Τελευταία Νέα
Κοινωνία

«Ναι» από τους ειδικούς στη μουσική - Αύξηση της πληρότητας στα γήπεδα – Μια ανάσα από τους 23.000 νεκρούς

«Ναι» από τους ειδικούς στη μουσική - Αύξηση της πληρότητας στα γήπεδα – Μια ανάσα από τους 23.000 νεκρούς
Η επιτροπή των ειδικών ζητά τη διατήρηση του ωραρίου στην εστίαση
Σχετικά Άρθρα

(upd 6) Με τους θανάτους λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού να φτάνουν και να ξεπερνούν τους 100 καθημερινά και να βρίσκονται μια ανάσα από τους 23.000, με την θετικότητα να διαμορφώνεται κοντά στο 10% - αν και με σημαντικά μειωμένο αριθμό τεστ -  και με την πίεση στο ΕΣΥ να παραμένει εξαιτίας του υψηλού αριθμού διασωληνωμένων, τη στιγμή που οι εμβολιασμοί έχουν «κολλήσει» μεταξύ άλλων και λόγω της πρόσφατης κακοκαιρίας, οι ειδικοί καλούνται τελικά σήμερα Πέμπτη 27/1 να αποφασίσουν για το εάν θα διατηρηθούν ή θα χαλαρώσουν τα περιοριστικά μέτρα, τα οποία ισχύουν έως τις 30 Ιανουαρίου.
Αν και ο αριθμός των κρουσμάτων και των εισαγωγών στα νοσοκομεία εμφανίζεται μειωμένος αυτήν την εβδομάδα σε σχέση με την προηγούμενη, οι επιστήμονες μάλλον προσανατολίζονται στο να παρατείνουν τα περιοριστικά μέτρα για τουλάχιστον μια εβδομάδα, έως τις 6 Φεβρουαρίου.
Σε αυτό αναμένεται να συντελέσει και η εκτίμηση πως αν και Αττική και Θεσσαλονίκη είναι σε πτωτική πορεία όσον αφορά τον αριθμό των κρουσμάτων, στις μισές Περιφέρειες της χώρας καταγράφεται μια πολύ μικρή αύξηση των μολύνσεων.
Το γεγονός αυτό δείχνει πως βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη καμπή, με τους επιστήμονες να υποστηρίζουν πως πρέπει να αποφευχθεί πάση θυσία κάποιο «πισωγύρισμα» που θα έδινε νέα ώθηση στην πανδημία.
Την ίδια στιγμή, οι εμβολιασμοί έχουν «κολλήσει» λόγω της πανδημίας, ενώ εντύπωση προκαλεί ότι το 33% των κρουσμάτων αφορά παιδιά ηλικίας 4 έως 18 ετών.
Παρόλο αυτά, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, οι ειδικοί αποφάσισαν την επαναφορά της μουσικής στην εστίαση και την αύξηση του αριθμού των θεατών στα γήπεδα, αλλά ωστόσο διατηρούν τα υπόλοιπα περιοριστικά μέτρα σε εστίαση και διασκέδαση (π.χ. μόνο καθήμενοι έως έξι άτομα ανά τραπέζι και ωράριο λειτουργίας έως τις 00:00 τα μεσάνυχτα) όπως και τις συστάσεις για υποχρεωτική χρήση διπλής μάσκας σε σούπερ μάρκετ, ΜΜΜ κα, καθώς και την επίδειξη βεβαίωσης εμβολιασμού ή νόσησης για την είσοδο σε καταστήματα εστίασης και διασκέδασης.
5_81.JPG

Πλεύρης: Αποκλιμάκωση σε όλους τους δείκτες της πανδημίας από την επόμενη εβδομάδα

Από την επόμενη εβδομάδα αναμένεται αποκλιμάκωση σε όλους τους δείκτες της πανδημίας υποστήριξε ο υπουργός Υγείας, Θ. Πλεύρης ενόψει της σημερινής συνεδρίασης της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας για τη διατήρηση ή χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων.
Σε δηλώσεις του στην τηλεόραση του Open ο κ.Πλεύρης είπε απέδωσε τους αυξημένους θανάτους των τελευταίων ημερών στην υψηλή νοσηρότητα της μετάλλαξης Delta, στις αρχές Ιανουαρίου, πριν επικρατήσει ακόμη στη χώρα μας η μετάλλαξη Omicron.
Ο κ.Πλεύρης διευκρίνισε ότι το 86% των θανάτων τις τελευταίες ημέρες, προέρχεται από ανεμβολίαστους, αναφέροντας πως το 80% είχε κάνει μόνο την πρώτη δόση του εμβολίου.
Επιπλέον, σημείωσε πως από τους 115 χθεσινούς θανάτους, οι 66 ήταν άνθρωποι ηλικίας άνω των 80 ετών και οι 40 άνω των 60 ετών.
Επίσης 10 άτομα είχαν κάνει την δεύτερη δόση τον περασμένο Μάρτιο και είχαν συμπληρώσει 7μηνο, χωρίς να έχουν κάνει τρίτη δόση.

Γκάγκα: «Όχι» σε γενική άρση μέτρων

Την αντίθεση της στη γενική άρση μέτρων, στα πρότυπα της Δανίας, εξέφρασε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα.
«Δεν νομίζω πως πρέπει να πάμε σε γενική άρση μέτρων, όπως έγινε στη Δανία, γιατί πιθανώς να υπάρξει μια ήπια χαλάρωση», τόνισε.
Αναφερόμενη στις αποφάσεις για τα μέτρα, που πρόκειται να λάβει και να ανακοινώσει σήμερα (27/1/2022) η Επιτροπή μετά την συνεδρίαση της, εξήγησε ότι η μουσική θα μπορούσε να επιστρέψει στην εστίαση αλλά μόνο σε χώρους για καθήμενους.
Για τα γήπεδα τόνισε ότι η πληρότητα του 10% μπορεί να αυξηθεί εάν και εφόσον τηρούνται τα μέτρα.
«Είμαστε πιο κοντά στο τέλος» σημείωσε η κα Γκάγκα, αλλά συνέστησε να μην υπάρξει χαλάρωση.

Υψηλός ο αριθμός των θανάτων

Σχετικά με τον υψηλό αριθμό των θανάτων τόνισε ότι αποτελεί πολυπαραγοντικό ζήτημα: «Από στους χθεσινούς θανάτους υπήρχαν 80 ανεμβολίαστοι και 27 που είχαν εμβολιαστεί πριν πολλούς μήνες με την 2η δόση, χωρίς να κάνουν την 3η», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, επεσήμανε ότι βασικό κομμάτι των θανάτων προέρχεται από ασθενείς που δεν χρήζουν διασωλήνωσης των οποίων η κατάσταση υγείας είναι ήδη επιβαρυμένη και όχι απαραίτητα από αναπνευστική ανεπάρκεια. Σε κάθε περίπτωση δήλωσε πως ο αριθμό είναι μεγάλος και αυτό είναι στενάχωρο.

Θωμαΐδης (ΕΚΠΑ): Η πανδημία είναι εδώ σε μεγάλη διασπορά – Δεν είναι ώρα να χαλαρώσουμε

Την θέση πως η πανδημία είναι εδώ και σε μεγάλη διασπορά διατύπωσε ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας στο ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαϊδης, ο οποίος υπογράμμισε πως η θετικότητα παραμένει υψηλή.
Σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ ο κ.Θωμαΐδης υποστήριξε ότι η εικόνα από τις αναλύσεις των λυμάτων που επιβλέπει ο ΕΟΔΥ δείχνουν ότι την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε μια σχετική μείωση του ιιού φορτίου.
«Στην Αττική η μείωση ήταν της τάξης του -47%, ωστόσο το ιικό φορτίο παραμένει σε υψηλά επίπεδα σε σχέση με προηγούμενα κύματα της πανδημίας» ανέφερε ο καθηγητής, επισημαίνοντας πως στα τεστ δεν αποτυπώνεται το σύνολο των λοιμώξεων γιατί πάρα πολλοί, όντας εμβολιασμένοι, περνάνε τη νόσο ασυμπτωματικά.
«Βλέπουμε μια σταθεροποίηση στον αριθμό των κρουσμάτων.
Σύμφωνα με τα τεστ, η θετικότητα είναι ακόμα σε υψηλό επίπεδο, σε ποσοστό 5,8%.
Έχει μειωθεί σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα, αλλά παραμένει σε υψηλό επίπεδο.
Η πανδημία είναι εδώ σε μεγάλη διασπορά» επισήμανε ο κ. Θωμαΐδης, ο οποίος εκτίμησε ότι το επόμενο διάστημα, λόγω και των περιβαλλοντικών συνθηκών, θα αυξηθούν τα κρούσματα.
«Δεν είναι η ώρα να χαλαρώσουμε.
Το δίμηνο Φεβρουάριος – Μάρτιος είναι ένα διάστημα με έξαρση λοιμώξεων.
Μετά την άνοιξη ενδέχεται η μεγάλη αποκλιμάκωση», ανέφερε ο κ. Θωμαΐδης

Παυλάκης: Δραματική μείωση κρουσμάτων covid αν διατηρηθεί το κλείσιμο λόγω κακοκαιρίας

Υπέρ του να διατηρηθεί αυτό το ιδιότυπο «κλείσιμο» που έχει επιβληθεί λόγω της κακοκαιρίας τάχθηκε ο γιατρός-ερευνητής στις ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης, ο οποίος εκτίμησε πως αν συμβεί αυτό θα έχουμε δραματική μείωση των κρουσμάτων σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ ο κ.Παυλάκης είπε πως είναι μεγάλη ευκαιρία για να αποκλιμακωθεί το επιδημιολογικό φορτίο, αν συνεχιστεί ο περιορισμός των κοινωνικών επαφών, παραμείνουν κλειστά τα σχολεία και διατηρηθεί η τηλεργασία.
«Αν διατηρηθεί αυτό το ιδιότυπο κλείσιμο, στο τέλος της επόμενης εβδομάδας ή σε 10-15 ημέρες από τώρα τα κρούσματα θα μειωθούν δραματικά», τόνισε ο κ.Παυλάκης, αναφέροντας πως «είναι σημαντικό να διδαχθούμε ότι το κλείσιμο περιορίζει τα κρούσματα».
Ωστόσο, εκτίμησε ότι οι θάνατοι θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα για τουλάχιστον δύο εβδομάδες ακόμα.
Όσον αφορά την πορεία της πανδημίας, ο κ.Παυλάκης, υποστήριξε πως «δεν είναι σωστό να πανηγυρίζουμε» καθώς όπως εξήγησε τα κρούσματα είναι μεν μειωμένα αλλά η θετικότητα βρίσκεται ακόμα σε υψηλά επίπεδα.
«Όταν έχουμε 20.000 κρούσματα και λέμε ότι πάμε καλά υπάρχει πρόβλημα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ.Παυλάκης.

Στους 22.970 οι νεκροί

Στους 22.970 ανέρχονται οι νεκροί στην Ελλάδα λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 17.960, εκ των οποίων 66 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 1.848.223 (ημερήσια μεταβολή +1.0%), εκ των οποίων 49.8% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 381 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.372 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Ημερήσια εξέλιξη της πανδημίας: Η ημερήσια κατανομή των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι η ακόλουθη (η γραμμή παριστάνει την συνολική, αθροιστική κατανομή των κρουσμάτων). 

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 115, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 22.970 θάνατοι. Το 95.0% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. 

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 646 (60.2% άνδρες).
Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 έτη. To 82.7% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 518 (80.19%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 128 (19.81%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.993 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 395 (ημερήσια μεταβολή -8.56%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 462 ασθενείς.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 35 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).  

Γεωγραφική διασπορά

Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 (από την αρχή της επιδημίας) ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς, ή τη διεύθυνση προσωρινής διαμονής για τους τουρίστες και άλλους προσωρινά διαμένοντες στην Ελλάδα.
Συμπεριλαμβάνονται τόσο κρούσματα με ιστορικό ταξιδίου (“εισαγόμενα”) όσο και κρούσματα με πιθανή εγχώρια μετάδοση.  

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης