Τελευταία Νέα
Διεθνή

Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο: Αρχίζει έρευνα για εγκλήματα πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία

Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο: Αρχίζει έρευνα για εγκλήματα πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία
Σύμφωνα με τον Γενικό Εισαγγελέα υπάρχουν εύλογες αιτίες για την έναρξη της έρευνας

Έρευνα για εγκλήματα πολέμου της Ρωσίας στον πόλεμο με την Ουκρανία ανακοίνωσε ότι αρχίζει ο Γενικός Εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.
Σύμφωνα με τον Γενικό Εισαγγελέα Karim Khan, υπάρχουν «εύλογες αιτίες» για την έναρξη της έρευνας.
«Ειδοποιώ το προεδρείο του ΔΠΔ για την απόφασή μου να αρχίσω αμέσως να διενεργώ έρευνα για την κατάσταση στην Ουκρανία.
Το έργο μας για τη συγκέντρωση αποδεικτικών στοιχείων άρχισε» ανέφερε ο Βρετανός Khan, ο οποίος σημείωσε πως η έρευνα αφορά όλα τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν στην Ουκρανία «από την 21η Νοεμβρίου 2013» και πως αυτή θα συμπεριλάβει«όλες τις καταγγελίες, παρελθούσες και παρούσες, για εγκλήματα πολέμου, για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και γενοκτονία από όλα τα μέρη στην επικράτεια της Ουκρανίας, από τον οποιονδήποτε».
Σημειώνεται πως ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Volodymyr Zelensky έχει κατηγορήσει την Ρωσία για εγκλήματα πολέμου ύστερα από την αεροπορική επίθεση σε βάρος αμάχων στο Χάρκοβο ενώ αντίστοιχες κατηγορίες κατά του προέδρου της Ρωσίας, Vladimir Putin εξαπέλυσε και ο πρωθυπουργός της Μ. Βρετανίας, Boris Johnson.
Η Ρωσία έχει αποσύρει την υπογραφή της από το Καταστατικό της Ρώμης, το κείμενο με το οποίο ιδρύθηκε το ΔΠΔ, συνεπώς το Δικαστήριο δεν μπορεί να διώξει παρά μόνο Ρώσους που έχουν συλληφθεί στην επικράτεια κράτους που αναγνωρίζει τη δικαιοδοσία του Δικαστηρίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης