοίμωξη από τον COVID-19 στις 16 Δεκεμβρίου που παρείχε τη βάση μιας ιατρικής εξαίρεσης από τις απαιτήσεις εμβολιασμού της Αυστραλίας για να παίξει στο Open.
Η εξαίρεση δοθηκε μέσω του Tennis Australia.
Αυτή η εξαίρεση προκάλεσε εκτεταμένο θυμό στην Αυστραλία, η οποία έχει υποστεί μερικά από τα πιο σκληρά lockdown στον κόσμο για τον COVID-19 και όπου πάνω από το 90% των ενηλίκων είναι εμβολιασμένοι, και η κυβέρνηση είπε ότι η πρόσφατη μόλυνση από μόνη της δεν πληρούσε τα πρότυπά της για εξαίρεση.
Κυριαρχώντας στα πρωτοσέλιδα παγκοσμίως για περισσότερο από μια εβδομάδα, το έπος της βίζας για τον Djokovic πυροδότησε την έντονη συζήτηση για τα δικαιώματα όσων επιλέγουν να παραμείνουν ανεμβολίαστοι καθώς οι κυβερνήσεις λαμβάνουν ισχυρότερα μέτρα για να προστατεύσουν τους ανθρώπους τους από την πανδημία.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης