Τελευταία Νέα
Διεθνή

Συνεχίζεται το ουκρανικό θρίλερ: To ΝΑΤΟ έτοιμo να επιχειρήσει κατά της Ρωσίας - Macron - Scholz: Απάντηση με υψηλό κόστος

Συνεχίζεται το ουκρανικό θρίλερ: To ΝΑΤΟ έτοιμo να επιχειρήσει κατά της Ρωσίας -  Macron - Scholz: Απάντηση με υψηλό κόστος
Η Ρωσία έχει συγκεντρώσει χιλιάδες στρατεύματα, τανκς και εξοπλισμό κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, και οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους προετοιμάζονται για στρατιωτική δράση
Σχετικά Άρθρα

Μία ανάσα πριν από τον πόλεμο είναι το ΝΑΤΟ με τη Ρωσία, στην Ουκρανία, με τη Δύση να απειλεί αλλά τον Putin να μην κάνει πίσω.
Εκπρόσωπος του Κρεμλίνου προειδοποίησε ότι η κίνηση των ΗΠΑ να θέσουν σε επιφυλακή έως και 8.500 στρατιώτες «επιτείνει τις εντάσεις», ενώ ανώτατος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου ανέφερε ότι οι ενισχύσεις για τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Ευρώπη είναι «έτοιμες να επιχειρήσουν».
Οι ΗΠΑ για να καθησυχάσουν τους συμμάχους του ΝΑΤΟ θέτουν σε επιφυλακή περισσότερους από 8.500 στρατιώτες και συγχρόνως στέλνουν στρατιωτικό υλικό στην Ουκρανία.
Ένα αμερικανικό αεροσκάφος, που μετέφερε εξοπλισμό και πυρομαχικά, προσγειώθηκε στο Κίεβο σήμερα, το τρίτο φορτίο του ύψους 200 εκατομμυρίων δολαρίων πακέτου ασφαλείας για τη στήριξη της Ουκρανίας, η οποία προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο μιας ρωσικής στρατιωτικής επίθεσης. 
«Οι εταίροι μας αυξάνουν το εύρος της στρατιωτικής βοήθειας.
Και σήμερα υποδεχόμαστε το τρίτο αεροσκάφος από την κυβέρνηση των ΗΠΑ ως μέρος αυτής της βοήθειας», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Αλέξιι Ρεζνίκοφ, πριν από την προσγείωση του αεροσκάφους.
δασφ_2.JPG
Παράλληλα, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις είναι διχασμένες ως προς το ποιες ενέργειες της Ρωσίας, εκτός από μια στρατιωτική επίθεση στην Ουκρανία, θα μπορούσε να προκαλέσει κυρώσεις.
Ο σύμβουλος του Γάλλου Προέδρου Emmanuel Macron για τη Ρωσία βρίσκεται στη Μόσχα για να παρουσιάσει προτάσεις για αποκλιμάκωση - και ο Γερμανός καγκελάριος Olaf Scholz φιλοξένησε τον Macron στο Βερολίνο την Τρίτη το βράδυ.
Την ίδια στιγμή, πέντε χώρες (Ηνωμένες Πολιτείες, Αυστραλία, Βρετανία, Γερμανία και Καναδάς) απομακρύνουν μέλη οικογενειών των διπλωματών τους από την Ουκρανία, η Ρωσία έχει συγκεντρώσει χιλιάδες στρατεύματα, τανκς και εξοπλισμό κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, και οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους προετοιμάζονται για στρατιωτική δράση.

Η Μόσχα αρνείται ότι σκοπεύει να εισβάλει, ωστόσο έχει συγκεντρώσει περισσότερους από 100.000 Ρώσους στρατιώτες κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας.

Διχασμός

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δυσκολεύονται να αποφασίσουν ποιες ενέργειες, εκτός από μια στρατιωτική επίθεση στην Ουκρανία, θα πρέπει να επιφέρουν κυρώσεις στη Ρωσία, περιπλέκοντας των δυτικών συμμάχων για τη σύμπηξη ενός ενιαίου μετώπου που θα μπορούσε να λειτουργήσει αποτρεπτικά έναντι της Μόσχας.
Οι προετοιμασίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε συντονισμό με τις ΗΠΑ, εστιάζουν σε άλλες μορφές πιθανής ρωσικής επίθεσης, όπως μια εκστρατεία παραπληροφόρησης, μια κυβερνοεπίθεση, τον περιορισμό των προμηθειών φυσικού αερίου ή τις προσπάθειες αποσταθεροποίησης της κυβέρνησης του Ουκρανού προέδρου Volodymyr Zelenskiy ή της κεντρικής τράπεζας, σύμφωνα με αξιωματούχους της ΕΕ με γνώση των συζητήσεων.
Ωστόσο, οι χώρες της ΕΕ είναι διχασμένες ως προς το πώς θα απαντήσουν στα διαφορετικά σενάρια.
Μάλιστα, αξιωματούχος που δεν επιθυμεί να κατονομαστεί, αναφέρει πως υπάρχει διαφωνία ακόμα και ως προς τι μπορεί να θεωρηθεί εισβολή.
Νωρίτερα ο Βρετανός πρωθυπουργός Boris Johnson είχε δηλώσει ότι η βρετανική κυβέρνηση συζητά με τις Ηνωμένες Πολιτείες το ενδεχόμενο της αποσύνδεσης της Ρωσίας από το σύστημα SWIFT, σε περίπτωση που εισβάλουν ρωσικά στρατεύματα στην Ουκρανία.

Macron - Scholz: «Απάντηση με υψηλό κόστος»

Έκκληση προς τη Ρωσία, να επιλέξει την αποκλιμάκωση της έντασης στα σύνορα με την Ουκρανία, απηύθυναν για μία ακόμη φορά οι ηγέτες της Γερμανίας και της Γαλλίας, επαναλαμβάνοντας ταυτόχρονα ότι, σε αντίθετη περίπτωση, «θα υπάρξει απάντηση» και «το κόστος θα είναι υψηλό».
Olaf Scholz και Emmanuel Macron δήλωσαν πάντως ότι παραμένουν προσηλωμένοι στον διάλογο για την εξεύρεση πολιτικής λύσης, ενώ ο Γάλλος Πρόεδρος ανακοίνωσε ότι την Παρασκευή θα έχει τηλεφωνική συνομιλία με τον Πρόεδρο της Ρωσίας Vladimir Putin.
«Έχουν συγκεντρωθεί (στα σύνορα της Ουκρανίας) πολλά στρατεύματα και για αυτό είναι απαραίτητο η κατάσταση να εξελιχθεί διαφορετικά από ό,τι μερικές φορές φοβόμαστε.
Περιμένουμε από τη Ρωσία ουσιαστικά βήματα τα οποία θα συμβάλουν στην αποκλιμάκωση της κατάστασης και είμαστε όλοι σύμφωνοι ότι μια στρατιωτική επίθεση θα είχε σοβαρές συνέπειες.

Η Ρωσία προειδοποιεί με «στοπ» σε πετρέλαιο και αέριο

Οι χώρες της Ευρώπης δεν θα μπορούν να προμηθεύονται πετρέλαιο, φυσικό αέριο και μέταλλα από τη Ρωσία σε περίπτωση που αποσυνδέσουν τη Ρωσική Ομοσπονδία από το διεθνές σύστημα διατραπεζικών πληρωμών SWIFT, δήλωσε στο πρακτορείο TASS ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας (άνω βουλή) Nikolaj Zuravliov.
«Το SWIFT είναι ένα σύστημα πληρωμών, είναι μια υπηρεσία.
Γι’ αυτό αν αποσυνδέσουν τη Ρωσία από το SWIFT, τότε εμείς δεν θα παίρνουμε συνάλλαγμα, αλλά οι αγοραστές, οι χώρες της Ευρώπης πρωτίστως, δεν θα προμηθεύονται τα δικά μας εμπορεύματα, όπως είναι το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο, τα μέταλλα και άλλα σημαντικά προϊόντα που εισάγουν. Χρειάζονται κάτι τέτοιο; Δεν νομίζω», δήλωσε ο Zuravliov.

Zelenskiy (Ουκρανία): «Δεν έχουμε ψευδαισθήσεις» αλλά «υπάρχει ελπίδα» για την απειλή εισβολής από τη Ρωσία

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Volodimir Zelenskiy προέτρεψε σήμερα τους πολίτες να παραμείνουν ψύχραιμοι απέναντι στην απειλή μιας ρωσικής επίθεσης, σημειώνοντας ότι είναι σε εξέλιξη μια διαδικασία για να πραγματοποιηθεί μια συνάντηση μεταξύ του ιδίου και των ηγετών της Ρωσίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας.
Στο διάγγελμά του, που μεταδόθηκε από την τηλεόραση, ο Zelenskiy είπε ότι αποχώρηση υπαλλήλων δυτικών πρεσβειών από το Κίεβο δεν σημαίνει ότι μια στρατιωτική κλιμάκωση με τη Ρωσία είναι αναπόφευκτη.
«Δεν βλέπουμε τα πράγματα ρόδινα, δεν έχουμε παιδιάστικες ψευδαισθήσεις, δεν είναι όλα απλά… Αλλά υπάρχει ελπίδα», είπε ο Zelenskiy.
«Προστατεύστε το σώμα σας από ιούς, τον εγκέφαλό σας από τα ψέματα, την καρδιά σας από τον πανικό», προέτρεψε στους συμπατριώτες του ο Ουκρανός πρόεδρος.

Πέντε χώρες απομακρύνουν μέλη οικογενειών των διπλωματών τους από την Ουκρανία

Ηνωμένες Πολιτείες, Αυστραλία, Βρετανία, Γερμανία και Καναδάς απομακρύνουν μέλη των οικογενειών υπαλλήλων τους από τις πρέσβείες τους στην Ουκρανία.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρι Κουλέμπα δήλωσε σήμερα Τρίτη ότι από 129 διπλωματικές αντιπροσωπείες που βρίσκονται στην Ουκρανία, μόνο τέσσερις χώρες, οι ΗΠΑ, Αυστραλία, Βρετανία, και Γερμανία ενημέρωσαν το Κίεβο για την πρόθεση τους να απομακρύνουν μέλη του προσωπικού τους.
Αργότερα το υπουργείο Εξωτερικών του Καναδά ενημέρωσε για την απόφαση του να απομακρύνει προσωρινά από την Ουκρανία μέλη των οικογενειών των διπλωματών τους, μεταδίδει το ουκρανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ukrinform.
«Λόγω της συνεχιζόμενης αυξημένης ρωσικής στρατιωτικής παρουσίας και των αποσταθεροποιητικών δραστηριοτήτων στην Ουκρανία και γύρω από αυτήν, αποφασίσαμε να αποσύρουμε προσωρινά τα παιδιά του προσωπικού της καναδικής πρεσβείας κάτω των 18 ετών και τα μέλη των οικογενειών που τα συνοδεύουν», αναφέρει το καναδικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του, στην οποία επισημαίνεται ότι «η ασφάλεια των Καναδών, των δικών μας υπαλλήλων και των οικογενειών τους στις καναδικές αντιπροσωπείες στο εξωτερικό αποτελούν ύψιστη προτεραιότητα». Παράλληλα επισημαίνεται ότι το υπουργείο Εξωτερικών και η πρεσβεία του Καναδά στην Ουκρανία «θα συνεχίσει να παρακολουθεί προσεκτικά την κατάσταση».
Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών είχε εκδώσει παρόμοια ανακοίνωση την Κυριακή μέσω της οποίας καλούσε τις οικογένειες των Αμερικανών διπλωματών στην Ουκρανία να φύγουν από τη χώρα, εκτιμώντας ότι η Ρωσία θα μπορούσε να αναλάβει στρατιωτική δράση ανά πάσα στιγμή.
Το πρακτορείο Kyodo επικαλούμενο δικές του πηγές μετέδωσε ότι η κυβέρνηση της Ιαπωνίας εξετάζει το ενδεχόμενο της απομάκρυνσης πολιτών της συμπεριλαμβανομένων και διπλωματικών υπαλλήλων.
Το Ukrinform επικαλούμενο τον ειδησεογραφικό ιστότοπο NOS, μεταδίδει ότι ο Ολλανδός υπουργός Εξωτερικών Βόπκε Χούκστρα δήλωσε ότι «οι υπάλληλοι της ολλανδικής πρεσβείας στην Ουκρανία και οι οικογένειές τους μπορούν να επιστρέψουν στην Ολλανδία εάν το επιθυμούν».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης