Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Θλιβερά σταθερός ο αριθμός των νεκρών στην Ελλάδα, πάνω από 100 θάνατοι ημερησίως - Αργεί η άρση των μέτρων

Θλιβερά σταθερός ο αριθμός των νεκρών στην Ελλάδα, πάνω από 100 θάνατοι ημερησίως - Αργεί η άρση των μέτρων
Τζανάκης: Βέβαιη η εμφάνιση νέου στελέχους covid 
Σχετικά Άρθρα

Σταθερά πάνω από 100 ήταν και σήμερα Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου οι απώλειες σε ανθρώπινες ζωές εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΕΟΔΥ, καθώς 106 συμπολίτες μας έχασαν την μάχη με τον ιό.
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC), η θνησιμότητα στην Ελλάδα έχει φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ και αποτελεί μια από τις υψηλότερες σε όλη την Ευρώπη.
Ενδεικτικά αναφέρεται πως η Ελλάδα είναι 4η στην Ευρώπη (πίσω από Βουλγαρία, Κροατία και Σλοβακία) όσον αφορά τους θανάτους ανά εκατομμύριο πληθυσμού (117,74 θάνατοι ανά 1.000.000 κατοίκους), αναλογία σχεδόν τριπλάσια από τον μέσο όρο 30 ευρωπαϊκών κρατών (μ.ο. 43,18 θάνατοι ανά εκατομμύριο πληθυσμού).
Πολλοί επιστήμονες έχουν επισημάνει πως αν δεν αρχίσουν να μειώνονται οι θάνατοι στην Ελλάδα από αυτήν ή έστω την επόμενη εβδομάδα, θα πρέπει να διερευνηθεί τι ακριβώς συμβαίνει, αν και έως τώρα ως κύριες αιτίες του μακάβριου αυτού ρεκόρ, θεωρούνται ο γηρασμένος πληθυσμός της χώρας, η καθυστερημένη πρόσβαση στο ΕΣΥ, η μεθοδολογία υπολογισμού και καταγραφής των θανάτων από covid, αλλά και ο υψηλός αριθμός ανεμβολίαστων πολιτών στις ηλικίες άνω των 60 ετών.
Υπό αυτά τα δεδομένα, θεωρείται σχεδόν απίθανο να υπάρξει περαιτέρω χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, με τους επιστήμονες να επαναλαμβάνουν τις εκκλήσεις τους για την ανάγκη να εμβολιαστούν τουλάχιστον οι πιο ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.

Αλλάζουν τα δεδομένα

Παρά τις πρόσφατες εισηγήσεις των ειδικών και τις αποφάσεις της κυβέρνησης για μερική χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων σε εστίαση και διασκέδαση και παρά τις εκτιμήσεις που έκαναν λόγο για κορύφωση του πανδημικού κύματος και για ραγδαία αποκλιμάκωση των κρουσμάτων εντός του Φεβρουαρίου, τα δεδομένα φαίνεται πως έχουν ανατραπεί – για ακόμα μια φορά -, καθώς καταγράφεται έξαρση μολύνσεων σε πολλές περιοχές της Ελλάδας.
Αν και οι επιστήμονες περίμεναν μια μεγάλη αποκλιμάκωση των κρουσμάτων, αυτά φαίνεται πως έχουν σταθεροποιηθεί σε υψηλά επίπεδα, κάτι που ανησυχεί τους ειδικούς, οι οποίοι δεν αποκλείουν πίσω από αυτήν την ανάσχεση της συρρίκνωσης των μολύνσεων, να κρύβεται η νέα παράλλαξη Omicron 2.

Μαγιορκίνης: Η χαλάρωση των μέτρων θέλει μεγάλη σκέψη

«Εχουμε καιρό ακόμα για να φτάσουμε σε μαγικά νούμερα και η απόφαση για την χαλάρωση των μέτρων θέλει μεγάλη σκέψη».
Με αυτή τη φράση Βάνα Παπαευαγγέλου και Γκίκας Μαγιορκίνης έβαλαν προσωρινά «φρένο» στην συζήτηση για χαλάρωση των μέτρων για τον κορωνοϊό.
Η κα Παπευαγγέλου σημείωσε μάλιστα ότι σύμφωνα με τα προγνωστικά μοντέλο του κου Τσιόδρα στα τέλη Φεβρουαρίου οι διασωληνωμένοι ασθενείς θα είναι περίπου 500.
Τις επόμενες εβδομάδες οι σκληροί δείκτες θα πέσουν αλλά η διασπορά είναι ακόμα πολύ μεγάλη και η όποια χαλάρωση όταν αποφασισθεί θα αφορά αρχικά τους εμβολιασμένους σημείωσε.
«Η πανδημία δεν είναι ελεγχόμενη ακόμη. Οι δείκτες είναι ψηλά. To εμβόλιο της NOVAVAX έρχεται μέσα στο μήνα και τον Απρίλιο φθάνει στην χώρα μας το εμβόλιο της SANOFI ανέφερε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα εκφράζοντας την ελπίδα να αλλάξουν στάση για τους εμβολιασμούς οι πολίτες που δεν επιθυμούν να κάνουν τα MRNA εμβόλια.
Η κα Γκάγκα πρόσθεσε ότι στη μάχη κατά του κορωνοϊού μπήκαν και τα αντιικά χάπια.
«Ξεκίνησε η αποστολή τους σε σπίτια ασθενών. Εχουν εγκριθεί πάνω από 300 αιτήσεις για αντιικά φάρμακα σημείωσε.
Η κα Παπαευαγγέλου τόνισε ότι το 88% των νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία είναι με την μετάλλαξη Omicron και υπογράμμισε επίσης ότι τα ενεργά κρούσματα στην Ελλάδα είναι περίπου 140.000.
Ο εμβολιασμός των εφήβων συμβάλλει σημαντικά στη νοσηρότητα της συγκεκριμένης ηλικιακής ομάδας, είπε επίσης, κάνοντας λόγο για σταδιακή σταθεροποίηση στην διάδοση των κρουσμάτων. Η συντριπτική πλειοψηφία όσων χάνουν την ζωή τους είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι.
Η κα Παπαευαγγέλου είπε επίσης ότι δημοσιεύθηκε σήμερα και η νέα μελέτη Λύτρα -Τσιόδρα σύμφωνα με την οποία ο εμβολιασμός απέτρεψε 20.000 θανάτους στην χώρα μας.
«Το πιο πιθανό είναι η αποκλιμάκωση στο ΕΣΥ να γίνει τις επόμενες εβδομάδες» ανέφερε ο Γκίκας Μαγιορκίνης και τόνισε με έμφαση ότι καμία παραλλαγή του ιού δεν είναι αθώα για τους ηλικιωμένους.

Εκατό παιδιά νοσηλεύονται στα νοσοκομεία με κορωνοϊό

Η Βάνα Παπαευαγγέλου ανακοίνωσε επίσης και τα τελευταία δεδομένα για τις νοσηλείες των παιδιών από τον κορωνοϊό.
Σύμφωνα με την καθηγήτρια Παιδικής Λοιμωξιολογίας, τα παιδιά σήμερα που νοσηλεύονται είναι περίπου 100. Όσον αφορά την ηλικία τους η πλειοψηφία είναι κάτω των 11 ετών. «Ο αριθμός αυτός είναι σταθερός και αποτελεί το 2% με 2,5% του συνόλου των νοσηλευόμενων». Το 30% των νέων κρουσμάτων είναι στα παιδιά, σημείωσε. 

Η επιδημιολογική κατάσταση της Ελλάδας την Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 17.662, εκ των οποίων 53 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 2.002.206 (ημερήσια μεταβολή +0.9%), εκ των οποίων 49.8% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 412 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.472 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. 

Ημερήσια εξέλιξη της πανδημίας

Η ημερήσια κατανομή των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι η ακόλουθη (η γραμμή παριστάνει την συνολική, αθροιστική κατανομή των κρουσμάτων).

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 106, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 23.833 θάνατοι. Το 95.1% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.  

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 568 (61.3% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 έτη. To 83.3% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 444 (78.17%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 124 (21.83%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 4.071 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 547 (ημερήσια μεταβολή +4.99%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 473 ασθενείς.

Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 35 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Τζανάκης: Βέβαιη η εμφάνιση νέου στελέχους covid 

Την εκτίμηση πως είναι βέβαιη η εμφάνιση ενός νέου στελέχους covid διατύπωσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Νίκος Τζανάκης, ο οποίος έκανε λόγο για «κύμα πάνω στο κύμα».
«Ενδεχομένως να δούμε και επιδείνωση των δεικτών αν εμφανιστεί νέα υποπαραλλαγή.
Ένα κύμα πάνω στο κύμα, ίσως μια μεγαλύτερη έξαρση αναμένεται, ο ιός δεν έχει εξαντλήσει τις εκπλήξεις του» είπε μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο κ.Τζανάκης, ο οποίος εξέφρασε την ελπίδα «το νέο στέλεχος να είναι λιγότερο νοσογόνο και να μην επιβαρύνει το ΕΣΥ».
Πάντως, ο κ.Τζανάκης υποστήριξε ότι είναι κατά ενός απαγορευτικού, λέγοντας πως «δεν πρέπει να κλείσουμε, αλλά να πάρουμε στοχευόμενα μέτρα με την κοινωνία έξω».

Τα δύο σενάρια

Όπως είπε, υπάρχουν δύο σενάρια για την εξέλιξη της πανδημίας.
«Το ένα να μην πέσουμε σε κρούσματα όλο το Φεβρουάριο, ή το μεγαλύτερο μέρος του μήνα, με 15.000 έως 20.000 κρούσματα κινητούς μέσους όρους, και τo δυσμενέστερο σενάριο, να υπάρχει πιθανότητα υποτροπιασμού κατά το επιδημιολογικό μοτίβο άλλων χωρών.
Στην Κρήτη έχουμε τουλάχιστον 90% Omicron και στις νοσηλείες και στα κρούσματα, σιγά σιγά και στις ΜΕΘ.
Προφανώς η Omicron, δεν έχει την ίδια νοσηρότητα με τη Delta, αλλά και με μειωμένο ρυθμό θα δώσει νοσηλείες» υποστήριξε ο κ.Τζανάκης, ο οποίος αναφέρθηκε και στον αριθμό των θανάτων.
«Περιμέναμε να αρχίσει να μειώνεται από αυτή την εβδομάδα ο αριθμός των νεκρών, δε φαίνεται αυτό, είμαστε σε 2 εβδομάδες κορύφωσης ελπίζουμε τις επόμενες μέρες να βλέπουμε κάτω από 90 νεκρούς την ημέρα και σταδιακά να πέσουμε περαιτέρω» σημείωσε ο καθηγητής.

Σαρηγιάννης: Είμαστε σε αύξηση της πανδημίας, κορύφωση τέλη Φεβρουαρίου με 31.000 κρούσματα

Είμαστε σε αύξηση της πανδημίας υποστήριξε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής, Δ. Σαρηγιάννης, ο οποίος απέδωσε την εξέλιξη αυτή στη μείωση των εμβολιασμών.
«Είμαστε σε αύξηση της πανδημίας.
Η εξέλιξή της θα εξαρτηθεί από την πορεία του εμβολιασμού» είπε μιλώντας στην ΕΡΤ ο κ.Σαρηγιάννης, αναφέροντας ότι ορισμένα στοιχεία έχουν αναθεωρηθεί γιατί αυτή την στιγμή είμαστε επισήμως σε αύξηση της πανδημίας.
«Ο αριθμός αναπαραγωγής είναι στο 1,05 από το 0,67 που είχαμε φτάσει ως ελάχιστο.
Αν δούμε τις επιμέρους αλλαγές των κρουσμάτων, σχεδόν σε όλη τη χώρα έχουμε αυξητική πορεία αυτή την στιγμή.
Ο λόγος είναι ο υποτετραπλασιασμός του ρυθμού του εμβολιασμού στην τρίτη δόση.
Στις αρχές του χρόνου, κατά μέσο, γίνονταν 100.000 εμβολιασμοί την ημέρα με τρίτη δόση.
Αν αυτό συνεχίζονταν θα είχαμε πραγματικά την ταχεία εξέλιξη της αποκλιμάκωσης.
Αυτή την στιγμή έχει πέσει σε κάτω από 25.000 ο ημερήσιος εβδομαδιαίος μέσος όρος» υπογράμμισε ο κ.Σαρηγιάννης.

Μηδενικά κρούσματα τον Απρίλιο

Ερωτηθείς σχετικά με παλιότερη δήλωσή του ότι τέλη Μαρτίου θα έχουμε μηδενικά κρούσματα, είπε ότι «ισχύει, με τη μόνη διαφορά ότι το τελευταίο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου θα έχουμε κορύφωση της επιδημίας, με περίπου 31.000 κρούσματα ημερησίως».
«Μετά από αυτό μιλάμε όντως, για αποκλιμάκωση, με δεδομένο όμως ότι θα αρχίσουμε να εμβολιαζόμαστε, έστω με αυτό τον χαμηλότερο ρυθμό.
Θα έχουμε χαμηλά κρούσματα τον Απρίλιο, αν όχι για μηδενικά.
Με την στάση μας είναι σαν να έχουμε κλοτσήσει την μπάλα για δύο – τρεις εβδομάδες πιο πίσω.
Αυτό χάσαμε με τη μείωση του ρυθμού εμβολιασμού.
Μπορούμε να το ανακτήσουμε.
Είναι στο χέρι μας να το πετύχουμε αυτό αν αυξηθεί ο ρυθμός του εμβολιασμού» είπε ο κ.Σαρηγιάννης.

Βατόπουλος: Η κοινωνία δεν αντέχει άλλους περιορισμούς – Εμβολιασμοί και testing η στρατηγική

Την θέση πως η κοινωνία δεν αντέχει άλλα περιοριστικά μέτρα και πως η στρατηγική πλέον για τον έλεγχο της επιδημίας είναι οι εμβολιασμοί και το testing διατύπωσε ο καθηγητής Μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος.
«Σε όλη την Ευρώπη και τον κόσμο γίνεται προσπάθεια, να φύγουμε από την στρατηγική των περιορισμών και να πάμε σε μία στρατηγική εμβολιασμού και testing.
Η κοινωνία δεν αντέχει περισσότερα περιοριστικά μέτρα, να μην είναι το κέντρο βάρους τα μέτρα» είπε μιλώντας στο Mega ο κ.Βατόπουλος, ο οποίος ερωτηθείς για το εάν θα είναι απαραίτητη η 4η δόση του εμβολίου, τόνισε ότι καλό θα ήταν πρώτα να ολοκληρωθεί η γ΄ δόση.
«Ας ολοκληρώσουμε την 3η δόση η οποία είναι εξαιρετική στην αντιμετώπιση της βαριάς νόσου από όλες τις παραλλαγές αλλά και την Omicron.
Αυτό που έχει φανεί είναι ότι ως προς την συλλογική ανοσία, όσοι έχουν εμβολιαστεί μεταδίδουν τον ιό, απλώς με επιβράδυνση.
Επομένως, προστατεύει το εμβόλιο αλλά όχι στον βαθμό που θα θέλαμε.
Η 3η δόση προστατεύει, είναι κρίσιμο να γίνει, για την 4η δόση δεν είναι ακόμα γνωστό εάν θα είναι απαραίτητη.
Το βασικό πρόβλημα αυτή τη στιγμή είναι η 3η δόση.
Υπάρχουν 300.000 πολίτες άνω των 60 ετών που δεν έχουν κάνει την 3η δόση, αλλά οι κάτω των 60 είναι περισσότεροι» είπε ο κ.Βατόπουλος, επισημαίνοντας πως είναι «ένας αγώνας δρόμου ανάμεσα στον εμβολιασμό και τα περιοριστικά μέτρα».
Ερωτηθείς για τα υψηλά κρούσματα και την σταθεροποίηση τους, ο κ. Βατόπουλος τόνισε πως εξαρτάται από τη συμπεριφορά του καθενός για το πώς θα εξελιχθεί από εδώ και πέρα, ωστόσο δεν αναμένεται περαιτέρω έξαρση του ιού.

Γουργουλιάνης: Μην ασχολούμαστε με τα κρούσματα – Μειώνονται οι εισαγωγές στα νοσοκομεία

Την θέση πως δεν πρέπει να ασχολούμαστε με τον αριθμό των κρουσμάτων διατύπωσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Κ. Γουργουλιάνης, αναφέροντας πως αυτό που ενδιαφέρει είναι οι εισαγωγές στα νοσοκομεία.
«Αυτό που κοιτάμε είναι οι εισαγωγές, που μειώνονται.
Σχεδόν όλοι είναι ανεμβολίαστοι και άνω των 60 ετών.
Το ίδιο ισχύει και για τους διασωληνωμένους, είναι μεγαλύτεροι και ανεμβολίαστοι» είπε μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο κ.Γουργουλιάνης, αναφέροντας ως «παραπλανητικό» ότι πολλά κρούσματα εντοπίζονται σε παιδιά, καθώς όπως είπε, αυτά είναι που κάνουν και τα περισσότερα τεστ.
Ο κ.Γουργουλιάνης επισήμανε πως είναι βεβαιότητα πλέον πως τα εμβόλια προστατεύουν από το θάνατο, αν και επισήμανε την αβεβαιότητα για τη διάρκεια της ανοσίας που προσφέρουν.
Από την πλευρά του ο Β. Μανωλόπουλος, καθηγητής Φαρμακολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης υποστήριξε και αυτός πως «δεν μπορούμε να προβλέψουμε πώς θα εξελιχθεί η πανδημία, ελπίζουμε προς το τέλος της».
Όπως είπε, «το σημαντικό είναι οι θάνατοι και να κοιτάξουμε τι πρέπει να διορθώσουμε τώρα», αναφερόμενος στο Σύστημα Υγείας.

Ανεμβολίαστοι περίπου 200.000 άνω των 60 ετών


Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, υπολογίζεται ότι περίπου 200.000 πολίτες άνω των 60 ετών παραμένουν ανεμβολίαστοι.
Συγκεκριμένα, εκτιμάται ότι με τις δύο δόσεις των εμβολίων έχει εμβολιαστεί το 69,8% του γενικού πληθυσμού, δηλαδή 7.330.000 εκατομμύρια άνθρωποι.
Όσον αφορά την γ' δόση, από τους 5.816.000 δικαιούχους, την έχουν κάνει οι 4.489.000 έχουν λάβει την ενισχυτική δόση ενώ άλλοι 200.000 έχουν κλείσει το ραντεβού τους.
Υπενθυμίζεται πως το πιστοποιητικό εμβολιασμού για όσους δεν έχουν κάνει την αναμνηστική δόση λήγει στις 7 Φεβρουαρίου, κάτι που σημαίνει πως θα θεωρούνται ανεμβολίαστοι και θα βρεθούν αντιμέτωποι με το πρόστιμο των 100 ευρώ.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης