Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΠΟΥ: Συστήνει δύο νέα φάρμακα για την θεραπεία Covid19 - Το «χοντρό» παιχνίδι πίσω από την παραγωγή του ενός

ΠΟΥ: Συστήνει δύο νέα φάρμακα για την θεραπεία Covid19 - Το «χοντρό» παιχνίδι πίσω από την παραγωγή του ενός
Ινδός κατασκευαστής τιμολόγησε το ένα φάρμακο στα 5,50 δολάρια ανά κύκλο θεραπείας και στο Μπαγκλαντές κοστίζει 6,70 δολάρια ο κύκλος - Η φαρμακοβιομηχανία απαγόρευσε την παραγωγή του γιατί πουλάει.... 2.326 δολάρια τον κύκλο θεραπείας!
Σχετικά Άρθρα

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) συστήνει δύο νέα φάρμακα για τη θεραπεία του COVID-19 - το baricitinib και το sotrovimab.
Το baricitinib (βαρισιτινίμπη), ένα από του στόματος φάρμακο, και "συνιστάται ανεπιφύλακτα" σε άτομα με σοβαρή ή κρίσιμη COVID-19, αλλά να χορηγείται με κορτικοστεροειδή, όπως ανακοίνωσε ο ΠΟΥ.
Η βαρισιτινίμπη είναι μέρος μιας κατηγορίας φαρμάκων που ονομάζονται αναστολείς της κινάσης Janus (JAK), οι οποίοι καταστέλλουν την υπερδιέγερση του ανοσοποιητικού συστήματος.
Το φάρμακο χρησιμοποιείται επίσης για τη θεραπεία της ρευματοειδούς αρθρίτιδας.
Η Ομάδα Ανάπτυξης Κατευθυντήριων Γραμμών του ΠΟΥ βρήκε «μέτρια στοιχεία βεβαιότητας ότι η βαρισιτινίμπη βελτίωσε την επιβίωση και μείωσε την ανάγκη για αερισμό, χωρίς να παρατηρηθεί αύξηση στις ανεπιθύμητες ενέργειες».

Υπό όρους το sotrovimab

Το Sotrovimab "συνιστάται υπό όρους" σε άτομα με ήπια ή μέτρια COVID-19 αλλά σε "υψηλό κίνδυνο" νοσηλείας.
Δηλαδή ανθρώπους «ηλικιωμένους, ανοσοκατεσταλμένους, με υποκείμενες παθήσεις όπως ο διαβήτης, η υπέρταση και η παχυσαρκία και όσοι δεν είναι εμβολιασμένοι», δήλωσε η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών.
Το Sotrovimab χορηγείται ως εφάπαξ ενδοφλέβια έγχυση για 30 λεπτά.
Είναι φάρμακο μονοκλωνικών αντισωμάτων και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εναλλακτική λύση στο casirivimab-imdevimab, ένα άλλο μονοκλωνικό αντίσωμα που συνέστησε ο ΠΟΥ τον Σεπτέμβριο του 2021.
Τα μονοκλωνικά αντισώματα είναι πρωτεΐνες που έχουν δημιουργηθεί στο εργαστήριο και έχουν σχεδιαστεί για να δρουν σαν ανθρώπινα αντισώματα στο ανοσοποιητικό σύστημα.
«Οι μελέτες βρίσκονται σε εξέλιξη σχετικά με την αποτελεσματικότητα των μονοκλωνικών αντισωμάτων κατά του Omicron, αλλά οι πρώιμες εργαστηριακές μελέτες δείχνουν ότι το sotrovimab διατηρεί τη δραστηριότητά του», δήλωσε ο οργανισμός.

Η 8η κατά σειράν σύσταση

Η σύσταση στις 14 Ιανουαρίου είναι η όγδοη ενημέρωση των κατευθυντήριων γραμμών του οργανισμού για τη θεραπεία και το COVID-19, που δημοσιεύτηκε στο British Medical Journal και βασίζεται σε στοιχεία από επτά δοκιμές που περιελάμβαναν περισσότερους από 4.000 ασθενείς με COVID-19 που κυμαίνονται από μη σοβαρές σε κρίσιμες.
Η ομάδα επιστημόνων πίσω από τις κατευθυντήριες γραμμές εξέτασε επίσης πληροφορίες σχετικά με δύο άλλα φάρμακα για τη σοβαρή και κρίσιμη μορφή COVID-19—τους αναστολείς JAK ρουξολιτινίμπη και τοφασιτινίμπη.
Διαπίστωσαν ότι τα στοιχεία από μικρές δοκιμές «απέτυχαν να δείξουν όφελος και πρότειναν μια πιθανή αύξηση των σοβαρών παρενεργειών με την τοφασιτινίμπη».
Ο ΠΟΥ έχει κάνει έκτοτε μια υπό όρους σύσταση κατά της χρήσης τους.

Επικροτούν την σύσταση οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα

Η ανθρωπιστική οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα (ΓΧΣ) επικρότησε τη νέα σύσταση του ΠΟΥ για το baricitinib.
Σε μια δήλωση, η ομάδα προέτρεψε τις κυβερνήσεις να λάβουν μέτρα για να διασφαλίσουν ότι η προστασία των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας «δεν εμποδίζει την πρόσβαση σε αυτή τη θεραπεία».
Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα σημείωσαν ότι η αμερικανική φαρμακευτική εταιρεία Eli Lilly κατέθεσε και έλαβε κατοχύρωση ευρεσιτεχνίας, ακόμη και στη Βραζιλία, την Ρωσία, την Νότια Αφρική και την Ινδονησία, εμποδίζοντας στα κράτη αυτά επομένως, την παραγωγή προσιτών εκδόσεων baricitinib.
«Παρά το γεγονός ότι το baricitinib είναι ήδη εγκεκριμένο για άλλες παθήσεις όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα - και οι γενικές εκδόσεις είναι ήδη διαθέσιμες στην Ινδία και το Μπαγκλαντές σε πολύ χαμηλότερες τιμές από αυτές που χρεώνει η Eli Lilly - το baricitinib δεν θα είναι ευρέως διαθέσιμο για τη θεραπεία του COVID-19 όσο η εταιρεία συνεχίζει να μπλοκάρει την παραγωγή γενόσημων στα περισσότερα μέρη», δήλωσαν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα.
«Ένας Ινδός κατασκευαστής τιμολόγησε το baricitinib στα 5,50 δολάρια ανά κύκλο θεραπείας 4 mg μία φορά την ημέρα για 14 ημέρες και η χαμηλότερη αναγραφόμενη τιμή στο Μπαγκλαντές (pdf) είναι 6,70 δολάρια.
Αυτό είναι σχεδόν 400 φορές μικρότερο από την υπέρογκη αναγραφόμενη τιμή της Eli Lilly τον Ιούλιο των 2.326 δολαρίων ανά κύκλο θεραπείας.»

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης