Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Η Ellington (9,87%) επιβλήθηκε στο ΤΧΣ (62,93%) μπλοκάροντας Μωυσή στην Attica Bank – Επαφές HSBC με Pancreta Bank

Η Ellington (9,87%) επιβλήθηκε στο ΤΧΣ (62,93%) μπλοκάροντας Μωυσή στην Attica Bank – Επαφές HSBC με Pancreta Bank
Η HSBC έχει πλησιάσει την Pancreta Bank – Τι αναφέρουν οι Βρετανοί
Σχετικά Άρθρα

Για μια ακόμη φορά το bankingnews θα δικαιωθεί….
Είχαμε προειδοποιήσει ότι η Ellington που κατέχει μόλις το 9,87% των μετοχών της Attica bank που κινήθηκε εκ του ασφαλούς καθώς στην αύξηση των 240 εκατ εισέφερε μέσω της Κυπριακής Rinoa μόλις 24,7 εκατ ευρώ… επιβλήθηκε στον βασικό μέτοχο το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που κατέχει στο 62,93%.
Τι ακριβώς συνέβη;
Το ΤΧΣ είχε προτείνει για μεταβατικό διευθύνοντα σύμβουλο στην Attica bank τον Μίνω Μωυσή έμπειρο τραπεζίτη ο οποίος συμμετέχει ούτως ή άλλως στο διοικητικό συμβούλιο της Attica bank.
Επίσης με βάση τις συμφωνίες θα διατηρήσει την θέση του Αντιπροέδρου της Attica bank.

Η πρόταση του ΤΧΣ για τον μεταβατικό διευθύνοντα σύμβουλο… απορρίφθηκε από το Ellington – τον δήθεν στρατηγικό επενδυτή, θα εξηγήσουμε γιατί λέμε δήθεν στρατηγικό επενδυτή –

Το εντυπωσιακό της υπόθεσης είναι ότι το ΤΧΣ για λόγους ισορροπιών και για να μην αποφευχθεί κάποια ρήξη αποφάσισε να κάνει πίσω οπότε ο Μωυσής είναι εκτός της διαδικασίας για την θέση του διευθύνοντος συμβούλου.

Η στάση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας κατά την άποψη μας ήταν ηττοπαθής.
Δεν έπρεπε να κάνει πίσω σε ένα τέτοιο ζήτημα καίριας σημασίας.
Η πρόταση του ΤΧΣ έπρεπε να περάσει και ο Ηλίας Ξηρουχάκης ο διευθύνων σύμβουλος δεν έπρεπε να κάνει πίσω σε αυτό το θέμα…

Μια ιστορία από το μέλλον…

Μπορεί η Μαραγκουδάκη να συνδέεται άμεσα με την Ellington αφού την συμβουλεύει και να εμπλέκεται με τις παλαιές τιτλοποιήσεις… και η Αναστασία Σακκελαρίου πλέον στέλεχος της Alpha bank… να αναφέρθηκε από ορισμένους κύκλους ότι θα μπορούσε να αναλάβει σε επόμενη φάση την διοίκηση της Attica bank… αλλά αυτό που θα αναφέρουμε είναι 100% αξιόπιστο.
Ούτε η Μαραγκουδάκη, ούτε η Σακελλαρίου έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την θέση αυτή οπότε οι φήμες είναι παντελώς αβάσιμες.
Επίσης ο Θεόδωρος Πανταλάκης έχει οριστικά τελειώσει από την Attica bank όλοι οι μέτοχοι έχουν συμφωνήσει σε αυτό.

Ποιο είναι το μέλλον…

Λυπούμαστε αλλά ο βαθμός αξιοπιστίας της Ellington δεν είναι τόσο μεγάλος όσο εμφανίζεται.
Έχουμε ενδείξεις ότι η άσκηση δέουσας επιμέλειας που θα ξεκινήσει προσεχώς στην Attica bank θα καταλήξει σε σοβαρή ζημία και δεν είμαστε βέβαιοι ότι το Ellington θα θέλει να σηκώσει αυτή την ζημία.
Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που ανέλαβε τον ρόλο του έσχατου επενδυτή… δεν θα πρέπει να δεχθεί άλλη φορά ένας μέτοχος μειοψηφίας να επιβληθεί.
Βέβαια υπάρχουν συμφωνίες ότι θα επενδύσει στην 3η ανακεφαλαιοποίηση το Ellington κεφάλαια και θα αποκτήσει τον έλεγχο.
Εάν συμβεί, τότε θα έχει ισχυρότερο λόγο στο ζήτημα του διευθύνοντος συμβούλου, όχι όμως τώρα που είναι επισφαλές τι θα κάνει το Ellington στο μέλλον…

Τι πρέπει να γίνει στην Attica bank;

Ποτέ δεν κατανοήσαμε γιατί η Attica bank πρέπει να υλοποιήσει 3 αυξήσεις κεφαλαίου όχι μία μεγάλη αλλά τρεις.
Η απάντηση είναι γιατί το Ellington κινείται εκ του ασφαλούς, θέλει να φορτώσει την ζημία στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και στο τέλος να εμφανιστεί σε μια καθαρή τράπεζα… στρατηγικός επενδυτής…
Αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα αλλά επειδή η Attica bank είναι μια χρεοκοπημένη και αδιάφορη τράπεζα είναι όλοι παγιδευμένοι

1)Η πρώτη ανακεφαλαιοποίηση ολοκληρώθηκε με την συγκέντρωση 240 εκατ ευρώ.
Από την αύξηση αυτή, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας πλέον βρίσκεται με 62,93% της Attica bank, το Ellington μέσω της Rinoa με έδρα την Κύπρο κατέχει 9,87% ή εισφέροντας 24,17 εκατ ευρώ και το ΤΜΕΔΕ με 14,70%.

2)Λίαν συντόμως θα ξεκινήσει η άσκηση δέουσας επιμέλειας η οποία θα κρατήσει περίπου 2 ή 2,5 μήνες.
Μέσω μιας εταιρίας ορκωτών ελεγκτών ή ξένου οίκου θα ξεκινήσει οικονομικός έλεγχος στην Attica bank.
Από αυτή την διαδικασία θα προκύψει μια ζημία που υπολογίζεται ότι θα κινηθεί μεταξύ 100 και 150 εκατ ευρώ.
Στην δεύτερη ανακεφαλαιοποίηση που υπολογίζεται ότι θα πραγματοποιηθεί μέσα στο Καλοκαίρι του 2022 η Attica bank θα υλοποιήσει δεύτερη αύξηση κεφαλαίου την οποία και θα καλύψουν οι μέτοχοι αναλογικά.
Π.χ. το ΤΧΣ θα καλύψει το 62,93% της αύξησης κεφαλαίου.

3)Τέλος του 2021 θα ακολουθήσει και 3η ανακεφαλαιοποίηση
Όμως με την άσκηση δέουσας επιμέλειας η Attica bank δεν τελειώνει με τις ανακεφαλαιοποιήσεις.
Θα πραγματοποιηθεί και μια 3η ανακεφαλαιοποίηση που θα έχει είτε την μορφή της αύξησης κεφαλαίου ή έκδοσης ομολόγου μετατρέψιμου σε μετοχές ή κάποιας άλλης μορφής π.χ. warrants και θα είναι ύψους άλλα 100 με 130 εκατ ευρώ.

4)Η εκτίμηση του bankingnews την οποία έγκαιρα και με ξεκάθαρο τρόπο παρουσιάσει είναι ότι οι συνολικές ζημίες της Attica bank είναι 550 με 600 εκατ ευρώ.
Η Attica bank διαθέτει 180 εκατ κεφάλαια συν τα 240 εκατ που πρόσφατα αντλήθηκαν συν τα 100-150 εκατ της δεύτερης ανακεφαλαιοποίησης συν τα 100-130 εκατ της 3ης ανακεφαλαιοποίησης = 680 εκατ ευρώ.
Είναι προφανές ότι η εκτίμηση του bankingnews για κρυφή ζημία 550 με 600 εκατ θα δικαιωθεί.

5)Με διαφάνεια να ελεγχθούν όλες οι τιτλοποιήσεις που υπέγραψε η προηγούμενη διοίκηση Πανταλάκη.

6)Να εξεταστεί διεξοδικά ο ισολογισμός και να διερευνηθεί πόσες είναι οι πραγματικές κεφαλαιακές ανάγκες.
Η στρατηγική των 3 ανακεφαλαιοποιήσεων που θα ακολουθήσει η Attica bank με την πρώτη των 240 εκατ να έχει υλοποιηθεί είναι παράταιρος μηχανισμός.

7)Να κλείσει η κεφαλαιακή τρύπα με πειστικό τρόπο και η νέα διοίκηση να ξεκινήσει άμεσα τον έλεγχο των στοιχείων ενεργητικού.
Θα αποκαλυφθούν εκτρώματα.

8)Να σχεδιάσει μετά από αυτά ποιο θα είναι το νέο επιχειρηματικό μοντέλο της Attica bank, η τράπεζα παράγει PPI προ προβλέψεων έσοδα ζημίες, αυτό σημαίνει ότι με όρους business plan η τράπεζα είναι χρεοκοπημένη.


Η HSBC έχει πλησιάσει την Pancreta Bank – Τι αναφέρουν οι Βρετανοί

Μετά τις επαφές της HSBC με την Eurobank που δεν ευδοκίμησαν και την Πειραιώς που πάγωσαν… η HSBC συνομιλεί με την Pancreta Bank στην οποία βασικός μέτοχος είναι ο έμπειρος Μιχάλης Σάλλας.
Με βάση πηγή στην HSBC φαίνεται να υπάρχει πιο πρόσφορο έδαφος συνεργασίας με την Pancreta ωστόσο όπως έχει αποδείξει η εμπειρία, μεταξύ των επαφών και της τελικής συμφωνίας υπάρχει απόσταση.
Να σημειωθεί ότι η Pancreta έχει κάνει πολύ καλή προετοιμασία και στο ζήτημα της αύξησης κεφαλαίου των 100 εκατ ευρώ καθώς σχεδόν το 70% της αύξησης έχει καλυφθεί πριν καν ξεκινήσει.
Να σημειωθεί ότι το deal της HSBC αφορά πώληση της ελληνικής δραστηριότητας.
Η τράπεζα που θα εξαγοράσει την HSBC Ελλάδος – ίσως η Pancreta Bank μετονομάστηκε από Παγκρήτια τράπεζα – θα δώσει το πλεονέκτημα του αρνητικού goodwill που υπολογίζεται σε 110 με 125 εκατ ευρώ τα οποία επί της ουσίας θα επιστρέψουν ως κεφάλαιο στον αγοραστή.
Προσεχώς θα υπάρξουν εξελίξεις…

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης