Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΠΟΥ: Ανακοίνωσε μείωση παγκόσμιων κρουσμάτων κατά 17%, κυρίαρχη κατά 97% η μετάλλαξη Omicron

ΠΟΥ: Ανακοίνωσε μείωση παγκόσμιων κρουσμάτων κατά 17%, κυρίαρχη κατά 97% η μετάλλαξη Omicron

Το υπόλοιπο 3% είναι Delta

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε χτες λέει ότι ο αριθμός των κρουσμάτων covid 19 μειώθηκε κατά 17% παγκοσμίως την περασμένη εβδομάδα σε σύγκριση με την αμέσως προηγούμενη και κατά 50% στις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ οι θάνατοι παγκοσμίως μειώθηκαν κατά 7%.
Η εβδομαδιαία επιδημιολογική έκθεση του ΠΟΥ που κυκλοφόρησε αργά την Τρίτη, έδειξε ότι η μετάλλαξη Omicron κυριαρχεί ολοένα και περισσότερο — αποτελώντας το 97% όλων των κρουσμάτων που καταγράφονται από τη διεθνή πλατφόρμα επιδημιολογικής παρατήρησης, τη γνωστή ως GISAID. Λίγο πάνω από το 3% των κρουσμάτων πλέον αφορούν την μετάλλαξη Delta.
«Ο επιπολασμός της μετάλλαξης Omicron έχει αυξηθεί παγκοσμίως και πλέον ανιχνεύεται σε όλες σχεδόν τις χώρες», δήλωσε ο ΠΟΥ. «Ωστόσο, πολλές από τις χώρες που ανέφεραν πρόωρη αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων λόγω της παραλλαγής Omicron, τώρα αναφέρουν μείωση του συνολικού αριθμού νέων κρουσμάτων».
Συνολικά, ο ΠΟΥ ανέφερε ότι την εβδομάδα από τις 31 Ιανουαρίου έως τις 6 Φεβρουαρίου καταγράφηκαν περισσότερα από 19 εκατομμύρια νέα κρούσματα COVID-19 και λιγότεροι από 68.000 νέοι θάνατοι.
Όπως και με άλλους τέτοιους απολογισμούς, οι ειδικοί πιστεύουν ότι αυτοί οι αριθμοί υποτιμούν πολύ τον πραγματικό απολογισμό.

Μειώνονται παντού τα κρούσματα εκτός από τη Μέση Ανατολή

Ο αριθμός των κρουσμάτων covid 19 μειώθηκε σε όλες τις μεγάλες γεωγραφικές ζώνες που δίνουν στοιχεία στον ΠΟΥ, εκτός από την περιοχή της Μέσης Ανατολής, που ανέφερε άλμα 36%, με αυξήσεις κρουσμάτων κυρίως στο Αφγανιστάν, το Ιράν και την Ιορδανία.
Στην Ευρώπη, ο αριθμός των κρουσμάτων μειώθηκε κατά 7%, κυρίως λόγω της μείωσης των κρουσμάτων στη Δυτική Ευρώπη π.χ. στη Γαλλία και τη Γερμανία, ενώ αντίθετα άλλες χώρες της ανατολικής Ευρώπης όπως το Αζερμπαϊτζάν, η Λευκορωσία και η Ρωσία παρουσίασαν αύξηση.
Στην Αμερική, ο αριθμός των κρουσμάτων μειώθηκε κατά 36%, με τις Ηνωμένες Πολιτείες να αναφέρουν 1,87 εκατομμύρια νέα κρούσματα, μειωμένα κατά 50% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.
Ο ΠΟΥ ανέφερε ότι έχει περιορισμένα στοιχεία σχετικά με την αποτελεσματικότητα των εμβολίων κατά της μετάλλαξης Omicron, τονίζοντας ότι οι πρώτες εκτιμήσεις υποδεικνύουν ότι ο αρχικός εμβολιασμός με δύο δόσεις παρέχει μειωμένη προστασία έναντι της μετάλλαξης Omicron για σοβαρή νόσο, παρουσίαση συμπτωμάτων και μόλυνση.
Σε κάθε περίπτωση πάντως ο εμβολιασμός είναι πιο αποτελεσματικός στην πρόληψη σοβαρής νόσου από την Omicron.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας τέλος ανακοίνωσε ότι οι αναμνηστικές δόσεις αυξάνουν την αποτελεσματικότητα του εμβολίου σε άνω του 75% για όλα τα εμβόλια για τα οποία υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, αν και τα ποσοστά αυτά μειώνονται 3 ως 6 μήνες μετά τον εμβολιασμό.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης