Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: Βαριά ήττα για Biden – Όχι Γερουσίας στην εκλογική μεταρρύθμιση των Δημοκρατικών

ΗΠΑ: Βαριά ήττα για Biden – Όχι Γερουσίας στην εκλογική μεταρρύθμιση των Δημοκρατικών
Είμαι βαθιά απογοητευμένος που η Γερουσία δεν κατάφερε να υπερασπιστεί τη Δημοκρατία μας υποστήριξε ο Biden

Μια ακόμα βαριά πολιτική ήττα υπέστη ο Joe Biden και οι Δημοκρατικοί στις ΗΠΑ ύστερα από το «όχι» της Γερουσίας στην εκλογική μεταρρύθμιση που προωθούσε ο Αμερικάνος πρόεδρος.
Ύστερα από μια σειρά ψηφοφοριών η Γερουσία - και με ψήφους δύο Δημοκρατικών - απέρριψε το κείμενο της εκλογικής μεταρρύθμισης που μεταξύ άλλων επιχειρούσε να ακυρώσει μια σειρά από περιορισμούς που είχαν επιβάλλει οι Ρεπουμπλικάνοι σε περίπου 15 Πολιτείες και να προστατεύσει το δικαίωμα ψήφου σε εθνικές και φυλετικές μειονότητες, κυρίως των Αφροαμερικανών και των Ισπανόφωνων.
Οι Ρεπουμπλικάνοι, οι οποίοι υποστηρίζουν πως η εκλογική αυτή μεταρρύθμιση θα έδινε τον πλήρη έλεγχο των εκλογών στους Δημοκρατικούς και θα υποβάθμιζε τον τοπικό έλεγχο της εκλογικής διαδικασίας, κατάφεραν να μπλοκάρουν την κίνηση των Δημοκρατικών να προωθήσουν τη νομοθεσία μέσω της ενισχυμένης πλειοψηφίας των 60 ψήφων.

Καρφί εκ των έσω

Αλλά και όταν ο ηγέτης των Δημοκρατικών Chuck Schumer επιχείρησε να αλλάξει τον κανόνα του filibuster (κοινοβουλευτική κωλυσιεργία) και να μειώσει το όριο των 60 απαιτούμενων θετικών ψήφων σε 50 για να περάσει το νομοσχέδιο (αυτή τη στιγμή στη Γερουσία Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι ισοψηφούν με 50 ψήφους, αλλά οι Δημοκρατικοί διατηρούν το προβάδισμα λόγω της ενισχυμένης ψήφου της αντιπροέδρου), έπεσε στον «τοίχο» των Δημοκρατικών γερουσιαστών Joe Manchin και Kyrsten Sinema, οι οποίοι έβαλαν και «ταφόπλακα» στην εκλογική μεταρρύθμιση.
Σε δηλώσεις του ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής, Mitt Romney υποστήριξε ότι μια ομάδα γερουσιαστών ετοιμάζεται να συνεδριάσει εκ νέου αύριο Παρασκευή 21/1 έτσι ώστε να υπάρξει μια νέα δικομματική προσπάθεια για την εκλογική μεταρρύθμιση.
Ωστόσο, αναφέρεται πως πολλές από αυτές τις αλλαγές που συζητούνται, έχουν ήδη απορριφθεί από τους Δημοκρατικούς και από οργανώσεις πολιτικών δικαιωμάτων καθώς δεν εγγυώνται την απρόσκοπτη πρόσβαση των ψηφοφόρων στην εκλογική διαδικασία.

Σφοδρή αντιπαράθεση

Πάντως και ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών του 2022, όταν και θα εκλεγούν οι 435 βουλευτές της Βουλής των Αντιπροσώπων και το ένα τρίτο της Γερουσίας, είναι προφανές πως η πολιτική σύγκρουση Δημοκρατικών – Ρεπουμπλικάνων θα κορυφωθεί, μια και η εκλογική αυτή αναμέτρηση εκτιμάται πως θα αλλάξει τους πολιτικούς συσχετισμούς.
Σημειώνεται πως το νομοσχέδιο για την εκλογική μεταρρύθμιση είχε περάσει από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, επιχειρούσε να θεσπίσει κάποια βασικά standards σε ομοσπονδιακό επίπεδο, βάσει των οποίων οι πολίτες θα μπορούσαν να ζητήσουν να ψηφίζουν με επιστολική ψήφο ενώ διευρυνόταν και η χρήση της κάλπης για να καταστεί πιο εύκολη η ψηφοφορία σε διάφορες περιοχές.

Biden: Βαθιά απογοητευμένος

Την απογοήτευση του εξέφρασε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Joe Biden.
«Είμαι βαθιά απογοητευμένος που η Γερουσία δεν κατάφερε να υπερασπιστεί τη δημοκρατία μας.
Είμαι απογοητευμένος – αλλά δεν είμαι αποθαρρυμένος» ανέφερε ο Biden υποστηρίζοντας πως δεν θα εγκαταλείψει τις προσπάθειές του για να προχωρήσει η μεταρρύθμιση που επιδιώκει καθώς και ότι δεν έχει «εξαντλήσει όλες τις επιλογές» για να προστατευθεί η πρόσβαση των Αφροαμερικανών και άλλων εθνικών και φυλετικών μειονοτήτων στις εκλογές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης