Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πυρά στην ανατολική Ουκρανία - Επιβεβαιώνει ο ΟΑΣΕ - Διαψεύδει επίθεση το Κίεβο

Πυρά στην ανατολική Ουκρανία - Επιβεβαιώνει ο ΟΑΣΕ - Διαψεύδει επίθεση το Κίεβο
Αν και συνηθισμένο φαινόμενο η ανταλλαγή πυρών την τελευταία 8ετία, οι καταγγελίες αυτές έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα τη δεδομένη χρονική στιγμή
Σχετικά Άρθρα

(upd) Σε καταγγελίες ότι δέχθηκαν πυρά από τον ουκρανικό στρατό προχώρησαν φιλορώσοι αυτονομιστές αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία, γεγονός που προκαλεί νέο συναγερμό στη διεθνή κοινότητα.
Αν και το Κίεβο έσπευσε να διαψεύσει την πληροφορία αυτή, φιλορώσοι αυτονομιστές είπαν ότι Ουκρανοί στρατιώτες άνοιξαν πυρ εναντίον της περιοχής που ελέγχουν, τέσσερις φορές μέσα σε διάστημα 24 ωρών.
Όπως είπαν, προσπαθούν να βεβαιωθούν ότι δεν υπάρχουν θύματα, ενώ δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο πόσο σοβαρά είναι αυτά τα περιστατικά.
Εκπρόσωποι της αυτοανακηρυχθείσας Λαϊκής Δημοκρατίας του Luhansk ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους ότι οι ουκρανικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν όλμους, εκτοξευτήρες ρουκετών και πολυβόλα σε τέσσερα ξεχωριστά περιστατικά σήμερα Πέμπτη 17/2.
«Οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας έχουν παραβιάσει κατάφωρα το καθεστώς εκεχειρίας χρησιμοποιώντας βαρέα όπλα τα οποία, βάσει των συμφωνιών του Μινσκ, θα έπρεπε να έχουν αποσυρθεί» αναφέρει η ανακοίνωση ενώ και η λαϊκή πολιτοφυλακή της αυτοανακηρυχθείσας Λαϊκής Δημοκρατίας του Donetsk ανακοίνωσε ότι μονάδες της απάντησαν σε πυρά που δέχθηκαν από τις ουκρανικές δυνάμεις ασφαλείας.
«Προκειμένου να προστατεύσουμε τον άμαχο πληθυσμό, οι υπερασπιστές μας αναγκάστηκαν να απαντήσουν στα πυρά (…)
Δεν υπάρχουν ακόμη πληροφορίες για θύματα ή ζημιές στις πολιτικές υποδομές» επισήμανε εκπρόσωπος των αυτονομιστών.

Σπίθα ή προβοκάτσια;

Τέτοιου είδους περιστατικά έχουν σημειωθεί πολλές φορές τα τελευταία οκτώ χρόνια μεταξύ Ουκρανών στρατιωτών και φιλορώσων αυτονομιστών, αλλά είναι προφανές πως οι καταγγελίες αυτές έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα δεδομένης της έντασης που καταγράφεται στα ρωσο-ουκρανικά σύνορα.
Όλες τις προηγούμενες ημέρες η Δύση προειδοποιούσε για πιθανή προβοκάτσια που θα δικαιολογούσε μια ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ενώ και η Ρωσία έχει διαμηνύσει πως δεν προτίθεται σε καμία περίπτωση να προχωρήσει σε επίθεση στην Ουκρανία, εκτός και εάν ο ουκρανικός στρατός επιτεθεί κατά των φιλορώσων αυτονομιστών, παραβιάζοντας τις συνθήκες του Μινσκ.

Διαψεύδει το Κίεβο

Πάντως, η Ουκρανία διαψεύδει ότι έβαλε κατά των φιλορώσων αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία, επισημαίνοντας ότι ο ουκρανικός στρατός ήταν αυτός που δέχθηκε πυρά.
«Παρά το γεγονός ότι οι θέσεις μας δέχθηκαν από απαγορευμένα όπλα, περιλαμβανομένων πυροβόλων 12 χιλιοστών, τα ουκρανικά στρατεύματα δεν απάντησαν στα πυρά» υποστήριξε μιλώντας στο Reuters ο υπεύθυνος Τύπου των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων.

Επιβεβαιώνει τα πυρά στην ανατολική Ουκρανία ο ΟΑΣΕ

Στην επιβεβαίωση της ανταλλαγής πυρών ανάμεσα σε Ουκρανούς στρατιώτες και φιλορώσους αυτονομιστές αντάρτες στις επαρχίες Luhansk και Donetsk στην ανατολική Ουκρανία προχώρησε ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).
Παρατηρητές του ΟΑΣΕ επιβεβαίωσαν ότι κατέγραψαν πολλαπλά περιστατικά βομβαρδισμών κατά μήκος της γραμμής που χωρίζει τους Ουκρανούς στρατιώτες με τους φιλορώσους αυτονομιστές αντάρτες.
Οι αντάρτες κατηγόρησαν την Ουκρανία ότι εξαπέλυσαν σε βάρος τους πυρά, με το Κίεβο να διαψεύδει και να υποστηρίζει πως αν και οι δυνάμεις της δέχθηκαν επίθεση, αυτές δεν απάντησαν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης