Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Η εξαγορά του 48% της Viva Wallet αντί 800 εκατ από τη JP Morgan και οι προστριβές Καρώνη με τους μετόχους

Η εξαγορά του 48% της Viva Wallet αντί 800 εκατ από τη JP Morgan και οι προστριβές Καρώνη με τους μετόχους
Η JP Morgan η οποία επενδύει σημαντικά ποσά για την ανάπτυξη στον τομέα των πληρωμών στοχεύει στις 23 χώρες όπου διαθέτει παρουσία η Viva wallet, τόσο στα έσοδα εκκαθάρισης συναλλαγών, όσο και στις ηλεκτρονικές συναλλαγές και τα POS
Σχετικά Άρθρα

Στην εξαγορά των ποσοστών μειοψηφίας της Viva Wallet (49%) προχωρεί η αμερικανική Τράπεζα Jp Morgan με μια αποτίμηση της εταιρείας (100%) που ανέρχεται κοντά στα 2 δισ. ευρω, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδουν πηγές της εταιρείας.
Σύμφωνα με άλλες πηγές, η αποτίμηση κινείται περί τα 1,7 δισ. ευρώ, έτσι το τίμημα ανέρχεται στα 800 εκατ. ευρώ.
Yπενθυμίζεται, ότι τον Απρίλιο του 2021, η Viva wallet είχε ανακοινώσει την χρηματοδότηση με 80 εκατ, δολάρια από την Τencent, την ΕBRD και την Breyer Capital.
Την συμφωνία προανήγγειλε με tweet ( Αμερικανικές Επενδύσεις σε δυο ελληνικές εταιρείες ) ο σύμβουλος του πρωθυπουργού Α. Πατέλης, ενω σύμφωνα με τα όσα μεταδίδονται πρόκειται να έλθει στην Αθήνα και ο ελληνικής καταγωγής διευθύνων σύμβουλος της JP Morgan κ. Jamie Dimon.
Το πολύμηνο λοιπόν σήριαλ διαπραγματεύσεων μεταξύ της JP Morgan έλαβε τέλος καθώς αναμένεται να υπογραφεί προσύμφωνο πιθανότατα αύριο ή την Τετάρτη.
Συγκεκριμένα, η JP Morgan πρόκειται να εξαγοράσει τα μερίδια από το βρετανικό fund Ηedosophia ( 27% ), το 13% από το Family office Λάτση και το 7% της εταιρείας επενδύσεων DECA ( Δασκαλόπουλος).
Οι ιδρυτές της εταιρείας κ. Χ. Καρώνης και Μ. Αντύπας πρόκειται να διατηρήσουν το 51% και την διοίκηση της εταιρείας, ενω σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η JP Morgan θα επενδύσει νέα κεφάλαια στην εταιρεία μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου.

Η JP Morgan η οποία επενδύει σημαντικά ποσά για την ανάπτυξη στον τομέα των πληρωμών στοχεύει στις 23 χώρες όπου διαθέτει παρουσία η Viva wallet, τόσο στα έσοδα εκκαθάρισης συναλλαγών, όσο και στις ηλεκτρονικές συναλλαγές και τα POS.

Σύμφωνα με τον ισολογισμό του 2020, η Viva wallet εμφάνισε έσοδα 44 εκατ. ευρώ, μικτά κέρδη 21,4 εκατ. ευρώ και αρνητικό ebidta -2,4 εκατ. ευρώ.
Συγκεκριμένα, τα υψηλότερα έσοδα της Viva Wallet το 2020 είχαν προέλθει απο τον τομέα εκκαθάρισης συναλλαγών 29,2 εκατ. ευρώ, ενω ακολουθούσαν οι ηλεκτρονικές συναλλαγές με 5,2 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με κάρτες 3,8 εκατ. ευρώ.
Επίσης, τα έσοδα απο προμήθειες ανήλθαν σε 2,1 εκατ. ευρώ και από τις μηχανές POS 2,9 εκατ. ευρώ. Για το 2021, η εταιρεία, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της διοίκησης ανέμενε τριπλάσια έσοδα, ενω σήμερα εμφανίζει θετικό Ebidta και μηδενικό δανεισμό.
Η Viva wallet διαθέτει τραπεζική άδεια στην Ελλάδα και άδεια ιδρύματος ηλεκτρονικού χρήματος στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο Ηνωμένο Βασίλειο, η οποία πρόκειται να ενταχθεί στο διατραπεζικό σύστημα άμεσων χρεώσεων πανευρωπαϊκά.
Η Viva Wallet είναι η πρώτη ευρωπαϊκή neobank που διαθέτει εξολοκλήρου υποδομή στο Microsoft Azure cloud με υποκαταστήματα σε 23 χώρες στην Ευρώπη με πάνω από 600 υπαλλήλους.
Eπίσης, η Viva wallet είχε ξεκινήσει – πιλοτικά – την διάθεση δανείων σε εμπόρους μέσω ειδικού οχήματος SPV.

Τι επεδίωκε η πλευρά Καρώνη – οι προστριβές με τους μετόχους μειοψηφίας

Σύμφωνα με πηγές του bankingnews, ο κ. Χ. Καρώνης δεν επιθυμούσε την πώληση πρός την JP Morgan, καθώς προσδοκούσε σε υψηλότερη
αποτίμηση εξαιτίας των υψηλών πολλαπλασιαστών που ανακοινώθηκαν σε ανάλογες διεθνείς συμφωνίες στον τομέα των πληρωμών.
Εξάλλου, η πλευρά του κ. Χ. Καρώνη βρισκόταν σε συνεχή διαμάχη με την εταιρεία Deca – για την οποία είχε ληφθεί και απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της Viva wallet προκειμένου να μην υπάρχει παρατηρητής της Deca στο δ. σ της εταιρείας. Ανάλογες προστριβές λέγεται ότι, υπήρχαν και με το family office Λάτση.

H αύξηση κεφαλαίου των 150 εκατ. ευρώ

Στις 12 του τρέχοντος μήνα, επρόκειτο να συγκληθεί έκτακτη Γενική συνέλευση της Viva wallet με θέμα την αύξηση κεφαλαίου κατά 150 εκατ. ευρώ.
Τελικώς η συνέλευση δεν πραγματοποιήθηκε, και προχώρησαν οι διαπραγματεύσεις των μετόχων με την αμερικανική Τράπεζα.

Δημήτρης Παφίλας
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης