Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νέος νόμος για την παραγωγή μικροτσίπ και στην ΕΕ - Τι ανέφερε η πρόεδρος της Κομισιόν

Νέος νόμος για την παραγωγή μικροτσίπ και στην ΕΕ - Τι ανέφερε η πρόεδρος της Κομισιόν
Τα μικροτσίπ ή ελληνιστί «ημιαγωγοί», κατασκευάζονται κατά βάση από πυρίτιο και αποτελούν βασικό μέρος της ζώης μας στην ψηφιακή εποχή

Με τον νέο νόμο για την παραγωγή μικροτσίπ, η der Leyen ευελπιστεί να καταστήσει την ΕΕ ηγέτη στην αγορά ημιαγωγών, που είναι τόσο κρίσιμοι για την καθημερινότητά μας.
Χθες, 8 Φεβρουαρίου, η Φον ντερ Λάιεν, πρόεδρος της Κομισιόν, παρουσίασε τον νέο νόμο «ΕU chips act». Με τον νέο αυτό νόμο η ΕΕ στοχεύει να καταστεί ηγέτης σε μια στρατηγικής σημασίας αγορά.
Ο νέος νόμος, όπως παρουσιάστηκε από την πρόεδρο της Κομισιόν, θα δώσει βάρος σε μεγάλες επενδύσεις, ύψους 15 δισ. στον ιδιωτικό τομέα και 30 δισ. στον δημόσιο. Στον δημόσιο τομέα οι επενδύσεις έχεουν ήδη προγραμματιστεί μέσω του Horizon Europe και των εθνικών σχεδίων ανάκαμψης.

Οι 5 τομείς του νέου νόμου

Τομέας έρευνας. Η Ευρώπη είναι ηγέτης παγκοσμίως και οι προσπάθειες θα επικεντρωθούν πλέον κυρίως σε νέες τεχνολογίες και σε Τεχνητή Νοημοσύνη.
Σύνδεση έρευνας με τη βιομηχανική παραγωγή. Να γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ του εργαστηρίου και της πραγματικής παραγωγής στην Ευρώπη.
Επενδύσεις σε προηγμένες εγκαταστάσεις βιομηχανικής παραγωγής που έχουν τεράστιο αρχικό κόστος. «Προσαρμόζουμε τους κανόνες μας για τις κρατικές ενισχύσεις, υπό αυστηρούς όρους. Αυτό θα επιτρέψει, για πρώτη φορά, τη δημόσια στήριξη σε ευρωπαϊκές εγκαταστάσεις παραγωγής πρώτης κατηγορίας», ανέφερε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Χρηματοδότηση μικρότερων καινοτόμων εταιρειών, μικρομεαίων επιχειρήσεων και νεοφυών επιχειρήσεων (start-up).
Oικοδόμηση συνεργασιών με χώρες εταίρους, όπως οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία, για να αντιμετωπιστεί η συμφόρηση στην εφοδιαστική αλυσίδα που παρατηρείται σήμερα. «Καμία χώρα και καμία ήπειρος δεν μπορεί να είναι απολύτως αυτάρκης. Η Ευρώπη θα εργάζεται πάντα για να διατηρεί ανοιχτές τις παγκόσμιες αγορές και να τις διατηρεί συνδεδεμένες», είπε η πρόεδρος της Επιτροπής.

Γιατί είναι τόσο σημαντικά τα μικροτσίπ

Τα μικροτσίπ ή ελληνιστί «ημιαγωγοί», κατασκευάζονται κατά βάση από πυρίτιο και αποτελούν βασικό μέρος της ζώης μας στην ψηφιακή εποχή. Από τα φώτα LED ενός αυτοκινήτου, το σύστημα ασφαλείας τους, μέχρι τα smartphone, τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, τις τηλεοράσεις και άλλες ηλεκτρονικές συσκευές, όλα-μα όλα, έχουν ανάγκη τους ημιαγωγούς για να λειτουργούν. Όσο λοιπόν βαδίζει ο κόσμος στην ψηφιακή εποχή, τόσο μεγαλώνει η ανάγκη για περισσότερα, μικρότερα και αποτελεσματικότερα μικροτσίπ.

Από ποια ασιατική χώρα εξαρτώνται ΗΠΑ και ΕΕ για την παραγωγή μικροτσίπ;

Η Ασία αποτελεί τον χώρο που συγκεντρώνεται η πολύτιμη αγορά των μικροτσίπ και από αυτήν κατά βάση εξαρτάται ο αποτελεσματικός εφοδιασμός στην αμερικανική και την ευρωπαϊκή αγορά. Η Ταϊβάν είναι η μεγαλύτερη χώρα παραγωγός μικροτσίπ στον κόσμο. Η Νότια Κορέα και η Σιγκαπούρη έχουν κι αυτές σημαντικό μερίδιο στην αγορά.
Η πανδημία προκάλεσε μια πρωτόγνωρη αναταραχή στην αγορά ημιαγωγών, που εκδηλώθηκε στην αυτοκινητοβιομηχανία. Με το πρώτο ξέσπασμα, η παραγωγή μικροτσίπ για αυτοκίνητα μειώθηκε σημαντικά καθώς έπεσε σημαντικά η ζήτηση στην αγορά αυτοκινήτων.
Η παραγωγή στην Ταϊβάν, για παράδειγμα, επικεντρώθηκε στην παραγωγή μικροτσίπ για άλλες ηλεκτρονικές συσκευές. Αποτέλεσμα αυτής αλλαγής ήταν να υποστεί σοβαρό πλήγμα η βιομηχανία ατοκινήτου σε όλο τον κόσμο και ειδικά στη Δύση, όταν επανήλθε η ζήτηση αυτοκινήτου αλλά η διαθεσιμότητα των μικροτσίπ για την παραγωγή νέων αυτοκινήτων ήταν ανεπαρκής. Έτσι εκδηλώθηκε με βίαιο τρόπο η εξάρτηση που είχε η αμερικανική και η ευρωπαϊκή βιομηχανία στους ημιαγωγούς από τρίτους.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης