Τελευταία Νέα
Διεθνή

Lancet: Οι αναμνηστικές δόσεις με mRNA δεν «σταματούν» την παραλλαγή Omicron - Χρειάζονται καλύτερα εμβόλια

Lancet: Οι αναμνηστικές δόσεις με mRNA δεν «σταματούν» την παραλλαγή Omicron - Χρειάζονται καλύτερα εμβόλια
Oι ενισχυτικές δόσεις εμβολίων δεν είναι αποτελεσματικές απέναντι στην Οmicron, αναφέρει το έγκριτο ιατρικό περιοδικό Lancet
Σχετικά Άρθρα

Αναποτελεσματικές έναντι της παραλλαγής Omicron είναι σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε το έγκριτο ιατρικό περιοδικό Lancet οι αναμνηστικές δόσεις των mRNA εμβολίων της Pfizer/BioNTech, καθώς, όπως φαίνεται, αποτυγχάνουν να προστατέψουν από αυτό το στέλεχος του ιού.
Ειδικότερα, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Κέιπ Τάουν και το Πανεπιστήμιο Stellenbosch μελέτησαν από τα τέλη Νοεμβρίου έως τις αρχές Δεκεμβρίου επτά Γερμανούς τουρίστες στο Κέιπ Τάουν, οι οποίοι, παρότι είχαν εμβολιαστεί τρις, εμφάνισαν συμπτώματα και τελικά απεδείχθησαν πως ήταν θετικοί.
Όλοι τους νόσησαν μετρίως, κάτι που αποδεικνύει πως οι εμβολιασμοί έως κάποιον βαθμό προστατεύουν, αποτρέποντας τις εισαγωγές σε νοσοκομεία. 
Στον αντίποδα, τα ευρήματα καταδεικνύουν την ικανότητα της Οmicron να «ξεπερνά» τις αναμνηστικές δόσεις εμβολίου κατά της Covid-19.
Σύμφωνα λοιπόν με τους συντάκτες της μελέτης, είναι επιτακτική η ανάγκη να συνεχιστεί η καταπολέμηση της πανδημίας και με άλλα μέτρα εκτός από τον εμβολιασμό, όπως η τήρηση αποστάσεων και η χρήση μάσκας.
Τα εμβόλια φαίνεται να δημιουργούν ένα τείχος προστασίας έναντι της Omicron, συνεπικουρούμενα από άλλα μέρη του ανοσοποιητικού συστήματος, πέρα από αντισώματα, όπως τα Τ-κύτταρα.
Σε αυτό το πλαίσιο, μέχρι στιγμής τα νοσοκομειακά δεδομένα δεν εμπνέουν ανησυχία, όπως συνέβαινε με την παραλλαγή Delta. 

Αναμνηστικές δόσεις

Η ταχεία εξάπλωση της Οmicron παγκοσμίως, που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Μποτσουάνα και τη Νότια Αφρική στα τέλη Νοεμβρίου, ώθησε το Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ, τη Νότια Αφρική και άλλες χώρες να προχωρήσουν στην υποχρεωτικότητα των ενισχυτικών δόσεων κατά της Covid.
Ωστόσο, η τελευταία έρευνα δείχνει τα όρια τέτοιων σχεδίων και των εμβολίων mRNA.
Υπενθυμίζεται πως τα εμβόλια που παρασκευάζονται με τη νέα τεχνολογία mRNA ήλθαν στο προσκήνιο κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19.
Περιέχουν αποκλειστικά το αντίγραφο των «οδηγιών συναρμολόγησης» για μια μη μολυσματική πρωτεΐνη του κελύφους ιού (πρωτεΐνη-ακίδα).
Αυτό το αντίγραφο των «οδηγιών συναρμολόγησης» είναι το λεγόμενο αγγελιοφόρο ριβονουκλεϊκό οξύ (mRNA).
Ούτε αυτό είναι μολυσματικό.
Με τη βοήθειά του μπορεί ο οργανισμός να κατασκευάσει μόνος του τη μη μολυσματική πρωτεΐνη τύπου ακίδας.
Βάσει της πρωτεΐνης αυτής μπορεί ο οργανισμός να αναπτύξει ανοσία έναντι του ιού SARS-CoV-2 μέσω αντισωμάτων και κυττάρων μνήμης.

Τα δεδομένα 

Παράλληλα, τα προκαταρκτικά δεδομένα από μια ισραηλινή μελέτη στην οποία συμμετείχαν 154 εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας -- που κυκλοφόρησαν τη Δευτέρα, μόλις δύο εβδομάδες μετά την έναρξη αυτής της μελέτης -- έδειξαν ότι μια τέταρτη δόση του εμβολίου Pfizer δεν απέτρεψε τη μόλυνση με από την Οmicron.
Ωστόσο, όσοι συμμετείχαν στην έρευνα εμφάνισα ήπια συμπτώματα ή καθόλου.
Τα δεδομένα από το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν επίσης δείξει σημαντική αύξηση στην προστασία έναντι συμπτωματικής λοίμωξης και νοσηλείας μετά από αναμνηστικό εμβόλιο, αλλά υποδηλώνουν ότι μπορεί να υπάρχει ανάγκη για τέταρτο εμβόλιο για άτομα άνω των 65 ετών, σύμφωνα με έκθεση του Bloomberg Intelligence.
Στη μελέτη του Κέιπ Τάουν, τέσσερις από τους Γερμανούς ήταν ειδικευόμενοι γιατροί σε τοπικά νοσοκομεία, τρεις ήταν σε διακοπές και όλοι ήταν μεταξύ 25 και 39 ετών.
Πέντε ήταν γυναίκες, δύο ήταν άνδρες και κανένας δεν ήταν παχύσαρκος.
Πέντε είχαν λάβει τρεις δόσεις του εμβολίου Pfizer-BioNTech και ένας έλαβε το εμβόλιο της Moderna Inc. 
Πέντε από τους νοσήσαντες είχαν λάβει την αναμνηστική τους δόση στα τέλη Οκτωβρίου ή στις αρχές Νοεμβρίου.

«Μοναδική ευκαιρία»

«Η παρουσία αυτής της ομάδας από τη Γερμανία ήταν μια μοναδική ευκαιρία να μελετηθούν οι επαναλοιμώξεις από την Omicron σε ασθενείς που είχαν κάνει την τρίτη δόση εμβολίου mRNA», είπαν οι ερευνητές.
Όλα τα υποκείμενα ανέφεραν έναρξη αναπνευστικών συμπτωμάτων μεταξύ 30 Νοεμβρίου και 2 Δεκεμβρίου και τελικά εμφάνισαν ήπια ή μέτρια νόσηση.
Διαπιστώθηκαν δε ισχυρές αποκρίσεις από Τ-κύτταρα που ανιχνεύθηκαν στα άτομα, επεσήμανα οι ερευνητές, καταλήγοντας:Θα χρειαστούν τελικά καλύτερα εμβόλια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης