Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σχέδιο για τη σταδιακή μείωση του χρέους εξετάστηκε στο Eurogroup 17/1 - Mείωση του πληθωρισμού το 2022

Σχέδιο για τη σταδιακή μείωση του χρέους εξετάστηκε στο Eurogroup 17/1 - Mείωση του πληθωρισμού το 2022
Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφωνούν σε γενικές γραμμές ότι πρέπει να αλλάξουν τους δημοσιονομικούς κανόνες για να επιτρέψουν πιο αργή μείωση του χρέους
Σχετικά Άρθρα
Σχεδόν καθολική υπήρξε η συναίνεση εκ μέρους των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης σε ό,τι αφορά την αλλαγή του συμφώνου σταθερότητας, προκειμένου να επιτευχθεί μείωση του χρέους, αλλά με ήπιους ρυθμούς, ώστε να μην επηρεαστούν τα δημόσια οικονομικά των κρατών μελών και οι αγορές χρέους. 
Παράλληλα, στις τοποθετήσεις τους ο πρόεδρος του Eurogroup Pascal Donohoe, ο επίτροπος Οικονομικών Paolo Gentiloni και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Klaus Regling δήλωσαν πως ο πληθωρισμός είναι παροδικό και θα επανέλθει σε φυσιολογικά επίπεδα εντός του 2022, προσθέτοντας ότι στο μέλλον θα ακολουθήσαν συζητήσεις για την τραπεζική ένωση.
Ειδικότερα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφωνούν, σε γενικές γραμμές, ότι πρέπει να αλλάξουν τους δημοσιονομικούς κανόνες για να επιτρέψουν πιο αργή μείωση του χρέους, να απομακρυνθούν από τους πολύπλοκους δείκτες υπολογισμού και να καταλήξουν σε ένα δημοσιονομικό πλαίσιο το οποίο θα τηρείται πραγματικά. 

Οι δημοσιονομικοί κανόνες της ΕΕ, που ονομάζονται Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, έχουν θεσπιστεί για να σταματήσουν οι κυβερνήσεις να δανείζονται υπερβολικά και να διαφυλαχθεί η αξία του ευρώ.
Αλλά οι κανόνες συχνά παραβλέπονται, οδηγώντας στην κρίση δημόσιου χρέους του 2010, με ελάχιστη προσπάθεια επιβολής τους και εφαρμογή οικονομικών κυρώσεων.
Οι κανόνες είναι τώρα υπό αναθεώρηση, επειδή η πανδημία Covid-19 αύξησε το δημόσιο χρέος της ΕΕ τόσο πολύ, που οι υφιστάμενοι κανόνες πρέπει να τροποποιηθούν.
Παράλληλα, η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής απαιτεί τεράστιες επενδύσεις και πολλοί υποστηρίζουν ότι πρέπει να αντικατοπτρίζονται στη νομοθεσία και τις επιταγές της ΕΕ.

«Ορισμένοι τομείς ευρείας συμφωνίας φαίνεται να αναδεικνύονται σχετικά με την πιο σταδιακή πορεία προσαρμογής της μείωσης του χρέους και συγκεκριμένα τον αποκαλούμενο κανονισμό 1/20», δήλωσε στους δημοσιογράφους τη Δευτέρα ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Valdis Dobrovskis. 
«Κάποια πεδία συναίνεσης φαίνεται να προκύπτουν σε ότι αφορά την πιο σταδιακή προσαρμογή στη μείωση του χρέους και ειδικότερα τον κανονισμό 1/20» δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Valdis Dombrovskis μιλώντας σε δημοσιογράφους τη Δευτέρα.
Ο υφιστάμενος κανονισμός είναι ότι οι κυβερνήσεις θα πρέπει να μειώνουν το χρέος τους κάθε έτος κατά το 1/20ο από το ποσό που υπερβαίνει το 60% του ΑΕΠ.
Με πολλές χώρες να έχουν χρέος πάνω από το 100% του ΑΕΠ τους, ένας τέτοιος στόχος θεωρείται μη ρεαλιστικός από τους υπουργούς Οικονομικών.  

Donohoe - Gentiloni - Regling

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που ακολούθησε τη συνεδρίαση του Eurogroup o Iρλανδός πρόεδρος Pascal Donohoe τόνισε ότι τα μέτρα που ελήφθησαν για την αντιμετώπισης της πανδημίας ήταν επαρκή ενώ θα υπάρξουν περαιτέρω συζητήσεις για την τραπεζική ένωση.
«Συζητήσαμε τους πιθανούς κινδύνους για χρεοκοπίες και για τα μέτρα στήριξης των εργαζομένων, εν όψει της σταδιακής άρσης των υποστηρικτικών μέτρων που ξεκίνησαν από την αρχή της πανδημίας, καθώς μεταβαίνουμε από τα γενικευμένα μέτρα οικονομικής στήριξης σε πιο στοχευμένα μέτρα οικονομικής στήριξης» είπε.
Ο Donohoe δήλωσε επίσης ότι ο πληθωρισμός θα διαρκέσει περισσότερο από όσο είχε αρχικά εκτιμηθεί, αλλά εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα αρχίσει να μειώνεται και να σταθεροποιείται κατά τη διάρκεια των επόμενων μηνών.
Από την πλευρά του, ο Επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων Paolo Gentiloni υπογράμμισε ότι «υπήρξε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση για την αντιμετώπιση της κρίσης».
Επεσήμανε δε ότι «δεν υπάρχει σύγκριση της παρούσας κρίσης με τις προηγούμενες, καθώς στο παρελθόν χρειάστηκαν περίπου επτά χρόνια για να επανέλθει το ΑΕΠ της Ευρωζώνης στα προ κρίσης επίπεδα, ενώ τώρα η ανάπτυξη έχει ήδη φτάσει τα προ πανδημικά επίπεδα».
Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Klaus Regling δήλωσε ότι κάθε κρίση είναι διαφορετική και δεν μπορούμε να συγκρίνουμε την πανδημική κρίση με την οικονομική του 2010, καθώς πλέον οι τράπεζες είναι μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος. 
Τέλος, μπορούμε σήμερα να δουλέψουμε με μια πιο ισχυρή θεσμική αρχιτεκτονική της νομισματικής ένωσης κάτι που δεν είχαμε στο παρελθόν, τόνισε. 

Lindner (ΥΠΟΙΚ Γερμανίας): Να μειωθεί το δημόσιο χρέος της Ευρωζώνης - Σεβασμός στο Σύμφωνο Σταθερότητας

Υπέρ της μείωσης του χρέους της Ευρωζώνης τάχθηκε, με δηλώσεις του, ο νέος υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Christian Lindner, με δηλώσεις του λίγο πριν μπει στην αίθουσα συνεδριάσεων του Eurogroup.
Όπως επεσήμανε, η Γερμανία επιζητά εκ μέρους των κρατών μελών σεβασμό στους από κοινού συμφωνημένους δημοσιονομικούς κανόνες, καθώς αυτό βοηθά στον έλεγχο του πληθωρισμού. Πρόσθεσε δε αναμένει η «συζήτηση» για το Σύμφωνο Σταθερότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ξεκινήσει τον Ιούνιο.
Ειδικότερα, μιλώντας σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες, ο Lidner είπε ότι οι δημοσιονομικοί κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης της ΕΕ απέδειξαν την ευελιξία τους κατά τη διάρκεια της κρίσης.
«Όμως ήλθε η ώρα να δημιουργήσουμε ξανά δημοσιονομικά αποθέματα ασφαλείας.
Χρειαζόμαστε ανθεκτικότητα όχι μόνο στον ιδιωτικό τομέα, αλλά και στον δημόσιο τομέα.
Γι’ αυτό είμαι πολύ υπέρ της μείωσης του δημόσιου χρέους».
Η καταπολέμηση του πληθωρισμού είναι ο στόχος των κεντρικών τραπεζών, αλλά οι κυβερνήσεις μπορούν επίσης να ανταποκριθούν στον ρόλο τους στην τήρηση των δημοσιονομικών κανόνων, συνέχισε, προσθέτοντας ότι υπήρχαν ήδη πολλές εξαιρέσεις που περιλαμβάνονται στο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης της ΕΕ.
Η Γερμανία είναι πρόθυμη να ακούσει όλες τις προτάσεις που αφορούν στη βελτίωση των δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ, αλλά το Βερολίνο αναμένει ότι η πραγματική συζήτηση για το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης θα ξεκινήσει τον Ιούνιο, την περίοδο που αναμένονται οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, είπε ο Lidner.
Η Γερμανία θέλει να συνεργαστεί στενά με τη Γαλλία, η οποία ασκεί την προεδρία της ΕΕ το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, και επίσης να χρησιμοποιήσει τη δική της προεδρία της στη G7 φέτος για να βελτιώσει την ανθεκτικότητα και στον τραπεζικό τομέα, πρόσθεσε.
Το Βερολίνο είναι πρόθυμο να ολοκληρώσει την τραπεζική ένωση της ΕΕ, η οποία περιλαμβάνει την αντιμετώπιση του προβλήματος του δεσμού κράτους-κυρίαρχου, είπε, αναφερόμενος στην υψηλή συγκέντρωση ομολόγων ενός μεμονωμένου κράτους στους ισολογισμούς των τραπεζών της ίδιας χώρας.
«Φέτος το 2022 θα έχουμε μια ολοκληρωμένη προσέγγιση σε όλα αυτά τα ζητήματα: Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, τραπεζική ένωση και δημοσιονομική-νομισματική σταθερότητα στο σύνολό τους» κατέληξε. 

Όπισθεν ολοταχώς στα μέτρα στήριξης, ανοίγει το κεφάλαιο δημοσιονομική εξυγίανση μετά τα ακραία ελλείμματα

Μήνυμα για αυστηρή δημοσιονομική πολιτική με στοχευμένα μέτρα στήριξης για την απόσβεση των ζημιών από την πανδημία απεύθυνε σήμερα το Eurogroup, ενώ παίρνει φωτιά η συζήτηση για την αναθεώρηση των κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας.
«Η Ευρώπη θα πρέπει να αποφασίσει σύντομα πότε θα σοβαρευτεί και πάλι για να θέσει υπό έλεγχο τα επίπεδα του ελλείμματος και του χρέους», αναφέρει σήμερα το Bloomberg.
Το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης της ΕΕ θα επανέλθει το επόμενο έτος μετά από μια πανδημική αναστολή.
Θα είναι η πρώτη συνεδρίαση για το δημοσιονομικό κλίμα με βάση την καμπύλη της μετάλλαξης Όμικρον και την ένταση των ανατιμήσεων από το ράλι των τιμών στην ενέργεια που έχουν οδηγήσει τον πληθωρισμό στο 5% για το μήνα Δεκέμβριο που αποτελεί επίπεδο ρεκόρ για την ευρωζώνη.
Η σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς συμμετείχε για πρώτη φορά ο νέος υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Christian Lindner, ο οποίος αναμένεται να αποτυπώσει τις προθέσεις της γερμανικής κυβέρνησης για την επόμενη ημέρα και κυρίως για το καυτό θέμα της μεταρρύθμισης του Συμφώνου Σταθερότητας που έχει ιδιαίτερη βαρύτητα για τη χώρα μας λόγω του υψηλού δημόσιου χρέους.
Η Ελλάδα, με χρέος άνω του 200% του ΑΕΠ και με πρωτογενές έλλειμμα καρφωμένο στο 7,2% του ΑΕΠ στα δύο χρόνια της πανδημίας, έχει ήδη σημάνει συναγερμό στις Βρυξέλλες που θεωρούν ότι η οικονομία παραμένει ευάλωτη και πολύ εύκολα με μια αύξηση των επιτοκίων δανεισμού ή με την εφαρμογή μιας γενναιόδωρης φορολογικής πολιτικής από την ίδια μπορεί να μπει ξανά στο κάδρο και να βρεθεί με χρέος που θα χαρακτηρίζεται «μη βιώσιμο», δηλαδή οι δαπάνες εξυπηρέτησης σε ετήσια βάση να ξεπερνούν το κομβικό όριο του 15% του ΑΕΠ, και τα δίδυμα ελλείμματα στον προϋπολογισμό να επιστρέψουν.
Καμπανάκι για το ελληνικό χρέος που καλπάζει έχει χτυπήσει η Τράπεζα της Ελλάδος καθώς στην ενδιάμεση έκθεση επισημαίνεται η πρόσθετη επιβάρυνση από τα μέτρα για την αναχαίτιση της πανδημίας (37,6 δισ. ευρώ για την περίοδο 2020-2022) και από τους ευρωπαϊκούς πόρους.
Σύμφωνα με την έκθεση τούτα είχαν αποτέλεσμα την αναθεώρηση επί τα χείρω του βασικού σεναρίου των προβλέψεων για το συγκεκριμένο μέγεθος, καθώς ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ αναμένεται να διαμορφωθεί το 2030 στο 138%, περίπου 27 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ υψηλότερα σε σχέση με τις προ πανδημίας εκτιμήσεις.
Παράλληλα, υπό την προϋπόθεση ότι θα διατηρηθούν τα ταμειακά διαθέσιμα σε υψηλό επίπεδο, οι ετήσιες ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες την επόμενη δεκαετία κυμαίνονται πλέον κατά μέσο όρο περίπου 3 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ υψηλότερα σε σχέση με τις προ πανδημίας προβλέψεις, παραμένοντας όμως χαμηλότερες από το επίπεδο αναφοράς 15% του ΑΕΠ.
Στο μεταξύ εξελίξεις στο δημοσιονομικό μέτωπο θα υπάρξουν σήμερα καθώς θα δοθούν στη δημοσιότητα τα στοιχεία για το «κλείσιμο» του προϋπολογισμού του 2021 ενώ οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης αναμένεται να δώσουν στίγμα για περιορισμένης εμβέλειας μέτρα στήριξης στις οικονομίες και για ανάγκη επαναφοράς των δημοσίων οικονομικών σε τροχιά εξυγίανσης. 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης