Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι ΗΠΑ έστειλαν 90 τόνους στρατιωτικό υλικό στην Ουκρανία, ενώ συνεχίζεται η διπλωματία Blinken - Lavrov

Οι ΗΠΑ έστειλαν 90 τόνους στρατιωτικό υλικό στην Ουκρανία, ενώ συνεχίζεται η διπλωματία Blinken - Lavrov
Οι ΗΠΑ προετοιμάζονται για μια ρωσική εισβολή στην Ουκρανία
Σχετικά Άρθρα

Υπό πίεση η διπλωματική διαδικασία μεταξύ ΗΠΑ - Ρωσίας με τους υπουργούς Εξωτερικών να έχουν μεν τερματίσει τις συνομιλίες υψηλού επιπέδου [που είχαν στην Γενεύη, αναφορικά με τις απαιτήσεις της Μόσχας στην Ουκρανία και τους υπουργούς να συμφωνούν στη συνέχιση της διπλωματίας, αλλά πλέον με τις ΗΠΑ να στέλνουν στρατιωτικό υλικό στην Ουκρανία ήδη με μεταγωγικό σκάφος το οποίο έφτασε ξημερώματα Σαββάτου στο Κίεβο.
Αναλυτές θεωρούν ότι η συνάντηση δημιούργησε ένα μικρό παράθυρο ευκαιρίας για εκτόνωση της έντασης, εν μέσω αυξημένων κινδύνων σύγκρουσης στην καρδιά της Ευρώπης.

Οι συνομιλίες

Η συνάντηση μεταξύ του Anthony Blinken και του Sergei Lavrov την Παρασκευή ήταν η τελευταία διπλωματική πρωτοβουλία που αποσκοπούσε να αποτρέψει τη Ρωσία από το να επιτεθεί ξανά στην Ουκρανία.
Μετά τις συνομιλίες, ο Blinken προειδοποίησε για «ταχεία, σοβαρή» απάντηση εάν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία, δεδομένου ότι έχει συγκεντρώσει στρατεύματα κοντά στα σύνορά της.
Ειδικότερα, η Ρωσία συγκέντρωσε μεγάλη ένοπλη δύναμη στα σύνορά της με την Ουκρανία και έστειλε στρατεύματα και τεθωρακισμένα στη Λευκορωσία, στα βόρεια της Ουκρανίας, για κοινές στρατιωτικές ασκήσεις που έχουν προγραμματιστεί να ξεκινήσουν στις 10 Φεβρουαρίου.
Ο Lavrov δήλωσε από την πλευρά του ότι η Μόσχα εξακολουθεί να περιμένει γραπτή απάντηση σχετικά με τις ανησυχίες της για την ασφάλεια.
Ειδικότερα, ο Vladimir Putin έχει ζητήσει εγγυήσεις ασφαλείας που θα εμπόδιζαν την Ουκρανία να ενταχθεί ποτέ στον ΝΑΤΟ και θα απαιτούσαν από τη συμμαχία να επαναφέρει τις δυνάμεις της στις θέσεις που κατείχαν το 1997, πριν τα κράτη της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης ενταχθούν στο ΝΑΤΟ.
Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους στο ΝΑΤΟ έχουν απορρίψει αυτές τις απαιτήσεις.
Στο μεταξύ, ο Biden σχεδιάζει να συναντηθεί με την ομάδα εθνικής ασφάλειας το Σαββατοκύριακο στο προεδρικό καταφύγιο στο Καμπ Ντέιβιντ, στο Μέριλαντ.
Η γραμματέας Τύπου του Λευκού Οίκου Jen Psaki δήλωσε την Παρασκευή ότι «δεν περιμέναμε να σημειωθούν επιτεύγματα, αλλά βρισκόμαστε σε πιο ξεκάθαρο δρόμο όσον αφορά την κατανόηση των ανησυχιών του άλλου».
Μετά τη συνάντηση των δύο ανδρών που αν και δεν κατέληξε σε συμφωνία, σφραγίστηκε από την υπόσχεση οι δύο πλευρές συμφώνησαν να συνεχίσουν τις συνομιλίες, η αμερικανική πρεσβεία στο Κίεβο ανακοίνωσε ότι έστειλε βοήθεια στην Ουκρανία.

Νέα στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία έστειλαν οι ΗΠΑ εν μέσω των σφοδρών εντάσεων με τη Ρωσία.

Εν τω μεταξύ σύμφωνα με την αμερικανική πρεσβεία, το βράδυ της Παρασκευής 21/1 ξεκίνησε να φτάνει αμερικανική στρατιωτική βοήθεια για να βοηθήσει την Ουκρανία να αμυνθεί έναντι πιθανής εισβολής από τη Ρωσία.
Αμερικανικό μεταγωγικό προσγειώθηκε τη νύχτα σε αεροδρόμιο του Κιέβου μεταφέροντας κατ’ εντολή του προέδρου των ΗΠΑ Joe Biden φορτίο 90 τόνων θανατηφόρου στρατιωτικού υλικού, συμπεριλαμβανομένων πυρομαχικών, για τους υπερασπιστές της πρώτης γραμμής της Ουκρανίας», όπως ανέφερε η αμερικανική πρεσβεία στην Ουκρανία.
Ανήρτησε, μάλιστα, στον λογαριασμό της στο Twitter φωτογραφίες που καταγράφουν την παράδοση του φορτίου, ενώ θα ακολουθήσουν κι άλλα όπως γράφει: «η αποστολή - και 2,7 δισ. δολάρια από το 2014 - καταδεικνύει τη δέσμευση των ΗΠΑ να βοηθήσουν την Ουκρανία να ενισχύσει την άμυνά της ενόψει της αυξανόμενης ρωσικής επιθετικότητας», ανέφερε η πρεσβεία.
Στις σχετικές φωτογραφίες που αναρτήθηκαν διακρίνονται μεγάλα πράσινα κοντέινερ να ξεφορτώνονται σε ένα αεροδρόμιο.
Η πρεσβεία δεν διευκρίνισε, ούτε ανέφερε τι άλλο περιλαμβάνεται, αλλά είπε ότι ήταν μια πρώτη αποστολή «βοήθειας που στάλθηκε πρόσφατα» από τον Αμερικανό πρόεδρο Joe Biden.
2_194.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης