Τελευταία Νέα
Διεθνή

"Αδικία προς τον αφγανικό λαό" το σχέδιο Biden για κατάσχεση του 50% των συναλλαγματικών διαθεσίμων του Αφγανιστάν

Θέλει να τα δώσει στις οικογένειες των θυμάτων της 11ης Σεπτεμβρίου

Σχετικά Άρθρα

Την σκληρή κριτική της Κεντρικής Τράπεζας του Αφγανιστάν προκάλεσαν οι ανακοινώσεις του Λευκού Οίκου ότι σχεδιάζει να κατάσχει το ήμισυ των δεσμευμένων συναλλαγματικών διαθεσίμων της κεντρικής Τράπεζας του Αφγανιστάν, δηλαδή ποσό 3.5 δις δολαρίων επί συνόλου 7 δισεκατομμυρίων δολαρίων για να ικανοποιήσει μηνύσεις από τα θύματα των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.
Υπενθυμίζεται ότι ο Joe Biden, σε μια εξαιρετικά ασυνήθιστη κίνηση, υπέγραψε την Παρασκευή εκτελεστικό διάταγμα με το οποίο κατάσχεσε περιουσιακά στοιχεία 3.5 δις δολαρίων από τα αποθεματικά της αφγανικής Κεντρικής Τράπεζας που είναι κατατεθειμένα στις ΗΠΑ και ζήτησε να κατατεθούν αυτά τα κεφάλαια σε λογαριασμό Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας (FED) στην Νέα Υόρκη.
Ο Biden τόνισε ότι θέλει το ήμισυ αυτού του ποσού να προοριστεί για αξιώσεις αποζημιώσεων που υποβάλλονται κυρίως από οικογένειες θυμάτων των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 και το άλλο μισό ότι θα δαπανηθεί για τη χορήγηση ανθρωπιστικής βοήθειας στο Αφγανιστάν, αλλά θα εκταμιευθεί με τέτοιο τρόπο ώστε τα χρήματα να μην πέσουν στα χέρια των Ταλιμπάν.
"Είναι πολύ σημαντικό να μπορούμε να πάρουμε 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια και να διασφαλίσουμε ότι θα χρησιμοποιηθούν προς όφελος του αφγανικού λαού" και επίσης να διασφαλίσουμε ότι "ότι θα ακουστεί ενώπιον της αμερικανικής ομοσπονδιακής δικαιοσύνης η φωνή των οικογενειών των θυμάτων της τρομοκρατίας", εξήγησε ανώτερος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Σε ανθρωπιστική κρίση βυθίζεται το Αφγανιστάν

Συνολικά, τα ακαθάριστα αποθεματικά της Κεντρικής Τράπεζας του Αφγανιστάν ανέρχονταν στα τέλη Απριλίου 2021 σε 9,4 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Αυτό το ποσό, που κατατέθηκε πριν ανακτήσουν την εξουσία οι Ταλιμπάν τον περασμένο Αύγουστο, κρατείται κυρίως στο εξωτερικό και ως επί το πλείστον στις ΗΠΑ.
Η Κεντρική Τράπεζα του Αφγανιστάν ανακοίνωσε ότι θεωρεί τη συγκεκριμένη απόφαση των ΗΠΑ ως "αδικία προς τον λαό του Αφγανιστάν". «Η Κεντρική Τράπεζα του Αφγανιστάν δεν θα δεχτεί ποτέ τα συναλλαγματικά διαθέσιμα του Αφγανιστάν να πληρωθούν με την μορφή ανθρωπιστική βοήθεια ή να δοθούν ως αποζημιώσεις σε άλλους και επιθυμεί την αλλαγή αυτής της απόφασης και την απελευθέρωση όλων των συναλλαγματικών αποθεμάτων του Αφγανιστάν», πρόσθεσε.
Τα κεφάλαια της Κεντρικής Τράπεζας του Αφγανιστάν έχουν παγώσει από τον περασμένο Αύγουστο που οι Ταλιμπάν ανέλαβαν τη χώρα και οι ξένες δυνάμεις αποχώρησαν.
Το πάγωμα των αφγανικών συναλλαγματικών διαθεσίμων, σε συνδυασμό με τις κυρώσεις και τη μείωση της αναπτυξιακής χρηματοδότησης προς τη χώρα έχουν οδηγήσει την οικονομία του Αφγανιστάν σε ελεύθερη πτώση, με αποτέλεσμα να ξεσπάσει ανθρωπιστική κρίση.
Από την πλευρά του Λευκού Οίκου υποστηρίζεται ότι τα αποθεματικά της Κεντρικής Τράπεζας του Αφγανιστάν προέρχονταν εν μέρει από διεθνή, ιδιαίτερα αμερικανική, βοήθεια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης