Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ουκρανία: Αν ξεσπάσει πόλεμος, πόσο μακριά θα φτάσει η Δύση κόντρα στη Ρωσία;

Ουκρανία: Αν ξεσπάσει πόλεμος, πόσο μακριά θα φτάσει η Δύση κόντρα στη Ρωσία;
Oι αναλυτές αμφισβητούν εάν η Δύση μπορεί πραγματικά να αποτρέψει τη Ρωσία
Σχετικά Άρθρα

Οι φόβοι για ρωσική εισβολή στην Ουκρανία κλιμακώνονται, καθώς συγκεντρώνονται στρατιώτες στα σύνορα και οι συνομιλίες για την κρίση παραμένουν σε αδιέξοδο.
Καθώς οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο απαντούν με απειλές για κυρώσεις και αποσύρουν διπλωματικό προσωπικό από τις πρεσβείες τους στο Κίεβο, οι αναλυτές αμφισβητούν εάν η Δύση μπορεί πραγματικά να αποτρέψει τη Ρωσία και πόσο είναι πρόθυμοι οι δυτικοί σύμμαχοι να υπερασπιστούν τη χώρα.
«Ενώ η Ρωσία συνεχίζει να στέλνει επιπλέον στρατεύματα και όπλα στα σύνορα με την Ουκρανία, φαίνεται να υπάρχουν κάποιες διαφωνίες μεταξύ των δυτικών συμμάχων σχετικά με το πώς να απαντήσουν», σχολιάζει η Helima Croft, επικεφαλής της παγκόσμιας στρατηγικής εμπορευμάτων και έρευνας Μέσης Ανατολής και Βόρειας Αφρικής στην RBC Capital Markets, αύμφωνα με το CNBC.
«Ενώ όλοι έχουν δεσμευθεί για μια σκληρή απάντηση, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ έχουν προχωρήσει ένα βήμα παραπέρα, υποσχόμενοι εξοντωτικές οικονομικές κυρώσεις και υποδεικνύοντας ότι η Ρωσία έχει όντως σχέδια εισβολής και επιδιώκει να εγκαταστήσει έναν ηγέτη υπέρ του Κρεμλίνου στο Κίεβο.

Διστάζει η Γερμανία

Αντίθετα, ο αρχηγός του γερμανικού ναυτικού αναγκάστηκε να παραιτηθεί αφού δήλωσε ότι ο Putin «αξίζει σεβασμό» - και πρότεινε ότι το Βερολίνο έπρεπε να ενώσει τις δυνάμεις του με τη Μόσχα ενάντια στο Πεκίνο.
Την ίδια ώρα, ο καγκελάριος  της Γερμανίας Olaf Scholz ζήτησε «σύνεση» στην εφαρμογή των κυρώσεων.
Σημείωσε επίσης ότι η Γερμανία αρνήθηκε να παράσχει στρατιωτική υποστήριξη στην Ουκρανία, σε αντίθεση με τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Επιπλέον, η χώρα φέρεται να έχει εμποδίζει την Εσθονία να στείλει όπλα γερμανικής κατασκευής στην Ουκρανία.

Δανία: Έτοιμη για πρωτοφανείς κυρώσεις η ΕΕ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να επιβάλει «πρωτοφανείς» οικονομικές κυρώσεις, αν η Ρωσία επιτεθεί στην Ουκρανία, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Δανίας πριν από τη σημερινή συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, ενώ ο αυστριακός ομόλογός του υπογράμμισε ότι όλα τα είδη των οικονομικών κυρώσεων είναι πιθανό να επιβληθούν.
«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι είμαστε έτοιμοι να αντιδράσουμε με συνολικές, πρωτοφανείς κυρώσεις, αν η Ρωσία εισβάλει και πάλι στην Ουκρανία», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Jeppe Kofod, αρνούμενος να πει ποιοι τομείς θα αποτελέσουν στόχους των κυρώσεων.
«Η Ρωσία θα πρέπει να γνωρίζει, ότι το τίμημα για τη χρήση προκλήσεων και στρατιωτικών δυνάμεων για να αλλάξει τα σύνορα στην Ευρώπη θα είναι πολύ, πολύ υψηλό... Είμαστε έτοιμοι να επιβάλουμε τις πιο αυστηρές κυρώσεις, πιο αυστηρές απ' ό,τι το 2014», δήλωσε.
Η ΕΕ, μαζί με τις ΗΠΑ, επέβαλαν οικονομικές κυρώσεις στη Ρωσία τον Ιούλιο του 2014, μετά την προσάρτηση από τη Ρωσία της χερσονήσου της Κριμαίας, στοχεύοντας τους ρωσικούς τομείς της ενέργειας, των τραπεζών και της άμυνας.

ΗΠΑ και Βρετανία αποσύρουν διπλωματικό προσωπικό

Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ συνέστησε την Κυριακή να εγκαταλείψουν αμέσως τη χώρα όλοι οι πολίτες των ΗΠΑ στην Ουκρανία, επικαλούμενο τη σημαντική συγκέντρωση στρατιωτικών δυνάμεων της Ρωσίας στα σύνορα.
Διέταξε επίσης τα επιλέξιμα μέλη της οικογένειας του προσωπικού της πρεσβείας της στο Κίεβο να εγκαταλείψουν τη χώρα λόγω των επιδεινούμενων συνθηκών ασφαλείας.
Η Βρετανία, επίσης, φέρεται να έχει αρχίσει να αποσύρει διπλωματικό προσωπικό από την πρεσβεία της στην Ουκρανία, δήλωσε ο διπλωματικός ανταποκριτής του BBC τη Δευτέρα.
Η κίνηση έρχεται αφού το Ηνωμένο Βασίλειο κατηγόρησε το Κρεμλίνο το Σάββατο ότι επιδιώκει να εγκαταστήσει έναν φιλορώσο ηγέτη στην Ουκρανία.

Προβοκάτσιες καταγγέλλουν οι Ρώσοι

Η Ρωσία έχει επανειλημμένα αρνηθεί ότι προετοιμάζεται να εισβάλει στη γειτονική της Ουκρανία, παρά το γεγονός ότι συγκεντρώνει περίπου 100.000 Ρώσους στρατιώτες σε διάφορες τοποθεσίες κατά μήκος των συνόρων, σύμφωνα με Ουκρανούς και δυτικούς αξιωματούχους, και ότι δημιουργεί στρατιωτικό υλικό εκεί.
Η Ρωσία λέει ότι έχει το δικαίωμα να μεταφέρει στρατιωτικό προσωπικό και εξοπλισμό όπου θέλει στη χώρα και την περασμένη εβδομάδα κατηγόρησε τη Δύση ότι σχεδιάζει «προβοκάτσιες» στην Ουκρανία, μια χώρα που φιλοδοξεί να ενταχθεί τόσο στην ΕΕ όσο και στο ΝΑΤΟ ως κυβέρνησή της υπό τον Πρόεδρο Volodymyr Ο Ζελένσκι επιδιώκει στενότερους δεσμούς με τη Δύση.
Ο Ρώσος Πρόεδρος Vladimir Putin από την άλλη πλευρά, υπήρξε έντονος επικριτής της κατάρρευσης της Σοβιετικής Ένωσης (μέρος της οποίας ήταν η Ουκρανία) το 1991 και εξύμνησε τους ιστορικούς δεσμούς Ρωσίας και Ουκρανίας.
Υπήρξαν διάφορες συναντήσεις ανώτατου επιπέδου μεταξύ Ρώσων, Αμερικανών και αξιωματούχων του ΝΑΤΟ τις τελευταίες εβδομάδες για να προσπαθήσουν να αποκλιμακώσουν τις εντάσεις, αλλά αυτές δεν είχαν μεγάλη επιτυχία.
Η Ρωσία ζητά νομικές διαβεβαιώσεις ότι η Ουκρανία δεν θα ενταχθεί στη στρατιωτική συμμαχία των ΗΠΑ και της Ευρώπης στο ΝΑΤΟ, τις οποίες δεν έχει λάβει.
Το Κρεμλίνο θέλει επίσης να δει το ΝΑΤΟ να αποσύρει στρατιωτικές υποδομές και προσωπικό από μέρη της Ανατολικής Ευρώπης και στις πρώην σοβιετικές χώρες της Εσθονίας, της Λετονίας και της Λιθουανίας.
Οι αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ έχουν επίσης αρνηθεί αυτές τις απαιτήσεις.

Υπέρ μία σκληρής απάντησης το Eurasia Center

Ο John Herbst, ανώτερος διευθυντής του Eurasia Center και πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ουκρανία, δήλωσε στο CNBC τη Δευτέρα ότι πιστεύει ότι η Δύση πρέπει να «απωθήσει σκληρά την επιθετικότητα του Κρεμλίνου» — και να το κάνει νωρίτερα παρά αργότερα.
«Δοκιμάσαμε τον κατευνασμό με τον Putin.
Το δοκιμάσαμε το 2008 όταν πήγε στη Γεωργία και δεν υπέστη σχεδόν καμία συνέπεια.
Το δοκιμάσαμε με την Κριμαία, όπου επίσης δεν υπέστη σχεδόν καμία συνέπεια», είπε.
«Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να μετακινήσουμε αυτές τις δυνάμεις στο ΝΑΤΟ τώρα.
Θα πρέπει να στείλουμε αυτά τα όπλα τώρα», είπε.
«Φαίνεται ότι η κυβέρνηση Βιδεν αρχίζει να κινείται προς αυτές τις κατευθύνσεις.
Αλλά πρέπει να γίνουν με μεγαλύτερη ισχύ και ταχύτητα, σε συνδυασμό με τους συμμάχους μας».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης