Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να κοιτάξει πέρα από την τρέχουσα εκτίναξη των πληθωριστικών πιέσεων καθώς καθορίζει τη νομισματική πολιτική, προκειμένου να αποτρέψει τον κίνδυνο να «πνιγεί» η οικονομική ανάκαμψη, δήλωσε το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου Olli Rehn, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg το Σάββατο 12 Φεβρουαρίου 2022.
«Εάν αντιδρούσαμε έντονα στον πληθωρισμό βραχυπρόθεσμα, πιθανότατα θα προκαλούσαμε το φρεάναρισμά της οικονομικής ανάπτυξης», δήλωσε ο Rehn σε συνέντευξή του στο Φινλανδικό τηλεοπτικό δίκτυο YLE TV1.
Ο στόχος του 2%
«Είναι καλύτερα να κοιτάξουμε πέρα από τον βραχυπρόθεσμο πληθωρισμό και να δούμε πώς θα διαμορφωθεί το 2023, το 2024», σημείωσε, προσθέτοντας ότι η αύξηση των τιμών τα επόμενα χρόνια θα μπορούσε να είναι «κοντά στον στόχο του 2%.
Η εξέλιξη των μισθών στη ζώνη του ευρώ παραμένει υποτονική και ο πληθωρισμός είναι απίθανο να παραμείνει μόνιμα υψηλός εκτός εάν υποκινηθεί από το κόστος εργασίας, δήλωσε ο Rehn, ο οποίος είναι επίσης διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Φινλανδίας.
Οι προειδοποίηση της Lagarde
Τα σχόλια απηχούν τις θέσεις της προέδρου της ΕΚΤ Christin Lagarde, η οποία αυτή την εβδομάδα προειδοποίησε ότι μια εσπευσμένη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής θα έβλαπτε την ανάκαμψη της οικονομίας της ευρωζώνης από την πανδημία.
Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής βλέπουν ιδιωτικά μια αλλαγή στην επίσημη καθοδήγηση να υλοποιείται μόλις τον ερχόμενο μήνα, όταν θα λάβουν νέες οικονομικές προβλέψεις και θα επανεκτιμήσουν την αγορά ομολόγων τους.
Τα δεδομένα για τους μισθούς
«Θα έχουμε χρόνο να αντιδράσουμε στη συνάντηση του Μαρτίου και σε επόμενες συναντήσεις, εάν φαίνεται ότι η κατάσταση είναι σημαντικά διαφορετική από αυτή που φαίνεται τώρα», είπε ο Rehn.
Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο Rehn σημείωσε ότι πίεσε το Διοικητικό Συμβούλιο να επιδιώξει ταχύτερη πρόσβαση στα μισθολογικά δεδομένα της Ευρωζώνης για να διευκολύνει τον καθορισμό πολιτικής σε μια εποχή που ο πληθωρισμός ενισχύεται κυρίως από παράγοντες προσφοράς, όπως οι υψηλότερες τιμές ενέργειας, η αλυσίδα εφοδιασμού διαταραχές και την εξάλειψη της περιορισμένης ζήτησης για υπηρεσίες μετά τα lockdowns.
Πυρ ομαδόν κατά Lagarde
Την ίδια ώρα, ευθύνες στην επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Christine Lagarde, αποδίδουν αναλυτές μεγάλων τραπεζών για το μέγεθος της αναταραχής που προκάλεσε στην αγορά ομολόγων, η οποία πλήττει κυρίως την Ελλάδα και δευτερευόντως την Ιταλία, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters το Σάββατο 12 Φεβρουαρίου 2022.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, η συνέντευξη που έδωσε η Lagarde την περασμένη Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2022 μετά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ ήταν αποτυχημένη επικοινωνιακά καθώς ανέδυε κλίμα πανικού και οι επενδυτές κατάλαβαν ότι η κεντρική τράπεζα θα συσφίξει σύντομα την πολιτική της, οδηγώντας έτσι σε μεγάλη άνοδο των ομολογιακών αποδόσεων.
Άνοδος αποδόσεων
H επικεφαλής της ΕΚΤ επιχείρησε στη συνέχεια να καθησυχάσει τις αγορές, πρώτα με ομιλία της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τη Δευτέρα (7/2) και στη συνέχεια την Παρασκευή 11/2 με συνέντευξη που έδωσε σε γερμανικό όμιλο μέσων ενημέρωσης.
Ωστόσο, οι νέες δηλώσεις της δεν καθησύχασαν τις αγορές, με τις αποδόσεις των ελληνικών 10ετών ομολόγων να κινούνται περί το 2,5% και των ιταλικών να έχουν περάσει το 1,9%.
Ο κίνδυνος από την απότομη άνοδο των επιτοκίων
Στη συνέντευξή της στη Redaktionsnetzwerk Deutschland (RND) τόνισε ότι αν η ΕΚΤ προχωρούσε σε αύξηση των επιτοκίων άμεσα δεν θα μείωνε τον πληθωρισμό - ρεκόρ στην Ευρωζώνης, ενώ θα αποδυνάμωνε την ανάκαμψή της.
«Αυτό δεν θα έλυνε κανένα από τα σημερινά προβλήματα.
Αντίθετα, αν ενεργούσαμε πολύ βιαστικά τώρα, η ανάκαμψη των οικονομιών μας θα μπορούσε να εξασθενίσει σημαντικά και οι θέσεις εργασίας θα κινδύνευαν», δήλωσε στον γερμανικό όμιλο μέσων ενημέρωσης, Redaktionsnetzwerk Deutschland (RND).
Σημείωσε επίσης ότι θα αποσύρει τη μεγάλη στήριξη που παρέχει στην οικονομία με τα αρνητικά επιτόκια μόνο σταδιακά και όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν.
«Τώρα, μπορούμε να προσαρμόσουμε – ήρεμα, βήμα προς βήμα – τα μέσα της νομισματικής πολιτικής μας.
Και όταν τα οικονομικά δεδομένα το επιτρέψουν, θα το κάνουμε», είπε.
Από την υπομονή στον πανικό
«Ενα μόνο συμπέρασμα μπορεί να υπάρχει: η επικοινωνιακή αποστολή απέτυχε.
Από την υπομονή περάσαμε στον πανικό», έγραψε ο οικονομολόγος της ING, Carsten Brzeski, στο Twitter.
Ο ίδιος αντιπαρέβαλε τη Lagarde με τον προκάτοχό της Mario Draghi, ο οποίος το 2012 προσγείωσε τις προσδοκίες για διάλυση της Ευρωζώνης με τις τρεις γνωστές λέξεις - 'whatever it takes'.
Τι ζητούν τα «γεράκια»
Σύμφωνα με το Reuters, η Lagarde αντιμετωπίζει πρόσθετες δυσκολίες από την αβεβαιότητα που υπάρχει λόγω της πανδημίας και από την επιθυμία της να υπάρχει μία δημόσια κοινή γραμμή των μελών του Δ.Σ. της ΕΚΤ.
Σύμφωνα με πηγές του Reuters, τα 'γεράκια' της ΕΚΤ, που αποτελούν μία σημαντική μειοψηφία στο Δ.Σ., ήθελαν να ανακοινωθεί μείωση της στήριξης από την περασμένη Πέμπτη (10/2).
Ασταθές μήνυμα και οι αστοχίες Lagarde
«Η Lagarde πανικοβλήθηκε και στράφηκε προς την πλευρά των γερακιών για να αποφύγει την επάνοδο των δημόσιων διαφωνιών που σημειώνονταν την περίοδο του Draghi», δηλωσε ο επικεφαλής οικνοομικός σύμβουλος της UniCredit, Erik Nielsen.
«Αν η τράπεζα καθοδηγείται από μία πρόεδρο που ταλαντεύεται μεταξύ των πλευρών, είναι δύσκολο να δώσει ένα συνεπές μήνυμα», πρόσθεσε.
Είναι η δεύτερη φορά που αναλυτές αποδίδουν σε κακούς χειρισμούς της Lagarde μία αναστάτωση στην αγορά ομολόγων.
Η πρώτη φορά ήταν τον Μάρτιο του 2022, όταν η Lagarde είχε πει ότι δεν είναι θέμα της ΕΚΤ το πώς διαμορφώνονται τα spreads των κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης, προκαλώντας αύξηση της απόδοσης των ελληνικών 10ετών στο 2,7%.
Τότε, η ίδια έδωσε διευκρινιστική συνέντευξη για να καθησυχάσει τις αγορές.
www.bankingnews.gr
Rehn (ΕΚΤ): Η υπεραντίδραση στον πληθωρισμό κινδυνεύει να «πνίξει» την ανάπτυξη – H Lagarde προκάλεσε πλήγμα στα ομόλογα, λέει η αγορά
«Είναι καλύτερα να κοιτάξουμε πέρα από τον βραχυπρόθεσμο πληθωρισμό», δήλωσε το μέλος του ΔΣ Olli Rehn - Διχασμός για το ρυθμό ανόδου των επιτοκίων
Σχόλια αναγνωστών