Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Σαουδική Αραβία μεταβίβασε μερίδιο 80 δισεκ. δολαρίων, το 4% της Aramco σε κρατικό επενδυτικό fund

Η Σαουδική Αραβία μεταβίβασε μερίδιο 80 δισεκ. δολαρίων, το 4% της Aramco σε κρατικό επενδυτικό fund
Η Saudi Aramco ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι η μεταβίβαση ήταν μια ιδιωτική συναλλαγή μεταξύ της κυβέρνησης και του κρατικού ταμείου
Σχετικά Άρθρα

Ο πρίγκιπας διάδοχος του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας Mohammad bin Salman μεταβίβασε το 4% της Saudi Aramco στο Ταμείο Δημοσίων Επενδύσεων (PIF), το κρατικό επενδυτικό fund της Σαουδικής Αραβίας, ανακοίνωσε η κυβέρνηση την Κυριακή, όπως μετέδωσε το Reuters.
Οι μετοχές αξίας σχεδόν 80 δισ. δολαρίων θα ενισχύσουν μεσοπρόθεσμα την ισχυρή οικονομική θέση και την υψηλή πιστοληπτική ικανότητα του PIF, ανέφερε ο πρίγκιπας διάδοχος σε ανακοίνωσή του.
Το ταμείο αποτελεί το ''όχημα'' του πρίγκιπα για τον μετασχηματισμό της οικονομίας της Σαουδικής Αραβίας και τη διαφοροποίηση των εσόδων από το πετρέλαιο.
Το κράτος παραμένει ο μεγαλύτερος μέτοχος της Saudi Aramco μετά τη διαδικασία μεταβίβασης, καθώς διατηρεί πάνω από το 94% των μετοχών της εταιρείας, αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Η μεταβίβαση των υφιστάμενων μετοχών θα συμβάλει στην ενίσχυση των υπό διαχείριση περιουσιακών στοιχείων του PIF, τα οποία στοχεύεται να αυξηθούν σε περίπου 1,07 τρισ. δολάρια μέχρι το τέλος του 2025, προστίθεται.
"Υποστηρίζει τις προοπτικές για την άντληση κεφαλαίων από το PIF σε διεθνές επίπεδο, συμπεριλαμβανομένων των ομολόγων, και θα μπορούσε ενδεχομένως να υποστηρίξει μια μελλοντική πώληση μετοχών της Aramco στο μέλλον", δήλωσε η Monica Malik, επικεφαλής οικονομολόγος της Abu Dhabi Commercial Bank

Η Saudi Aramco ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι η μεταβίβαση ήταν μια ιδιωτική συναλλαγή μεταξύ της κυβέρνησης και του κρατικού ταμείου.

"Η εταιρεία δεν είναι συμβαλλόμενο μέρος στη μεταβίβαση και δεν σύναψε καμία συμφωνία ή δεν πλήρωσε ή έλαβε κανένα προϊόν από τη μεταβίβαση αυτή", ανέφερε.
Η κίνηση αυτή δεν θα επηρεάσει τον αριθμό των μετοχών που έχουν εκδοθεί ούτε τις δραστηριότητες, τη στρατηγική, την πολιτική διανομής μερισμάτων ή το πλαίσιο διακυβέρνησης της εταιρείας.
Η Aramco, η μεγαλύτερη πετρελαϊκή εταιρεία στον κόσμο, ολοκλήρωσε στα τέλη του 2019 τη μεγαλύτερη δημόσια εγγραφή στον κόσμο, συγκεντρώνοντας 29,4 δισ. δολάρια, με τα έσοδα να μεταφέρονται στο PIF.
Η μετοχή της Aramco έχει αυξηθεί λίγο περισσότερο από 4% μέχρι στιγμής φέτος, με την εταιρεία να αποτιμάται σε 1,99 τρισ. δολάρια, πίσω από τις πιο πολύτιμες εταιρείες στον κόσμο, την Apple και τη Microsoft.
Μετά από μια απότομη πτώση των τιμών της ενέργειας κατά τις πρώτες ημέρες της πανδημίας, η ζήτηση για πετρέλαιο πλησιάζει τα προ-κορονοϊού επίπεδα με το αργό τύπου Brent να διαπραγματεύεται γύρω στα 94 δολάρια το βαρέλι.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης