Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Nomura: Τέσσερις αυξήσεις επιτοκίων από τη Fed το 2022, η πρώτη 0,5% τον Μάρτιο

Nomura: Τέσσερις αυξήσεις επιτοκίων από τη Fed το 2022, η πρώτη 0,5% τον Μάρτιο
Τέσσερις αυξήσεις επιτοκίων το 2022, αρχής γενομένης από τον Μάρτιο «βλέπει» η Nomura για τις ΗΠΑ

Ήλθε η ώρα να ξεκινήσει για τα καλά ο χορός των επιτοκίων στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τον ιαπωνικό οίκο Nomura.
Ειδικότερα, όπως αναφέρει ο αναλυτής της επενδυτικής εταιρείας Charlie McElligott, όσοι έχουν στραμμένη την προσοχή τους στα επιτόκια αναμένουν τουλάχιστον τέσσερις αυξήσεις εκ μέρους της Fed το 2022, με τη συνάντηση της Επιτροπή Ανοιχτής Αγοράς των ΗΠΑ.

Εν ολίγοις, η Fed απλά θα «πρέπει» να κάνει αυτό το οποίο της υπαγορεύει η αγορά, παρόλο που επί του παρόντος η FOMC δεν έχει την παραμικρή επιθυμία να το κάνει.

Εν τω μεταξύ, τα CTA συνεχίζουν να «κερδίζουν» σε αυτό το momentum επιτοκίων / ομολόγων, με σήματα «short» σε κάθε ομόλογο χωρών του G10.

Σε αυτό το πλαίσιο, όπως σημειώνει ο McElligott, oι αμερικανικές μετοχές θα αρχίσουν να πιέζονται, καθώς μάλιστα οι πραγματικές αποδόσεις των πενταετών και δεκαετών ομολόγων των ΗΠΑ εκτινάσσονται σε επίπεδα που τελευταία φορά είδαμε τον Νοέμβριο του 2020.
Πιο αναλυτικά, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου ενισχύθηκε κατά 5 μονάδες βάσης σε 1,83% και του 30ετούς αυξήθηκε κατά 3 μονάδες βάσης σε 2,1492%.
Σύμφωνα με το CNBC, η εξέλιξη αυτή δείχνει ότι οι επενδυτές προετοιμάζονται για το ενδεχόμενο πιο επιθετικής σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής από τη Fed, που συνεδριάζει στις 25-26 Ιανουάριου 2022. 
Οι τοποθετήσεις στα Options των αμερικανικών μετοχών αυτή την εβδομάδα είναι ιδιαίτερα δυσάρεστη, με τους επενδυτές να έχουν να αντιμετωπίσουν ένα σημαντικό «Gamma έναντι Spot» σε όλες τις μεγάλες εταιρείες.
Υπενθυμίζεται πως η εκτίμηση του κινδύνου γίνεται με τη χρήση των συντελεστών δέλτα και γάμμα, οι οποίοι αντικατοπτρίζουν την ευαισθησία ενός χαρτοφυλακίου στη μεταβολή μιας υποκείμενης μεταβλητής.
Και οι δύο συντελεστές ανήκουν στα λεγόμενα ελληνικά γράμματα (greeks).
Ο συντελεστής γάμμα αναφέρεται στον ρυθμό μεταβολής του συντελεστή δέλτα σε σχέση με την τιμή μιας υποκείμενης μεταβλητής, ενώ ο συντελεστής δέλτα μετράει τη μεταβολή της αξίας του χαρτοφυλακίου λόγω μιας μοναδιαίας αύξησης στην αξία της μεταβλητής. 
Eν προκειμένω, λέει η Nomura, αξίζει να δοθεί να προσοχή σε ορισμένους από τους κυριότερους δείκτες σε σχέση με τα CTA)...
Nikkei: Οι short επί του παρόντος είναι στο -36,9% short, με τις περισσότερες πωλήσεις στις 27.713,62 μονάδες, ήτοι πτώση από τα τρέχοντα επίπεδα -2,22%
NASDAQ: Οι long στο 100,0%, με τις πωλήσεις να ξεκινούν κάτω από τις 15.210,38 μονάδες, ήτοι πτώση από τα τρέχοντα επίπεδα -3,52%
S&P 500: Οι long στο 100,0%, με τις πωλήσεις να ξεκινούν κάτω από τις 4453,8 μονάδες, ήτοι πτώση από τα τρέχοντα επίπεδα -4.32% 

Μειώσεις επιτοκίων μεταξύ 2024 και 2025...

Ίσως η παραβίαση αυτών των επιπέδων προεξοφλεί τη διάρθρωση των επιτοκίων καθώς η καμπύλη αποδόσεων ομολόγων μεγαλύτερης λήξης επιπεδώνεται εν μέσω προσδοκιών για σφάλματα πολιτικής της Fed.
Επίσης, η αγορά προθεσμιακών swap υπαινίσσεται ότι είναι δυνατές μειώσεις επιτοκίων μεταξύ 2024 και 2025...
Στο μεταξύ, η Main Street, καθώς τα ομόλογα καθρεπτίζουν την αυστηροποίηση της πολιτικής εκ μέρους της Fed, που έχει αναδειχθεί σε μείζον ζήτημα ενώ βαίνουμε προς τις ενδιάμεσες εκλογές, τα spread στα στεγαστικά διευρύνονται… που σημαίνει ένα πράγμα, σύμφωνα με τη Nomura:
«O πρόεδρος της Fed, Jerome Powell, πρέπει να επιστρέψει στη δουλειά».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης