Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Morgan Stanley: Σήμα ισχυρής πτώσης για τις αγορές η συρρίκνωση του ισολογισμού της Fed - Στο 2,30% το 10ετές των ΗΠΑ το 2022

Morgan Stanley: Σήμα ισχυρής πτώσης για τις αγορές η συρρίκνωση του ισολογισμού της Fed - Στο 2,30% το 10ετές των ΗΠΑ το 2022
Κρατηθείτε λοιπόν γερά, ενόψει μεταβλητότητας… αναφέρει η Morgan Stanley.

Iσχυρό σήμα πτώσης για τις αγορές αποτελεί η επικείμενη συρρίκνωση του ισολογισμού της Fed, σύμφωνα με όσα αναφέρει η Morgan Stanley.
Ειδικότερα, όπως υποστηρίζει η αμερικανική τράπεζα, οι δύο πρώτες εβδομάδες του 2022 ενίσχυσαν τη δυναμική ενός μηνύματος κλειδιού:
Η νομισματική πολιτική αυστηροποιείται, προεξαρχούσας της Fed, της οποίας τα στελέχη ήδη προεξοφλούν τρεις αυξήσεις επιτοκίων και εξετάζουν και τέταρτη.
Από την άλλοι, οι αναλυτές της Morgan Stanley «βλέπουν» τέσσερις αυξήσεις επιτοκίων, κατά 25 μ.β., το 2022, στις συνεδριάσεις του Μαρτίου, Ιουνίου, Σεπτεμβρίου και Δεκεμβρίου.

Δεδομένου του μεγέθους του ισολογισμού της Fed (8,2 τρισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ - αποτελείται από 5,6 τρισεκατομμύρια δολάρια σε ομόλογα διαφόρων λήξεων και 2,6 τρισεκατομμύρια δολάρια σε MBS), η συρρίκνωσή του θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στις αγορές.
Ωστόσο, η ποσοτικοποίηση τους δεν είναι καθόλου απλή υπόθεση, αναφέρει η Μorgan Stanley.
Ένας εμπειρικός κανόνας (με πολλή κίνηση) «δείχνει» πως μια μεταβολή 4-6 μ.β. στο επιτόκιο του αμερικανικού δεκαετούς μπορεί να επιφέρει μείωση 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων στον ισολογισμό.
Ωστόσο, τα αποτελέσματα στην αγορά δεν μπορεί να είναι συμμετρικά.

Φάση επέκτασης

Κατά την επέκταση του ισολογισμού της, η Fed επιδόθηκε σε μια διαδικασία αύξησης των πράξεων ανοιχτής αγοράς, αποκτώντας τίτλους χρέους που εξέδιδε το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ και οι οποίοι είχαν διαφορετική διάρκεια.
Αντίθετα, πλέον, η συρρίκνωση του ισολογισμού θα επιτρέψει σε τίτλους να λήξουν χωρίς να υπάρξει επανεπένδυση.
Αυτό σημαίνει ότι ο αντίκτυπος στην καμπύλη αποδόσεων εξαρτάται από τον τρόπο με τον οποίο το Υπουργείο Οικονομικών θα ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες έκδοσης ενώ η Fed μειώνει τα διαθέσιμά της στο Δημόσιο.
Οι αναλυτές εκτιμούν ότι οι ανάγκες του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ θα αυξηθούν κατά ~850 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το τέλος του 2023 και ~1.300 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το τέλος του 2024.
Αν υποθέσουμε ότι το Υπουργείο Οικονομικών ακολουθήσει τις συμβουλές της Συμβουλευτικής Επιτροπής Δανεισμού του Δημοσίου, θα εκδοθούν 7ετή και 10ετή ομόλογα.
Σε αυτό το πλαίσιο, η Morgan Stanley προβλέπει πως τα 10ετή επιτόκια θα φτάσουν στο 2,30% μέχρι το τέλος του 2022.
Φυσικά, οι αγορές έχουν ήδη αρχίσει να προεξοφλούν ορισμένες από αυτές τις επιπτώσεις, καθώς τα spreads των στεγαστικών δανείων έχουν διευρυνθεί περίπου κατά 20 μονάδες βάσης τις τελευταίες δύο εβδομάδες.
Παρ’ όλα αυτά, οι αναλυτές της Morgan Stanley υποστήριξαν ότι η βάση των στεγαστικών δανείων θα παραμείνει μικρή για κάποιο χρονικό διάστημα ενώ πιστεύουν ότι υπάρχει ακόμα περιθώριο για μέτρια διεύρυνση (~10 μ.β.), με τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων να αυξάνονται στο 4%.
Σε κάθε περίπτωση, οι αγορές δεν πρέπει να υποτιμούν τις επιπτώσεις της απόσυρσης ρευστότητας.
Ο ισολογισμός-μαμούθ που έχει δημιουργήσει η Fed ήταν καθοριστικός παράγοντας για την άνοδο στις αγορές.
Καθώς η συρρίκνωση του ισολογισμού τίθεται σε κίνηση, η απόσυρση της ρευστότητας θα έχει βαθιές επιπτώσεις.
Ο καθορισμός του πώς θα εξελιχθεί δεν είναι καθόλου απλός και θα καθοριστεί από διάφορους παράγοντες.
Κρατηθείτε λοιπόν γερά, ενόψει μεταβλητότητας… καταλήγει η Morgan Stanley.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης