Τελευταία Νέα
Πολιτική

Αυξάνεται το πολιτικό ρίσκο στην Ελλάδα, η ΝΔ χάνει την αυτοδυναμία και το ΚΙΝΑΛ από παρίας γίνεται ρυθμιστής

Αυξάνεται το πολιτικό ρίσκο στην Ελλάδα, η ΝΔ χάνει την αυτοδυναμία και το ΚΙΝΑΛ από παρίας γίνεται ρυθμιστής
Η Νέα Δημοκρατία έχει χάσει την δυνατότητα να αποκτήσει αυτοδυναμία, εξέλιξη μείζονος σημασίας για τις εκλογές που θα διεξαχθούν αρχές Καλοκαιριού του 2023.
Σχετικά Άρθρα

Το πολιτικό ρίσκο αυξάνεται παρά τα σημάδια μείωσης του υγειονομικού ρίσκου λόγω της πανδημίας.
Εδώ και καιρό έχει εκτιμηθεί ότι η πολιτική φθορά στην Νέα Δημοκρατία θα ήταν αναπόφευκτη κυρίως γιατί ένα άθροισμα παραγόντων και λαθών, κακοδιαχείρισης και αποτυχιών έχουν αρχίσει να κλονίζουν το βασικό αφήγημα της κυβέρνησης Μητσοτάκη… ότι κυβερνούν οι άριστοι.
Με βάση έμπειρο δημοσκόπο που μίλησε στο bankingnews εκτιμάει ότι το ποσοστό της Νέας Δημοκρατίας θα σταθεροποιηθεί στο 29% με 31%.
Ο ΣΥΡΙΖΑ θα βρεθεί στο 20-21% και το ΚΙΝΑΛ περίπου στο 15% με 16%
Τα τρία αυτά κόμματα θα συγκεντρώσουν το 68% του εκλογικού σώματος.
Ωστόσο τα βασικά συμπεράσματα τα οποία εξάγονται σε αυτή την πολιτική συγκυρία είναι

1)Η Νέα Δημοκρατία έχει χάσει την δυνατότητα να αποκτήσει αυτοδυναμία, εξέλιξη μείζονος σημασίας για τις εκλογές που θα διεξαχθούν αρχές Καλοκαιριού του 2023.
Η αδυναμία αυτοδυναμίας καθιστά απίθανο το σενάριο προκήρυξης πρόωρων εκλογών μέσα στο 2022.
Με ποσοστό περί το 30% η Νέα Δημοκρατία μπορεί να ηγείται των κομμάτων αλλά κάτω από οποιαδήποτε εκλογικό σύστημα είναι αδύνατο να επιτύχει αυτοδυναμία, οπότε καθίσταται μονόδρομος η συνεργασία.
Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι ο Μητσοτάκης θα επιδίωκε να αλλάξει τον εκλογικό νόμο με στόχο να πριμοδοτήσει περισσότερο το πρώτο κόμμα.
Αυτό είναι αδύνατο τεχνικά, πολιτικά και κοινοβουλευτικά.
Η πρώτη εκλογική αναμέτρηση θα διεξαχθεί με απλή αναλογική που θα δώσει μεγάλο πλεονέκτημα στο δεύτερο και τρίτο κόμμα και εκεί θα παιχθεί η μεγάλη μάχη… των πολιτικών στρατηγικών.
Ο Μητσοτάκης ανησυχεί μήπως ο Ανδρουλάκης το ΚΙΝΑΛ επιδιώξει σύμπλευση με τον ΣΥΡΙΖΑ εξέλιξη που θα επιφέρει ανατροπή πολιτικού σκηνικού καθώς αντί για κυβέρνηση ΝΔ να προκύψει κυβέρνηση συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ με ΚΙΝΑΛ ή ΠΑΣΟΚ εφόσον μετονομαστεί.

2)Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ξεκάθαρο ότι δεν μπορεί να ανακάμψει και δεν πρόκειται να ανακάμψει.
Εκλογικά έχει βυθιστεί στα επίπεδα του 20% με 21% αυτές είναι οι δυνατότητες του ΣΥΡΙΖΑ και αυτά τα επίπεδα αντικατοπτρίζουν το εύρος της πολιτικής απήχησης ΣΥΡΙΖΑ.
Η πολιτική αδυναμία ΣΥΡΙΖΑ που είναι πολιτική αδυναμία Τσίπρα είναι μείζονος σημασίας καθώς επί της ουσίας δεν μπορεί να αμφισβητήσει… την Νέα Δημοκρατία και τον Μητσοτάκη παρά τα απανωτά και συνεχιζόμενα λάθη…
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει υποπέσει σε απίστευτα λάθη… αλλά οι πολίτες δεν εμπιστεύονται τον ΣΥΡΙΖΑ και δεν τον θεωρούν εναλλακτική πολιτική λύση.
Αυτό το στοιχείο και στρατηγικό πολιτικό μειονέκτημα ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να αλλάξει.

3)Το ΚΙΝΑΛ από παρίας του πολιτικού συστήματος… έχει εξελιχθεί σε ρυθμιστή καθώς κάτω από οποιαδήποτε σενάριο θα είναι ο πολιτικός σύμμαχος της επόμενης κυβέρνησης.
Ελλείψει αυτοδυναμίας το ΚΙΝΑΛ – ΠΑΣΟΚ εκτυλίσσεται σε πολιτικό πόλο και αυτή η εξέλιξη είναι μείζονος σημασίας…
Τόσο ο Μητσοτάκης όσο και ο Τσίπρας… θα επιδιώξουν προσέγγιση με τον Ανδρουλάκη ο οποίος πολιτικά αποδεικνύεται ρυθμιστής στον σχηματισμό της επόμενης κυβέρνησης.

Η αύξηση του πολιτικού και οικονομικού ρίσκου στην Ελλάδα είναι μείζονος σημασίας.
Θα καθορίσει τις ισορροπίες στην οικονομία και την πολιτική για το 2022 και 2023 και θα επιδράσει… σε όλες τις εκφάνσεις της πολιτικής και οικονομικής ζωής.
Για την κυβέρνηση Μητσοτάκη… δεν υπάρχει περίπατος…
Ο Τσίπρας δεν μπορεί να αποτελέσει αντίπαλο δέος.
Ο Ανδρουλάκης θα αποδειχθεί ρυθμιστής των πολιτικών εξελίξεων…

Το πολιτικό τοπίο αλλάζει και η αδυναμία αυτοδυναμίας, της Νέας Δημοκρατίας στις επόμενες εκλογές θα αυξήσει το ρίσκο… οπότε και η οικονομία θα επηρεαστεί αρνητικά και το χρηματιστήριο θα επηρεαστεί αρνητικά.
Ούτως ή άλλως το 2023 θα είναι ένα πολύ δύσκολο έτος, καθώς από την εποχή της ασυδοσίας και σπατάλης λόγω πανδημίας η δημοσιονομική προσαρμογή θα είναι ξεκάθαρη και στρατηγικά δομημένη.
Για την Ελλάδα η αντίστροφη μέτρηση ξεκινάει… οπότε θα περάσει ξανά στην φάση της δημοσιονομικής προσαρμογής και των πρωτογενών πλεονασμάτων…
Τα νέα αυτά… δεν είναι καλά για τα πολιτικά κόμματα, δεν μπορούν να τάξουν αθρόο χρήμα… θα πρέπει να παρουσιάσουν ένα σχέδιο επιστροφής στην δημοσιονομική κανονικότητα αλλά και το πώς θα μειωθεί το χρέος.
Το ζωνάρι στην οικονομία θα σφίξει…

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης