Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bourla (Pfizer): Ιδανικό σενάριο ο ετήσιος εμβολιασμός για Covid – Είναι πιο εύκολο έτσι να πείσουμε τους πολίτες για τις δόσεις

Bourla (Pfizer): Ιδανικό σενάριο ο ετήσιος εμβολιασμός για Covid – Είναι πιο εύκολο έτσι να πείσουμε τους πολίτες για τις δόσεις
«Μια φορά το χρόνο - είναι πιο εύκολο να πείσεις τους ανθρώπους να το κάνουν», τονίζει χαρακτηριστικά ο CEO της Pfizer
Σχετικά Άρθρα

Ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer Albert Bourla, δήλωσε το Σάββατο (22/1/20220 ότι ένα ετήσιο εμβόλιο θα είναι προτιμότερο από πιο συχνές αναμνηστικές δόσεις για την καταπολέμηση της πανδημίας του κορωνοϊού.
Το εμβόλιο της Pfizer/BioNtech έχει αποδειχθεί αποτελεσματικό έναντι σοβαρών ασθενειών και θανάτων που προκαλούνται από τη νόσο, αλλά λιγότερο αποτελεσματικό στην πρόληψη της μετάδοσης, αναφέρει η Jerusalem Post.
Με τα κρούσματα να εκτινάσσονται στα ύψη, ορισμένες χώρες έχουν επεκτείνει τα ενισχυτικά εμβόλια ή μείωσαν τη χρονική απόσταση μεταξύ των δόσεων.


«Ετήσιος εμβολιασμός το ιδανικότερο σενάριο»

Σε συνέντευξή του στο N12 News του Ισραήλ, ο Bourla ρωτήθηκε εάν βλέπει αναμνηστικά εμβόλια να χορηγούνται κάθε τέσσερις έως πέντε μήνες σε τακτική βάση.
«Αυτό δεν θα είναι ένα καλό σενάριο.
Αυτό που ελπίζω είναι ότι θα έχουμε ένα εμβόλιο που θα πρέπει να κάνουμε μία φορά το χρόνο», είπε ο Bourla.
«Μια φορά το χρόνο - είναι πιο εύκολο να πείσεις τους ανθρώπους να το κάνουν.
Είναι πιο εύκολο για τους ανθρώπους να το θυμούνται.
Έτσι, από την άποψη της δημόσιας υγείας, είναι μια ιδανική κατάσταση.
Ψάχνουμε να δούμε αν μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα εμβόλιο που να καλύπτει την Omicron και να μην ξεχνά τις άλλες παραλλαγές και αυτό θα μπορούσε να είναι μια λύση», σημείωσε ο CEO της Pfizer.

Εμβόλιο για Omicron

Είπε επίσης ότι, η Pfizer μπορεί να είναι έτοιμη να υποβάλει αίτηση για έγκριση ενός επανασχεδιασμένου εμβολίου για την καταπολέμηση της παραλλαγής Omicron και να το παράγει μαζικά, μόλις τον Μάρτιο 2022.
Επικαλείται τρεις μελέτες, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) που ανακοίνωσαν την Παρασκευή (21/1) ότι η τρίτη δόση ενός εμβολίου mRNA είναι το κλειδί για την καταπολέμηση της Omicron, παρέχοντας 90% προστασία από τη νοσηλεία.
Μια προκαταρκτική μελέτη που δημοσιεύθηκε από το Ιατρικό Κέντρο Sheba του Ισραήλ διαπίστωσε ότι μια τέταρτη δόση αυξάνει τα αντισώματα σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα από την τρίτη, αλλά πιθανότατα δεν είναι αρκετή για να αποκρούσει την Omicron.

University of Minnesota: Αναποτελεσματικά τα εμβόλια

Νέα έρευνα δείχνει ότι οι 46 μεταλλάξεις που βρέθηκαν στην παραλλαγή του Covid -19 Omicron έχουν καταστήσει τα αντισώματα αναποτελεσματικά, γεγονός που ευθύνεται για τον υψηλό αριθμό επαναμολύνσεων και πρωτοφανών κρουσμάτων.
Η εξαιρετικά μεταδοτική παραλλαγή Omicron έχει μεγάλο αριθμό μοναδικά ειδικών μεταλλάξεων που της επιτρέπουν να αποφύγει τα προϋπάρχοντα αντισώματα στο ανθρώπινο σώμα, γεγονός που ευθύνεται για το υψηλό ποσοστό μόλυνσης, σύμφωνα με νέα έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο της Μινεσότα (University of Minnesota).
Η μελέτη με αξιολόγηση από ομοτίμους με τίτλο «Omicron SARS-CoV-2 μετάλλαξη: Μοναδικά χαρακτηριστικά και ο αντίκτυπός τους σε προϋπάρχοντα αντισώματα» δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στο Journal of Autoimmunity και εκπονήθηκε από την Kamlendra Singh, καθηγήτρια στο University of Missouri College.

Όλα τα δεδομένα

Η ερευνητική ομάδα ξεκίνησε να συγκεντρώσει δεδομένα σχετικά με τις μεταλλάξεις που βρέθηκαν στην πρωτεΐνη ακίδας (S-protein) της παραλλαγής Omicron.
Μια πρωτεΐνη S αναφέρεται σε μια μεγάλη δομή που προεξέχει από την επιφάνεια του εξωτερικού στρώματος του ιού και συνήθως συνδέονται με όλες τις μορφές κυττάρων κορωνοϊού.
Η ερευνητική ομάδα βρήκε έναν άνευ προηγουμένου αριθμό μεταλλάξεων στην πρωτεΐνη S Omicron.
Ανέλυσαν τις διαθέσιμες αλληλουχίες του ιού μαζί με τα δομικά δεδομένα για την πρωτεΐνη ακίδας προκειμένου να κατανοήσουν την πιθανή επίδραση που θα μπορούσε να έχει ο μεγάλος αριθμός μεταλλάξεων στη σύνδεση των αντισωμάτων στον ιό, γράφει σε δημοσίευμά της η Jerusalem Post.
Τα αντισώματα επιτρέπουν στο ανθρώπινο σώμα να καταπολεμήσει τους ιούς που εισέρχονται στο σύστημα, εμποδίζοντάς τους να εισέλθουν στο ανοσοποιητικό σύστημα.
Ενώ νωρίτερα στην πανδημία πιστευόταν ότι η μόλυνση με τον Covid ή ο εμβολιασμός εναντίον του θα παρείχε αρκετά αντισώματα για να αποτρέψει την επαναμόλυνση, η παραλλαγή Omicron απέδειξε το αντίθετο, καθώς υψηλά ποσοστά ανθρώπων επαναμολύνονται , ή μολυνθεί παρά το γεγονός ότι είναι πλήρως εμβολιασμένοι.
Χρησιμοποιώντας πλήρεις αλληλουχίες της παραλλαγής Omicron, η ερευνητική ομάδα εντόπισε συνολικά 46 μεταλλάξεις εντός της παραλλαγής, 23 από τις οποίες ήταν εντελώς μοναδικές και δεν είχαν εντοπιστεί σε καμία από τις προηγούμενες εκδοχές του ιού.
Δύο από τις μεταλλάξεις είχαν καταγραφεί για πρώτη φορά στην παραλλαγή Delta ή Delta Plus που προηγήθηκε της Omicron κατά αρκετούς μήνες.
Από τις 46 μεταλλάξεις που βρέθηκαν, οι 30 εντοπίστηκαν στην πρωτεΐνη S ενώ οι υπόλοιπες εντοπίστηκαν αλλού στο κύτταρο του ιού.
Έχοντας εντοπίσει τις μοναδικές μεταλλάξεις που βρέθηκαν στην παραλλαγή Omicron, η ομάδα στράφηκε στην έρευνα για το εάν ήταν υπεύθυνες ή όχι για την έλλειψη απόκρισης αντισωμάτων έναντι της παραλλαγής.
Χρησιμοποιώντας μια προϋπάρχουσα δομή S-protein που ελήφθη από την Protein Data Bank, η οποία θεωρητικά θα απέτρεπε τη σύνδεση αντισωμάτων σε έναν ιό, εργάστηκαν για να εκτιμήσουν εάν οι μεταλλάξεις Omicron θα επηρέαζαν παρόμοια ή όχι την πρωτεΐνη, καθιστώντας έτσι τα αντισώματα αναποτελεσματικά.

Αντιμετωπίζει τα αντισώματα

Μέσω αυτής της μεθόδου, η ομάδα ανακάλυψε ότι συγκεκριμένες μεταλλάξεις δημιουργούν παρεμβολές στην επιφάνεια του ιού, αποτρέποντας τη δέσμευση αντισωμάτων σε αυτόν, ενώ άλλες έχουν ως αποτέλεσμα την πλήρη απώλεια της αλληλεπίδρασης μεταξύ των αντισωμάτων και του ιού, καθιστώντας έτσι τα αντισώματα αναποτελεσματικά έναντι της παραλλαγής.
Αυτό, αξιολόγησε η μελέτη, υποδηλώνει ότι η προϋπάρχουσα ανοσοποίηση (είτε από εμβολιασμό είτε από προηγούμενη μόλυνση) μπορεί να μην είναι πλέον σε θέση να παρέχει βέλτιστη προστασία έναντι της παραλλαγής Omicron, επιτρέποντάς της να παρακάμψει τα αντισώματα και να εισέλθει στο ανοσοποιητικό σύστημα.
«Ο σκοπός των αντισωμάτων είναι να αναγνωρίσουν τον ιό και να σταματήσουν τη δέσμευση, κάτι που αποτρέπει τη μόλυνση», δήλωσε η Shing.
«Ωστόσο, βρήκαμε ότι πολλές από τις μεταλλάξεις στην παραλλαγή Omicron βρίσκονται ακριβώς εκεί που υποτίθεται ότι δεσμεύονται τα αντισώματα, επομένως ο ιός συνεχίζει να εξελίσσεται με τρόπο που μπορεί ενδεχομένως να διαφύγει ή να αποφύγει τα υπάρχοντα αντισώματα να συνεχίσει να μολύνει τόσους πολλούς ανθρώπους». σημείωσε η καθηγήτρια.

pfizer_ceo.JPG

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης