Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Σε υψηλό επταετίας το πετρέλαιο - Στο +1,1% και στα 88,44 δολάρια το Brent

Σε υψηλό επταετίας το πετρέλαιο - Στο +1,1% και στα 88,44 δολάρια το Brent
Tο αργό τύπου West Texas Intermediate ενισχύθηκε κατά 1,53 δολάρια ή 1,8% και έκλεισε στα 86,96 δολάρια το βαρέλι

Σε υψηλό επταετίας «σκαρφάλωσε» η τιμή του πετρελαίου την Τετάρτη 19 Ιανουρίου, έπειτα από έκρηξη σε αγωγό στην Τουρκία, που έκλεισε και ξανάνοιξε.
Eιδικότερα, το συμβόλαιο για το αργό τύπου West Texas Intermediate ενισχύθηκε κατά 1,53 δολάρια ή 1,8% και έκλεισε στα 86,96 δολάρια το βαρέλι, έχοντας σκαρφαλώσει νωρίτερα έως τα 87,92 δολάρια.
Το συμβόλαιο παράδοσης Μαρτίου για το αμερικανικό αργό, το οποίο θα γίνει το προσεχές συμβόλαιο μετά το κλείσιμο της Πέμπτης, επίσης ενισχύθηκε κατά 97 σεντς ή 1,1% και έκλεισε στα 85,80 δολάρια.
Κέρδη κατέγραψε και το συμβόλαιο Μαρτίου για το Brent, που πρόσθεσε 93 σεντς ή 1,1% και τερμάτισε στα 88,44 δολάρια το βαρέλι, έχοντος προηγουμένως αναρριχηθεί έως τα 89,17 δολάρια.
Οι ροές μέσω του αγωγού, ο οποίος μετέφερε περισσότερα από 450.000 βαρέλια την ημέρα πέρυσι, επανήλθαν σε κανονικά επίπεδα, σύμφωνα με ανώτερο Τούρκο αξιωματούχο.
Η εθνική εταιρεία ενέργειας Botas χρησιμοποιεί εναλλακτικές γραμμές για να παρακάμψει το σημείο της έκρηξης επειδή οι επισκευές εκεί θα χρειαστούν χρόνο, είπε.
Η Τουρκία ερευνά εάν η έκρηξη στα νότια της χώρας, κοντά στα σύνορα με τη Συρία, προκλήθηκε από δολιοφθορά.
Ο αγωγός φέρνει πετρέλαιο από το βόρειο Ιράκ στην Ευρώπη μέσω του λιμανιού Τζεϊχάν της Μεσογείου ενώ δεν είναι η πρώτη φορά που «είναι στο στόχαστρο» τους τελευταίους μήνες.
Ωστόσο, η τιμή του βαρελιού του αργού πετρελαίου Brent έφθασε σήμερα στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας επταετίας και πλέον στα futures -συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης- που διατίθενται στις ασιατικές αγορές, εν μέσω της κλιμάκωσης των γεωπολιτικών εντάσεων, των προβλημάτων στην προσφορά και της αύξησης της ζήτησης, παρά την εξάπλωση της παραλλαγής Όμικρον του νέου κορονοϊού.
Σημειώνεται πως τα παγκόσμια αποθέματα αργού είναι ήδη στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Οκτώβριο του 2019 με την παραλλαγή του κορωνοϊού Οmicron να μην μειώνει πολύ τη ζήτηση.
Η Goldman Sachs Group Inc. έχει προβλέψει ότι το Brent θα φτάσει τα 100 δολάρια το βαρέλι το τρίτο τρίμηνο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης