Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Morgan Stanley: Η πρώτη αύξηση επιτοκίων 0,25% από την FED τον Μάρτιο 2022, συνολικά 4 – Μεγάλες οι επιπτώσεις στις αγορές

Morgan Stanley: Η πρώτη αύξηση επιτοκίων 0,25% από την FED τον Μάρτιο 2022, συνολικά 4 – Μεγάλες οι επιπτώσεις στις αγορές
Το βασικό συμπέρασμα είναι ότι η αστάθεια θα είναι το κύριο γνώρισμα των αγορών… έρχεται μεγάλη μεταβλητότητα στις αγορές.
Σχετικά Άρθρα

Καθώς θα μειώνεται ο ισολογισμός της Fed, η απόσυρση της ρευστότητας θα έχει μεγάλες επιπτώσεις στις αγορές αναφέρει η αμερικανική Morgan Stanley.
H αυστηροποίηση της νομισματικής πολιτικής από την FED αρχής γενομένης από τον Μάρτιο του 2022 θα καταστεί γεγονός.
Κατά την Morgan Stanley αναμένει τώρα ότι η Fed θα πραγματοποιήσει τέσσερις αυξήσεις κατά 25 μονάδες βάσης το 2022, στις συνεδριάσεις του Μαρτίου, Ιουνίου, Σεπτεμβρίου και Δεκεμβρίου, ενώ ο ισολογισμός της FED θα αρχίσει να συρρικνώνεται.
Η τιμολόγηση της αγοράς αντικατοπτρίζει ήδη αυτή τη σημαντική εμπροσθοβαρή μετατόπιση, με την άνοδο του Μαρτίου σχεδόν πλήρως τιμολογημένη, ενώ θα ακολουθήσουν άλλες 3-4 αυξήσεις τους επόμενους 12 μήνες.

Δεδομένου του μεγέθους του ισολογισμού της Fed (8,2 τρισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ, που αποτελείται από 5,6 τρισεκατομμύρια δολάρια σε ομόλογα διαφόρων λήξεων και 2,6 τρισεκατομμύρια δολάρια σε επιχειρήσεις και εταιρικά ομόλογα), η μείωση θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στην αγορά.
Ωστόσο, η ποσοτικοποίηση των επιπτώσεών του δεν είναι καθόλου απλή.
Θα μπορούσε κανείς να κοιτάξει την επέκταση του ισολογισμού στα χρόνια μετά την οικονομική και τραπεζική κρίση με την άποψη ότι από την μείωση των επιτοκίων θα περάσουμε στην αύξηση των επιτοκίων.
Ένας εμπειρικός κανόνας αναφέρει ότι μια αλλαγή 4-6 μονάδων βάσης στο επιτόκιο των 10ετών ομολόγων θα επιφέρει αλλαγή 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ στον ισολογισμό.
Ωστόσο, η συμπεριφορά της αγοράς είναι απίθανο να είναι συμμετρική.
Κατά την Morgan Stanley αναμένει διαφορετικές επιπτώσεις για τα κρατικά ομόλογα και εταιρικά ομόλογα, δεδομένων των διαφορετικών τρόπων απόκτησής τους από την FED.

Κατά τη δημιουργία του ισολογισμού, οι τίτλοι του Δημοσίου αποκτήθηκαν κατά κύριο λόγο μέσω της νέας διαδικασίας έκδοσης του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ.
Κατά την Morgan Stanley οι ανάγκες έκδοσης του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ θα αυξηθούν κατά 850 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το τέλος του 2023 και στα 1,300 τρισεκ. δολάρια μέχρι το τέλος του 2024.
Εάν υποθέσουμε ότι το Υπουργείο Οικονομικών ακολουθεί τη συμβουλή της Συμβουλευτικής Επιτροπής Δανεισμού του Δημοσίου, οι βέλτιστοι στόχοι για εκδόσεις θα είναι στα 7 και 10 έτη της καμπύλης αποδόσεων.
Κατά συνέπεια, το 10ετές ομόλογο των ΗΠΑ θα μπορούσε να δει επιτόκια 2,30% μέχρι το τέλος του 2022.

Τα εταιρικά ομόλογα θα έχουν διαφορετική προσέγγιση.
Τα εταιρικά ομόλογα αγοράστηκαν στη δευτερογενή αγορά και αναμένουμε ότι μείωση τους θα προέλθει μέσω αποπληρωμών που θα προκύψουν από προπληρωμές και αποσβέσεις των υποκείμενων στεγαστικών δανείων.
Το 2021, η Fed αγόρασε 575 δισεκατομμύρια δολάρια εταιρικά ομόλογα έναντι καθαρής έκδοσης 875 δισεκατομμυρίων δολαρίων, με αποτέλεσμα 300 δισεκατομμύρια δολάρια εταιρικών ομολόγων τα απορρόφησε η αγορά.
Το 2022 αναμένονται 550 δισεκατομμύρια δολάρια εκδόσεις εταιρικών ομολόγων, με την FED να απορροφά μόλις 15 δισεκ. υπονοώντας ότι η αγορά πρέπει να απορροφήσει 535 δισεκατομμύρια δολάρια σε εταιρικά ομόλογα και εκδόσεις ενυπόθηκων δανείων.

Φυσικά, οι αγορές έχουν ήδη αρχίσει να τιμολογούν ορισμένες από αυτές τις επιπτώσεις, καθώς τα spreads των στεγαστικών δανείων έχουν διευρυνθεί περίπου κατά 20 μονάδες βάσης τις τελευταίες δύο εβδομάδες.
Εκτιμάται ότι τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων θα διαμορφωθούν στο 4%.

Μην υποτιμάτε τις επιπτώσεις της απόσυρσης ρευστότητας από την FED 

Ο ισολογισμός-μαμούθ που έχει δημιουργήσει η Fed ήταν βασικός καθοριστικός παράγοντας της ρευστότητας στις αγορές.
Καθώς η μείωση του ισολογισμού ενεργοποιείται, η απόσυρση της ρευστότητας θα έχει βαθιές επιπτώσεις στις αγορές.
Το βασικό συμπέρασμα είναι ότι η αστάθεια θα είναι το κύριο γνώρισμα των αγορών… έρχεται μεγάλη μεταβλητότητα στις αγορές.
Μοργαν_1.jpg
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης