Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ρωσία: Κέρδη για ρούβλι και ενέργεια μετά το deal 80 δισ. δολ. με την Κίνα

Ρωσία: Κέρδη για ρούβλι και ενέργεια μετά το deal 80 δισ. δολ. με την Κίνα
Την Παρασκευή, ο Putin αποκάλυψε τη νέα συμφωνία φυσικού αερίου με την Κίνα
Σχετικά Άρθρα
Άλμα σημείωσε το ρούβλι και οι ενεργειακές μετοχές, μετά την ανακοίνωση της νέας συμφωνίας για το φυσικό αέριο με την Κίνα από τον Ρώσο Πρόεδρο Vladimir Putin, στη συνάντηση με τον Κινέζο ηγέτη Xi Jinping.
Σύμφωνα με το διεθνές πρακτορείο ειδήσεων Reuters, η συμφωνία της Rosneft με την κινεζική CNPC, ύψους 80 δισ. δολ. προβλέπει την παροχή πετρελαίου μέσω του Καζακστάν, με ορίζοντα 10ετίας. .
Το ρούβλι διαπραγματευόταν 1% υψηλότερα στα 76,68 έναντι του δολαρίου, απομακρυνόμενο ακόμη περισσότερο από το χαμηλό σχεδόν 15 μηνών των 80,4125 που σημειώθηκε την περασμένη εβδομάδα.
Παράλληλα ενισχύθηκε 0,6% στα 86,75 έναντι του ευρώ.
Τα κέρδη ήρθαν αφού το ρούβλι έχασε έδαφος τον περασμένο μήνα εν μέσω των φόβων ότι η Ρωσία θα μπορούσε να εισβάλει στη γειτονική της Ουκρανία παρά τις πολυάριθμες υποσχέσεις της Μόσχας να μην το κάνει.

Το μεγάλο deal της Rosneft

Την Παρασκευή, ο Putin αποκάλυψε τη νέα συμφωνία φυσικού αερίου με την Κίνα, υποσχόμενος να αυξήσει τις εξαγωγές της Μόσχας στην Άπω Ανατολή σε μια εποχή που η Ρωσία βρίσκεται σε αντίθεση με τους ευρωπαίους πελάτες για την Ουκρανία, σημειώνει το Reuters.
Οι μετοχές της μεγαλύτερης ρωσικής εταιρείας παραγωγής πετρελαίου Rosneft ενισχύθηκαν 3,2%, ενώ η Gazprom κέρδισε 1,5% , ξεπερνώντας τις επιδόσεις αναφοράς του χρηματιστηριακού δείκτη MOEX που σημείωσε άνοδο 1,2% στις 3.511,8 μονάδες.

Φρένο λόγω γεωπολιτικού ρίσκου

Ωστόσο, τα περαιτέρω κέρδη στη ρωσική αγορά περιορίστηκαν από τους γεωπολιτικούς φόβους και τους κινδύνους νέων δυτικών κυρώσεων κατά της Μόσχας.
Η απειλή πολέμου μεταξύ της Ρωσίας και της γειτονικής Ουκρανίας είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τις ασφαλιστικές εταιρείες που προσφέρουν κάλυψη κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων, καθώς ένα ξέσπασμα εχθροπραξιών θα μπορούσε να αναγκάσει την αποχώρηση ομάδων ή την ακύρωση εμφάνισης, λένε πηγές.
Οι δυτικοί ηγέτες συνεχίζουν τις συνομιλίες με τη Ρωσία, εκφράζοντας τις ανησυχίες τους για τη στρατιωτική συσσώρευση της Ρωσίας κοντά στην Ουκρανία.
Το πετρέλαιο Brent, παγκόσμιο σημείο αναφοράς για τις κύριες εξαγωγές της Ρωσίας, αυξήθηκε κατά 1,4% στα 92,42 δολάρια το βαρέλι, κοντά στο υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2014 και υποστηρίζει τους ρωσικούς χρηματιστηριακούς δείκτες.
Ο δείκτης RTS σε δολάριο (.IRTS) αυξήθηκε 2% στις 1.461,5 μονάδες, αντισταθμίζοντας τις μεγάλες απώλειες που υπέστη τον Ιανουάριο.

www.bankingnrews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης