Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Οι υπερφίαλες τιμές – στόχοι για τις τράπεζες - Δικαιολογείται να έχουν P/BV σχεδόν 1 και P/E 10 - Όχι είναι η απάντηση

Οι υπερφίαλες τιμές – στόχοι για τις τράπεζες - Δικαιολογείται να έχουν P/BV σχεδόν 1 και P/E 10 - Όχι είναι η απάντηση
Δεν μπορεί οι ελληνικές τράπεζες να έχουν την ίδια ή υψηλότερη αποτίμηση από τις ευρωπαϊκές… παρά τον υποστηρικτικό παράγοντα των τραπεζών που είναι τα επιτόκια.
Σχετικά Άρθρα

Πρόσφατα, στις αναλύσεις χρηματιστηριακών εταιριών τέθηκαν τιμές στόχοι για τις ελληνικές τράπεζες που δεν υποστηρίζονται από την πραγματικότητα.
Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι η μετοχή της Εθνικής θα βρεθεί στα 6 ευρώ και η Eurobank στο 1,50 ευρώ σε βάθος 12μήνου δηλαδή περίπου έως το τέλος του 2022.

Με αυτές τις τιμές στόχους… η Εθνική τράπεζα θα έχει συνολική χρηματιστηριακή αξία 5,5 δισεκ. ευρώ και η Eurobank 5,56 δισεκ. ευρώ.
Θεωρούν δηλαδή ορισμένοι ότι οι δύο τράπεζες πρέπει να έχουν παραπλήσια χρηματιστηριακή αξία.

Με βάση αυτές τις εκτιμήσεις η σχέση P/BV δηλαδή χρηματιστηριακής αξίας προς ίδια κεφάλαια διαμορφώνεται πλησίον του 0,90 με 1 και το P/E δηλαδή η σχέση χρηματιστηριακής τιμής προς κέρδη στο 10.

Οι αποτιμήσεις αυτές δικαιολογούνται;

Ας δούμε ορισμένα στοιχεία.
Οι ελληνικές τράπεζες στο τέλος του 2022 θα έχουν NPEs ratio μεταξύ 6% και 7% από 45% που είχαν πριν λίγα χρόνια.
Το NPEs ratio 6% με 7% ωστόσο έχει πλήρως αποτιμηθεί στις τρέχουσες χρηματιστηριακές τιμές.
Η συνολική χρηματιστηριακή αξία των ελληνικών τραπεζών σήμερα διαμορφώνεται στα 12 με 12,2 δισεκ. ευρώ σε σχέση με τα 22,6 δισεκ. που είναι τα κεφάλαια, οπότε μπορεί να ειπωθεί ότι αποτιμάται P/BV περίπου 0,54 έναντι μέσου όρου στην ευρωζώνη 0,66 με 0,68.
Πρωτίστως δεν πιστεύουμε ότι οι ελληνικές τράπεζες δικαιολογούν να αποτιμώνται P/BV στο 1.
Όχι μόνο λόγω DTC δηλαδή της αναβαλλόμενης φορολογικής απαίτησης που υποβαθμίζει την ποιότητα των κεφαλαίων των ελληνικών τραπεζών αλλά κυρίως λόγω της σύγκρισης με τις ευρωπαϊκές τράπεζες.
Δεν μπορεί οι ελληνικές τράπεζες να έχουν την ίδια ή υψηλότερη αποτίμηση από τις ευρωπαϊκές… παρά τον υποστηρικτικό παράγοντα των τραπεζών που είναι τα επιτόκια.
Η ΕΚΤ μεσοπρόθεσμα θα αυξήσει τα επιτόκια…. Ως γνωστό τα κέρδη των τραπεζών είναι παιχνίδι επιτοκίων…

Υψηλές τιμές σημαίνει placement σε Εθνική και Eurobank

Ένας παράγοντας που χρήζει προσοχής είναι ότι όσο αυξάνονται οι τιμές των τραπεζικών μετοχών στην Ελλάδα… τόσο αυξάνονται και οι πιθανότητες για placement σε Εθνική και Eurobank.
Ας δώσουμε ένα παράδειγμα.
Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας κατέχει το 40,3% της Εθνικής τράπεζας και γνωρίζουμε ότι θέλει να διαθέσει υπό την μορφή placement το 20% των μετοχών.
Το θέμα είναι όχι εάν θα διατεθεί… αυτό είναι σίγουρο αλλά το πότε και σε ποια τιμή.
Εάν υποθέσουμε ότι η τιμή στόχος π.χ. 6 ευρώ για την Εθνική είναι ρεαλιστική, το ΤΧΣ δεν έχει κανένα λόγο να βιάζεται.
Πιστεύουμε ότι τιμές στόχοι 6 ευρώ για την Εθνική και 1,5 ευρώ για την Eurobank δεν μπορεί να είναι στόχοι του 2022 αλλά στόχοι του 2023.

Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας εάν πουλήσει π.χ. αντί αρχικών εκτιμήσεων στα 3,5 ευρώ στα 5 ευρώ αυτό σημαίνει 5 Χ 183 εκατ μετοχές (το 20% των μετοχών) = 914 εκατ ευρώ.
Το ίδιο ισχύει και για την Eurobank όπου το Fairfax παρ΄ ότι πιστεύει το ανοδικό σενάριο της τράπεζας και της κερδοφορίας της εάν πουλούσε το 10% των μετοχών στα 1,30 ευρώ = 370 με 380 εκατ ευρώ σχεδόν το 40% του αρχικώς επενδεδυμένου κεφαλαίου στα 930 εκατ ευρώ.

Ποιο σενάριο είναι πιο ρεαλιστικό;

Πιστεύουμε ότι το πιο ρεαλιστικό σενάριο είναι να δούμε χρηματιστηριακές συμπεριφορές πολύ πιο ήπιες στο μέλλον.
Οι τράπεζες κατοχύρωσαν νέα επίπεδα τιμών που σε γενικές γραμμές δικαιολογούνται άπαξ και οι νέοι επενδυτές… υποστηρίζουν τις προοπτικές αλλά η ανάβαση από εδώ και πέρα δεν θα είναι εύκολη.
Η άνοδος των τραπεζικών μετοχών έφερε τις 950 μονάδες… αλλά ήδη ο κλάδος έχει αποτιμήσεις που προεξοφλούν τα κέρδη του 2022 και την κεφαλαιακή διάρθρωση του 2022.
Για το 2022 οι ελληνικές τράπεζες θα εμφανίσουν τα εξής κέρδη
Eurobank στόχος κερδοφορίας 550 εκατ ευρώ
Alpha bank στόχος κερδοφορίας 380 εκατ ευρώ
Εθνική τράπεζα στόχος κερδοφορίας 480 με 500 εκατ
Πειραιώς στόχος κερδοφορίας 350 με 380 εκατ ευρώ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης