Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Σε υψηλά 7 ετών το πετρέλαιο λόγω της κρίσης στην Ουκρανία - Άλμα 2,2% στο Brent, στα 96,48 δολάρια το βαρέλι

Σε υψηλά 7 ετών το πετρέλαιο λόγω της κρίσης στην Ουκρανία - Άλμα 2,2% στο Brent, στα 96,48 δολάρια το βαρέλι
Το αργό Brent βρέθηκε στα 96.48 δολάρια το βαρέλι, το αμερικάνικο αργό στα 95,46 δολάρια το βαρέλι.
Σχετικά Άρθρα

Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν τη Δευτέρα κατά 2% στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων επτά ετών, καθώς ο πρόεδρος της Ουκρανίας δήλωσε ότι ενδέχεται η Ρωσία να εισβάλει στη χώρα του στις 15 Φεβρουαρίου.
Η Ρωσία είναι ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς πετρελαίου και φυσικού αερίου στον κόσμο και ο φόβος ότι θα μπορούσε να εισβάλει στην Ουκρανία οδήγησαν την τιμή του πετρελαίου σε ράλι, κοντά στα 100 δολάρια το βαρέλι.
«Η αγορά παραμένει υπερευαίσθητη στις εξελίξεις σχετικά με την κατάσταση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας», δήλωσε ο John Kilduff, συνεργάτης της Again Capital στη Νέα Υόρκη.
Σε αυτό το πλαίσιο, το αργό πετρέλαιο Brent σημείωσε άνοδο κατά 2,04 δολ, ή 2,2%, φθάνοντας στα 96,48 δολάρια το βαρέλι, στο υψηλότερο του επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2014 όπου και είχε βρεθεί στα 96,78 δολάρια.
Το αμερικανικό αργό πετρέλαιο West Texas Intermediate (WTI) αυξήθηκε κατά 2,36 δολάρια ή 2,5%, φθάνοντας στα 95,46 δολάρια το βαρέλι, το υψηλότερο του επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2014, όταν και είχε φτάσει τα 95,82 δολάρια το βαρέλι.
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelenskiy είπε ότι άκουσε πως επίκειται ρωσική εισβολή.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες πάντως ανακοίνωσαν ότι δεν βλέπουν κανένα «απτό σημάδι» αποκλιμάκωσης των ρωσικών δυνάμεων στα σύνορα με την Ουκρανία, σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών.
Παραμένει ασαφές εάν η Ρωσία ενδιαφέρεται να ακολουθήσει διπλωματικό δρόμο, πρόσθεσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Ο υπουργός Εξωτερικών Antony Blinken δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες μεταφέρουν τις πρεσβείες τους στην Ουκρανία από την πρωτεύουσα Κίεβο στη δυτική πόλη Lviv, επικαλούμενη τη «δραματική επιτάχυνση της συσσώρευσης ρωσικών δυνάμεων».
Η Ρωσία έχει συγκεντρώσει χιλιάδες στρατεύματα κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας, αλλά η Μόσχα αρνείται ότι σχεδιάζει εισβολή και έχει κατηγορήσει τη Δύση για υστερία.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες προειδοποίησαν την Κυριακή ότι η Ρωσία θα μπορούσε να εισβάλει στην Ουκρανία ανά πάσα στιγμή και μπορεί να δημιουργήσει πρόσχημα για επίθεση.

Τυχόν κλιμάκωση της κρίσης θα εκτιμάξει την τιμή πάνω από τα 100 δολάρια

Η Ρωσία είναι ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς αργού πετρελαίου, με δυναμικότητα περίπου 11,2 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα, δήλωσε ο Nishant Bhushan, αναλυτής της αγοράς πετρελαίου της Rystad Energy.
«Οποιαδήποτε διακοπή των ροών πετρελαίου από την περιοχή θα εκτινάξει τις τιμές του Brent και του WTI στα ύψη πολύ πάνω από τα 100 δολάρια, σε μια αγορά που αγωνίζεται να τροφοδοτήσει την αυξημένη ζήτηση για αργό καθώς οι οικονομίες ανακάμπτουν από την πανδημία», είπε ο Bhushan.
Ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του, ένας όμιλος γνωστός ως OPEC+, δυσκολεύονται να εκπληρώσουν τις μηνιαίες δεσμεύσεις για αύξηση της παραγωγής κατά 400.000 βαρέλια την ημέρα μέχρι τον Μάρτιο.
Ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA) Fatih Birol προέτρεψε τον OPEC+ να τηρήσει τις δεσμεύσεις του.
Οι επενδυτές παρακολουθούν επίσης τις συνομιλίες μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ιράν. Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών είπε ότι το Ιράν «βιάζεται» να καταλήξει σε μια ταχεία συμφωνία στις συνομιλίες σχετικά με τα πυρηνικά στη Βιέννη, υπό την προϋπόθεση ότι προστατεύονται τα εθνικά του συμφέροντα. «Μια συμφωνία σε σχέση με τα πυρηνικά μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ιράν θα μπορούσε να απελευθερώσει 1,3 εκατομμύρια βαρέλια προμήθειας, αλλά αυτό δεν θα είναι αρκετό για να αμβλύνει τους περιορισμούς εφοδιασμού», δήλωσε ο Pratibha Thaker, διευθυντής σύνταξης του Economist Intelligence Unit για τη Μέση Ανατολή και την Αφρική.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης