Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ως ηθικός νικητής έφυγε ο Djokovic από Αυστραλία - Αβέβαιη η τριετής απαγόρευση εισόδου - Έντονες οι αντιδράσεις, τι δήλωσε, τι χάνει

Ως ηθικός νικητής έφυγε ο Djokovic από Αυστραλία - Αβέβαιη η τριετής απαγόρευση εισόδου - Έντονες οι αντιδράσεις, τι δήλωσε, τι χάνει

Ώρα αναστοχασμού για τον Djokovic - Το κόστος, οι απώλειες ενός ονείρου που τελείωσε πριν καν ξεκινήσει - Διχασμένη η κοινή γνώμη - Kανείς μας δεν στάθηκε στο πλευρό του, τονίζει Γαλλίδα τενίστρια

Σχετικά Άρθρα
«Εξαιρετικά απογοητευμένος με την απόφαση» του Ομοσπονδιακού δικαστηρίου που αποφάσισε την απέλασή του, δήλωσε ο Novac Djokovic, λίγο πριν αναχωρήσει από την Αυστραλία, συνεπεία της απέλασής του και με την 
τριετή απαγόρευση εισόδου στη χώρα ακόμη ρευστή.
Η ομόφωνη απόφασή του δικαστηρίου για ακύρωση της βίζας του, ελήφθη με το σκεπτικό ότι η απόφασή του να μην εμβολιαστεί ενέχει κίνδυνο για τη χώρα.
Την ήττα του στο αυστραλιανό δικαστήριο αποδέχθηκε ιπποτικά, και συνοδευόμενος από άνδρες των αρχών ασφαλείας μετέβη στο αεροδρόμιο από όπου αναχώρησε, με πρώτο σταθμό το Ντουμπάι, ευχόμενος τα βέλτιστα για την μεγάλη διοργάνωση που ξεκινά αύριο 17 Ιανουαρίου και όσους συμμετέχουν.  

Το Open ξεκινά αύριο και οι Αυστραλοί ιθύνοντες θα επιδιώξουν να αφήσουν κατά μέρος την περιπέτεια με τον Σέρβο αντισφαιριστή και να προβάλουν μεγαλοπρεπώς την πρώτη διοργάνωση γκραν σλαμ της χρονιάς.
Λίγο μετά την ανακοίνωση της απόφασης, σε ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα ο Σέρβος τενίστας, ανέφερε:

«Θα ήθελα να κάνω μια σύντομη δήλωση για να αναφερθώ στα αποτελέσματα της σημερινής ακρόασης του Δικαστηρίου.
Επί του παρόντος, θα αφιερώσω λίγο χρόνο για να ξεκουραστώ και να αναρρώσω, προτού κάνω περαιτέρω σχόλια πέρα ​​από αυτό.
Είμαι εξαιρετικά απογοητευμένος με την απόφαση του Δικαστηρίου να απορρίψει την αίτησή μου για δικαστικό έλεγχο της απόφασης του Υπουργού να ακυρώσει τη βίζα μου, πράγμα που σημαίνει ότι δεν μπορώ να μείνω στην Αυστραλία και να συμμετάσχω στο Australian Open.
Σέβομαι την απόφαση του Δικαστηρίου και θα συνεργαστώ με τις αρμόδιες αρχές σε σχέση με την αναχώρησή μου από τη χώρα.
Νιώθω άβολα που ήμουν το επίκεντρο των τελευταίων εβδομάδων και ελπίζω ότι όλοι τώρα μπορούμε να επικεντρωθούμε στο παιχνίδι και το τουρνουά που αγαπώ.
Θα ήθελα να ευχηθώ στους παίκτες, τους υπεύθυνους του τουρνουά, το προσωπικό, τους εθελοντές και τους φιλάθλους ό,τι καλύτερο για το τουρνουά.
Τέλος, θα ήθελα να ευχαριστήσω την οικογένειά μου, τους φίλους, την ομάδα, τους υποστηρικτές, τους οπαδούς και τους Σέρβους συμπατριώτες μου για τη συνεχή υποστήριξή σας.
Υπήρξατε όλοι μια μεγάλη πηγή δύναμης για μένα.»
Capture1_8.JPG
Η απόφαση του Ομοσπονδιακού Δικαστηρίου

Ο Novak Djokovic έχασε την τελευταία του προσπάθεια να παραμείνει στην Αυστραλία να αγωνιστεί στο Australian Open και απελάθηκε, ενώ αντιμετωπίζει και την τριετή απαγόρευση εισόδου στη χώρα.
Η υπόθεση της άδειας εισόδου του Djokovic είχε τεθεί στην διακριτική εξουσία του Υπουργού Μετανάστευσης Alex Hawk, ο οποίος επανεξέτασε την χορήγηση άδειας και προχώρησε σε ακύρωση της βίζας του, με το σκεπτικό ότι αποτελούσε απειλή για τη δημόσια τάξη, επειδή η παρουσία του θα ενθάρρυνε το αντιεμβολιαστικό αίσθημα εν μέσω της χειρότερης επιδημίας του ιού στην Αυστραλία.
Το τριμελές Ομοσπονδιακό Δικαστήριο στη Μελβούρνη αποφάσισε ομόφωνα να απορρίψει την έφεση του ανεμβολίαστου Djokovic κατά της υπουργικής απόφασης, που ακυρώνει τη βίζα του για δεύτερη φορά αυτόν τον μήνα για λόγους δημόσιας υγείας.
Η απόφαση είναι τελεσίδικη, δεν υπάρχουν περιθώρια για άλλη έφεση.
Το δικαστήριο αποδέχθηκε την αιτιολόγηση της κυβέρνησης ότι ο Djokovic λόγω της διασημότητάς του και των θέσεών του κατά του εμβολιασμού, ίσως με την παραμονή του στην Αυστραλία να ενίσχυε το αντιεμβολιαστικό κίνημα.
Είναι σύνηθες για αθλητικές προσωπικότητες να επηρεάζουν με τις απόψεις τους την κοινή γνώμη, υποστήριξε μεταξύ άλλων η νομική εκπροσώπηση της κυβέρνησης.
Ο ανώτατος δικαστής James Alshop είπε ότι η απόφαση του Ομοσπονδιακού Δικαστηρίου βασίζεται στο έννομο δικαίωμα και τη νομιμότητα της απόφασης του υπουργού στο πλαίσιο των τριών λόγων προσφυγής που κατέθεσε η ομάδα του Djokovic.
"Δεν είναι μέρος της λειτουργίας του δικαστηρίου να αποφασίζει για την ουσία ή τη σοφία της απόφασης", είπε ο Alshop.
Ο αρχιδικαστής,συμπλήρωσε επίσης, ότι η λήψη της απόφασης έπρεπε να γίνει το ταχύτερο και για τους λόγους που επικαλέστηκε η κυβέρνηση (υγεία, τάξη και δημόσιο συμφέρον) αλλά και γιατί σε λιγότερο από ένα 24-ωρο ξεκινά η μεγάλη αθλητική διοργάνωση.
Το πλήρες σκεπτικό της απόφασης θα καθαρογραφεί και θα ανακοινωθεί μάλλον τις προσεχείς ημέρες.
001.JPG
002_2.JPG
Υπεράσπιση: Τα επιχειρήματα της κυβέρνησης ήταν «άκυρα και παράλογα»

Οι συνήγοροι του Djokovic υποστήριξαν ότι η απόφαση του υπουργού έπρεπε να κριθεί άκυρη, επειδή οι λόγοι που προέβαλε ο υπουργός ήταν "άκυροι και παράλογοι" και ακριβώς δεν ελάμβανε υπ’ όψιν το πως θα επηρεασθούν οι αντιεμβολιαστικές κινήσεις από την απέλαση του πελάτη τους.
Το δικαστήριο αποφάνθηκε υπέρ της κυβέρνησης και διέταξε τα οικονομικά έξοδα να καταβληθούν από τον παίκτη.
Η απόφαση έβαλε τέλος στις ελπίδες του 34χρονου να υπερασπιστεί τον τίτλο του στο Australian Open και να κερδίσει το ρεκόρ του 21ου Grand Slam, καθώς ο Σέρβος τενίστας δεν θα έχει το δικαίωμα συμμετοχής και θα απελαθεί από την χώρα.
Είχε προγραμματιστεί να παίξει τον πρώτο του αγώνα τη Δευτέρα.
Είναι ένας από τους μόλις τρεις παίκτες στους 100 καλύτερους του ATP που δεν έχουν εμβολιαστεί.
Υπήρξε πολλή δημόσια οργή στην Αυστραλία για την προσπάθεια του Djokovic να εισέλθει στη χώρα ενώ δεν ήταν εμβολιασμένος.
Η κυβέρνηση έχει επανειλημμένα πει ότι κανείς δεν υπερβαίνει τους αυστηρούς κανόνες που ισχύουν για να αντιμετωπίσει την πανδημία.
Πλέον ο Djokovic αναχωρεί από την χώρα και ίσως να μην μπορέσει να επιστρέψει για τρία χρόνια.
Εκτιμάται όμως ότι η απαγόρευση δεν θα διαρκέσει τόσο.

Θρίλερ... τέλος! - Οι αλλαγές


Ο Djokovic δεν θα μπορέσει να υπερασπισθεί τον τίτλο του στο Αυστραλιανό Open και να το κατακτήσει για δέκατη φορά, κάτι που θα τον οδηγούσε στις 21 κατακτήσεις τροπαίων γκραν σλαμ.
Οι διοργανωτές του Όπεν ήδη προχώρησαν στην αντικατάστασή του με το νούμερο 150 στον κόσμο, τον Ιταλό Σαλβατόρε Καρούζο, ο οποίος θα αντιμετωπίσει αύριο το βράδυ στον πρώτο γύρο έναν άλλον Σέρβο, τον Miomir Kechmanovic.
Η ετυμηγορία φέρνει στο αποκορύφωμα ένα σετ διεργασιών 10 ημερών κατά τις οποίες ο κορυφαίος τενίστας του κόσμου συνελήφθη από τις μεταναστευτικές αρχές, αφέθηκε ελεύθερος και στη συνέχεια κρατήθηκε ξανά πριν από ένα παγκόσμιο τουρνουά που ξεκινά τη Δευτέρα.
Ο Σέρβος πρωταθλητής συνοδεύτηκε στο γραφείο του δικηγόρου του από στελέχη της υπηρεσίας μετανάστευσης για να παραστεί στην διαδικτυακή ακρόαση του δικαστηρίου το πρωί της Κυριακής, αφού πέρασε το βράδυ του Σαββάτου σε ξενοδοχείο κράτησης μεταναστών στη Μελβούρνη, στο ίδιο μέρος που μεταφέρθηκε μετά την πρώτη ανάκληση της βίζας μετά την άφιξή του στις 6 Ιανουαρίου.
Τότε, ο δικαστής ανέτρεψε την απόφαση, διαπιστώνοντας ότι οι συνοριοφύλακες είχαν αγνοήσει τη σωστή διαδικασία όταν έφτασε, δικαιώνοντας τον παίκτη, αλλά η κυβέρνηση παρενέβη την περασμένη Παρασκευή για να ανακαλέσει τη βίζα για άλλη μια φορά.
Ο Djokovic είχε λάβει βίζα για να εισέλθει στην Αυστραλία, με μια λοίμωξη από τον COVID-19 στις 16 Δεκεμβρίου που παρείχε τη βάση μιας ιατρικής εξαίρεσης από τις απαιτήσεις εμβολιασμού της Αυστραλίας για να παίξει στο Open.
Η εξαίρεση δοθηκε μέσω του Tennis Australia.
Αυτή η εξαίρεση προκάλεσε εκτεταμένο θυμό στην Αυστραλία, η οποία έχει υποστεί μερικά από τα πιο σκληρά lockdown στον κόσμο για τον COVID-19 και όπου πάνω από το 90% των ενηλίκων είναι εμβολιασμένοι, και η κυβέρνηση είπε ότι η πρόσφατη μόλυνση από μόνη της δεν πληρούσε τα πρότυπά της για εξαίρεση.
Κυριαρχώντας στα πρωτοσέλιδα παγκοσμίως για περισσότερο από μια εβδομάδα, το έπος της βίζας για τον Djokovic πυροδότησε την έντονη συζήτηση για τα δικαιώματα όσων επιλέγουν να παραμείνουν ανεμβολίαστοι καθώς οι κυβερνήσεις λαμβάνουν ισχυρότερα μέτρα για να προστατεύσουν τους ανθρώπους τους από την πανδημία.
003_1.JPG
Έντονες οι αντιδράσεις - Διχασμένη η κοινή γνώμη  

Υποστηρικτές του Djokovic είχαν συγκεντρωθεί και σήμερα έξω από το ομοσπονδιακό δικαστήριο φωνάζοντας συνθήματα υπέρ του «Νόλε».
Οι περισσότεροι ήταν μέλη της σερβικής παροικίας, ενώ εθεάθη και άτομο να κρατά την ελληνική σημαία.
Σχολιαστές συνεχίζουν να υπενθυμίζουν ότι ακόμα δεν έχει απαντηθεί το αρχικό ερώτημα: Πώς και γιατί, εξ αρχής, είχε δοθεί βίζα στον Djokovic για να έλθει στην Αυστραλία.
H κοινή γνώμη ωστόσο, είναι πολωμένη: Είναι εθνικός ήρωας στην πατρίδα του τη Σερβία.
Οι Αυστραλοί έχουν στραφεί κυρίως εναντίον του, αλλά ο υπόλοιπος κόσμος είναι πιο διχασμένος, σημείωσε ο Tim Crow, σύμβουλος αθλητικού μάρκετινγκ στο Ηνωμένο Βασίλειο
Αν είχε ως υποστηρικτές μεγάλες εταιρείες υγειονομικής περίθαλψης, μπορεί να είχαν διαφορετικές αντιδράσεις από μια εταιρεία καταναλωτικών προϊόντων όπως ένα ρολόι ή μια μάρκα αυτοκινήτου.
Και τα εμβόλια κατά της COVID-19 είναι από μόνα τους διχαστικά, σημειώνει.

Οργή Vucic κατά Αυστραλίας για Djokovic: Κυνήγι μαγισσών η διαδικασία - Ας αποκλείατε εξ' αρχής τους ανεμβολίαστους

Όλη η διαδικασία στην υπόθεση Djokovic έμοιαζε με «κυνήγι μαγισσών», δήλωσε ο πρόεδρος της Σερβίας Alexander Vucic σχολιάζοντας την απόφαση του δικαστηρίου της Μελβούρνης για την απέλαση του Σέρβου τενίστα.
Ο Vucic ανέφερε ότι επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Novak Djokovic και του δήλωσε ότι αγωνιά να τον συναντήσει στην Σερβία.
«Βασανίζετε τον Djokovic 11 μέρες για να του εκδώσετε μία απόφαση την οποία γνωρίζατε από την πρώτη ημέρα.
Αν λέγατε από την αρχή ότι οι ανεμβολίαστοι δεν μπορούν να συμμετάσχουν στο τουρνουά ο Djokovic δεν θα ερχόταν ή θα εμβολιαζόταν.
Αντί για αυτό τον ταλαιπωρείτε και τον βασανίζετε 11 ημέρες» τόνισε
ο Vucic.
Ο πρόεδρος της Σερβίας εκτίμησε ότι πρόθεση των αυστραλιανών αρχών ήταν να ταπεινωθεί ο Djokovic αλλά τελικά - συμπέρανε - ταπεινώθηκε η Αυστραλία.
«Ο Djokovic μπορεί με το κεφάλι ψηλά να επιστρέψει στην Σερβία» καταλήγει στην δήλωση του ο Vucic.

«Κανείς μας δεν στάθηκε στο πλευρό του»

Στους υποστηρικτές του συγκαταλέγεται και η Γαλλίδα τενίστρια, Alise Cornet, η οποία λίγο μετά την ανακοίνωση της δικαστικής απόφασης επέκρινε τους συναδέλφους τους που δεν στήριξαν το νούμερο ένα παίκτη στον κόσμο.
«Γνωρίζω ελάχιστα για να εκτιμήσω την κατάσταση.
Αυτό που ξέρω όμως είναι ότι ο Novak είναι πάντα ο πρώτος που στέκεται στο πλευρό των παικτών.
Όμως κανείς από εμάς δεν στάθηκε στο δικό του πλευρό.
Μείνε δυνατός», έγραψε η Γαλλίδα.
Επίσης, η παλαίμαχη Αυστραλή τενίστρια, Rennae Stubs έγραψε στον δικό της λογαριασμό στο twitter:
Ο εννέα φορές πρωταθλητής Αυστραλίας απελαύνεται από τη χώρα. Είναι μία πολύ λυπηρή ημέρα για την αντισφαίριση, την Αυστραλία, το Αυστραλιανό Open και προφανώς για τον Novak.
Ειλικρινά δεν μπορώ να πιστέψω ότι φθάσαμε ως εδώ».
_122732621_hi073134760.jpg
Η αντίδραση του δημάρχου της Βικτώρια που φιλοξενεί το Open

Η πολιτεία που φιλοξενεί το Open, είναι η Βικτώρια.
Ο πρωθυπουργός της, Daniel Andrews, σε δήλωσή του σήμερα πριν από τη δικαστική απόφαση που έκρυβε αγανάκτηση αν όχι και οργή, είχε στείλει μήνυμα με αποδέκτη τον Djokovic.
«Η λύση είναι απλή.
Κάνε το εμβόλιο.
Και τότε κανείς δεν θα σπαταλά το χρόνο του με αυτή την υπόθεση.
Αυτή η διοργάνωση γκραν σλαμ είναι κατά πολύ μεγαλύτερη από οποιοδήποτε μεμονωμένο πρόσωπο», είπε ο πολιτειακός πρωθυπουργός.

Οι δηλώσεις Νadal

«Το Αυστραλιανό Open είναι πολύ πιο σημαντικό από οποιονδήποτε παίκτη», δήλωσε ο Νο. 6 στην παγκόσμια κατάταξη Rafael Nadal στους δημοσιογράφους το Σάββατο 15 Ιανουαρίου 2022.
«Ο Novak Djokovic είναι ένας από τους καλύτερους παίκτες της ιστορίας, χωρίς αμφιβολία, αλλά δεν υπάρχει κανένας παίκτης στην ιστορία που να είναι πιο σημαντικός από ένα αθλητικός γεγονός» επισήμανε.

Ηθικοί λόγοι και οι στάση των χορηγών

Εκτός από το θέμα γοήτρου, αλλά και αυτό της παγκόσμιας κατάταξης που διακυβεύονται ένα άλλο μείζον ζήτημα είναι η στάση που θα τηρήσουν οι σπόνσορές του: κι αυτό γιατί στο σκεπτικό των δικαστικών αποφάσεων εγείρονται ηθικοί λόγοι, που δεν συνάδουν σε καμία περίπτωση με το αθλητικό ιδεώδες.
Σύμφωνα με το Sporf, η Lacoste δίνει στον σούπερ σταρ του τένις 9,4 εκατομμύρια δολάρια το χρόνο για να φοράει τα ρούχα της, ενώ ο χορηγός υποδημάτων Asics 4 εκατομμύρια δολάρια ετησίως.
Ο Novak Djokovic, εκτός από τα έσοδά του από τα τουρνουά, έχει επίσης πολλά επιχειρηματικά ενδιαφέροντα, όπως το δικό του vegan εστιατόριο στο Μονακό – που ονομάζεται Eqvita.

Στους 3 πλουσιότερους

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε το statista.com, ο 34χρονος είναι ένας από τους μόλις τρεις τενίστες στην ιστορία που έχουν κερδίσει περισσότερα από 100 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ.
Όμως, ενώ αυτός, ο Roger Federer και ο Rafael Nadal είναι ισόπαλοι σε 20 Grand Slam, είναι ο Djokovic που ηγείται στα πόσα που συγκεκνρώνει, έχοντας κερδίσει περισσότερα από 153 εκατομμύρια δολάρια.
Ο Federer έχει κερδίσει κάτι περισσότερο από 130,5 εκατομμύρια δολάρια και ο Nadal 124,9 εκατομμύρια δολάρια.
Με όλα αυτά η περιουσία του εκτιμάται σε περίπου 220 εκατομμυρίων δολάρια, τοποθετώντας τον άνετα μέσα στους 50 πλουσιότερους αθλητές στον κόσμο.
005.JPG
Πόσα χάνει

Αν τελικά κέρδιζε το Australian Open θα κέρδιζε μόνο από την διοργάνωση 4,4 εκατομμύρια δολάρια.
Όχι μόνο χάνει την ευκαιρία να διεκδικήσει έναν ακόμα τίτλο , αλλά καλείται να βγάλει από την… τσέπη του ένα τεράστιο ποσό.
Σύμφωνα με την απόφαση του Ομοσπονδιακού δικαστηρίου, θα πληρώσει και τα δικαστικά έξοδα, τα οποία αντιστοιχούν σε ένα τεράστιο ποσό ακόμα και για το βεληνεκές του Νο 1 στην παγκόσμια κατάταξη.
Συγκεκριμένα, θα πρέπει να δώσει περίπου 500.000 ευρώ για δικαστικά έξοδα.
Σε αυτό το ποσό, δεν υπολογίζεται και η αμοιβή των δικηγόρων που των εκπροσώπησαν.

Η ρήτρα αποχώρησης

Σπόνσορές του είναι επίσης η Peugeot και η ελβετική μάρκα ρολογιών Hublot, ανεβάζοντας το σύνολο των χορηγιών σε περίπου 20 εκατ. δολάρια.
Ωστόσο, όπως επισημαίνει το Tim Crow, σύμβουλος αθλητικού μάρκετινγκ στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο Djokovic έχει δημιουργήσει ενδεχομένως ένα πρόβλημα στους υποστηρικτές του, και ενδέχεται  να ακυρώσουν συμβόλαια εάν κριθεί ότι συμπεριφέρθηκε ανάρμοστα.
Πρόσθεσε επίσης ότι υπάρχει μια κόκκινη γραμμή, και ένα πράγμα που πρέπει να καθορίσουν οι χορηγοί είναι εάν ένας αθλητής ενήργησε παράνομα ή ανήθικα εάν θέλει να προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει μια ρήτρα αποχώρησης για κακής συμπεριφορά σε ένα συμβόλαιο.
Στην περίπτωση του Djokovic, «είναι αρκετά αμφιλεγόμενη η κατάσταση», είπε ο Crow.

Τι επισημαίνουν οι χορηγοί

Μερικοί από τους χορηγούς του Djokovic προσπάθησαν να αποστασιοποιηθούν από την κατάσταση και άλλοι, συμπεριλαμβανομένων των Peugeot και Lacoste, αρνήθηκαν να σχολιάσουν ερωτήσεις του Bloomberg.
«Ο Djokovic έχει δική του προσωπικότητα», ανέφερε η ελβετική μάρκα ρολογιών Hublot.
«Δεν μπορούμε να σχολιάσουμε καμία από τις προσωπικές του αποφάσεις.
Η Hublot θα συνεχίσει τη συνεργασία της με τον νούμερο 1 τενίστα στον κόσμο.
Η Raffeissen Bank της Αυστρίας υπογράμμισε ότι η απόφασή της να υπογράψει με τον Djokovic μια πολυετή συνεργασία ελήφθη πολύ πριν από τα πρόσφατα πρωτοσέλιδα του Australian Open.
«Ως χορηγός του Novak Djokovic, παρακολουθούμε στενά την τρέχουσα κατάσταση», ανέφερε η τράπεζα σε σχετική ανακοίνωση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης