Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Η νέα Omicron εντοπίστηκε και στην Ελλάδα - Είναι πιο επικίνδυνη; - Τι απαντούν Πρασσάς, Σαρηγιάννης, Μαγιορκίνης και Παγώνη

Η νέα Omicron εντοπίστηκε και στην Ελλάδα - Είναι πιο επικίνδυνη; - Τι απαντούν Πρασσάς, Σαρηγιάννης, Μαγιορκίνης και Παγώνη
Ο Γκίκας Μαγιορκίνης αποκάλυψε ότι η Omicron 2 είναι γνωστή από τον Δεκέμβριο του 2021
Σχετικά Άρθρα
(upd) Έντονο προβληματισμό πως έχει προκαλέσει στην επιστημονική κοινότητα η εμφάνιση της νέας παράλλαξης της... παράλλαξης Omicron του κορωνοϊού ή Omicron 2, καθώς υπάρχει κίνδυνος να είναι ακόμα πιο μεταδοτική από την Omicron που κυκλοφορεί αυτή τη στιγμή.
Σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες, δύο κρούσματα της Omicron 2 εντοπίστηκαν στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» την τελευταία εβδομάδα.
Στην πλειοψηφία τους οι επιστήμονες συστήνουν ψυχραιμία μέχρι να προκύψουν περισσότερα δεδομένα για τη νέα μετάλλαξη και κατά πόσο αποτελεί κίνδυνο και επιμένουν στην ανάγκη του εμβολιασμού, επισημαίνοντας ότι το εμβόλιο είναι το μόνο όπλο.

Πρασσάς: Μην δημιουργείται πανικός - Ο ιός θα ψάχνει διαρκώς τρόπους να ξεγλιστρά από τα αντισώματα

Στη νέα παραλλαγή της μετάλλαξης Omicron αναφέρθηκε ο καθηγητής Μοριακής Βιολογίας του Πανεπιστημίου του Τορόντο, Γιάννης Πρασσάς, επισημαίνοντας ότι δεν πρέπει να δημιουργηθεί πανικός και φόβος, καθώς δεν υπάρχουν ακόμα τα στοιχεία που θα δείχνουν πόσο σημαντική είναι και τι ρόλο θα παίξει.
Όπως είπε με τη μετάλλαξη Omicron «φανήκαμε κάπως τυχεροί», καθώς μέσα στους άπειρους συνδυασμούς εξαπλώθηκε το συγκεκριμένο στέλεχος και επανέλαβε πως οι ειδικοί αναμένουν μεταλλάξεις και κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει να εμφανιστούν πιο μολυσματικές εκδόσεις.
«Είναι ένα σενάριο το οποίο είναι πολύ πιθανό να το δούμε στις παραλλαγές που θα προκύψουν... Γιατί σίγουρα θα προκύψουν και άλλες παραλλαγές. Και καθώς θα εμβολιαζόμαστε, χτίζουμε την πληθυσμιακή αυτή ανοσία, ο ιός θα ψάχνει διαρκώς τρόπους να ξεγλιστρά από τα αντισώματα», τόνισε.
Πρόσθεσε ότι δεν έχει τελειώσει ακόμα τίποτα, ενώ φαίνεται παράθυρο κανονικότητας μετά το κύμα της Omicron γιατί πλέον οι δεξαμενές του ανοσιακά «παρθένου» πληθυσμού στην κοινότητα θα είναι πάρα πολύ μικρές.
Τέλος, χαρακτήρισε την Omicron «ιστορικό φαινόμενο» από επιδημιολογική σκοπιά, καθώς σε αντίθεση με άλλους ενδημικούς ιούς που σε ένα κλασικό τους κύμα μολύνουν περίπου το 10% του πληθυσμού σε περίπου 16 εβδομάδες, η Omicron στον μισό χρόνο, περίπου 8 εβδομάδες, μπορεί να μολύνει το 40% του πληθυσμού.

Σαρηγιάννης: Πιθανότητα μεγαλύτερης μετάδοσης

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, μιλώντας στο Σκάι, σημείωσε πως: «Φαίνεται να είναι μια μετάλλαξη, η οποία έχει μεγαλύτερη μεταδοτικότητα και δυστυχώς το ψύχος βοηθάει να υπάρξει διασπορά. Είναι νωρίς να δούμε πόσο επηρεάζει σε θέματα λοιμογόνου δράσης. Ωστόσο, φαίνεται να έχει σχέση φυλογενετική με τη μετάλλαξη Omicron και άρα πιθανότητα μεγαλύτερης μεταδοτικότητας. Το θετικό είναι ότι στο βαθμό που εμείς θωρακιστούμε έναντι της Omicron, θα υπάρχει σημαντικός βαθμός προστασίας και για την καινούρια μετάλλαξη».
Πάντως, ο ίδιος υπογράμμισε ότι η κάλυψη με την τρίτη δόση του εμβολίου ανέρχεται στο 91% για την Όμικρον.

Μαγιορκίνης: Το γνωρίζουμε από τις αρχές Δεκεμβρίου

Στη Omicron 2 αναφέρθηκε -έπειτα από σχετική ερώτηση- και ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης, κατά τη χθεσινή ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας.
«Από την αρχή, από τις αρχές Δεκεμβρίου, μπορείτε να το ψάξετε κιόλας, υπάρχει και δημοσίευμα του Guardian, έχει αναφερθεί ότι η Omicron έχει δυο κλάδους», είπε ο κ. Μαγιορκίνης και διευκρίνισε: «Ο ένας από τους δυο κλάδους, τον ονομάσαμε και stealth, “κρυφό κλάδο”, επειδή έχει μια μετάλλαξη στη θέση 67 που τον κάνει μη ανιχνεύσιμο από την κλασική μέθοδο που χρησιμοποιούμε για την ανίχνευσή του. Φαίνεται, λοιπόν, ότι μάλλον στην Νορβηγία αυτός ο κλάδος έχει επεκταθεί. Ίσως και σε κάποιες άλλες χώρες. Το κατά πόσο αυτό σημαίνει ότι είναι πιο μεταδοτικό είναι ακόμα νωρίς να το πούμε γιατί δεν το έχουμε δει να συμβαίνει σε άλλες χώρες. Και μπορεί τυχαία ο ένας κλάδος να επεκταθεί στην μια χώρα και τυχαία σε κάποια άλλη χώρα να δημιουργήσει μια επέκταση».

Παγώνη: Η νέα μετάλλαξη είναι πιο επιθετική από την Omicron

Περισσότερο ανήσυχη εμφανίστηκε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, η οποία δήλωσε ότι «η νέα μετάλλαξη είναι πιο επιθετική από την Omicron».
Μιλώντας στο Mega, η κ. Παγώνη τόνισε ότι «δεν χρειάζεται πανικός. Ξεκίνησε με πέντε έξι περιστατικά στη Νορβηγία, στη Σουηδία και την Δανία, και μετά έφτασαν τα 60 περίπου περιστατικά. Είναι περίπου σαν την Omicron, λίγο πιο επιθετική. Θα την δούμε, θα την μελετήσει το ινστιτούτο. Δεν μας ανησυχεί ιδιαίτερα».
«Λέμε “εμβολιαστείτε όλοι” για να ηρεμήσουμε με αυτή την ιστορία. Ξέρουμε ότι υπάρχει ο ιός, ξέρουμε ότι θα τον έχουμε εδώ, θα τον αντιμετωπίσουμε και θα προχωρήσουμε. Δεν μπορούμε να είμαστε φοβισμένοι κάθε μέρα και να πανικοβαλλόμαστε», πρόσθεσε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης