Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ουκρανία: Αρνείται ότι ξεκίνησε στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Donbass, αποδίδει τις εκρήξεις σε ρωσική προβοκάτσια

Ουκρανία: Αρνείται ότι ξεκίνησε στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Donbass, αποδίδει τις εκρήξεις σε ρωσική προβοκάτσια
Πολιτική και στρατωτική ηγεσία της Ουκρανίας αρνούνται ότι άρχισαν στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Donbass και κάνουν λόγο για ρωσική προβοκάτσια.
Σχετικά Άρθρα

Eνώ η ένταση κλιμακώνεται μέσα στον αυτονομιστικό ρωσόφωνο θύλακα του Donbass, και η τοπική ηγεσία των σώσων αυτονομιστών αλλά και δημοσιογράφοι του γαλλικού πρακτορείου AFP που βρίσκονται επί τόπου αναφέρουν βομβαρδισμούς, η Ουκρανία αρνείται ότι ξεκίνησε στρατιωτικές ενέργειες στο Donbass και αναφέρει ότι είναι διαθετειμένη να δεχτεί παρατηρητές από την Γαλλία και τη Γερμανία.
Η πολιτική και η στρατιωτική ηγεσία δεν σχεδιάζουν, ούτε διεξάγουν επιθετικές επιχειρήσεις στην ανατολική Ουκρανία, δήλωσε ο διοικητής των ενόπλων δυνάμεων, Valery Zaluzny.
Συγκεκριμένα, ο διοικητής των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, Valery Zaluzny, διέψευσε σήμερα ότι η Ουκρανία ξεκίνησε στρατιωτικές ενέργειες στην αποσχισθείσα περιοχή του Donbass και ότι σχεδίασε ένα σαμποτάζ στην πόλη Xorilifka της αυτοανακηρυχθείσας «Λαϊκής Δημοκρατίας του Donetsk» νωρίτερα σήμερα.
«Οι δηλώσεις που έκαναν οι επικεφαλής των κατοχικών διοικήσεων για την υποτιθέμενη επίθεση των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων και την δια της βίας απελευθέρωση των προσωρινά κατεχόμενων εδαφών δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Οι πληροφορίες που έδωσα μπορούν επίσης να επαληθευθούν από τον ΟΑΣΕ», έγραψε στο Facebook ο Zaluzny. Πρόσθεσε ότι η διπλωματία είναι η μοναδική αποδεκτή επιλογή που κάνει το Κίεβο για την επίλυση του ζητήματος του Donbass.
Η πολιτική και η στρατιωτική ηγεσία δεν σχεδιάζουν, ούτε διεξάγουν επιθετικές επιχειρήσεις στην ανατολική Ουκρανία. Η μοναδική αποδεκτή επιλογή μας είναι να άρουμε την κατοχή του λαού και των εδαφών μας μέσω της πολιτικής και της διπλωματίας. Μια επιχείρηση επίθεσης στο Donbass θα οδηγούσε αναγκαστικά σε πολλές απώλειες μεταξύ των αμάχων, κατά συνέπεια τέτοια σενάρια ούτε καν εξετάζονται», συνέχισε.
Ο διοικητής πρόσθεσε ότι ο ουκρανικός στρατός δεν ανοίγει πρώτος πυρ στο Donbass αλλά μόνο απαντά στους βομβαρδισμούς.
«Δεν ξεγελιόμαστε με τις προκλήσεις. Δεν βομβαρδίζουμε κατοικημένες περιοχές όπου οι αυτονομιστές, με κυνισμό, αναπτύσσουν τις θέσεις τους (…) Οι πληροφορίες περί ομάδων δολιοφθορέων των ενόπλων δυνάμεων που υποτίθεται ότι σχεδίαζαν να ρίξουν χλώριο στη μονάδα επεξεργασίας λυμάτων της Horlifka δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα», κατέληξε.

Επίθεση-προβοκάτσια των Ρώσων καταγγέλει η Υπηρεσία Πληροφοριών της Ουκρανίας

Λίγο αργότερα όμως η Στρατιωτική Υπηρεσία Πληροφοριών της Ουκρανίας υποστήριξε ότι έχει πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες έχουν τοποθετηθεί εκρηκτικά σε εγκαταστάσεις υποδομής στο Ντόνετσκ που ελέγχεται από τους φιλορώσους αντάρτες.
Τα εκρηκτικά φαίνεται ότι έχουν τοποθετηθεί ως προετοιμασία για μια επίθεση-προβοκάτσια, για την οποία θα κατηγορηθεί η Ουκρανία, πρόσθεσε.
"Αυτά τα μέτρα έχουν σχεδιαστεί για να αποσταθεροποιήσουν την κατάσταση στις προσωρινά κατεχόμενες περιοχές της χώρας μας και να δημιουργήσουν λόγο για να κατηγορηθεί η Ουκρανία για διάπραξη τρομοκρατικών ενεργειών", ανέφερε στο Twitter η Διεύθυνση Πληροφοριών του Ουκρανικού Υπουργείου Άμυνας.
Επιπλέον, κάλεσε τους κατοίκους του Donetsk να μην εγκαταλείπουν τα σπίτια τους και να μην χρησιμοποιούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς.
Στο ίδιο μήκος κύματος, ο ανώτατος αξιωματούχος ασφαλείας της Ουκρανίας Oleksiy Danilov κατηγόρησε τη Ρωσία ότι προβαίνει σε προκλήσεις στην ανατολική Ουκρανία σε μια προσπάθεια να προκαλέσει τον στρατό της Ουκρανίας να απαντήσει, αλλά η Ουκρανία θα επιμείνει σε ειρηνικούς τρόπους για την εκτόνωση της κρίσης, τόνισε.


Θα δεχτεί παρατηρητές από τη Γαλλία και τη Γερμανία

Το Κίεβο είναι έτοιμο να κάνει ό,τι είναι αναγκαίο για να αποκατασταθεί η εκεχειρία στο Donbass και σχεδιάζει μια τριμερή συνάντηση με την ομάδα επαφής αύριο Σάββατο, ανέφερε η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης και υπουργός Επανενσωμάτωσης των Προσωρινά Κατεχόμενων Εδαφών, Irina Veresuk.
«Ελπίζουμε ότι μια τέτοια συνάντηση θα γίνει αύριο. Είμαστε έτοιμοι να εργαστούμε, είμαστε έτοιμοι για διάλογο, για να κάνουμε τα πάντα ώστε να συνεχιστεί η κατάπαυση του πυρός και να μην υποφέρει ο άμαχος πληθυσμός» ανέφερε η Veresuk.
Η Ουκρανία ζήτησε από τη Γερμανία και τη Γαλλία να στείλουν παρατηρητές τους στην αποστολή του ΟΑΣΕ ώστε να κάνουν μια ανεξάρτητη εκτίμηση της κατάσταση στο Donbass, πρόσθεσε.
«Χρειαζόμαστε μια επαλήθευση από ανεξάρτητες πηγές. Για αυτό στραφήκαμε στους εταίρους μας του σχήματος της Νορμανδίας και ζητάμε από τη Γερμανία και τη Γαλλία» να στείλουν εκπροσώπους τους το συντομότερο δυνατόν, εξήγησε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης