Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κίνα: Η πολιτική της μηδενικής ανοχής έναντι του Covid απειλεί με πραγματικό όλεθρο τις εφοδιαστικές αλυσίδες

Κίνα: Η πολιτική της μηδενικής ανοχής έναντι του Covid απειλεί με πραγματικό όλεθρο τις εφοδιαστικές αλυσίδες
Το Πεκίνο είναι αποφασισμένο να αποτρέψει οποιαδήποτε μεγάλης κλίμακας μετάδοση του Covid-19, ειδικά καθώς προετοιμάζεται να φιλοξενήσει τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες
Σχετικά Άρθρα

Η μάχη της Κίνας για τον περιορισμό της παραλλαγής του κορωνοϊού Omicron τείνει να οδηγήσει σε αφανισμό τις ευρισκόμενες ήδη σε κρίσιμη κατάσταση παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες.
Απειλείται έτσι η διακίνηση μίας ευρείας γκάμας προϊόντων από smartphone έως έπιπλα.
Το Πεκίνο είναι αποφασισμένο να αποτρέψει οποιαδήποτε μεγάλης κλίμακας μετάδοση του Covid-19, ειδικά καθώς προετοιμάζεται να φιλοξενήσει τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες τον επόμενο μήνα, και έχει σπεύσει να επιβάλει περιορισμούς για να διατηρήσει τον μηδενικό στόχο για τον Covid.
Ένα lockdown στην κεντρική πόλη Xi'an πρόκειται να εισέλθει στην τρίτη εβδομάδα, αναγκάζοντας περίπου 13 εκατομμύρια ανθρώπους να παραμείνουν στα σπίτια τους.

Νέα δοκιμασία για τις εφοδιαστικές αλυσίδες

Μέτρα συμπεριλαμβανομένων υποχρεωτικών tests έχουν επιβληθεί στο Tianjin, μια πόλη-λιμάνι 14 μέτρων, περίπου 100 χιλιόμετρα από το Πεκίνο, σε πολλές πόλεις στην επαρχία Henan, όπου βρίσκεται το μεγαλύτερο εργοστάσιο iPhone στον κόσμο που διευθύνεται από την Foxconn της Ταϊβάν και τμήματα των Zhongshan και Zhuhai, κόμβοι παραγωγής κοντά στο Χονγκ Κονγκ.
Πρόκειται για μία νέα δοκιμασία για τις πολυεθνικές εταιρείες να διαπιστώσουν, πως εάν είναι καλύτερα εξοπλισμένες να αντιμετωπίσουν τη διαταραχή της παραγωγικής τους ικανότητας σε σχέση με τα προηγούμενα κύματα της πανδημίας, παρατηρούν οι Financial Times.
«Με τον Covid, τις διακοπές του νέου έτους και τους Ολυμπιακούς Αγώνες να ενώνονται, θα μπορούσαμε να δούμε μια τέλεια καταιγίδα», δήλωσε ο Ambrose Conroy, διευθύνων σύμβουλος της Seraph, μιας εταιρείας συμβούλων εφοδιαστικής αλυσίδας με έδρα τις ΗΠΑ.

Καλύτερα προετοιμασμένες οι εταιρείες

«Οι εταιρείες είναι λίγο καλύτερα προετοιμασμένες για βραχυπρόθεσμα lockdown τώρα, αλλά ένα μεγάλο κλείσιμο σε λίγες εβδομάδες θα προκαλούσε όλεθρο».
Ένα στέλεχος σε Ταϊβανέζο κατασκευαστή στο Shenzhen είπε ότι το lockdown στον κατασκευαστικό κόμβο της νότιας Κίνας θα είναι «χειρότερο από το 2020».
Μετά την εξάπλωση του ιού από τη Wuhan σε όλη την Κίνα κατά τη διάρκεια των διακοπών του νέου έτους πριν από δύο χρόνια, η κυβέρνηση μπλόκαρε τις μεταφορές σε όλες τις περιοχές της χώρας.
Οι περιορισμοί εμπόδισαν εκατοντάδες εκατομμύρια μετανάστες εργάτες που είχαν ταξιδέψει κατά την περίοδο των διακοπών να επιστρέψουν στις δουλειές τους.
Τα εργοστάσια διατάχθηκαν να κλείσουν για αρκετές εβδομάδες.

Σε οριακή κατάσταση

«Αυτή τη φορά ανησυχώ περισσότερο γιατί οι αλυσίδες εφοδιασμού σε όλο τον κόσμο είναι ήδη σε οριακή κατάσταση: υπάρχουν ήδη μεγάλες καθυστερήσεις στη μεταφορά και το πρόβλημα έλλειψης εξαρτημάτων εξακολουθεί να υπάρχει», δήλωσε ο Didier Chenneveau, ειδικός συνεργάτης στη McKinsey, τη συμβουλευτική εταιρεία.
Οι τελευταίοι περιορισμοί έχουν ήδη δώσει στις πολυεθνικές μια γεύση του τι διακυβεύεται.
Οι αυτοκινητοβιομηχανίες Volkswagen και Toyota έκλεισαν τα εργοστάσιά τους στην Tianjin την περασμένη εβδομάδα. Στο Xi'an, η εταιρεία κατασκευής τσιπ Samsung αντιμετώπισε πρόβλημα στην μεταφορά προσωπικού λόγω του lockdown.
Το Πεκίνο ανέφερε το πρώτο κρούσμα της Omicron που μεταδόθηκε τοπικά το Σάββατο (15/1), λίγες εβδομάδες πριν από την έναρξη των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στην πρωτεύουσα.
Οι αρχές δήλωσαν ότι το μολυσμένο άτομο δεν είχε βρεθεί εκτός Πεκίνου εδώ και δύο εβδομάδες ούτε είχε επαφή με άλλα επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Μηδενική ανοχή

Το συγκρότημα κατοικίας του ατόμου κλειδώθηκε και 2.430 άτομα έχουν ελεγχθεί σε σχέση με την υπόθεση, σύμφωνα με τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.
Ένα κρούσμα στη Σαγκάη που αναφέρθηκε την Πέμπτη επιβεβαιώθηκε επίσης ότι ήταν Omicron, δήλωσε αξιωματούχος της Εθνικής Επιτροπής Υγείας σε συνέντευξη Τύπου το Σάββατο.
Ορισμένοι διευθυντές εταιρειών πίστευαν ότι η εστίαση του Πεκίνου στην αποτροπή οποιουδήποτε κινδύνου για τους Χειμερινούς Αγώνες θα προστατεύει τοποθεσίες κοντά στην πρωτεύουσα από μια πλήρη κρίση της μετάλλαξης Omicron.
Το Ningbo, το οποίο φιλοξενεί το τρίτο μεγαλύτερο λιμάνι εμπορευματοκιβωτίων στον κόσμο, έχει αναφέρει μολύνσεις και έχει απαγορεύσει την είσοδο φορτηγών, επιδεινώνοντας τη συμφόρηση των πλοίων.
Στη Samsung Electro-Mechanics, έναν κατασκευαστή εξαρτημάτων που έχει ένα εργοστάσιο στην Τιαντζίν, η τοπική κυβέρνηση είπε στους εργαζόμενους να μην εγκαταλείψουν την πόλη για τις διακοπές του νέου έτους για να αποφύγουν τους κινδύνους μόλυνσης.
china_map.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης