Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πανικός στη Ρωσία – Καταρρέει το ρούβλι, εκτινάσσονται οι λιανικές τιμές

Πανικός στη Ρωσία – Καταρρέει το ρούβλι, εκτινάσσονται οι λιανικές τιμές
Πολύ σύντομα εκτιμάται ότι θα παρουσιαστούν μεγάλες ελλείψεις εισαγόμενων προϊόντων, ισχυρότατο πλήγμα και στον τουρισμό
Σχετικά Άρθρα

Καταρρέει το ρούβλι έναντι των κυριοτέρων ξένων νομισμάτων, η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας αυξάνει το βασικό επιτόκιο στο… 20% και οι λιανικές τιμές στα καταναλωτικά προϊόντα αυξάνονται έως και 30% τουλάχιστον!
Παράλληλα, αυξάνεται ο κίνδυνος χρεοκοπίας ρωσικών τραπεζών – θυγατρικών ρωσικών τραπεζών όπως του κολοσσού Sberbank - σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

1. Όπως νωρίτερα σημείωνε το Bankingnews.gr η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με ανακοίνωση της προειδοπoίησε ότι η Sberbank Europe AG και οι θυγατρικές της σε Κροατία και Σλοβενία είναι πλέον αφερέγγυες ή είναι πολύ πιθανόν να βρεθούν λίαν συντόμως στην κατάσταση αυτή. Η ΕΚΤ έλαβε την απόφαση αφού διαπίστωσε ότι, στο εγγύς μέλλον, η τράπεζα είναι πιθανό να μην είναι σε θέση να εξοφλήσει τα χρέη ή άλλες υποχρεώσεις της καθώς καθίστανται απαιτητές.
Η Sberbank Europe AG και οι θυγατρικές της παρουσίασαν σημαντικές εκροές καταθέσεων. Αυτό οδήγησε σε επιδείνωση της θέσης ρευστότητάς της.
Η κεντρική τράπεζα της Τσεχίας ξεκίνησε ήδη την διαδικασία αφαίρεσης της άδειας λειτουργίας από την θυγατρική της Sberbank.

2. Οι λιανικές τιμές στη Ρωσία έχουν εκτιναχθεί, καθώς το ρούβλι υποτιμάται συνεχώς.
Συγκεκριμένα η ισοτιμία του ευρώ άγγιξε τα 121 ρούβλια και τα καταστήματα πώλησης καταναλωτικών αγαθών όπως οικιακές συσκευές και ηλεκτρονικά ανέβασαν τις τιμές 30%.
Παρ’ όλα αυτά οι πωλήσεις παρουσιάζουν αύξηση. Ωστόσο πολύ σύντομα εκτιμάται ότι θα παρουσιαστούν μεγάλες ελλείψεις εισαγόμενων προϊόντων.

3. Εκτιμάται ότι ο ρωσικός τουρισμός θα δεχθεί ισχυρότατο πλήγμα κυρίως λόγω της υποτίμησης του ρουβλίου, ακόμη και εάν σταματήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία.
Λιγότεροι Ρώσοι θα ταξιδέψουν στο εξωτερικό, ιδίως σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η μόνη χώρα που μάλλον θα βγει κερδισμένη θα είναι η Τουρκία στην οποία θα κατευθυνθεί το μεγαλύτερο μέρος των Ρώσων που θα καταφέρουν να ταξιδέψουν στο εξωτερικό.

4. Σε δυσχερή οικονομική θέση θα βρεθούν οι ρωσικές αεροπορικές εταιρείες, από την «Aeroflot» και την θυγατρική της «Russia» έως τις ιδιωτικές. Κίνδυνο χρεοκοπίας θα αντιμετωπίσουν ειδικές εκείνες οι οποίες καλύπτουν τις πτήσεις τσάρτερ από επαρχιακές πόλεις προς τουριστικούς προορισμούς στο εξωτερικό.

5. Αλλά και οι εξαγωγές ρωσικών καταναλωτικών προϊόντων θα δεχθούν ισχυρό πλήγμα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Φιλνανδία: Η Kesko, η δεύτερη μεγαλύτερη αλυσίδα λιανικής της Φινλανδίας, σταματά να διαθέτει προϊόντα από τη Ρωσία λόγω της κατάστασης στην Ουκρανία.
Νωρίτερα, η αλυσίδα S-ryhmä και το μονοπώλιο αλκοόλ Alko σταμάτησαν επίσης τις πωλήσεις ρωσικών προϊόντων… ενώ στις ΗΠΑ ξεκίνησε καμπάνια κατά της… ρωσικής βότκας «Standart».

6. Όλα αυτά προοιωνίζονται μαζικές απολύσεις, άνοδο της ανεργίας στη Ρωσία, αλλά και αύξηση του πληθυσμού που βρίσκεται κάτω από το όριο της φτώχειας.

Ανδρέας Πετσίνης
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης