Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Cenergy: Δύο πράσινα ομολογιακά 40 εκατ. ευρώ για τις θυγατρικές - Πλήρης επαναφορά του ομίλου Βιοχάλκο

Cenergy: Δύο πράσινα ομολογιακά 40 εκατ. ευρώ για τις θυγατρικές - Πλήρης επαναφορά του ομίλου Βιοχάλκο
Οδηγός, πλέον, για την Cenergy αποτελούν πλέον οι όροι της συμφωνίας των Ελληνικών Καλωδίων με την Δανέζικη Orsted

Η πλήρης μετοχική επαναφορά του ομίλου Βιοχάλκο με νέα υψηλά έτους στις μετοχές Βιοχάλκο- Cenergy-Εlvalhalcor, ακολούθησε το μπαράζ αναθέσεων έργων στην Cenergy, αλλά και την εξασφάλιση δυο ομολογιακών πράσινων δανείων, ύψους 40 εκατ. ευρώ, τα οποία υπέγραψαν με την Τράπεζα Eurobank τις περασμένες ημέρες οι θυγατρικές της Cenergy Ελληνικά καλώδια και Fulgor.
Τα δυο ομολογιακά πληρούν τα κριτήρια χρηματοδότησης ΕSG και θα κατευθυνθούν για την παραγωγή καλωδίων για Ανανέωσιμες πηγές ενέργειας στο εξωτερικό.
Προ ημερών, η Cenergy ανέλαβε ως αποκλειστικός προμηθευτής inter array καλωδίων για το Dogger bank (Βρετανία ), το μεγαλύτερο υπεράκτιο πάρκο στον κόσμο.
Συγκεκριμένα, θα προμηθεύσει με 240 χλμ. inter-array καλωδίων 66 kV με μόνωση XLPE και όλα τα σχετικά εξαρτήματα.
Πρόκειται για ένα έργο επιπλέον των 650 χλμ. inter-array καλωδίων που έχει ήδη αναλάβει η εταιρεία για τις φάσεις Α & Β του ίδιου έργου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η σύμβαση που ανατέθηκε από την DEME Offshore όταν ανέλαβε η τελευταία το έργο, κυμαινόταν μεταξύ 100-150 εκατ. ευρώ. Πρόσφατα, επίσης η Cenergy ανέλαβε σύμβαση που ανατέθηκε από την Dominion Energy για τη μερική προμήθεια inter-array καλωδίων για ένα ακόμα υπεράκτιο πάρκο στις ΗΠΑ Coast Virginia Offshore Wind (CVOW).

Τι λειτουργικά κέρδη θα προσθέσει η συμφωνία για την μονάδα στις ΗΠΑ ;

Με τις δυο συμβάσεις το ανεκτέλεστο παραγγελιών της Cenergy, έχει ξεπεράσει κατά πολύ τα 800 εκατ. ευρώ. του εννεαμήνου και πιθανότατα να προσεγγίζει τον αναμενόμενο κύκλο εργασιών για το 2021 (1 δις. ευρώ ).
Οδηγός, πλέον, για την Cenergy αποτελούν πλέον οι όροι της συμφωνίας των Ελληνικών Καλωδίων με την Δανέζικη Orsted για την παραγωγική μονάδα υποβρύχιων καλωδίων στην πολιτεία της Maryland και, κυρίως, εαν υπάρχει μετοχική συνεργασία μεταξύ Orsted-Cenergy.
Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις και τις δεσμεύσεις της Orsted, οι συνολικές επενδύσεις θα ανέλθουν σε 400 εκατ. δολάρια, και μέρος αυτών των δεσμεύσεων είναι η κοινή παραγωγική μονάδα των καλωδίων, για την οποία οι πρώτες εκτιμήσεις αναφέρουν μια επένδυση άνω των 100 εκατ. δολαρίων.
Το ενδιαφέρον για την Cenergy, εκτός από μια πιθανή μετοχική συνεργασία, είναι σε ποιο ύψος θα ανέλθουν τα λειτουργικά κέρδη EBIDTA για τη νέα μονάδα των ΗΠΑ.
Στο πρώτο εννεάμηνο, τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη της Cenergy ανήλθαν σε 82 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη σε 30,5 εκατ. ευρώ.
Η Optima σε πρόσφατη ανάλυση της, αναμένει καθαρά κέρδη 42,5 εκατ ευρώ για το σύνολο του έτους, ενώ αποτίμησε τους δυο κλάδους της εταιρείας καλώδια και σωλήνες με 846 εκατ. ευρώ ή 4,5 ευρώ, έναντι της τρέχουσας αξίας των 696 -700 εκατ. ευρώ.

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης