Εναλλακτικές πηγές προμήθειας σιτηρών, καλαμποκιού και ηλιελαίου, πρέπει να αναζητήσουν οι εταιρείες αν κλιμακωθεί περαιτέρω η σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας, εξέλιξη που θα αυξήσει κι άλλο τις διεθνείς τιμές των τροφίμων
Η κλιμάκωση της έντασης ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία που είναι και οι δύο από τους μεγαλύτερους παραγωγούς σιτηρών, καλαμποκιού και ηλιελαίου, θα υποχρεώνει τις εταιρείες να αναζητήσουν εναλλακτικές πηγές προμήθειας και μεταφορικές διαδρομές, αυξάνοντας περαιτέρω τις διεθνείς τιμές των τροφίμων που βρίσκονται ήδη σε υψηλά πολλών ετών.
Τα παγκόσμια χρηματιστήρια κατέρρευσαν ενώ η τιμή του αργού πετρελαίου αυξήθηκε, καθώς η Ανατολική Ευρώπη βρίσκεται στο χείλος του πολέμου, αφότου ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin διέταξε τα στρατεύματά του να λάβουν θέσεις στις αποσχισθείσες περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας Donetsk και Luhansk.
Το πρόβλημα είναι πως οι δύο αυτές χώρες αντιπροσωπεύουν το 29% των παγκόσμιων εξαγωγών σιταριού, το 19% των παγκόσμιων προμηθειών καλαμποκιού και το 80% των παγκόσμιων εξαγωγών ηλιελαίου, οπότε εύλογα οι αγορές ανησυχούν ότι οποιαδήποτε στρατιωτική εμπλοκή μπορεί να επηρεάσει την φετινή σοδειά και να υποχρεώσει τις εταιρείας εμπορίας να ψάξουν άλλες πηγές για να αντικαταστήσουν τις προμήθειες από την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας.
Αύξηση στα παράγωγα
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το σιτάρι αυξήθηκαν περισσότερο από 2%, το καλαμπόκι έφτασε σε υψηλά 7 μηνών και η τιμή της σόγιας κέρδισε επίσης έδαφος. Και τα τρία αυτά βασικά συστατικά τροφίμων και ζωοτροφών έχουν αυξηθεί περίπου 40% από τα χαμηλά του 2021, ως συνέπεια της μείωσης της παγκόσμιας παραγωγής και της ισχυρής ζήτηση.
Οι παγκόσμιες τιμές των καλλιεργειών και των τροφίμων ανεβαίνουν σε πολυετή υψηλά
"Οι διαταραχές στις προσφορά αγαθών από την πολεμική ζώνη Ρωσίας-Ουκρανίας θα επηρεάσουν τη συνολική παγκόσμια προσφορά", δήλωσε στο Reuters ο Phin Ziebell, οικονομολόγος αγροτικού τομέα της Εθνικής Τράπεζας της Αυστραλίας. "Αγοραστές στη Μέση Ανατολή και την Αφρική θα αναζητήσουν εναλλακτικές πηγές".
Θα υπάρξει πρόβλημα προσφοράς
Περίπου το 70% των ρωσικών εξαγωγών σιταριού διατέθηκε σε αγοραστές στη Μέση Ανατολή και την Αφρική το 2021, σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv.
Οι traders αναφέρουν ότι η κλιμάκωση των εντάσεων έχουν ήδη αναγκάσει ορισμένους αγοραστές να εκτρέψουν τα πλοία που έχουν ναυλώσει προς άλλους προμηθευτές λόγω των ανησυχιών ότι αν αρχίσουν αψιμαχίες, θα υπάρξουν μεγάλες καθυστερήσεις στις παραδόσεις και φορτώσεις σιτηρών.
"Τα πλοία αποφεύγουν να εισέλθουν στη Μαύρη Θάλασσα λόγω του κινδύνου πολέμου", δήλωσε ένας trader με έδρα τη Σιγκαπούρη. "Προβλήματα στον ανεφοδιασμό έχουν εμφανιστεί ήδη".
Η έλλειψη προμηθειών από την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας θα μπορούσε να αυξήσει τη ζήτηση για τα σιτηρά του Καναδά και των ΗΠΑ.
Σε υψηλά 10 ετών οι τιμές των τροφίμων
Οι διεθνείς τιμές των τροφίμων βρίσκονται ήδη σε υψηλά 10 ετών, ως συνέπεια της υψηλής ζήτησης για δημητριακά και γαλακτοκομικά προϊόντα, Υπάρχει πρόσθετη πίεση από την αύξηση των διεθνών τιμών πετρελαίου, που οδηγεί σε αύξηση των δημητριακών τα οποία χρησιμοποιούνται για την παραγωγή βιοκαυσίμων.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών