Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Επιφυλακτικότητα για την Omicron: Στα 18.834 τα κρούσματα στην Ελλάδα – Στους 672 οι διασωληνωμένοι, 101 νέοι θάνατοι

Επιφυλακτικότητα για την Omicron: Στα 18.834 τα κρούσματα στην Ελλάδα – Στους 672 οι διασωληνωμένοι, 101 νέοι θάνατοι
Τι ισχύει για τα πρόστιμα από σήμερα 17 Ιανουρίου 2022
Σχετικά Άρθρα

Τα τελευταία στοιχεία για τα κρούσματα κορωνοϊού, τους νεκρούς και τους διασωληνωμένους ασθενείς ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ το απόγευμα της Δευτέρας 17 Ιανουαρίου, με τα κρούσματα μεν να έχουν μειωθεί αλλά με τον αριθμό των θανάτων να ξεπερνά τους 100.
Την ίδια ώρα η κυβέρνηση βάζει σε ισχύ το μέτρο επιβολής προστίμων για τους πολίτες άνω των 60 ετών που δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμα.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ - Πως διαμορφώνεται η εικόνα στα ημερήσια κρούσματα 

Συγκεκριμένα, τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 18.834 , εκ των οποίων 45 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 1.679.705 (ημερήσια μεταβολή +1.1%), εκ των οποίων 49.8% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 473 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.148 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 101, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 22.087 θάνατοι.

Το 95.1% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
xartis17_1.webp

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 672 (59.5% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 έτη. To 79.2% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 549 (81.7%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 123 (18.3%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.904 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 472 (ημερήσια μεταβολή -16.16%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 555 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 36 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).
kroysmata-1.jpg

Σε ισχύ τα πρόστιμα από σήμερα (17/1)

Σε ισχύ είναι από σήμερα Δευτέρα 17/1 το πρόστιμο των 100 ευρώ – αν και για τον Ιανουάριο θα είναι στα 50 ευρώ – στους πολίτες άνω των 60 ετών που δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμα.

Η κυβέρνηση και οι ειδικοί καλούν τους πολίτες άνω των 60 ετών να σπεύσουν να εμβολιαστούν, καθώς από σήμερα 17/1 τίθεται σε ισχύ και το πρόστιμο των 100 ευρώ.
Εκτιμάται πως περίπου 330.000 άτομα αυτής της ηλικιακής ομάδας δεν έχουν κάνει ακόμα το εμβόλιο έναντι της covid, αν και υπάρχουν περιπτώσεις που εξαιρούνται της επιβολής του προστίμου, όπως όσοι έκαναν την 3η δόση στο εξωτερικό, όσοι ανήκουν σε ΔΟΥ εξωτερικού, όσοι αποδεδειγμένα για λόγους υγείας δεν πρέπει να εμβολιαστούν και όσοι έχουν ζητήσει κατ’οικόν εμβολιασμό και ακόμα δεν έχει καταστεί εφικτός.
Σε κάθε περίπτωση οι επιστήμονες αναμένουν με αγωνία το πώς θα εξελιχθεί η επιδημία το επόμενο διάστημα, προκειμένου να εξετάσουν και την χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, τα οποία ισχύουν έως την Κυριακή 23/1.

Πιτσιλής: Πώς θα βεβαιώνεται το πρόστιμο στους ανεμβολίαστους - Πού γίνονται οι ενστάσεις

Διευκρινίσεις για το πρόστιμο των διοικητικό πρόστιμο των 100 ευρώ στους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών το οποίο επιβάλλεται από σήμερα 17/1, έδωσε ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργος Πιτσιλής κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας και του εμβολιασμού στην χώρα μας.
Η ΑΑΔΕ θα εκδίδει και θα βεβαιώνει σε μηνιαία βάση τα πρόστιμα των 100 ευρώ σε όσους άνω των 60 ετών δεν έχουν εμβολιαστεί.
Η Αρχή θα παίρνει τον κατάλογο και θα κάνει τον καταλογισμό στις 16 του κάθε μήνα.
Για την πρώτη φορά η διαδικασία θα τρέξει θα γίνει έως τέλος Ιανουαρίου.
Η ενημέρωση των πολιτών θα γίνεται μέσω της ψηφιακής πύλης myaade.

Οι ενστάσεις

Για την αντιμετώπιση ειδικών περιπτώσεων που χρήζουν εξέτασης οι πολίτες θα μπορούν μέσω του Taxis να υποβάλλουν αίτημα ένστασης που θα εξετάζεται από τις υπηρεσίες.
«Στο πλαίσιο αυτό στα ζητήματα που αφορούν αλλαγές φορολογικής κατοικίας και εκπροσώπησης από δικαστικό συμπαραστάση, οι αλλαγές θα μπορούν να δηλώνονται στην ΑΑΔΕ», είπε ο κ. Πιτσιλής, σημειώνοντας πως εάν κρίνεται πως κάποιος πολίτης δεν είναι υπόχρεος τότε το πρόστιμο θα διαγράφεται μέσω αντιλογισμού τον επόμενο μήνα.

Εμβόλια: Ξεκινά η 4η δόση στην Ελλάδα - Ανοίγει η πλατφόρμα, ποιους αφορά

Την Πέμπτη 20 Ιανουαρίου θα ανοίξει η πλατφόρμα για τα ραντεβού που αφορούν τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού με την τέταρτη δόση, όπως ανακοίνωσε ο Μάριος Θεμιστοκλέους.
Οι εμβολιασμοί με την 4η δόση του εμβολίου αφορά τους ανοσοκατεσταλμένους.

Τρεις μήνες μετά την τελευταία δόση

Η τέταρτη δόση θα πρέπει να γίνεται τρεις μήνες μετά την τελευταία δόση.
Όπως εξήγησε, μάλιστα, η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου σε σχετική ερώτηση, η τέταρτη δόση θα γίνεται τρεις μήνες μετά την προηγούμενη δόση.

«Διευκρινίζουμε πάλι ότι είναι άτομα που είναι σε ανοσοκαταστολή από νοσήματα και ειδικές θεραπείες και σε αυτούς περιλαμβάνονται και οι ηλικίες από 12 ετών και πάνω. Δε χορηγείται ενισχυτική δόση σε άτομα ηλικίας κάτω των 17 ετών, οπότε σε αυτή την περίπτωση είναι η ενισχυτική δόση μετά τον βασικό εμβολιασμό των ατόμων αυτών» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Επιπλέον, ο κ. Θεμιστοκλέους, τόνισε ότι όσοι εντάσσονται στην υποχρεωτικότητα εξαιρούνται του διοικητικού προστίμου.

Γκάγκα (αναπληρώτρια υπ.Υγείας): Δεν έχει φύγει η Delta, αυτή ευθύνεται σχεδόν για όλες τις εισαγωγές σε ΜΕΘ

Την θέση πως δεν έχει φύγει τελείως η παράλλαξη Delta παρά την επικράτηση της Omicron διατύπωσε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα.
«Σαφώς δεν είναι το στέλεχος που επικρατεί, αλλά δεν έχει εξαφανιστεί, έχουμε συγκεκριμένο αριθμό κρουσμάτων Delta καθημερινά και προκαλούν, αν όχι το μεγαλύτερο μέρος των εισαγωγών στα νοσοκομεία, τουλάχιστον τις μισές εισαγωγές στα νοσοκομεία και σίγουρα τις περισσότερες αν όχι όλες τις εισαγωγές σε ΜΕΘ» είπε μιλώντας στην τηλεόραση του Open η κα.Γκάγκα, η οποία απέρριψε το σενάριο τελικά η Delta να μην εξαφανιστεί μετά την κυριαρχία της Omicron.
«Για πολλούς λόγους, ο κυριότερος είναι ότι το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού πληθυσμού είναι πια εμβολιασμένο, ενώ μεγάλο μέρος έχει νοσήσει, άρα υπάρχει σημαντική ανοσία.
Αυτοί που κινδυνεύουν είναι όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί, το βλέπουμε καθημερινά» υπογράμμισε η κα.Γκάγκα, η οποία εμφανίστηκε και εκείνη αισιόδοξη για την επιδημιολογική εικόνα της χώρας το Πάσχα.
«Δεν είμαι μάντης, αλλά πραγματικά πιστεύω ότι θα κάνουμε Πάσχα.
Αλλά πρέπει να είμαστε προσεκτικοί τις επόμενες δύο εβδομάδες, να μην έχουμε απώλειες, να μην έχουμε σοβαρά προβλήματα.
Αν κρατάμε τα μέτρα, φοράμε τις μάσκες, δεν πάμε στη δουλειά με συμπτώματα, αν εμβολιαστούμε, θα κάνουμε μια χαρά Πάσχα» υποστήριξε η υπουργός, η οποία σημείωσε πως δεν έχει ιδέα για το πώς βρέθηκαν δυνάμεις του ΜΑΤ στο νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης χθες Κυριακή 16/1.
«Δεν θα κλείσει το νοσοκομείο, είναι σαφές ότι το νοσοκομείο θα ενισχυθεί και οι εφημερίες στο ΠΑΙΔΩΝ ΠΕΝΤΕΛΗΣ θα επιστρέψουν σε έξι εβδομάδες» υπογράμμισε η κα.Γκάγκα, αναφερόμενη στην απόφαση να μετατραπεί το νοσοκομείο σε εμβολιαστικό κέντρο, κάτι που σημαίνει πως δεν θα λειτουργούν το διάστημα αυτό οι δύο εφημερίες που έκανε κατά τη διάρκεια της εβδομάδας.

Παγώνη: Οι ανεμβολίαστοι δεν θα γλιτώσουν από την Omicron – Μπορεί να κινδυνεύσουν

Τη θέση πως οι ανεμβολίαστοι δεν πρόκειται να τη γλιτώσουν από την Omicron λόγω της υψηλής μεταδοτικότητας της διατύπωσε η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας-Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) Ματίνα Παγώνη, η οποία σημείωσε ότι οι άνθρωποι αυτοί μπορεί να κινδυνεύσουν.
«Όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί μπορεί να κινδυνεύσουν από την Omicron.
Οι άνω των 60 που έχουν υποκείμενα νοσήματα να τρέξουν να εμβολιαστούν, γιατί η Omicron είναι πολύ μεταδοτική.
Οι ανεμβολίαστοι δε θα τη γλιτώσουν από την Omicron.
Και κάποιοι από αυτούς μπορεί να νοσηλευτούν σε απλές κλίνες, μπορεί να έχουν επιπλοκές και να μπουν σε ΜΕΘ» είπε μιλώντας στο ΣΚΑΪ η κα.Παγώνη, η οποία τόνισε ότι αυτοί που έχουν απλά συμπτώματα είναι εμβολιασμένοι.
Σε ό,τι αφορά στους σκληρούς δείκτες της πανδημίας, η κα. Παγώνη επισήμανε ότι δικαιολογούνται λόγω του υψηλού αριθμού κρουσμάτων.
«Όταν έχεις τόσα περιστατικά, δεν είναι δυνατόν να μη νοσηλευτούν, να μην κάνουν επιπλοκές και να μην έχουμε θανάτους.
Αν είχαμε μικρότερο αριθμό κρουσμάτων θα ήταν διαφορετικά» ανέφερε η κα.Παγώνη, υποστηρίζοντας πως η Delta ήταν η πιο δύσκολη μετάλλαξη και είναι αυτή που έχει καλύψει όλα τα κρεβάτια ΜΕΘ.

Αργή μείωση σε θανάτους

Η κα.Παγώνη είπε ότι οι σκληροί δείκτες θα αρχίσουν να μειώνονται με πολύ αργούς ρυθμούς, ενώ η αποκλιμάκωση των κρουσμάτων θα γίνει πιο εμφανής από τις 23-24 Ιανουαρίου.
Σχολιάζοντας τη θεραπεία με τα αντιικά χάπια, τα οποία έχουν έρθει στην Ελλάδα, υπογράμμισε ότι δε θα είναι διαθέσιμα σε όλους, καθώς θα κατατίθεται αίτηση στη σχετική πλατφόρμα και η Επιτροπή θα εγκρίνει αυτούς που θα τα παίρνουν.
«Κάποιοι νομίζουν ότι τα παίρνουμε και γινόμαστε καλά όταν νοσήσουμε, ωστόσο θα ακολουθηθεί η αντίστοιχη διαδικασία με τα μονοκλωνικά.
Δε θα τα πάρουν όλοι.
Αυτό που προέχει είναι ο εμβολιασμός» υποστήριξε η κα.Παγώνη.

Κανονικά το Πάσχα

Επιπλέον, εξέφρασε την αισιόδοξη πρόβλεψη ότι Πάσχα θα κάνουμε κανονικά φέτος στα χωριά, ωστόσο τις Απόκριες θα φοράμε ακόμα τις μάσκες.
«Η μέρα που θα μειώσουμε στο ελάχιστο τις απλές κλίνες θα είναι η μεγαλύτερη ανάσα για τον ιατρικό κόσμο» είπε η κα.Παγώνη.

Γεωργαντάς (υφ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης): Δεν θα παρακρατείται από μισθό ή σύνταξη το πρόστιμο

Τη θέση πως το πρόστιμο των 100 ευρώ στους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών, δεν θα παρακρατείται από το μισθό ή τη σύνταξη διατύπωσε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γ. Γεωργαντάς, ο οποίος υποστήριξε πως το πρόστιμο θα βεβαιώνεται από την ΑΑΔΕ και ότι τα έσοδα θα πηγαίνουν στο σύστημα υγείας.
Σε δηλώσεις του στον ΑΝΤ1 ο κ.Γεωργαντάς είπε ότι το πρόστιμο θα επιβληθεί σε όσους πολίτες άνω των 60 ετών δεν είχαν αρχίσει τον εμβολιασμό τους έως τις 16 Ιανουαρίου, αναφέροντας πως εξαιρούνται όσοι έχουν νοσήσει.
Ωστόσο, διευκρίνισε ότι μετά 90 ημέρες από τη νόσηση, πρέπει να κάνουν το εμβόλιο, ενώ υπογράμμισε ότι αν κάποιος εμβολιαστεί μέσα στον Ιανουάριο θα πληρώσει πρόστιμο 50 ευρώ.

Εξαιρέσεις

Επίσης, είπε ότι το πρόστιμο δεν θα καταβάλλουν και όσοι έχουν κάνει αίτηση στις τριμελείς επιτροπές σε κάθε Υγειονομική Περιφέρεια. για να εξαιρεθούν από τον εμβολιασμό για λόγους υγείας.
Την αίτηση υποβάλει ο γιατρός τους.
Στις περιπτώσεις που η αίτηση δεν γίνει δεκτή, θα πρέπει να κλείσουν ραντεβού για εμβολιασμό έως τις 28 Ιανουαρίου.
Επιπλέον, είπε ότι εξαιρούνται ακόμα όσοι έχουν κάνει αίτηση εμβολιασμού κατ' οίκον και δεν έχει γίνει ακόμη εμβολιασμός.
Σύμφωνα με τον κ. Γεωργαντά, 15.000 έχουν κάνει αίτηση και δεν έχουν εμβολιαστεί.
«Αυτοί εξαιρούνται από το πρόστιμο
Αν κάποιος έχει εμβολιαστεί στο εξωτερικό στις 60 χώρες που αναγνωρίζεται το πιστοποιητικό τους στην Ελλάδα, θα μπορούν να καταχωρηθούν μέσα στην πλατφόρμα anagnorisi.emvolio.gov.gr» υπογράμμισε ο κ.Γεωργαντάς, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι το πρόστιμο επιβάλλεται σε όσους δεν έχουν εμβολιαστεί καθόλου.
Για τους υπόλοιπους που είναι μερικώς εμβολιασμένοι, απλώς λήγει το πιστοποιητικό τους.

Πρόστιμο στους ανεμβολίαστους

Αντιμέτωποι με το πρόστιμο των 100 ευρώ θα είναι από σήμερα 17/1 και κάθε μήνα οι πολίτες άνω των 60 ετών που δεν έχουν ακόμα εμβολιαστεί.
Συνολικά 2.731.838 πολίτες 60 ετών και πάνω έχουν εμβολιαστεί και από τους 550.000 ανεμβολίαστους που ήταν στις 30 Νοεμβρίου, όταν και ανακοινώθηκε η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού τους, έκαναν το εμβόλιο ή έχουν κλείσει ραντεβού περίπου 217.000.
Σημειώνεται πως εξαιρούνται όσοι έκαναν 3η δόση στο εξωτερικό, όσοι ανήκουν σε ΔΟΥ εξωτερικού, όσοι αποδεδειγμένα για λόγους υγείας δεν πρέπει να εμβολιαστούν και όσοι έχουν ζητήσει κατ’οικόν εμβολιασμό και ακόμα δεν έχει καταστεί εφικτός.
Στους ανεμβολίαστους επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο ύψους 100 ευρώ, αν και για τον Ιανουάριο θα είναι στα 50 ευρώ.

Πότε θα αίρονται οι κυρώσεις

Οι κυρώσεις αίρονται από την πρώτη μέρα του επόμενου μήνα από την πραγματοποίηση της πρώτης δόσης.
Σε περίπτωση μη ολοκλήρωσης του εμβολιαστικού κύκλου, σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες και στον προβλεπόμενο χρόνο, οι κυρώσεις επιβάλλονται από το χρονικό σημείο θεμελίωσης της σχετικής υποχρέωσης.
Το σχετικό πρόστιμο βεβαιώνεται και εισπράττεται αμελλητί από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων σύμφωνα με τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων.
Οι πόροι που συγκεντρώνονται από την επιβολή των κυρώσεων αξιοποιούνται αποκλειστικά για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης του κορονοϊού COVID-19.

Ποιοι εξαιρούνται

Λόγους απαλλαγής από τον υποχρεωτικό εμβολιασμό έχουν:

  • Όσοι έχουν νοσήσει και για διάστημα 180 ημερών από τη νόσηση
  • Όσοι έχουν κάνει αίτηση εμβολιασμού κατ’ οίκον και δεν έχει γίνει ακόμη εμβολιασμός
  • Όσοι έχουν εμβολιαστεί στο εξωτερικό. Η καταχώρηση του εμβολιασμού τους γίνεται μέσω της ιστοσελίδας anagnorisi.emvolio.gov.gr
  • Όσοι έχουν αποδεδειγμένους λόγους υγείας που εμποδίζουν τη διενέργεια του εμβολίου. Αρμόδιες για τη λήψη της απόφασης απαλλαγής από την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού είναι οι τριμελείς επιτροπές σε κάθε Υγειονομική Περιφέρεια. Η υποβολή των αιτήσεων απαλλαγής από τον υποχρεωτικό εμβολιασμό για ιατρικούς λόγους έγινε έως τις 14 Ιανουαρίου 2022

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης