Τελευταία Νέα
Διεθνή

Georgieva (ΔΝΤ): Η αύξηση επιτοκίων από τη Fed θα ρίξει... κρύο νερό στην παγκόσμια ανάκαμψη

Georgieva (ΔΝΤ): Η αύξηση επιτοκίων από τη Fed θα ρίξει... κρύο νερό στην παγκόσμια ανάκαμψη
Η επικεφαλής του ΔΝΤ εξέφρασε την εκτίμηση ότι η παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη θα συνεχιστεί, αλλά υπογράμμισε ότι χάνει momentum
Σχετικά Άρθρα

Για τους κινδύνους από την επικείμενη αύξηση των επιτοκίων από τη Fed προειδοποίησε η επικεφαλής του ΔΝΤ, Kristalina Georgieva.
Όπως είπε σε διαδικτυακό πάνελ του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, οι αυξήσεις επιτοκίων από τη Fed θα ρίξουν «κρύο νερό» στην ήδη αδύναμη οικονομική ανάκαμψη που σημειώνεται σε κάποιες χώρες και υπογράμμισε ότι «μια αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων θα έχει σημαντικές επιπτώσεις για χώρες με υψηλότερα επίπεδα χρέους σε αμερικανικό δολάριο».
Στο πλαίσιο αυτό, η Georgieva τόνισε πως ήταν πολύ σημαντικό το γεγονός ότι η Fed προανήγγειλε τα σχέδια της ώστε να προλάβει την έκπληξη των αγορών. Παράλληλα, τόνισε ότι το μήνυμα προς τις χώρες με υψηλό χρέος σε δολάριο είναι: «Ενεργείστε τώρα. Εάν μπορεί να παρατείνεται τις προθεσμίες ωρίμανσης, κάντε το σας παρακαλώ. Εάν έχετε αναντιστοιχίες νομισμάτων, τώρα είναι η στιγμή να τις αντιμετωπίσετε».
Όσον αφορά την παγκόσμια ανάκαμψη, η Georgieva εξέφρασε την εκτίμηση ότι η παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη θα συνεχιστεί, αλλά χάνει momentum.

Δεν είναι μόνο οι κεντρικοί τραπεζίτες που χρειάζεται να αντιμετωπίσουν τον πληθωρισμό

Όσον αφορά τον πληθωρισμό, η επικεφαλής του ΔΝΤ τόνισε ότι δεν είναι μόνο οι κεντρικοί τραπεζίτες που χρειάζεται να αντιμετωπίσουν τον πληθωρισμό, αλλά και άλλοι αξιωματούχοι χάραξης πολιτικής, συμπεριλαμβανομένου και μέσω της ενίσχυσης των εμβολιασμών με στόχο να τερματιστεί η πανδημία της COVID-19.
Η ίδια είπε ότι η Fed «ενεργεί με υπευθυνότητα διότι ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ μετατρέπεται σε οικονομική και κοινωνική ανησυχία».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης